|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kravzlj
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08 Prispevkov: 1340 Kraj: Zaboršt pri Dolu
|
Objavljeno: 28 Sep 2010 16:16 Naslov sporočila: Pivo |
|
|
Pozdravljeni!
Je že kdo varil pivo? Tisto pravo, ječmen+ voda+ kvas+ hmelj.
Jaz imam namen, ampak nevem če sem že prepozn za hmelj.
Lp Luka _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 28 Sep 2010 17:24 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa recept - ga že imaš? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kravzlj
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08 Prispevkov: 1340 Kraj: Zaboršt pri Dolu
|
Objavljeno: 28 Sep 2010 19:35 Naslov sporočila: |
|
|
Hmmm, ja
Kakor gledam tak ne bom mogel letos variti, ker je hmelj za Savo čisto rjav, pa še recept moram najti ja.
Sem pa lanskoleto delal koprivino pivo.
Lp _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 06 Okt 2010 15:00 Naslov sporočila: |
|
|
Kako je s tvojim pivom - bo že na pokušino v Rovtah? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kravzlj
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08 Prispevkov: 1340 Kraj: Zaboršt pri Dolu
|
Objavljeno: 06 Okt 2010 15:49 Naslov sporočila: |
|
|
Nisem še prešel na drugi korak, naprej od ideje, žal.
Lp Luka _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 06 Okt 2010 16:05 Naslov sporočila: |
|
|
Če te bo prijelo - suh hmelj se menda dobi na ljubjanski tržnici pri zeliščaricah. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Mesecnik
Pridružen/-a: 07.03. 2010, 19:37 Prispevkov: 510 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 06 Okt 2010 18:16 Naslov sporočila: |
|
|
V lekarni tudi |
|
Nazaj na vrh |
|
|
elstar
Pridružen/-a: 01.05. 2010, 13:56 Prispevkov: 209 Kraj: Savinjska dolina
|
Objavljeno: 06 Okt 2010 18:46 Naslov sporočila: |
|
|
V Savinjski pa na tone _________________ vse kar lepo (z)raste je lepo! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Mesecnik
Pridružen/-a: 07.03. 2010, 19:37 Prispevkov: 510 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 06 Okt 2010 20:19 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas so ga že pobrali...MIslim, da tudi sušilnica ne ropota več. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 15 Nov 2010 12:04 Naslov sporočila: |
|
|
ČRNO PIVO
10 dag ječmena zmoči in postavi na kak topel prostor, da nekoliko vzklije, osušen ječmen prepeči, da je svetlo rjav, nato ga potolči, da zrna razpokajo. Na ječmen nalij 6 litrov vode, prideni 10-15 dag sladkorja in postavi na štedilnik, da počasi zavre in se kuha 1 uro. Nekoliko shlajenega precedi in dodaj 2 dag pivskega kvasa. Tako naj stoji 24 ur. Nato ga precedi nalij v steklenice, dobro zamaši in naj stoji 8 dni na hladnem in temnem prostoru. Nato je pivo užitno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
elstar
Pridružen/-a: 01.05. 2010, 13:56 Prispevkov: 209 Kraj: Savinjska dolina
|
Objavljeno: 15 Nov 2010 17:46 Naslov sporočila: |
|
|
Pa še kakšen recept za svetlo pivo , prosim. _________________ vse kar lepo (z)raste je lepo! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
herman
Pridružen/-a: 23.04. 2010, 18:33 Prispevkov: 381
|
Objavljeno: 15 Nov 2010 18:26 Naslov sporočila: l |
|
|
vse-VSE-vse alkoholne pijače se naredijo-delajo iz nekega sladkorja, samo iz saharoze ne (rajši ne).Lahko naredimo iz fruktoze,glukoze....itd.
Lahko iz trsnega sladkorja-melase, lahko iz krompirja (vodka) lahko iz koruze (ameriški whisky-burbon), lahko iz katerega koli drugega žita....
ampak iz SAHAROZE boljše da ne.Tudi tisti vinarji, ki so včasih delali PITJOT, to je vino narejeno iz tropin,vode in sladkorja-saharoze so s tem prenehali, ker so jih dobili po grbi.Torej, tudi pivo iz saharoze ni dobro.Kosobrin, pivo se naredi samo iz ječmena, kar se sladkorja tiče.Ječmen sicer nima direktno v prvi fazi sladkorja, ima pa škrob, ki pri fermantaciji konvertira v sladkor in potem le tega pojedo kvasovke in ustvarijo alkohol.Tvoj recept je uresničljiv, vendar to ni to.
Iz ječmena v katerem je škrob moramo najprej proizvesti sladkor.To naredimo tako, da ječmen nakalimo-dovolj je 2mm dolg kalček, toliko da se škrob spremeni v vodotopne sladkorje.Potem takšen nakaljen ječmen posušimo (lahko pa ga za temno pivo tudi pražimo)Tako pripravljen slad potem namakamo v vodi da in spožimo postopek-škrob konvertira v sladkor, katerega kvas spremeni v etanol-alkohol.Sevda dodamo potem pri proizvodnji piva tudi hmelj, ki da pivu značilno grenčico.
No postopek ni ravno tak, saj je potrebno vmes pivo še variti-kuhati in takrat v tej fazi dodamo hmelj.Potem se vse skupaj ohladi, doda kvas in sproži alkoholno vrenje.Potem seveda sledi še bistrenje,filtriranje, staranje.....bom probal poiskat recept. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kravzlj
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08 Prispevkov: 1340 Kraj: Zaboršt pri Dolu
|
Objavljeno: 12 Jul 2012 06:33 Naslov sporočila: |
|
|
Hej!
Prešel sem iz idejo na prakso. Danes bom polnil prvo rundo piva. Nekih 20L, naslednjih 20l pa že zori. Pa še se bo kuhalo ta vikend :D _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 12 Jul 2012 07:12 Naslov sporočila: |
|
|
Priprava sestavin in opreme
Priprava sestavin
Osnovna sestavina je pivski slad, izdelan običajno iz ječmena, tudi pšenice, v obliki gostotekočega sladnega ekstrakta, že pripravljenega za uporabo, katerega izberemo glede na željeni stil piva. Sladni ekstrakti že vsebujejo hmelj, priložene so ustrezne kvasovke, potrebna sta le še sladkor in voda.
Voda. Pomembno je, da voda ni klorirana, če uporabljamo pitno vodo iz vodovoda. Najbolj primerna je studenčnica, seveda iz preverjenega izvira. V vsakem primeru pa je priporočljivo, da vodo pred nadaljno uporabo prevremo oziroma prekuhamo, če dvomimo v njeno neoporečnost.
Priprava opreme
Najpomembnejši del opreme, v katerem poteka vrenje pivine, je fermentor oz vrelnik. Poleg potrebujemo še 7-10 litrski lonec za kuhanje pivine, kuhalnico (plastično, lesena ni priporočljiva!), odpirač za pločevinke, sredstvo za čiščenje in razkuževanje. Kasneje bomo potrebovali še steklenice in zamaške, zapirač za steklenice (v primeru uporabe kronskih zamaškov), pred samim stekleničenjem pa še hidrometer in merilni valj.
Fermentor s pipico in lopatico za mešanje po potrebi očistimo s toplo vodo z dodatkom nepenilnega detergenta in izperemo s hladno vodo. Ne pozabimo očistiti tudi steklenice!
Fermentor s pipico, lopatico za mešanje in steklenice je potrebno sterilizirati, da dosežemo zahtevano čistočo. V ta namen raztopimo dve žlički kalijevega metabisulfita v 3 dl hladne vode. Nato s to raztopino temeljito oblijemo notranjost fermentorja, da se razkuži in nato skozi pipico izlijemo. Na podoben način steriliziramo tudi steklenice. Ne izpiramo z vodo, fermentor in steklenice obrnemo »na glavo« da se posušijo. V najnovejših kompletih je priloženo novo, okolju prijazno večnamensko čistilo.
Priprava pivine in polnjenje fermentorja
Kuhanje pivine
Zaprto pločevinko potopimo v vročo vodo, da slad postane bolj tekoč. Na štedilniku zavremo v loncu
približno 5 litrov predhodno pripravljene vode in vanjo vlijemo vsebino iz odprte pločevinke. Vsebino v loncu med kuhanjem na šibkem ognju mešamo, da se popolnoma raztopi in ne prismodi. Dodamo še sladkor glede na podatek za stil piva, katerega varimo. Več sladkorja pomeni višjo stopnjo alkohola v pivu. Pivino kuhamo približno 10 minut. Po končanem vretju lonec odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladi.
Polnjenje fermentorja
Očiščen in steriliziran fermentor postavimo na ustrezno mesto v topel prostor s temperaturo od 20 do 24° Celzija. Ohlajeno pivino iz lonca vlijemo v fermentor. Dolijemo predhodno pripravljeno vodo do predpisane oznake na fermentorju, odvisno od vrste piva, katerega pripravljamo. Na termometru, ki se nahaja na sredini fermentorja, odčitamo temperaturo pivine. Najustreznejša temperatura pivine je od 20 do 24° Celzija.
Dodajanje kvasovk
Ko je fermentor napolnjen do ustrezne višine, dodamo kvasovke. Le-te predhodno rehidriramo.
Zapiranje fermentorja
Na fermentor z občutkom privijemo pokrov in vstavimo vrelno veho, napolnjeno s vodo ali razkužilom do rdeče črte. Tesnenje pokrova preverimo tako, da fermentor z občutkom stisnemo ob straneh. Ob tem mora nivo tekočine v vrelni vehi zanihati. Pazimo, da nam tekočina iz vrelne vehe ob stiskanju ne uide v fermentor!
Prva fermentacija
V 24 do 28 urah začne pivina »kipeti«. V posodi poteka alkoholno vrenje, katerega proces lahko spremljamo ob opazovanju mehurčkov ogljikovega dioksida, ki izhajajo skozi vrelno veho, običajno 10 do 14 dni ob ustrezni temperaturi prostora.
Ko vrenje poneha oziroma ogljikov dioksid skozi vrelno veho ne izhaja več, preverimo gostoto pivine. V plastični cilinder skozi pipico izpustimo toliko pivine, da vanjo lahko potopimo hidrometer. Ko so odmerki na instrumentu v 2 do 3 zaporednih dnevih enaki, vrenje ne poteka več. Končna specifična masa znaša od 1,003 in 1,012, odvisno seveda od vrste piva. Vsebino tako odvzete tekočine ne zlivamo nazaj v fermentor!
Stekleničenje in druga fermentacija
Uporabljajmo le čiste in sterilizirane steklenice!
Preden pivo natočimo v steklenice, dodamo vanje sladkor. Za 0,33 litrsko steklenico je dovolj 2 g sladkorja, za pollitrsko čajna žlička.
Steklenico nastavimo na pipico fermentorja tako, da teče pivina po steklu in ne dela pene. Predhodno odvijemo pokrov fermentorja, sicer nam pivo ne bo iztekalo. Steklenice napolnimo do približno 3 cm pod robom in zapremo z zamaškom. Opremimo jih z etiketami, na katerih navedemo stil piva in datum polnjenja ter jih za 7 - 10 dni postavimo v topel prostor (20 do 24° C), da se druga fermentacija (karbonizacija) dokonča.
V steklenicah ob dodatku sladkorja poteka druga fermentacija, v kateri nastane željena pivska pena, do sedaj še motno pivo pa se očisti in zbistri.
Zorenje piva
Po tednu ali desetih dneh, odvisno od toplote prostora, steklenice prenesemo in shranimo v temen in hladen prostor, kjer bo pivo zorelo in pridobivalo na kvaliteti. Primerno je že za prvo degustacijo.
Pivo natočimo mirno in brez tresenja v steklen vrček, usedlino (cca 0,5 cm) pa pustimo na dnu steklenice.
Vir: https://www.facebook.com/notes/iam-ready/doma%C4%8De-pivo-priprava-in-postopek-varjenja-piva/10150940839478172 _________________ Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kravzlj
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08 Prispevkov: 1340 Kraj: Zaboršt pri Dolu
|
Objavljeno: 12 Jul 2012 13:17 Naslov sporočila: |
|
|
To je izdelava piva s ekstraktom slada, jaz pa delam prav z ječmenovim sladom in hmeljem, je bolj zabavno, sploh ko bom še vse sam pridelal. _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bety11
Pridružen/-a: 07.04. 2011, 07:14 Prispevkov: 1195 Kraj: Postojna Pivka Brkini
|
Objavljeno: 16 Jul 2012 14:14 Naslov sporočila: |
|
|
Kravzlj....hmmmm...nisem mahnjena na pivo, ampak tvoj izdelek bi pa rada pokusila.... ..Zanimivo bi ga bilo izdelati za kakšno fešto..... _________________ Rada vrtnarim |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kravzlj
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08 Prispevkov: 1340 Kraj: Zaboršt pri Dolu
|
Objavljeno: 22 Jul 2012 18:31 Naslov sporočila: |
|
|
Prve dve rundi sta zanič. Dal sem hmelja za 30l grenkega pira, ratalo ga je 10l. Več si lahko samo mislite.
Al se ne dam, to pivo gre v kotel za žganjekuho..
Čez kakšna dva tedna bo nova runda. _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 22 Jul 2012 21:03 Naslov sporočila: |
|
|
Tole vaše pivo mi je zbudilo spomine na otroška leta. Spominjam se, da je tudi moja mama doma kuhala pivo in je včasih v kleti kako steklenico s pokom razneslo, jaz pa sem si predstavljala, da se je začela vojna - takrat smo se naposlušali atovih vojnih dogodkov.
Recept si je zapisala na zadnjo prazno stran Velike sodobne kuharice od Andreje Grum, ki je izšla leta 1954, ko sem se jaz rodila. _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kravzlj
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08 Prispevkov: 1340 Kraj: Zaboršt pri Dolu
|
Objavljeno: 02 Sep 2012 19:44 Naslov sporočila: |
|
|
Uglavnem, pivo se kuha, ampak delam napake, in se mi okuži, pa ni dober. Tako da sem že kar nekaj pira zlil stran.
Čakam da naredim dobrega. . . _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 02 Sep 2012 20:12 Naslov sporočila: |
|
|
kravzlj, do naslednjega srečanja imaš še dovolj časa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|