|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 16 Feb 2011 02:35 Naslov sporočila: Kamini in krušne peči na vrtu |
|
|
Še POVEZAVA na sorodno temo
dodala admin muha
_______________________________________________
Na obisku pri Magnoliji (in njeni boljši polovici), smo se največ pogovarjali o izdelavi krušne peči in kaminov. Na tem forumu pa do sedaj nismo kaj dosti govorili, kako povezujete svoj prosti čas na vrtu s kulinariko v naravi. Predvidevam pa, da je med nami večina, ki uživa termično obdelano hrano in jo predvsem poleti pripravlja na delu vrta, ki je namenjen pripravi, peki, kuhanju in konzumiranju pripravljenih dobrot.
Kljub temu, da je dosti uporabne snovi o izdelavi in uporabi kaminov in peči za potrebe kulinarike na drugih forumih, odpiram temo, v kateri boste lahko predstavili svoje izkušnje pri izdelavi in postavitvi peči, žarov, kaminov. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
magnolija
Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13 Prispevkov: 859 Kraj: Posavje
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
magnolija
Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13 Prispevkov: 859 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: 16 Feb 2011 10:04 Naslov sporočila: |
|
|
To je nekaj slikic kako smo ustvarjali to peč.
Vaja dela mojstra. Peč je kar dobro izpadla, vsekakor pa je sedaj jasno kaj bi se dalo narediti drugače, bolje.
Vsekakor dobro služi svojemu namenu. Letos jo dokončamo, na levi strani kjer je odprtina pride še roštilj, izdelava pulta in nadstreška. Dela dovolj za celo poletje.
_________________ Lp Magnolija
http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf |
|
Nazaj na vrh |
|
|
magnolija
Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13 Prispevkov: 859 Kraj: Posavje
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
silva30
Pridružen/-a: 29.09. 2008, 21:06 Prispevkov: 702 Kraj: Štajerska-Spodnje Prebukovje
|
Objavljeno: 16 Feb 2011 11:06 Naslov sporočila: |
|
|
Uauu Magolija, saj v njej pečeš tudi kruh.
Takale peč je kar dobrodošla v teh časih, ko se vse tako draži. Pa še kruh je bolj dober domač.
Tudi mene letos čaka izdelava krušne peči. Naša pa bo v hiši ne zunaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 16 Feb 2011 11:49 Naslov sporočila: |
|
|
Magnolija, ali imaš odvod v dimnik narejen spredaj, tako kot je to pri kmečkih pečeh?
Vidim, da je tudi "nadzorni" očitno zelo z zanimanjem spremljal rast novega objekta . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
magnolija
Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13 Prispevkov: 859 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: 16 Feb 2011 11:55 Naslov sporočila: |
|
|
Odvod v dimnik je narejen enako kot pri notranji krušni peči, le da je vmes loputa,da vleče lahko tudi dim z leve strani, kjer bo roštilj.
Peč je zunanja predvsem zaradi ekonomičnosti uporabe v poletnem času.
Pozimi nas pa druga peč greje. _________________ Lp Magnolija
http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf |
|
Nazaj na vrh |
|
|
magnolija
Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13 Prispevkov: 859 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: 16 Feb 2011 12:04 Naslov sporočila: |
|
|
Silva, peč je zelo uporabna.
V njej lahko spečeš praktično skoraj vse , kruh, žemlje, pice. iz vzhajanega testa vse.
Razne stare kmečke jedi...
Ima mogoče kdo starejšo kuharsko knjigo Ta dobra stara kuha - Pavle Hafner, pa je ne rabi več, jo odkupim.
Povsod je že davno razprodana, ponatisa pa ne predvidevajo. _________________ Lp Magnolija
http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 16 Feb 2011 23:48 Naslov sporočila: |
|
|
Vesel sem, da se je razvila debata, podkrepljena z nazornimi fotografijami. Na ZS sem te prosil, da objaviš tudi tisto fotografijo peči v kombinaciji s kaminom, seveda če ni fotka avtorizirana. Prav tako bi želel, da spregovoriš o vrsti uporabljenega materiala, malte in kakšna mešanica malte je bila uporabljena.
Pregledal sem nekaj forumov in izvedel dosti uporabnih stvari, tako, da ne bi smelo prihajati pri izgradnji do velikih kiksov. Vseeno je dobro slišati, na kaj je potrebno biti pozoren pri izgradnji.
Zanima me tudi, ali se šamotna opeka opušča, ker je spet moderna stara pozidava peči, ali mogoče, ker je zdravju nevarna? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
silva30
Pridružen/-a: 29.09. 2008, 21:06 Prispevkov: 702 Kraj: Štajerska-Spodnje Prebukovje
|
Objavljeno: 17 Feb 2011 06:30 Naslov sporočila: |
|
|
Tinko glede materialov ti bom lahko nekaj napisala proti koncu marca. Za takrat imam naročenega pečarja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
magnolija
Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13 Prispevkov: 859 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: 17 Feb 2011 10:05 Naslov sporočila: |
|
|
Tole je slikica peči, ki sva jo šla pogledat.
Glede šamotne opeke so mnenja deljena, uporabljajo ga povsod, naravna žgana opeka , če jo imaš možnost dobiti je vsekakor boljša izbira.
_________________ Lp Magnolija
http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 17 Feb 2011 10:40 Naslov sporočila: |
|
|
Joj, kako so lepi ti hlebci. Kako se pa to peče?
Verjetno se pusti žerjavico, kam pa se da hlebček iz testa?
Firbec me matra, nikoli še nisem videla, kako se tako peče kruh.
Je pa lep ta košček "letne kuhinje"
Mi imamo par metrov od kuhinskih vrat samo en navaden kupljen betonski kamin, notri pa električni žar. Ampak pride vseeno zelo prav, predvsem, ker je tako blizu kuhinje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
magnolija
Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13 Prispevkov: 859 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: 17 Feb 2011 11:24 Naslov sporočila: |
|
|
Če pogledaš eno zgornjih slik, kjer je v pekaču meso krompir in jabolko, vidiš,da je žerjavica potisnjena v zadnji del peči, nekaj je ostane pa pri vratcih. Kruh in ostale zadeve se pripravljajo na isti način.
Pomembno je da predhodno peč dobro segrejemo, ko ostane žerjavica jo razporedimo po peči in šele tedaj damo v peč kruh, ali kar pač pripravljamo.
Velja pa tudi tukaj pravilo, vaja dela mojstra, nobena peč ni enaka drugi, vsak mora sam ugotoviti kolikšna je primerna temperatura peči, kdaj je zadeva pečena....
Napisanih pravil ni, lahko je le nasvet kako narediš, potem pa sama ugotoviš kako zadeva poteka pri tebi. _________________ Lp Magnolija
http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 17 Feb 2011 11:36 Naslov sporočila: |
|
|
Kam pa se položi kruh? V kakšno posodo na sredino? Če prav razumem, je žerjavica samo okoli in ne spodaj pod kruhom? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
magnolija
Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13 Prispevkov: 859 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: 17 Feb 2011 11:45 Naslov sporočila: |
|
|
Z loparjem ga položiš na sredino, ko je na vrtu zelje, dam kruh na zeljni list, drugače pa nič ne daš spodaj, peč s posebno metlico dobro očistiš,da ni pepela, ko pa vzameš kruh ven,ga še očičistiš z drugo metlico.ce je sličajno kakšen pepel na njem,ali pa odstraniš zeljni list.
Žerjavica je samo okrog, površina pečenja je očiščena pepela in žerjavice. _________________ Lp Magnolija
http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf |
|
Nazaj na vrh |
|
|
silva30
Pridružen/-a: 29.09. 2008, 21:06 Prispevkov: 702 Kraj: Štajerska-Spodnje Prebukovje
|
Objavljeno: 17 Feb 2011 12:10 Naslov sporočila: |
|
|
Ja točno tako, kot pišeš magnolija .
Z babico sva večkrat pekli tudi kruh.
Peč sva pometli z omelom iz koruznega ličkanja, ki sva ga pred tem namočili v vodo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Darso
Pridružen/-a: 31.03. 2010, 11:05 Prispevkov: 663
|
Objavljeno: 17 Feb 2011 13:37 Naslov sporočila: krušna peč |
|
|
Jaz imam doma v dnevni sobi krušno peč v izmeri 1,5x1,8 m, kurim pa iz hodnika. Pekla sem noter že več vrst mesa, pico, vsak teden enkrat pa sigurno spečem več vrst kruha. Nič več ne pometam (da se mi preveč ne praši po hiši) samo potisnem žerjavico nazaj. V drugo mesenje naredim hlebčke in jih dam kipniti v košare - spodaj pa peki papir. Ko kipnejo samo zagrabim peki papir in vse skupaj položim na leseno lopato in potisnem v peč. Po 15 minutah grem pogledat če se lepo peče in ga samo primem za rob peki papirja in enkrat zavrtim. Ko je po 1 uri pečen, ga lepo primem spet za rob peki papirja in potegnem ven. Odlepim spodaj peki papir in ga zavijem v prt. lp Darja |
|
Nazaj na vrh |
|
|
silva30
Pridružen/-a: 29.09. 2008, 21:06 Prispevkov: 702 Kraj: Štajerska-Spodnje Prebukovje
|
Objavljeno: 17 Feb 2011 14:09 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi stare krušne peči niso več varne pred novo tehnologijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
magnolija
Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13 Prispevkov: 859 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: 17 Feb 2011 14:16 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, znanje gre naprej, je pa domiselno.
Prednost zunanje krušne peči j predvsem v tem,da ni nadležnega prahu v hiši, predvsem pa uporaba peči v času ko ni kurilne sezone.
Kdor jo uporablja za ogrevanje je seveda drugače.
Pri nas smo jo predvsem iz teh dveh razlogov iz hiše odstranili. _________________ Lp Magnolija
http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 17 Feb 2011 14:32 Naslov sporočila: |
|
|
Koliko pa je žerjavica oddaljena o kruha, ki se peče? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Vse o vseh rastlinah Seznam forumov
-> Ustvarjalne ideje Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 Naslednja
|
Stran 1 od 8 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|