|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
herman
Pridružen/-a: 23.04. 2010, 18:33 Prispevkov: 381
|
Objavljeno: 14 Sep 2010 17:28 Naslov sporočila: o |
|
|
zdaj je kar je (si jih že zrezala).
Sicer pa odvisno zakaj boš šipek uporabila, ker ga sušiš verjetno za čaj.
Splošno znano je, da se šipek nabira predvsem zaradi visoke vrednosti C vitamina, vendar se je treba zavedati, da je C vit. izredno občuljiv.Občutljiv je na zrak-kisik, kjer se ga veliko igubi, že če ga z nožem (kovina) prerežemo se ga nekaj izgubi, pa seveda temperatura, nižja ko je, boljše je (manj kot 40).Zdaj ko si ga prerezala, ga boš sušila, ga bo zelo veliko oksidiralo.Zato je najboljše, da se ga posuši kar celega. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Lana
Pridružen/-a: 13.02. 2008, 18:57 Prispevkov: 659 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: 24 Nov 2010 17:24 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi mene zanima, ali je treba dlačice odstranit? Svoje čase sem delala marmelado in tega nisem odstranjevala in nimam občutka, da bi kdo zato zbolel ali bi mu kaj bilo, pa smo alergiki v hiši. Ali je kak drug vzrok za odstranjevanje dlačic, kot alergija? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 24 Nov 2010 17:46 Naslov sporočila: |
|
|
Nikoli nisem maral šipkove marmelade zaradi dlačič, katere moraš obvezno odstraniti.
Kot otrok se spomnem so pri odstranjevanju uporabljali "hulahopke".
Očitno tisto ni bilo dovolj dobro za 100% čisto marmelado brez dlačic.
lp
Sabur |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 24 Nov 2010 18:04 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sveže nabran omehčan šipek po dolgem prerežem, razpolovim in posušim. Nato odstranim semena in dlačice, ker je posušeno je nezamudno. Nato pa polovičke spet stisnem skupaj. In imam bonbončke, ki zdržijo tudi po pol leta in več. Super za lizat, ko pa se stopijo pa ponavadi pride do izraza tudi zelo sladko meso, ki se ponavadi ne posuši popolnoma. Lp. _________________ zemlja, voda, sonce, zrak, svoboda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nejevernež
Pridružen/-a: 15.01. 2011, 18:54 Prispevkov: 389 Kraj: Novo mesto(Mirna peč)
|
Objavljeno: 11 Mar 2011 21:10 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem letos nekaj plodov šipka kar po poti pojedel.
Ko sem jih utrgal, sem ga iztisnil, da so semena ostala v lupini. _________________ Lep pozdrav, nejevernež ;) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 11 Mar 2011 21:23 Naslov sporočila: |
|
|
Šipek je vsestransko uporaben. Na vsakodnevnem sprehodu pod Pohorje sem v jeseni nabral nekaj debelejšega šipka in ga kar po poti čistil semen.
Nekaj sem ga uporabil za marmelado, odlična je, mogoče za to, ker je ni veliko, nekaj pa za liker. Ima svojsten ukus in ne verjamem, da bi večina navadnih "degustatorjev" uganila iz česa je.
Za čaj ne čistim semen. _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tiguan
Pridružen/-a: 01.06. 2010, 22:34 Prispevkov: 1059
|
Objavljeno: 29 Apr 2011 21:56 Naslov sporočila: |
|
|
Ga nabiram cca 15kg/leto |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andreja
Pridružen/-a: 07.06. 2008, 06:59 Prispevkov: 552 Kraj: Dolenjska - 450 m
|
Objavljeno: 08 Okt 2011 13:42 Naslov sporočila: |
|
|
-----
Nazadnje urejal/a Andreja 12 Jun 2013 09:04; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
jazzz27
Pridružen/-a: 31.05. 2012, 15:24 Prispevkov: 78 Kraj: Okolica NM
|
Objavljeno: 25 Okt 2012 14:35 Naslov sporočila: |
|
|
Vidim, da je tema malo zaspala, pa jo spet obujam. Čas je za šipek. Vidim, da ste zagovorniki očiščenega in neočiščenega šipka, celega, razpolovičenega, četrtinskega,...
Sdaj teče tretje leto odkar ga nabiram in vem da čiščenje še zdaleč ni mačji kašelj. Zanima me predvsem kako se lotite čiščenja? Sušenja?
Nekdo je napisal da v najlon nogavici,...
Sem v dilemi. Rada bi ga sušila celega, ker dajati ga na četrtinke je mukotrpno delo in naj omenim, da je še nevarnost ko si lahko odrežem prst. Če pa pustim celega? Kako potem naprej, da ga očistim?
Hvala za vse izkušnje, pa prosim čim prej, da ne bo šel v marmelado
Lep dan
Jasmina _________________ lp Jasmina |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 25 Okt 2012 14:50 Naslov sporočila: |
|
|
Ravno sem prišla od nabiranja in čiščenja šipka - okoli 1 kg za čaj. Je lep, ampak precej droben.
Delam kar po nasvetu soseda, ki mi je prijazno odstopil svoj grm: odstranim repke in muhe potem pa v multipraktik z njim. Ko je primerno razsekan, gre na sušenje - vse komplet z dlačicami in semeni.
Enkrat sem sušila cele jagode a jih potem nisem mogla dobiti narazen drugače, kot z moževo malo priročno macolico . Pa še je vse naokol letelo .
Po napovedani slani bo primeren tudi že za nabiranje marmelade - kdor ima potrpljenje. Jaz jo samo jem rada . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
jazzz27
Pridružen/-a: 31.05. 2012, 15:24 Prispevkov: 78 Kraj: Okolica NM
|
Objavljeno: 25 Okt 2012 15:15 Naslov sporočila: |
|
|
muha, res si express!!! Hvala ti, tole je res zdravju prijazen način . Letos tudi jaz naredim tako, potem pa še v najlonko z njim
Seveda so še kakšni predlogi dobrodošli... _________________ lp Jasmina |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 25 Okt 2012 19:46 Naslov sporočila: |
|
|
Hojla!
Sam čistim na oba načina. Očistim repka in muhe razrežem na pol, dam v multipraktik in zmeljem.
V drugem načinu, odrežem repke in muho, razpolovim očistim semena in dlačice.
Do sedaj si še nisem odrezal prsta ali se sploh urezal.
Oboje dam sušit v električni bio sušilec. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
jazzz27
Pridružen/-a: 31.05. 2012, 15:24 Prispevkov: 78 Kraj: Okolica NM
|
Objavljeno: 29 Okt 2012 13:58 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala obema za odgovor. Šipek se suši,sledilo bo čiščenje in potem kuhanje čajčka. Prosim, če mi poveste kako ga kuhate, da ohrani čimveč vitamina? Oz. nasploh kako kuhate čaje?
lep dan _________________ lp Jasmina |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 30 Okt 2012 16:06 Naslov sporočila: |
|
|
Šipkove plodove sem prerezala na pol in jih posušila, potem sem jih, ne preveč uspešno, zmlela z multipraktikom, dlačice so se kar v kosmiče sprijele, vse sem presejala skozi cedilo (žičnato), spet zmlea z multijem in spet presejala, dlačic ni več, semena in lepo rdeče lupine sem dala v kozarec. čaj je svetel, a zelo okusen.
Naslednjo rundo bom najprej zmlela v multiju, ostalo bom ponovila.
Pripominjam, da sem presejala zunaj, je kar mrgolelo drobnih dlačic v zraku. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kate
Pridružen/-a: 18.02. 2008, 08:21 Prispevkov: 762 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 05 Mar 2014 17:47 Naslov sporočila: |
|
|
Jest imam semena šipka in me zanima, kdaj in kako se jih seje. Hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 05 Mar 2014 21:38 Naslov sporočila: |
|
|
O, za kaj ga bos pa uporabljala, bos imela nekaksno divjo vrtnico? Zdajle sem na iphonu in tezko brskam, ti jutri najdem med vrtnicami temo, kjer je veliko napisanega o sejanju vrtnic. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kate
Pridružen/-a: 18.02. 2008, 08:21 Prispevkov: 762 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 05 Mar 2014 23:11 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, ob "škarpo" sem ga mislila posejati.
Je lep pa še uporaben.
Ah, sej po netu lahko tudi sama pobrskam. Sem mislila, če kdo ima izkušnje. Sem pred leti dobila semena iz Texasa in posejala tako kot naj bi (se ne spomnim več, kako je že to) pa ni nič uspelo.
Tokrat sem semena sama nabrala. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 06 Mar 2014 07:31 Naslov sporočila: |
|
|
Kate, moje izkušnje s sejanjem šipkov so takšne, da je bolje, da jih ne poznaš . Veliko sem jih posejala, takšnih in drugačnih, ampak do zdaj nisem imela še niti enega uspšnega klitja. Ne vem, nekateri semena šipkov rahlo obrusijo, da bi lažje kalila, morda bo treba poskusiti še to.
Sem si pa eno ''divjakinjo'' izkopala na bohinjskem koncu in si jo posadila doma. Ta pa dela, da je veselje. Vsako leto je polna cvetov, ki kar ne prenehajo. Tako cvetenje traja kar dolgo, čeprav posamezen cvet ne traja dlje kot dan ali največ dva.
Mimogrede pa še tole; uporabni in ker so večji, tudi bolj praktični, so tudi šipki vrtnic. Če seveda niso tretitane s kemijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daniel R
Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19 Prispevkov: 1010 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 06 Mar 2014 07:40 Naslov sporočila: |
|
|
Kot metoda za lažje klitje trdih semen se uporablja tudi namakanje v kislini, če ni drugega lahko tudi v kisu. _________________ Iščem zanimive sadne vrste...
Flickr račun: https://www.flickr.com/photos/131456537@N04/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|