|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sivkač
Pridružen/-a: 04.12. 2010, 20:02 Prispevkov: 22
|
Objavljeno: 28 Dec 2010 14:16 Naslov sporočila: |
|
|
Na nek način se strinjam,zato je potrebno sok pri pasterizaciji segreti max 85 C .Se pa da enostaven pasterizator narediti doma (ali pa nekdo ki dela centralno kurjavo z bakrom),namreč bakreno cev se zvije v kačo,ki bo šla v npr. 10-20 l lonec.Na koncu cevi se montira ventilček z izlivom, na začetek cevi pa nastavek za gumijasto cev.To se vse skupaj postavi pod nivo posode s surovim sokom,tako da sok priteka v pasterizator preko natege,v loncu je vrela voda,temperaturo vode pa reguliraš s pretokom soka.Tanjša ko bo cev,oz. večjo dolžino bakrene cevi imaš,večja je kapaciteta. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
billy
Pridružen/-a: 05.09. 2010, 20:54 Prispevkov: 14 Kraj: nekje na dolenjskem
|
Objavljeno: 28 Dec 2010 22:21 Naslov sporočila: |
|
|
sivkač je napisal/a: | Najbolj enostavno se naredi pasterizacija tako,da sok v nerjaveči cisterni cisterni segreješ na 80-85 C in nato tako vroč sok natočiš v steklenice.Z ženo sva v slabe pol ure napolnila preko 60 l soka in nobenasteklenica se ni pokvarila.Po potrebi sva sok med polnjenjem dogrela. |
Nekaj je enostavno, nekaj je pa kvalitetno in na dolgi rok. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
billy
Pridružen/-a: 05.09. 2010, 20:54 Prispevkov: 14 Kraj: nekje na dolenjskem
|
Objavljeno: 28 Dec 2010 22:30 Naslov sporočila: |
|
|
franc je napisal/a: | Za ljubiteljske sadjarje, ki napravijo letno par 10l soka so ti pasterizatorji dosti predragi. Če ima kdo kotel za žganjekuho in malo tehnične žilice lahko hladilnik uporabi kot pasterizator, namesto mrzle vode uporabi vročo in skozi spušča sok. |
Preveč poenostavljeno je to povedano.
Sicer je pa tako. Res da je investicija kar draga, toda na dolgi rok ni. Če se za tako stvar odloči več ljudi skupaj se zadeva bistveno poceni. Ali se pa kompenzira, nekdo ima mlin, nekdo prešo, nekdo da zastonj jabolka in mu v zameno skuhaš sok. Samo malo je treba sodelovanja, druženja in prav luštno je.
Saj tudi včasih ni imela vsaka hiša svoje mlatilnice za žito, pa so po celi vasi vsi omlatili, a ne ! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Lobo
Pridružen/-a: 03.04. 2012, 09:27 Prispevkov: 45 Kraj: okolica MB
|
Objavljeno: 18 Apr 2013 08:37 Naslov sporočila: |
|
|
Znanka konzervira sok tako, da ga nalije v steklenice, te pa postavi v velik lonec z vodo. Vse skupaj segreje na štedilniku in steklenice še vroče zapre z zamaškom. Temperaturo vode v loncu kontrolira s termometrom.
Zamudno, vendar sok na ta način ne pride v stik s kovino in zato v največji meri ohrani vse sestavine nespremenjene. _________________ http://www.lampreht.com/index.php/sl/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|