Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Ceratostigma - modrina, kitajska plavica, ceretostigma

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Rodovi in družine rastlin
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 10 Sep 2010 18:46    Naslov sporočila: Ceratostigma - modrina, kitajska plavica, ceretostigma Odgovori s citatom

Plumbaginaceae – pečnikovke (družina)

Ceratostigma - modrina, kitajska plavica, ceretostigma trajnica člani

Ceratostigma plumbaginoides - kitajska plavica trajnicaTrajnice Golob - Klančič


"Ceratostigma" avtor: doli

"Cariopteris (menda se mu reče bradatec ali nekaj podobnega) in Ceratostigma:"

avtor:Garden-ja
potonka:"Prvič vidim , da Caratostigma raste kot grmiček , moje pa plazijo samo po tleh , očitno obstajate dve vrsti ali si jo ti morda kako posebno posadila da raste navzgor?"
Garden-ja:"Potonka, precej različnih sort je.
Ena je pokrovna, ki se plazi naokoli s podzemnimi pritlikami. Ta je na dolini sliki.

Potem je tu pritlehen grmiček, ki pa se ne razrašča naokoli, se samo poleže vstran. Tega vidiš na sliki čisto levo v kotu. Lani sem ga prinesla domov ampak zgleda, da sem si zapomnila napačno ime sorte. Mogoče si jo je zabeležila rene, ki sem ji tudi prinesla enega.
Ker se je tako krasno obnesel (cvetel popolnoma brez zalivanja od spomladi do jeseni, še vedno je v polnem cvetju), sem želela kupiti enake pa so pod imenom, ki mi je ostalo v spominu (Willmottianum), prodajali tole kar vidiši na sliki desno. Grm je visok kakih 60, 70 cm in baje da veje pozimi ostanejo.
Medtem ko tisti pritlehni grmiček izgine in konec zime nanovo požene.
Ne dvomim, da obstaja še kakšna četrta, peta,... sorta. Very Happy
Za ostale ne vem ampak na Primorskem se ceratostigma odlično obnese in jo res priporočam."
potonka:"Ali si jo kupila pri nas? Sicer bi pa mislim bila vejica potaknjenca dovolj za novo rastlino ali bi se ti lahko odpovedala eni, seveda za zamenjavo česa drugega , morda tudi modro cvetočega koprivčka ali kaj podobnega?"
Garden-ja:"Ne, vse tri so s Suzigarden, dobiš pa seveda lahko tudi več vejic, po želji vseh treh različnih sort. V zameno pa res ni potrebno ničesar, je škoda, meni potaknjenci vsi propadejo.
Sem se pa vseeno odločila, da na pomlad poskusim potaknit tudi sama, ker bi teh nizkih poleglih grmičev res rada imela še nekaj.
Prinesem na Zeleni krog."
potonka:"Hvala Garden-ja , tiste ki se polegajo že imam , jih pa še nisem razmnoževala s potaknjenci , jih je lažje deliti in rassaditi , s potaknjenci sem se naučila razmnoževati še v časih , ko ni bilo dobiti prav veliko rastlin za kupiti , zato sem večkrat kaj nafehtala kot sedaj tebe .
Se pa za grmiček priporočam ( vejico namreč ) , če prideš na srečanje , lahko ti prinesem , potaknjenec tvojega ananasovega žajblja , ravno danes sem ga gledala kako neverjetno lepo se je razrasel , je ratal pravi mali grmiček .LP"
Garden-ja:"Potonka, imaš tiste, ki se širijo s koreninskimi izrastki, ali tistega, ki je nizek grmiček in se ne širi? Oba sta namreč nizka je pa drugi bistveno lepši in dlje cvetoč kot prvi.
Za žajbelj pa res ni treba, hvala, ker imam problem s prezimovanjem."
potonka:"Jaz sem jih kupila dvakrat in mi rastejo na Krasu in v Izoli , čez zimo poniknejo , enega pa imam posejanega v koritu , ta je pa najlepši in cveti celo leto brez prestanka in bogato semeni v jeseni , zato sem parkrat ponujala semena , ne vem pa če je komu kaj ratalo iz njih.
Sedaj pa nisem sigurna ali je ta v koritu druge vrste , saj čez zimo ostane zimzelen , je pa delno pod nadstreškom , ali je morda iste vrste in ima samo boljše življenske pogoje je pa res celo leto zelo lep."
Garden-ja:"Ti prinesem po nekaj vejic vsakega, potem se boš pa že sama odločila kaj z njimi. Čisto možno, da imaš čisto druge sorte kot jaz, ker tale moj grmiček, ki je najlepši od vseh, pozimi ponikne. Tisti, ki pa se širi naokoli s koreninami, pa je precej bolj neugleden."
_________________
Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Rodovi in družine rastlin
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.