|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
lhasa
Pridružen/-a: 12.05. 2008, 05:39 Prispevkov: 19 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: 18 Maj 2008 16:39 Naslov sporočila: Robinia pseudoacacia - navadna robinija |
|
|
Robinia - robinija
Robinia - robinija recept
Avtor: lhasa
ROBINIJA
(Robinia pseudoacacia)
družina: metuljnice
domača imena: cignojka, neprava akacija, faršje, hacija, hacila, trn, trlovenca
tuja imena: Robinie, Robinier faux acacia, Robinia
UPORABNI DELI:
cvet, list, lubje mladih vej, socvetja, seme
ZDRAVILNOST:
pri prehladu, kašlju, odvajalo, proti krčem, pomaga pri bruhanju,
ČAS NABIRANJA:
maj, junij, julij, september, oktober, november
UPORABA:
čaj, cvrtje, sok, jemo presna socvetja, kot nadomestek za kavo
Avtor:Kosobrin
Robinia pseudoacacia
AKACIJA
Danes sem prvič napravila palačinke z akcijinimi cvetovi. Moram reči, da me vonj te hrane navdušuje. Maso za testo napravim ravno tako kot za palačinke, morda jo le malo bolj solim. Nato v ponev vlijem več mase kot bi jo sicer za palačinke in na vrhu posujem s cvetovi. S penavko jih potisnem v testo ter počasi pečem na malo masla. Ko palačinko obrnem, dodam še malo masla in pečem še par minut.
Ima kdo še kakšen recept za akacijo? No, tudi bezek se dela na ta način.
Nazadnje urejal/a lhasa 18 Maj 2008 22:41; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 18 Maj 2008 20:47 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj, pa je to akacija? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kucmat
Pridružen/-a: 21.05. 2008, 20:54 Prispevkov: 11 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 27 Maj 2008 13:23 Naslov sporočila: |
|
|
Se opravičujem, če komu skačem v zelje, samo tole se mi pač ne zdi v redu. Da je domala cela robinija užitna in sploh semena in lubje?? Torej Robinia pseudoacacia zagotovo spada med zelo strupene rastline, še posebej semena, lubje in listi. Celotna rastlina vsebuje namreč toksični albumin Robin in Phasin . Poleg tega rastlina vsebuje še glikozide Syringin, čreslovino, smole in cvetovi glikozid flavon. Vsebnost robina je največja v lubju. Zabeležene so težke zastrupitve pri zaužitju samo 5 semen. Poznane so tudi zastrupitve s smrtnim izidom pri obdelavi lesa robinije in vdihavanju lesnega prahu. Sestavine delujejo namreč uničujoče na tkivo in aglutinacijsko na eritrocite. Simptomi zastrupitve so slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu in bledica. Sledi vrtoglavica, utrujenost do dremavice ter povečanje temperature in motnje vida. Zenice so razširjene, pojavijo se krči, motnje krvnega pritiska in kolaps.
Potrebna je takojšnja zdravniška pomoč.
Res bi me zanimalo od kod podatek, da je robinija cela užitna. Jaz tega nikjer ne najdem, vsaj ne pod strokovnimi informacijami na netu. _________________ narava vse vrne |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 27 Maj 2008 16:57 Naslov sporočila: |
|
|
Povzetek iz leksikona rastlinskih bogastev: užitnost: sladka mlada socvetja lahko jemo presna v manjših količinah ali ocvrta iz njih pripravljamo pijače in kuhamo čaj. Seme kuhamo ali meljemo v moko, praženo je kavni nadomestek. Stroke uporabljamo kot stročji fižol.
Zdravilnost: listi: pri prehladu in kašlju, socvetja: mlada pri prehladu in kašlju, sveže lubje mladih vej se uporablja v homeopatiji.
Strupenost: lubje, v večjih količinah, lahko pa tudi drugi deli.
Nazadnje urejal/a Kosobrin 28 Maj 2008 05:24; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kucmat
Pridružen/-a: 21.05. 2008, 20:54 Prispevkov: 11 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 27 Maj 2008 22:00 Naslov sporočila: |
|
|
No jaz imam moj podatek iz Informacijskega centra za zastrupitve na Univerziteti v Bonnu in Inštituta za veterinarsko farmakologijo in toksikologijo v Zürichu. Leksikoni žal niso strokovno gradivo in dostikrat so podatki zastareli ali celo napačno napisani ali prevedeni. Podatki v leksikonih so tudi zelo splošni, kar je razvidno iz tvojega prispevka, kjer lepo piše, da so deli rastline strupeni in s strupi se ne gre igrati. Na kaj hočem pravzaprav opozoriti tukaj je, da se je nevarno igrati s strupenimi rastlinami in pripravljati neke recepte, če ne poznaš natančno substanc rastline, delovanja, ter minimalnih količin teh toksinov, ki so škodljivi za človeka. Tega podatka žal nisi navedel in vsak si te količine lahko razlaga po svoje. Rastlina se ne uvršča zastonj po celem svetu med strupene rastline. Pravzaprav je večina toksinov zdravilna v ustrezni kombinaciji z drugimi substancami in seveda količinah (tudi kačji strup). S takšnimi stvarmi pa se ukvarjajo farmacevti in podobni, ki imajo ustrezno znanje. _________________ narava vse vrne |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lhasa
Pridružen/-a: 12.05. 2008, 05:39 Prispevkov: 19 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: 28 Maj 2008 10:51 Naslov sporočila: |
|
|
Bi se strinjala s Kucmanijem. Tudi sama še nikoli nisem slišala, da bi bil ta grm užiten, pa ga imamo pri hiši štirideset let. Predlagam Kosobrinu, da umakne ta prispevek oz recept, saj bi se lahko našel kdo, ki bi ne prebral tega do konca.
Sama sem pred leti delala marmelado iz jagod bezga. Menim, da nikjer ni označen kot strupen sadež. Ko pa sem bila na predavanju o zdravilnih zeliščih, je predsednik društva zeliščarjev ostro nasprotoval uporabi oz. uživanju le tega. Kucan, kakšne podatke imaš pa ti okoli tega? _________________ Brez domišljije živimo samo eno življenje......... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 28 Maj 2008 14:34 Naslov sporočila: |
|
|
Lhasa! Mene so stari stari ljudje učili, da je bezeg tako zdravilen za moški svet, da bi se moški morali odkriti pred vsakim grmom bezga (klobuk dol). Predvsem za prostato in nekatere priveske . Surove jagode pa so strupene.
Les robinije je zelo cenjen za izdelavo sodov. Vino v takih sodih ima posebno aromo, še boljšo kot iz hrastovih sodov.
Če bi bil les Robinije (po domače akacije) res tako strupen, bi pomrla polovica prebivalstva Istre, saj se koli iz robinije uporabljajo v vinogradništvu. Ker je obdelava postala strojna ( motorna žaga pri izdelavi špice, konice, ali kakor se že to imenuje) in veliko prahu ter žagovine zaide v telo, bi bile posledice vidne.
P.S. Že drugi dan zapored sem imel za kosilo omleto s cvetovi in sem ostal živ. Da kopriva ne pozebe, naj povem, da sem jih jedel prvič pred 33. leti na Ptuju. Alojz |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kucmat
Pridružen/-a: 21.05. 2008, 20:54 Prispevkov: 11 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 28 Maj 2008 21:00 Naslov sporočila: |
|
|
Tinko ne bi te rad užalil a mislim, da bi si moral prebrati kakšno strokovno knjigo o obdelavi lesa robinije. Ne moreš kar mešati jabolk in hrušk. Saj ne misliš menda, da se vino vlije kar direktno v surov sod. Pa tudi kole v vinogradih ne gloda nihče. Vsak pravi mizar pozna nevarnost pri obdelavi lesa robinije in pri tem uporablja poleg osnovnih še dodatne zaščitne ukrepe (maske). Tudi sicer imajo danes stroji odsesovalne šobe, ki sproti sesajo lesni prah in zaposleni tudi pri obdelavi drugih vrst lesa nosijo zaščitne maske. Cvetovi pa so strupeni samo v večjih količinah, kot je že napisal Kosobrin.
Tudi na seznamu strupenih rastlin je robinija na prvme mestu, le zakaj. _________________ narava vse vrne |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 28 Maj 2008 21:05 Naslov sporočila: |
|
|
V svojem ne tako kratkem življenju sem pojedel precej akacijevih-robinijevih cvetov, kakor tudi bezgovih, eni in drugi so rahlo strupeni, toda ocvrtih ni mogoče pojesti toliko, da bi odraslemu človeku škodili.Pri otrocih pa previdnost ni odveč.
franc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 29 Maj 2008 08:54 Naslov sporočila: |
|
|
Pri tistih rastlinah, ki so jih očitno brez škode uživali že moji predniki, sploh ne razglabljam o morebitni strupenosti. Delček strupenosti lahko najdemo najbrž v vsaki rastlini, vendar ob zmernem pitju čajčkov, ob upoštevanju, da so npr. cvetovi akacije itd., kot tudi gobe, začimba ali občasna popestritev, ne pa osnova prehrane, nam ne bo hudega.
Ko smo bili še otroci, smo spomladi navdušeno nabirali in jedli cvetove trobentic, žanjevca (Polygala chamaebuxus), žvečili liste mlade kislice, srkali nektar iz cvetov velike mrtve koprive, ampak tukajle se tega ne bi upala predlagati. Da se ne bi našel kdo, ki bi si nabral celo kilo kislice, iz nje naredil solato potem pa . Res je drugače, če tako znanje nabiraš mimogrede z zgledom in besedo, ali pa če o tem samo bereš.
Upoštevajmo še , da različni ljudje tudi na naravne sestavine različno reagiramo, zato: previdnost ni odveč, panika nepotrebna. Ampak jejmo res samo tisto, kar dobro poznamo in vsaj v začetku v zelo majhnih količinah.
_____________________
Rak: 19.maj 2009
"Letos se je akacija s vojim cvetenjem in vonjem prav razbesnela. V nedeljo sem vozil med Štanjelom in Vipavo, kaj takega še nisem videl, pa tudi domačin tam doli pravi, da kjlub svojim osemdesetim kaj takega še ni doživel. Enako je tudi v Istri okoli Umaga."
avtor: Rak
avtor: Rak
Nazadnje urejal/a muha 12 Apr 2011 04:44; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bety11
Pridružen/-a: 07.04. 2011, 07:14 Prispevkov: 1195 Kraj: Postojna Pivka Brkini
|
Objavljeno: 11 Apr 2011 20:27 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem kot otrok težko pričakala, da akacija začne cveteti in potem sem do konca svetenja po cel dan uživala samo njene dišeče cvetove....Nič drugega nisem potrebovala...
Danes pa so moji otroci edini, ki včasih pokusijo to rastlino in vsi drugi od učiteljev dalje pa jih imajo za "čudake".... _________________ Rada vrtnarim |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pikapolonica
Pridružen/-a: 18.03. 2008, 08:58 Prispevkov: 136 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: 11 Apr 2011 20:47 Naslov sporočila: |
|
|
Menite, da bi bili posušeni cvetovi primerni za čaj? Nisem še nikoli slišala za takšen čaj, le utrnila se mi je ideja ... _________________ Pikapolonica |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 12 Apr 2011 04:56 Naslov sporočila: |
|
|
V tejle diplomski nalogi O PSEVDOAKACIJI ugotavlja avtor, da lahko. Glej pod 3.1.3. stran 13.
Ampak glede na pripombe, da vsebuje tudi strupene učinkovine, bi jo jaz osebno dodajala v zelo malih količinah oz. pila čaj iz same robinije le občasno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pikapolonica
Pridružen/-a: 18.03. 2008, 08:58 Prispevkov: 136 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: 12 Apr 2011 15:57 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Muha za odgovor. Glede na to se bom raje držala ostalih preverjenih zelišč. _________________ Pikapolonica |
|
Nazaj na vrh |
|
|
jozekuch
Pridružen/-a: 14.05. 2008, 11:38 Prispevkov: 137
|
Objavljeno: 11 Maj 2014 16:44 Naslov sporočila: |
|
|
Ali je akacijevo lubje primerno za kompost?
Ali so za ogrado visoke grede primerne rante z lubjem ali morajo biti obeljene?
Prosim za vaše mnenje/izkušnje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|