|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Optimist
Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57 Prispevkov: 1051 Kraj: Idrija
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bossty
Pridružen/-a: 09.05. 2010, 12:18 Prispevkov: 9
|
Objavljeno: 26 Sep 2010 10:06 Naslov sporočila: |
|
|
Še nekaj svežih slik:
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 26 Sep 2010 12:35 Naslov sporočila: |
|
|
Bossty, kaj pa okus - kako bi ga opisal? Kako predvidevaš porabiti pridelek? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57 Prispevkov: 1051 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 26 Sep 2010 12:53 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | Bossty, kaj pa okus - kako bi ga opisal? Kako predvidevaš porabiti pridelek? |
S tem se tudi jaz obremenjujem, kako porabiti ko bo zrelo?? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bojanp
Pridružen/-a: 13.01. 2008, 09:33 Prispevkov: 321 Kraj: Sl.Konjice
|
Objavljeno: 26 Sep 2010 14:12 Naslov sporočila: |
|
|
Optimist je napisal/a: | muha je napisal/a: | Bossty, kaj pa okus - kako bi ga opisal? Kako predvidevaš porabiti pridelek? |
S tem se tudi jaz obremenjujem, kako porabiti ko bo zrelo?? |
Kaj če bi naredil podoben liker kot borovničeve? _________________ http://www.facebook.com/profile.php?id=100003514999387 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
herman
Pridružen/-a: 23.04. 2010, 18:33 Prispevkov: 381
|
Objavljeno: 26 Sep 2010 16:25 Naslov sporočila: g |
|
|
goji jagode vsebujejo zelo veliko C vitamina in druge vitamine in minerale.Predvsem pa kot rečeno C vitamin.Sveže jagode niso prav zelo okusne (sicer kakor za koga), uživamo jih prav zaradi antioksidantov.Najboljše jih je cele (nepoškodovane-neprerezane) posušiti na največ 40 st.C (je občutljiv tudi na toploto).Tako obdržijo največ C vitamina, ki je sicer občutljiv na kovino( če ga režemo z nožem) in predvsem na kisik, ker zelo hitro oksidira. Zato tudi nima smisla, da te suhe jagode potem uživamo v večjih količinah, saj se C vitamin v telesu ne skladišči, zato jih uživamo večkrat in po malem.Npr šipek ima lahko (odvisno od rastišča) v kg plodov 1500 mg C vitamina , goji jagode baje bistveno več.Kdor bo jagode sušil, naj stehta sveže jagode in potem suhe, da bo lahko izračunal, koliko C vitamin ima npr. 1 žlica suhih jagod.
Vsebnost vitamina je odvisna od rastišča jagod, od osončenosti in še marsičesa. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bossty
Pridružen/-a: 09.05. 2010, 12:18 Prispevkov: 9
|
Objavljeno: 26 Sep 2010 17:37 Naslov sporočila: |
|
|
Okus je malo ,,čuden,,. Nekaj med grenko in kislo. Razmišljam pa trenutno o sušenju. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57 Prispevkov: 1051 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 26 Sep 2010 19:30 Naslov sporočila: |
|
|
In v kakšne namene so suhe uporabne? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
herman
Pridružen/-a: 23.04. 2010, 18:33 Prispevkov: 381
|
Objavljeno: 27 Sep 2010 16:57 Naslov sporočila: L |
|
|
Optimist, saj sem napisal, za vsakodnevno uživanje C vitamina v naravni obliki.Tako se boš preventivno izognil raznim boleznim.C vitamin v velikih količinah 1000 mg(tisoč nisem se zmotil v ničlah) na dan je nujnih.Ortodoksna medicina pravi 50 mg, ampak komu bi potem prodajali zdravila, če bi vsi uživali 1000 mg C vit. na dan, ker bi bili v glavnem zdravi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57 Prispevkov: 1051 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 27 Sep 2010 17:00 Naslov sporočila: Re: L |
|
|
herman je napisal/a: | Optimist, saj sem napisal, za vsakodnevno uživanje C vitamina v naravni obliki.Tako se boš preventivno izognil raznim boleznim.C vitamin v velikih količinah 1000 mg(tisoč nisem se zmotil v ničlah) na dan je nujnih.Ortodoksna medicina pravi 50 mg, ampak komu bi potem prodajali zdravila, če bi vsi uživali 1000 mg C vit. na dan, ker bi bili v glavnem zdravi. |
Torej žvečit kot tobak |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 28 Sep 2010 12:03 Naslov sporočila: |
|
|
Ker je na poti iz Kitajske 1000 gramska vreč(k)a posušenih zrn Goji - do lastnega pridelka naslednje leto - moram tudi jaz še kakšno stvar razčistiti, ker
- se podatki o dnevni dozi precej razlikujejo; čisto na hitrico sem našel priporočilo za dnevno količino 3 - 6 gramov, in drugič 10 - 30 gramov; razlika je 1:5 .
Neka znana priporočljiva doza je 10 - 20 jagod. Bom zvagal, pa da vidim težo
Na splošno priporočajo 2 - 3 dnevne odmerke, receptov za konzumiranje eno malo morje ; najbolj običajno se lahko jagode vzamejo presne, same, ali se mešajo z drugim sadjem (npr. šisandra).
Od bolj enostavnih pripravkov je namakanje v zelenem čaju, 10 - 20 jagod...
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 28 Sep 2010 14:06 Naslov sporočila: |
|
|
Z okusom sem kar zadovoljen.
Se mi pa zdi vse skupaj zelo pozno in daleč od slik zgoraj.
Bom moral naslednje leto še kaj ukreniti glede tega. _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ferdo36
Pridružen/-a: 20.03. 2010, 18:56 Prispevkov: 504 Kraj: vrhnika
|
Objavljeno: 28 Sep 2010 19:06 Naslov sporočila: |
|
|
Vsi,ki konzumirate sveže ali posušene jagode goji boste morali poročati
o učinkih.Če je res kar reklamirajo,se raznim viagram,levitri itd. slabo piše.Nataliteta se bo dvignila in vesoljno slovenstvo bo pelo hvalo goji-u.Čisto resno pa bo zanimiva odpornost,ki pa jo dosežemo tudi z uživanjem drugega sadja,predvsem jagodičja.Še vedni imajo borovnice
največ antocianov,ki so lovci na proste radikale,ki lahko povzročajo raka.
Pa lep pozdrav! Ferdinand L. _________________ Narava vse povrne!Dobro z dobrim,slabo s slabim! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57 Prispevkov: 1051 Kraj: Idrija
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 01 Okt 2010 08:55 Naslov sporočila: |
|
|
Vau, Optimist, samo prečital sem
- pa sem že zdrav
dobro si našel
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
noCO2
Pridružen/-a: 20.04. 2010, 11:28 Prispevkov: 25 Kraj: Stična
|
Objavljeno: 01 Okt 2010 12:02 Naslov sporočila: |
|
|
Evotigana, že prvo leto je goji presenetljivo dobro rodil. Še sredi poletja ni bilo sledov o cvetovih, sedaj pa se veje šibijo pod plodovi.
pe še za oceno velikosti jagod
Je še primeren čas za razrezat in naredit potaknjence? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 01 Okt 2010 22:12 Naslov sporočila: |
|
|
noCO2, tole je pa lepo za pogledati - kakšno lokacijo in zemljo pa si privoščil Gojitu?
Je pa goji tako radoživa rastlina, da se bo sigurno ukoreninila, kadarkoli boš potaknjence vtaknil v zemljo, ali v kozarec z vodo. Problem je le v tem, da je sedaj malo manj ugoden čas za nadaljni razvoj in rast potaknjenca, razen če si boš vzel čas in primeren prostor v hiši za nadaljno vzgojo do pomladi.
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 01 Okt 2010 22:46 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | Počasi se mi dozdeva, da nas trgovci eno malo nat******* s temile eksotičnimi zdravilnimi rastlinami. Verjetno bi enako zdravilnost lahko našli pri marsikaterem našem avtohtonem jagodičevju, če bi ga le znali na tak način predstaviti .
Sedaj lahko samo čakamo, da bomo pridelali toliko jagod, da jih bomo lahko med seboj primerjali po obliku, okusu, času zorenja. Na zdravilni efekt bo pa treba čakati malo dalj - tamle enkrat po mojem 100. rojstnem dnevu se bomo zbrali na debato izključno o gojiju in mogoče še šisandri . |
ferdo36 je napisal/a: | Sigurno je mnogo pretiravanja o koristnosti goji-a,nikjer pa ni nobene
znanstvene raziskave.Torej lahko sklepamo,da so to predvsem trgovski prijemi.Pri borovnicah,kiso odlično zdravilno sadje,pa so narejene številne
raziskave.Ne gre za lastno promocijo,ampak za dejstva.
Eno od zanimivih raziskav lahko najdete na: http://borovnice.si/povzetek.html.
Če kdo najde kaj podobnega za goji naj na to opozori. |
zgornji dve mnenji (se z obema strinam) kot dodatek k mojemu komentarju k zanimivemu linku, ki ga je nalimal Optimist:
Pravzaprav je goji res enormno precenjen in razvpit sadež, na katerega so se kot po navadi prilepili nekritični navdušenci, izkoristili trgovci (beri kitajci ) in nastala je fama, da glava peče ko poskuša človek prebaviti vso to večinoma copy/paste "resnico".
Goji ima tudi kritike, ki opozarjajo na razne stranske pojave, ali pretiravanja, vendar so ponavadi preglašeni s strani zagovornikov;
ali pa celo popljuvani , kot je bil na primer dobronamerni kritik in tudi strokovnjak, ki je antioksidantske vrednosti (ORAC) goji jagod primerjal kot približno enake zelenemu čaju, s komentarjem, da je čaj pač nekajkrat cenejši..
No ja, verjetno je res malo preveč enostransko, pomanjkljivo ocenil goji.....
Mimogrede, če ste pogledali link od Optimista - količina C vitamina (askorbinska kislina) v posušenih jagodah je približno enaka kot v sveži limoni.
Tudi podatek za razvpiti ORAC http://en.wikipedia.org/wiki/Oxygen_radical_absorbance_capacity se skozi internet podaja kot enormna količina - mnogokratnik drugih visoko vsebnih, recimo borovnic, aronije, vendar sem že našel original podatke od ameriške kmetijske državne inštitucije (enkrat kot poseben prispevek), ki te podatke objavlja - da so vrednosti nekje na nivoju ostalega jagodičevja.
Vendar podatki iz linka Optimista, enako podatki (seveda večinoma v angleščini) na internetu, lepo kažejo, da je goji kljub pretiravanju in po očiščenju "balasta" zelo verodostojna, zaradi velikega števila substanc, mnogostranska "zdravilna" rastlina. Ob upoštevanju ev. opozoril in v primernih količinah
Sam sem to že razčistil pred nakupom, tako da ne pričakujem čudežev, ampak dodatek/dopolnilo k drugim rastlinam, ki mi že "krasijo" vrt
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
noCO2
Pridružen/-a: 20.04. 2010, 11:28 Prispevkov: 25 Kraj: Stična
|
Objavljeno: 02 Okt 2010 05:53 Naslov sporočila: |
|
|
Zemlja je navadna travniška, zalival ga razen par tednov po sajenju nisem, je pa od jutra do poznega popoldneva na soncu. Opazil sem, da so cvetovi redno odpadali, dokler ga niso našle čebele. Vse do poplavnega deževja je v grmih kar brenčalo čebel. Se mi zdi, da ga tudi čebele obožujejo..
Ja, se strinjam, da je goji precenjen. Neko (manjšo) vrednost pa vendarle ima.
Mogoče malo offtopic, pa vseeno nekaj misli o antioksidantih; jaz jim rečem kar zaščita pred rjo:
Na splošno velja, da so skoraj vsi antioksidanti v sadežih različnih sadnih vrst zbrani v lupini. To je logično, saj je med drugim naloga lupine varovati sadež pred uničujočim kisikom in svetlobo. Če torej malo posplošim, je največ antioksidantov na enako težo v sadnih vrstah z majhnimi sadeži, saj je delež lupine tako mnogo večji. Tudi zato smatramo jagodičevje za "bolj zdravo" od recimo jabolk, hrušk... Svetlo, brezbarvno meso večine sadežev bi brez lupine zelo hitro oksidiralo, kar opazimo tudi po spremembi barve, npr. naribana jabolka, ki lahko po minuti na zraku povsem potemnijo. Naribana jabolka s temnejšim (rdečim) mesom vsebujejo več antioksidantov v mesu ploda, zato je potreben precej daljši čas, da potemnijo. Imajo torej boljšo zaščito.
Goji tako verjetno res vsebuje veliko zaščitnih sredstev pred oksidacijo v naših celicah. Dobro je vedeti tudi, da temnejše lupine sadežev (in zelenjave) vsebujejo praviloma več koristnih snovi kot svetlejše, torej bi po tem pravilu goji uvrstil v razred rdečih malin, šipka... Gotovo pa pred njim prednjačijo npr. borovnice s svojo modro barvo in še bolj aronija, ki se lahko pobaha s črno lupino tudi s temno rdečim mesom.
Seveda pa je goji vrtičkarjem zelo privlačen zaradi prezimnosti, trdoživosti in rodnosti, pa še razmnoževanje skoraj ne more biti preprostejše. Jaz sem ga posadil iz radovednosti. Okus mi ni ravno božanski, nisem pa še poskusil sušenega. Pri meni zaenkrat ima rezerviran "sedež" v mojem sadovnjačku. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 02 Okt 2010 09:16 Naslov sporočila: |
|
|
Posušene jagode imajo zelo prijeten, sladek okus in jih sploh ni problem jesti, ali direktno v usta , ali kot dodatek čaju, jogurtu itd. Za razliko od šisandre
Imam dober občutek, da mi je goji pomagal pri premagovanju "stranskih pojavov" trenutne viroze, ki me je obiskala .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Vse o vseh rastlinah Seznam forumov
-> Sadje Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 16, 17, 18 ... 31, 32, 33 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 16, 17, 18 ... 31, 32, 33 Naslednja
|
Stran 17 od 33 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|