|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
elstar
Pridružen/-a: 01.05. 2010, 13:56 Prispevkov: 209 Kraj: Savinjska dolina
|
Objavljeno: 07 Avg 2010 16:40 Naslov sporočila: |
|
|
Miranz, tole sta pa res prav elegantni dami.
Kakšne pa imaš kaj izkušnje s prvim letom, ko si ju posadil,
kako sta se obnašali?
Ker moja mi dela pravo sramoto. Po nasvetu sem jo presadil v večji lonec,
dodal bogatejšo zemljo, pa se nosi, kot da raste v samem pesku.
Vsega skupaj je zrasla kakšnih 5 cm, pa še to se je naveličala, ker je
že odvrgla listje. Ne vem, ali se poslavlja ali pa me samo malo heca,
da se nimam s čim bahat
Res pa je tudi, da je bila zadnja na razpolago, očitno en "fajni izbirek" _________________ vse kar lepo (z)raste je lepo! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
miranz
Pridružen/-a: 05.08. 2010, 15:10 Prispevkov: 34 Kraj: Bevče pri Velenju
|
Objavljeno: 08 Avg 2010 12:35 Naslov sporočila: |
|
|
babaco je napisal/a: | Lepi Asimini, koliko plodov sta pa imeli. Kaj pa okus ? |
Lani Sunflower 22 plodov, Overleese pa samo enega.
Letos Sunflower 61, Overleese pa 93.
Okus za večino, ki so jih poizkusili zelo dober.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
miranz
Pridružen/-a: 05.08. 2010, 15:10 Prispevkov: 34 Kraj: Bevče pri Velenju
|
Objavljeno: 08 Avg 2010 12:40 Naslov sporočila: |
|
|
elstar je napisal/a: | Miranz, tole sta pa res prav elegantni dami.
Kakšne pa imaš kaj izkušnje s prvim letom, ko si ju posadil,
kako sta se obnašali?
|
Izkušnje z vzgojo v prvem letu so kar dobre. Uspelo mi je nabaviti kvalitetne sadike velike 70 in 80 cm, kar je v zadnjih letih loterija. Potrudil sem se in skrbno pripravil sadilne jame. Po sajenju sem celo leto pazil, da nikoli niso bile žejne. Ker je znano, da v prvih letih zaradi šibkega koreninskega sistema ne morejo načrpati dovolj hranil, sem jih občasno dognojeval preko listov. Trud je bil v četrtem letu poplačan z prvimi plodovi. Vseh 23 je skupaj tehtalo 3,6 kg.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 09 Avg 2010 07:13 Naslov sporočila: |
|
|
Miranz dobrodošel!
Vidim, da si se bolj zavzel za asimini kot jaz za moj Sunflover , ki je sicer sedaj velik nekako kot tvoji dve lepotici, ampak to je delo zadnjih dveh let.
Prej pa je bilo podobno kot pri tebi elstar. V posodi se je prvo leto leto komaj pretolkla živa. _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vinkoz
Pridružen/-a: 04.01. 2010, 20:54 Prispevkov: 904 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: 01 Sep 2010 14:16 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni.
IGY-ravno danes sem bil na obisku pri st. kolegu,tedaj naša šolska ura traja kot ponavadi 120 minut.Zajema pa vsa področja in izmenjava pozitivnih izsledkov. Ker ima posajene ASIMINE na optimalni legi,in imajo v zaledju
(vodni) hram,se plodovi že pripravljajo,da bo kmalu pokušina.Je nastopila že tehnološka zrelost.Predpogoj za take plodove pa je poleg ASIMIN SUNFLOWER prisotnost opraševalne sorte in dober čopič in mirna roka. Tudi
korenin ostalih dreves oz.sadnega drevja ni v neposredni bližini ,ki bi odžirala vodo in predvsem tudi hranilne snovi.
Največji plod bo romal v zamrzovalnik,in ga bo pot vodila v ROVTE.
Dolžina mu je 98 cm, FI 63mm,teža pa 23 dag. Upam da bo do tedaj obdržal te meritve
lp. Vinkoz
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 01 Sep 2010 14:40 Naslov sporočila: |
|
|
VinkoZ.
Na takih predavanjih je lahko ura tudi 240 minut ali več.
Adrenalin naredi svoje.
Slika je kot iz mojih sanj.
Ali je važno katera sorte so opraševalke za take plodove? _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
babaco
Pridružen/-a: 03.01. 2008, 18:36 Prispevkov: 1854 Kraj: vrhnika
|
Objavljeno: 01 Sep 2010 15:04 Naslov sporočila: |
|
|
Opa.
Kako pa veš da so zrele, so mehke na otip?
Moje so še trde in se v avgustu niso nič zredile. _________________ babaco |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
vinkoz
Pridružen/-a: 04.01. 2010, 20:54 Prispevkov: 904 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: 01 Sep 2010 20:40 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav.
Prvo odgovor za Katrinco..
Mi (Moški raje merimo v cm.) ,sem pa vse mislil v mm.
BABACO: Škoda da ni bilo več časa ,ko ste bili na obisku. Če bi bil v sedanjem času,ni hudič,da bi te ne popeljal do mojega znanca ,s katerim sem bil nekoč na vašem koncu,da vidiš različne vrste ASIMIN ,in kaj dela zakon opraševanja,ki mi je vsako uro bolj znan. Prvi znak tehnološke zrelosti ASIMIN je na veji porumenitev predhodnega lista.Tedaj lahko plod odtrgaš,
počakaš da v hrambi začne rumeneti,in to je to.Tisti največji od danes,bo v kleti en dober teden,sledi po zarumenitvi pakiranje v vrečko za v zamrzovanje ( končno postajo sem že povedal.) Poštena degustacija.
IGY. Ne smem pozabiti tudi na tebe.
Ta opraševalna sorta ,ki jo omenjam,ima več cvetov od SUNFLOWER.,
v končni fazi plodov le za vzorec. Mogoče OVERLESSE,DAVIS,NC-3,bom
lahko v bodočnosti analiziral po obliki listov,kot fige. Prava opraševalka.
Cvet se odpre nekaj dni pred SUNFLOWER.To je zakon oprašitve.Ako
pustiš plod ASIMINE na drevesu,da preide tehnološko zrelost nima več tako žlahtnega okusa-to so moja iskustva.
lp. Vinkoz
. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
miranz
Pridružen/-a: 05.08. 2010, 15:10 Prispevkov: 34 Kraj: Bevče pri Velenju
|
Objavljeno: 02 Sep 2010 21:00 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni
Tudi moji plodovi so še trdi, vendar se že opazi, da so tik pred začetkom zorenja. Lani so se začeli mehčati v zadnjem tednu septembra. Do sedaj sem opazil kar nekal razlik med sortama Sunflover in Overleese, letos pa bom lahko spoznal še dve in sicer ali obe sorti dozorita ob istem času in če se kaj razlikujeta v okusu.
Na prvih štirih slikah spodaj so plodovi sorte Sunflover, na drugih štirih pa je sorta Overleese.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ivipiči
Pridružen/-a: 26.05. 2008, 20:21 Prispevkov: 636 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 03 Sep 2010 20:31 Naslov sporočila: Asimina-Asimina triloba |
|
|
Res krasne so te vaše Asimine, zato sem se tudi jaz potrudil in dokončal prevod iz nemških spletnih strani. Nekaj malega o njih in nekaj receptov povrh bo sigorno prav prišlo.
ASIMINA –Paw Paw
Stratifikacija in sejanje
Stratifikacija je postopek s katerim v botaničnem izrazu pospešujemo kaljenje semen. Mivko ali kremenčev pesek, pomešan z 10 % perlita, navlažimo, vzamemo posodo za zamrzovanje živil, globoko do 5 cm, jo napolnimo s pripravljenim peskom in vstavimo semena po 2cm narazen. Posodo zapremo in jo damo v hladilnik na temperaturo 5-7 °C. Temperatura ne sme pasti pod 3 °C. Vse skupaj pustimo v hladilniku 90 – 120 dni. Prav tako lahko posode zakopljemo na vrtu od začetka novembra do začetka kopnenja nekje v sredini marca. Posode so lahko pokrite z zemljo samo 10 cm in povrh še po mogočnosti kakšna zastirka, smrekove veje ipd.
Spomladi posode izkopljemo, semena očistimo in jih posadimo v globoke lončke v zemljo za sejance, nato lončke postavimo na mesto, ki ni na direktnem soncu, temperatura pa mora biti vedno med 18 in 25 °C. Pazimo, da se zemlja ne posuši. Asimina kali počasi in si zna vzeti tudi do 5 tednov časa. Zakaj v globoke lončke? Ker Asimina najprej naredi gomolj, podoben debelemu deževniku, rabi več podlage. Zemljo v lončkih navlažimo, ne namočimo. Posode pa pokrijemo s prozornim materialom (steklo,folija ali pvc). Ko pokukajo kalčki ven pokrove odstranimo in počakamo, da sejanček dobi 2-4 liste. Pripravimo oglate ali okrogle lončke najmanj 12x20 cm Š, jih do malo čez polovico napolnimo z zemljo za drevesa (dobite v dobrih vrtnih centrih). Takšna zemlja ima za začetek vsa potrebna hranila in je ne dognojujemo. Sejančke zalijemo in jih postavimo na svetlo in pred močnimi sončnimi žarki zaščiteno mesto. Pazimo, da je zemlja vedno rahlo vlažna, a ne mokra. Asimina pridobiva s starostjo vse večjo in močnejšo globinsko korenino, zato je potreben cel proces sejanja v globoke posode, kajti s tem se sadika že od samega začetka prilagodi na uspešno rast do pozne starosti in plodov bo več in bodo večji. Še en mali namig: zemlja, ki jo uporabljam jaz za vsa mlada drevesa, se imenuje terico con pomice profesionale)Ž…x.
Po treh letih so sejanci v najboljši kondiciji za cepljenje in so edina do sedaj poznana podlaga za vse sorte Asimine-PawPaw.
Prevod: ivipiči, vir splet PawPaw info.de.
SAMOOPLODNE SORTE
(Selfvertil)
Samooplodna rečemo rastlini ali sadiki, ki daje plodove brez tuje pomoči opraševanja. Takim rastlinam-sadikam rečemo, da so AVTONOMNE; to pa vodi k temu, da potomci niso z gotovostjo iste kakovosti ali identitete in plodovi so manjši ali slabše kvalitete.
Z gotovostjo samooplodne sta pri nas poznani samo dve sorti: Sunflower in Prima1216. Če se odločimo saditi druge sorte Asimine, potem moramo posaditi najmanj dve sadiki za medsebojno opraševanje, kar pa še ni garancija, da bomo posadili oba spola od prve. Najboljša rešitev je cepljenje s cepiči Asimine, ki je že vsaj dvakrat dala plodove.
CEPLJENJE
Za Asimino Triloba – PawPaw žal še ne obstaja univerzalna podlaga, zato jo cepimo na triletne sejance. Dosedanji poskusi in izkušnje nemških sadjarjev in to, kar nam dajo vedeti in objavijo na spletu, kažejo, da je najuspešnejše cepljenje Chip ali po naše Ploščično cepljenje. Na Nizozemskem cepijo dvoletne sejance na angleški način - poševno spajanje. Po pogovoru z nemškim sadjarjem so tudi ostale metode obetavne, a je do sedaj premalo izkušenj, objavljenih v sadjarski literaturi ali pa je celo skrivnost. Moj sogovornik z one strani pravi, da je cela umetnost v pripravi orodja in kakovostnega materiala in pa biti ob pravem času na pravem mestu. A mi je dal vseeno nekaj koristnih napotkov. Cepiče narežemo zadnji teden januarja do sredine februarja pri lepem vremenu ( ne sme biti pod lediščem) + 1-3 °C. Cepiči morajo biti debeli kot svinčnik in dolgi med 16- 20 cm. Ko jih narežemo, jih obrišemo s klineksom in damo v čisto ter vlažno mivko, potem pa jih postavimo v hladnem prostoru (ne pod + 4 °C). Najbolje je v severni kot rastlinjaka in seveda zaščiteno do primerne temperature. Po 20-tem aprilu pa do konca maja imamo čas za cepljenje. Ker Asimina pozno požene, ni dobro preveč hiteti. Kdor pazi na lunin koledar, ima možnost večjega uspeha.
Priprava na cepljenje: Orodje očistimo in nabrusimo. Pred samo uporabo moramo orodje, podlago, cepiče in roke dezinficirati- razkužiti. Cepljeno mesto dobro ovijemo s Parafilmom ipd., prav tako lahko ovijemo cepič. Očesa ne ovijemo, cepljeni del še dodatno premažemo s cepilno smolo. Smola naj bo naravnega izvora, kajti Asimine so občutljive na kemikalije. Za katero koli metodo se odločimo je najvažnejša čistoča. Debelina podlage in cepiča pri angleški kopulaciji ter točna velikost izreza in ploščice pri ploščični metodi morajo bit kompatibilni.
Cepimo, kot je že omenjeno, na sejance stare najmanj dve do štiri leta ali na drevesa, če hočemo imeti več sort Asimin na istem drevesu ali pa žlahtnejšo sorto.
SORTE ASIMIN
Najbolj razširjene in pri nas ter v soseski dobavljive so:
samooplodne: Sunflower in Prima 1216.
sorte, ki niso samooplodne so: Overlase, Dawis, Prolific, Wells, Taytoo, Mango.
Sadeži
Prima 1216: izbran sejanec, samooplodna sorta z velikimi sadeži do 400 gr, zelo sladkega okusa.
Sunflower: divji izbor, samooplodna, rumenkaste barve rumenkastim » mesom«, malo semen, sadeži so srednje veliki - do 240 gr, zreli v drugi polovici oktobra.
Mango : sadeži srednje veliki do 250 grm, izraziti okus po mangu.
Dawis: sadeži so majhni in sladki; dober okus.
Overlase: divji izbor, sadeži so okrogli v grozdih po 3-6 kosov in teže po 340 gr. Zreli imajo rahlo aromo po kavi, imajo malo semen in so zreli konec septembra.
Wells: ta sorta rodi največje plodove, 250-500 gr in prav tako okusne; zelo pozna sorta, priporočljiva za toplejšo klimo, zrelost v začetku novembra.
Taytoo: sorta uravnovešena, sadeži srednje veliki, okus dober, rodnost srednja, zorenje v prvem tednu v oktobru.
Nega in gnojenje Asimine
Asimina zelo dobro uspeva v rodovitnih tleh. Gnojimo jo z mleto roževino, ki se jo da kupiti v trgovinah L...l (nem. ime Hornspaehne); ker pa v precejšnji meri potrebuje tudi kalij, jo je najbolje gnojiti na list. Zato uporabimo KNO3 kalijev nitrat - na liter vode 0,5 % . Škropimo vsakih 14 dni od maja do avgusta.
Druga škropljenja niso potrebna, ker je Asimina odporna na nam poznane bolezni. Prav tako ustvarja Asimina v listih svojo zaščito - ASIMICIN, ki pa je naravni insekticid.
RECEPTI
Asimina se da preprosto pripraviti na več načinov.
Kot prvo jo po dolgem vrežemo samo toliko, da ne poškodujemo semen in jo odpremo, odstranimo semena in sadno meso pojemo z žličko.
1. Recept
Sladka Asiminina pita
Dodatki: 100 gr. sladkorja
1dcl mleka
1 jajce
1/2 espresso žličke soli
ena in pol očiščena Asimine (brez semen in olupi)
Vse damo v posodo za stepanje in dobro zmešamo v maso. Potem damo to maso v kozico in pustimo pri srednji temperaturi in zmernem mešanju, da se zgosti. Pripravimo pekač tako, da ga enakomerno premažemo z margarino ipd. Zgoščeno maso stresemo v pekač, pečemo pri 200°C, da dobi močno rjavo skorjo. Ko vzamemo pito iz pečice, jo ohladimo in hladno postrežemo s kavico. Pa dober tek.
2. Recept
Creme torta za 6 – 8 oseb
Dodatki: 750 gr sladkorja
300 gr moke 405
3 rahlo premešane rumenjake
1 dl mleka
1 dl mleka za stepanje
100 gr Asimininega pireja
3 beljake
1 žlica sladkorja
1 Espresso žličko soli.
Pomešamo sladkor z moko, dodamo rumenjake, mleko in smetano za stepanje ter vse dobro premešamo, da dobimo gosto zmes. Sedaj dodamo Asiminin pire in rahlo premešamo. To maso vlijemo v primerno kozico in kuhamo počasi pri nizki temperaturi, da postane masa gosto tekoča. Sedaj stepemo 3 beljake, jedilno žlico sladkorja in espresso žličko soli v sneg. Stresemo maso – cremo v pred namazano pekač in prekrijemo s prej pripravljenim snegom. Pekač damo v na 180 °C ogreto pečico in pečemo 12 minut. Ko se naredi rjava skorja, je Creme torta gotova.
Dober tek.
3. Recept
Asiminina peneča torta
Dodatki: 1 + ½ žlice želatine
2,5 dl mrzle vode
500 gr sladkorja – lahko tudi rjavega
1 Espresso žličko soli
3 stepene rumenjake
5 dl mleka
100 gr pirirane Asimine
3 beljake
250 gr sladkorja
100 gr stepene smetane
Najprej raztopite želatino v mrzli vodi, nato pomešajte 500 gr sladkorja, rumenjake, sol in mleko. Maso prelijete v lonec za kuhanje na pari, kuhajte na pari ob zmernem mešanju dokler se masa toliko ne zgosti, da se oprime vilice. Odstranite lonec z maso in dodajte Asiminin pire, premešajte in pustite kremo 30 minut, da se ohladi. Medtem stepete beljake in sladkor v sneg.
Masi dodajte sneg in premešajte, sedaj maso nanesite na biskvitne podlage, z ostankom pa lepo obdelajte torto in jo po želji okrasite. Torto ponudite na popoldanskem srečanju s prijatelji ob dobri kavici.
Dober tek.
4. Recept
Asiminin sladoled
Kdor ima rad naravne jedi in sladice, bo z malo truda naredil sladoled nepozabnega okusa.
Priprava:
Vzamemo 2 – 3 Asiminine sadeže (skupaj okrog 500-600 gr), dve žlici sladkorja in 200 ml smetane za stepanje. Asiminam odstranimo kožo in koščice, vse skupaj zmiksamo in napolnimo v forme ali posodice po želji, vse skupaj damo v zamrzovalnik za 2 – 3 ure. Sladoled lahko naredite tudi brez sladkorja, če so Asimine dovolj sladke ali pa sladkorja ne marate. Rekli boste oooh, božansko lizanje.
5. Recept
Asiminini piškoti (pri nas keksi)
Dodatki: 750 gr Asimininega pireja
100 gr moke 405
1 Espresso žličko pecilnega praška
250 gr margarine za peko ali masla
500 gr rjavega sladkorja
1 jajce
500 gr orehovih polovičk
Asimine brez kožice in semen zmiksamo. V posebno posodo damo moko in pecilni prašek. Potem pomešamo sladkor in margarino ali maslo, dodamo tudi jajce, sedaj pomešamo vse skupaj v testo. Polovico orehov grobo zmeljemo in jih zgnetemo s testom. Namastimo papir za peko na veliki podlagi, pečico predgrejemo na 180 °C, s čajno žličko oblikujemo kupčke na papir v pekaču in v njih vtisnemo po ¼ orehovega jedrca. Pečemo 10 – 12 minut, da dobijo keksi lepo rumenorjavo barvo. Uživajte vaš trud in okus, ki še ga niste poznali.
________________________________________
Žal ali pa tudi sreča: imam samo 5 sadežev, pa bo malo manj eksperimentov. Moj moto je spodaj napisan.
Prevod iz spletnih strani PawPaw info de. Ivipiči 01.09.2010
Toliko zaenkrat! Želim vam, da vam Asimine čim prej obrodijo in da se še več naučimo drug od drugega.
Lp.Ivan _________________ Tudi počasi se daleč pride!
http://ivipici.moj-album.com |
|
Nazaj na vrh |
|
|
miranz
Pridružen/-a: 05.08. 2010, 15:10 Prispevkov: 34 Kraj: Bevče pri Velenju
|
Objavljeno: 04 Sep 2010 07:57 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen Ivan
Čestitam za dobro opravljeno delo. Za tole je bilo pa potrebno kar precej truda in časa. Za marsikoga, ki si želi izvedeti čim več o asiminah bo sedaj odpadlo zamudno brskanje po netu, saj je skoraj vse zapisano v tem prispevku. Posebej sem vesel zapisa o sortah, ker sem te informacije že sam iskal, pa jih nisem našel. Sedaj bo vsak dodal še kakšno izkušnjo o vzgoji, sejanju, cepljenju itd v naših razmerah, pa bomo postali pravi strokovnjaki.
lp miran |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vinkoz
Pridružen/-a: 04.01. 2010, 20:54 Prispevkov: 904 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: 04 Sep 2010 11:08 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni.
IVAN-hvala za članek,katerega sem čakal. Trikrat prebral in štirikrat
zapomnil. Ta teden sledi ploščična okulacija.Glede tega načina cepljenja
v preteklih14.dneh ostalega sadnega drevja,ugotavljam ,da če je fi podlage
večji od 8-9 mm je uspeh vprašljiv.
lp.Vinkoz |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 04 Sep 2010 11:55 Naslov sporočila: |
|
|
Ivan to je bilo pa izčrpno.
Tudi jaz bom še malo ploščično cepil. _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ivipiči
Pridružen/-a: 26.05. 2008, 20:21 Prispevkov: 636 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 04 Sep 2010 18:55 Naslov sporočila: Asimina-Asimina triloba |
|
|
Najprej hvala za prevod. Se pravi ni bil zgreše in bom še kaj poiskal ko bo več časa. MiranZ tebe bi pa prosil za pomladanske cepiče od Overlase in pa Babakota še nažicam za Mango potem bom pa komplet. Nekaj sem že dobil in tudi cepil Igy hvala. Saj bi kupil drevesca a sem prostor odredil za nekaj novih eksotov. Ja že komaj čakam, da se zgodi to srečanje. lep pozdrav vsem Ivan.
Ps. jutri je degustacija Shisandre. _________________ Tudi počasi se daleč pride!
http://ivipici.moj-album.com |
|
Nazaj na vrh |
|
|
miranz
Pridružen/-a: 05.08. 2010, 15:10 Prispevkov: 34 Kraj: Bevče pri Velenju
|
Objavljeno: 05 Sep 2010 08:51 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen ivipiči
Za cepiče ni problem, samo javiti mi moraš preko ZS ko bo po tvoje čas za nabiranje cepičev. Sam sem spomladi nekaj eksperimentiral na asiminah pa ni bilo uspeha predvsem v tistem delu, kjer sem nabiral cepiče prej ( verjetno zaradi nepravilnega hranjenja cepičev ). Mi je pa uspelo na sejancu, kjer izvajam poizkus. Tega sem cepil z cepičem, katerega sem odrezal z asimine tik predenj so brsti začeli odganjati. Tu pa je uspeh fantastičen, tako, da se poizkus lahko nadaljuje. Uspelo mi je tudi, ko sem sorto Sunflover cepil na sorto Overleese. Tudi tu je bil cepič odrezan tik pred brstenjem.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 06 Sep 2010 08:48 Naslov sporočila: |
|
|
MiranZ, kako pa si cepil? _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
miranz
Pridružen/-a: 05.08. 2010, 15:10 Prispevkov: 34 Kraj: Bevče pri Velenju
|
Objavljeno: 06 Sep 2010 20:45 Naslov sporočila: |
|
|
Igy
Pri cepljenju sem uporabil metodo, mislim, da se ji reče angleška kopulacija, z poševnim rezom in jezičkom na sredini za bolj kompaktno spajanje. Cepljeno mesto sem povil kar z izolir trakom, sem namreč po stroki elektro smeri in je bil najbolj pri roki. Se pa nameravam v bodoče bolj ukvarjati stem, tako, da bo treba metode izpopolniti. Nekaj malega sva z vinkotom že kontaktirala, ostalo pa ko bo prišel čas za to v temi o cepljenju.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ivipiči
Pridružen/-a: 26.05. 2008, 20:21 Prispevkov: 636 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 27 Sep 2010 20:01 Naslov sporočila: Asimina Triloba |
|
|
Lep pozdrav Asiminaši in tudi vsi ostali.
Slabo vreme knap termini na več področjih, priprave za saditev novih sadik in nazadnje še izlet z TDR radvanje v Dalmacijo-enkraten. Obljubljam, da se bom poboljšal kaj hočmo ubogi penzič nima časa.
Sedaj pa k stvari, ko sva prišla z izleta naju je čakal prvi plod Asimine na podu. Seveda sem ga najprej slikal zvagal in potem z ženo degustiral, prvi je prvi prvega nepozabiš nikoli . Kaj naj rečem okus enkraten boljši kot sem pričakoval, postal sem še večji etuzijast .
Prvi plod od Petih.
Semena v primerjavi z kovancem 50 cent
Odprt sadež
Pa še največji sadež od petih.
Do srečanja, katerega se že veselim bo še nekaj prispevkov, da bo kaj za diskutirat, pa lep pozrav še enkrat Ivan. _________________ Tudi počasi se daleč pride!
http://ivipici.moj-album.com |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vinkoz
Pridružen/-a: 04.01. 2010, 20:54 Prispevkov: 904 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: 28 Sep 2010 06:50 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen Ivan pa vsi ostali
Tudi jaz sem zadovoljen,ko vidim ta tvoj fot. Tudi jaz sem ob degustaciji doma dobil vse glasove- nihče se ni vzdržal ,nobeden proti.Prisotni so bili vsi iz (nobene stranke)-ostali so ostali pred vrati.
Tudi kosti so na varnem,le od tistih dveh plodov v zamrzovalniku bodo
šle po gobe. Mislim,da sem s cepljenjem za letos končal..Z parafilmom
pa sem vpisal še en uspešno opravljen izpit v (CEPILNI INDEX). praksa
je trajala cel mesec.
LP. Vinkoz |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Vse o vseh rastlinah Seznam forumov
-> Sadje Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 44, 45, 46 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 44, 45, 46 Naslednja
|
Stran 11 od 46 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|