Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Kakšno vodo uporabiti?

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Predeli okrasnega vrta
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 04 Avg 2010 17:34    Naslov sporočila: Kakšno vodo uporabiti? Odgovori s citatom

Ribnik

Kdor ima možnost, naj se poguštira v današnji prilogi Dela, kjer so res lepe fotke raznih ribnikov, od - do Razz .

Se mi pa zdi diskutabilno mnenje pisca, da naj se vodi dodaja deževnica Question Rolling Eyes

Zanimivo, to "znanje" sem imel v glavi še izpred desetletij, in prva stvar ki sem jo naredil pri lanski obnovi, v vodo sem položil/obtežil vrečo s šoto..

Saj ne da je isto, kolikor berem je deževnica, snežnica najslabša varianta vode - s šoto pa naj bi jo samo zakisal Rolling Eyes

Sedaj pa se mi vsi novi podatki in izkušnje drugih vrtijo okrog tega, da je za proti algam v vodi treba dodajati celo apno Rolling Eyes . In za zdravje rib?
Seveda v malih količinah...

Spomladi sem se obremenjeval s tem, da bi si pripravil zalogo deževnice za dolivanje vode, ki izhlapi....

Sedaj priporočajo obvezno dolivanje vodovodne vode; spomladi, ko pa je voda premehka zaradi snežnice, pa zamenjavo cca 1/3 vode z vodovodno Question

Kakih strokovnih izrazov ne navajam Razz , seveda pa bi me zanimalo mnenje kakega tozadevnega strokovnjaka.

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ahileja



Pridružen/-a: 12.03. 2009, 12:22
Prispevkov: 62
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: 06 Avg 2010 07:38    Naslov sporočila: deževnica Odgovori s citatom

Da je deževnica najboljši čistilec ribnikov vidimo ob dežju, ko se ribnik ob privh kapljam dežja takoj zbistri. Mi smo imeli precej težav dokler se rastlinje ni razraslo. Sedaj puščamo v ribnikih pozimi tudi račjo zel, ki je najboljši čistilec. Spomladi jo ogromne količine zmečemo ven, ob robovih pa jo puščemo in občasno redčimo. Po 10 letih ribnikovanja smo prišli do zaključka, da je potrebno imeti več rastlin in jih omejevati po potrebi. Seveda je potrebno že predhodno poskrbeti, da ribnik ni na soncu, kjer pa pomaga edino čistilna naprava. Če ni možno okoli ribnika zasaditi drevesa, je potrebno senčenje z raznimi travami, liguralijami in podobnim hitrorastočim rastlinjem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 06 Avg 2010 15:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Deževnica kot "samostojna postavka", izgleda, je zelo neugodna za rastline in še posebej za ribe - zaradi faktorja kh - KARBONATNO TRDOTO = 0.

http://www.akvazin.si/default.cfm?kat=0201&ID=89&noextra

Na spletu se najdejo čisto strokovni članki o tem nesrečnem Wink kh,

Tule je zanimiva debata
http://akvarij.com/cgi-bin/stran.pl?id=20&izris=izpisiNovico&st_pod=15&jezik=slo&templ=0

iz katere sem nalepil del teksta:
VZROK ZA NASTANEK ALG JE VSAJ 90% DEŽEVNICA ALI STUDENČNA VODA. DEŽEVNICA JE ZELO MEHKA VODA IN IMA kh-KARBONATNO TRDOTO 0.
KO JE kh VODE POD 3, ph VODE MOČNO NIHA, ZARADI ODVEČNE HRANE, RIBJIH IZDIHLJAJEV-CO2, RIBJIH IZTREBKOV,... IN RAVNO ZARADI TEGA JE VES SISTEM MOČNO NESTABILEN, KAR PRIVEDE, DA SE PH NAVADNO "USIDRA" V MOČNO ALKALNEM STANJU-ph-9 IN KER POTREBUJEJO ALGE ZA RAST DOLOČENE POGOJE, KI JIH VI SIGURNO IMATE, JIH JE ZATO TUDI MNOGO PREVEČ V VAŠEM RIBNIKU. KER PA ŠE IMATE MANJŠO KOLIČINO VODE IN DOSTI SONCA JE PA ŠE TA TEŽAVA BOLJ IZRAŽENA. TUDI VSAKA VAŠA NAPAKA BO PREJ OPAZNA. ČE JE SISTEM V RAVNOVESJU, SE ALGE, KI SO TUDI DEL RAVNOVESJA ALI BIOTOPA, POJAVLJAJO LE V MANJŠI KOLIČINI, KI JE ZMERNA ZA NARAVEN ESTETSKI VIDEZ RIBNIKA.
KAKŠNA JE REŠITEV VAŠE TEŽAVE?
PRVO IZMERITE kh VODE, KI BO SIGURNO POD 3 IN INFORMATIVNO ph VODE, KI SIGURNO NE BO OKOLI NEVTRALNEGA OBMOČJA 7 (VERJETNO OKOLI 9 ALI V KISLEM STANJU OKOLI 5). ČE BODO MOJE DOMNEVE TOČNE, MORATE MENJATI VSO VODO IN MEHANSKO ODSTRANITI VSE ALI VEČJI DEL ALG. NATO MORATE V RIBNIK NALIT SVEŽO PITNO VODO, ŠE PREJ PA ŠE V TEJ VODI IZMERITE kh. V KOLIKOR JE NAD 4 NI TEŽAV (MOJA PITNA VODA JE 1), ČE PA BO POD 3, PA MI JAVITE, DA VAM POVEM NADALJNI POSTOPEK. TOREJ ČE BO PITNA VODA OK, SE S TEM POSTOPEK ZAKLJUČI, ALGE PA SE SIGURNO NE BODO VEČ POJAVLJALE V TAKŠNEM OBSEGU. NIKAKOR NE SMETE NE SMETE V TAKŠNEM STANJU V RIBNIK VLITAT, KAKŠNE SREDSTVA PROTI ALGAM, SAJ LAHKO S TEM DOSEŽETE KAKŠNE KONTRA EFEKTE, KI SO LAHKO USODNI TUDI ZA RIBE. PRAV TAKO MORATE BITI POZORNI NA OGLJE V FILTRU, SAJ DELUJE SAMO 3 TEDNE, NATO PA PRENEHA DELOVATI IN ČE PRIDE DO SPREMEMBE ph V VODI, KAR JE PRI VAŠEM PRIMERU ZELO MOŽNO, ZAČNE ODDAJAT ŠKODLJIVE SNOVI, KI JIH JE PREJ ABSORBIRALO NASE.


V realnem življenju, pa spet kot ponavadi, eni imajo po danostih okolja pretrdo vodo, eni premehko - ukrepi za uravnavanje trdote pa so zato drugačni za ene in druge Rolling Eyes .

V mojem primeru - majhen ribnik brez tekoče vode (in brez HI-TECH tehnike Cool ), poskušam držati zelo občutljivo biološko ravnovesje v prid rastlinam in predvsem ribam.

To ravnovesje gre čisto v prid ukrepom, ki sem jih navedel v predhodnem članku; in na katere so me opozorili fantje s prakso Wink tekom lanskega in letošnjega leta. Odkar sem na novo zasadil obnovljeni ribnik, in me ta problematika spet zanima.

Po domače povedano, če v mojem "zaprtem vodnem sistemu" pride čez zimo do velikih količin mehke vode, kot rezultat dežnih in snežnih padavin, in poruši ravnovesje, bom ob spomladanskem čiščenju ribnika (kot letos) dolil nekje 1/4 do 1/3 vodovodne vode. Čez leto pa se ne bom bal (kot pred desetletji) dotankati manjkajočo vodo iz pipe. Danes je bila recimo na vrsti deževnica, šla je celo čez rob Razz , naslednja runda je moja Cool

Trenutni imam čisto vodo, kot še nikoli, niti zlatega nadiha nima več Wink .

Res pa je, kar smo skupaj ugotavljali kot nujo, ribnik je kvalitetno zasenčen z južne strani in v vodi je oksigeneratorskih rastlin, da jih moram redčiti.

O filtrih, itd, itd, pa zaprmej ne razmišljam.

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Predeli okrasnega vrta
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.