|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Rak
Pridružen/-a: 11.09. 2008, 08:35 Prispevkov: 537 Kraj: Izmenično: Kranj/okolica Brežic
|
Objavljeno: 31 Jan 2009 09:50 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | Še nekaj bi dodala:
Upam in hočem verjeti, da stoji za vsemi raziskavami učinka in protiučinka zdravilnih zelišč prava in pristna skrb za zdravje ljudi , ne pa morda interes farmacevtske industrije, da bi ljudi napravila v celoti odvisne samo od njihovih proizvodov. Kajti: kdo laže da denar za raziskave? Nekaj ljubiteljskih zeliščarjev ali mogočne multinacionalke? |
O interesu multinacionalk farmacevtske industrije in zavajanju pacientov glede uporabe uradnih zdravil, odlično osvetli povezavo teh družb z zdravstveno sfero na škodo pacientov nek v Ameriki živeči iranski zdravnik, v svoji knjigi "Telo kliče po vodi". Priporočam!
Multinacinalke bodo pa itak priznavale alternativne izdelke iz zelišč, ko bodo v tem zavohale posel z velikim dobičkom. Mi konsumerji se bomo pa odločali glede na to, kaj in koliko vemo o tem. _________________ Ko si prepričan koliko da veš, hitro spoznaš kako malo je to.
https://get.google.com/albumarchive/105542164406791269945?source=pwa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 31 Jan 2009 10:05 Naslov sporočila: |
|
|
muha, si me že prepričala
Torej za probo; en liter iz sadjevca, en liter iz viskija .
Mi je pa jasno, da se recepti razlikujejo, verjetno imajo znani proizvajalci recepte, ki gredo (ustno ) iz roda v rod....
Recimo, tudi Ašičev recept za Šv. grenčico se bistveno razlikuje od navedenih zelišč v mariborski grenčici.
Torej, različnost je lepa stvar , dokler je v mejah osnovnega namena/ideje. Samo za primerjavo, pred desetletji smo pridelovali tudi znano "zdravilo" rumov lonec; in mi je bil okus zelo všeč, ko sem notri vrgel par fig. Naslednje leto sem fige potrojil, rezultat: bljak . _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 31 Jan 2009 10:15 Naslov sporočila: |
|
|
Sem pozabil, človek se res lahko sprašuje o dobronamernosti uradne farmacevtske stroke, ki je včasih preveč "zlimana" z multinacionalkami.
Izgleda, da raje opozarjajo o stranskih učinkih zelišč, kot pa tablet
Pred časom sem govoril s sosedom, ki je bil zaposlen v Leku. Pravzaprav sem mu pohvalil timijan, z njim si uspešno zdravim vnetja v ustih. Nakar mi je on povedal, da je delal ravno na oddelku drog in timijana, vendar so to ukinili. Podatek je star vsaj deset let, zato....
Vem pa, da je timijan zelo močna "arcnija" in se uporablja v farmaciji. _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 31 Jan 2009 10:28 Naslov sporočila: |
|
|
Močna aroma uporabljenega "šnopsa" lahko izniči okus zelišč, zato dobre slivovke ne priporočajo, ta je najboljša za "štajerski čaj".
Sicer pa vsak napravi po svoje kakor mu paše.
Jaz sem prvi recept dobil od Gorenjca na planinah, mogoče ga je on dobil na isti način od koga iz naše veeliikee dežele, kajti na koncu je pisalo, da se pije po žličkah ali pa iz krigla
Franc _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 31 Jan 2009 10:41 Naslov sporočila: |
|
|
Še en recept:
Jegermaister za neučakane
jeger, za katerega ni potrebno celo leto nabirati zelišč in je gotov v treh tednih
1 l žganja
20 - 25 dag sladkorja
8 zelenih orehov
ščep kumine
ščep janeža
ščep rozin
ščep kamilic
3 vejice poprove mete
3 vejice melise
3 vejice pelina
lupinica 1 limone
lupinica 1 pomaranče
Vse sestavine damo v večji lonec ali steklenico s širokim vratom, steklenico zapremo in postavimo v temo za 3 tedne. Večkrat pretresemo. Po treh tednih precedimo in po potrebi razredčimo s prekuhano vodo.
LP Kosobrin |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Rak
Pridružen/-a: 11.09. 2008, 08:35 Prispevkov: 537 Kraj: Izmenično: Kranj/okolica Brežic
|
Objavljeno: 31 Jan 2009 10:48 Naslov sporočila: |
|
|
Franc, jaz v svojo slivovko najraje namakam rdeči ribez (kot nekakšen liker za dame) in rutico, (ampak samo vejica s cvetom). V prvem primeru se odlično dopolnjujeta, v drugem pa prevlada rutica. Za hruškovec še nisem našel kombinacije, oreh pa mi najbolj paše namočen v nevtralnem (po okusu) sadjevcu. Tam okoli mojega "ranča" v okolici Brežic ga radi (oreh) namakajo v destilatu vina, meni pa ta okus ne odgovarja preveč. _________________ Ko si prepričan koliko da veš, hitro spoznaš kako malo je to.
https://get.google.com/albumarchive/105542164406791269945?source=pwa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Rak
Pridružen/-a: 11.09. 2008, 08:35 Prispevkov: 537 Kraj: Izmenično: Kranj/okolica Brežic
|
Objavljeno: 31 Jan 2009 10:54 Naslov sporočila: |
|
|
franc je napisal/a: | Močna aroma uporabljenega "šnopsa" lahko izniči okus zelišč, zato dobre slivovke ne priporočajo, ta je najboljša za "štajerski čaj".
Franc |
Pa bi kaj več napisal o tem "čaju". Jaz poznam šumadinskega, s slivovko, ki mi je v primerih "predprehlada" bolj okusen kot s sadjevcen ali hruškovcem, _________________ Ko si prepričan koliko da veš, hitro spoznaš kako malo je to.
https://get.google.com/albumarchive/105542164406791269945?source=pwa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 31 Jan 2009 11:05 Naslov sporočila: |
|
|
franc je napisal/a: | Močna aroma uporabljenega "šnopsa" lahko izniči okus zelišč, zato dobre slivovke ne priporočajo, ta je najboljša za "štajerski čaj". |
Ha, ha, franc, kar naravnost povej, da jo je škoda za zelišča
franc je napisal/a: | da se pije po žličkah ali pa iz krigla
|
_________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Rak
Pridružen/-a: 11.09. 2008, 08:35 Prispevkov: 537 Kraj: Izmenično: Kranj/okolica Brežic
|
Objavljeno: 31 Jan 2009 11:12 Naslov sporočila: |
|
|
Kosobrin - na svojih gredicah imam na obrobjih posajenih kar nekaj grmičkov peščenega smilja (Helichrysum arenarium), ki bi ga glede na opis njegovih kar širokih učinkovin (grenčin) rad namočil v žganje. Pa te vprašujem:
- ali bi spadal tudi v katero priporočeno sestavino za jagerčke,
- ali se ga splača namočiti tudi kot samostojno grenčino ter v kakšnem razmerju,
- ali pa paše v še kakšno posebno mešanico, predvsem kot grenčina za pomoč pri leni prebavi.
Vnaprej hvala za odgovor! _________________ Ko si prepričan koliko da veš, hitro spoznaš kako malo je to.
https://get.google.com/albumarchive/105542164406791269945?source=pwa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 31 Jan 2009 18:00 Naslov sporočila: |
|
|
Rak,Mfranc, čeprav verjetno že poznata recept, ga bom za nevedneže napisal.
Slivovka pa malo čaja not. Upam, da ne bo preveč "prehlajenih".
Franc _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 28 Mar 2010 20:11 Naslov sporočila: |
|
|
Tak recept sem jaz dobil. S kulijem dodane opombe so prešvinglane od Kosobrina. Sam bom najprej dodajal samo rastline, ne bom dal sladkorja na začetku.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 28 Mar 2010 22:56 Naslov sporočila: |
|
|
Malo še dopolni rubrike, kjer ne piše list, plod ali cvet. Pri trpotcu je lahko npr. list ali cvet, pri preslici so verjetno le iglice... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 30 Mar 2010 05:39 Naslov sporočila: |
|
|
Recept za domači jagermajster-grenčica, ki se bo začel pripravljati zgodaj spomladi in skozi celo leto.
Kaj potrebujemo:
1. lapuh-cvet+listi (marec, april),
2. dišeča vijolica-cvet (marec-maj)
3. trobentica-cvet+listi (april),
4. robida-list (april, maj),
5. malinjak-list+plod (april-avgust),
6. ozkolistni trpotec-listi (april-september),
7. regrat-cvet (april, maj),
8. borovnica-listi pred zorenjem+plod (april-avgust),
9. smreka-vršički (maj),
10. bela mrtva kopriva-zel (april-julij)
11. bor-mladi storžki (maj-junij)
12. navadna marjetica-cvet (maj-september),
13. kamilica-cvet (maj-junij),
14. navadni jagodnjak-listi+ plod (maj-september),
15. navadni brin-zelene jagode (maj), +zrele jagode (oktober-november)
16. črni bezeg-cvet (maj-junij),
17. glog-cvet (april junij) + glog-plod (oktober-november)
18. materina dušica-zel (maj-september),
19. vinska rutica-zel (maj-junij),
20. robinija (akacija)-cvet (maj-junij),
21. lipa-cvet (maj-junij),
22. pehtran-zel (maj-julij)
23. srčna moč-cvet+korenika (maj-oktober),
24. vrtni ognjič-cvet (maj-avgust),
25. njivska preslica-zel (maj-september),
26. oreh-zelen plod (začetek junija),
27. pelin-listi (junij-julij),
28. sporiš-zel (junij-avgust)
29. navadni rman-cvet (junij-september),
30. žajbelj-listi (junij-september),
31. ptičja dresen-zel (junij-avgust)
32. navadni slez-cvet (junij-september),
33. poprova meta-zel (junij-avgust),
34. bela detelja-cvet (junij-julij),
35. črni ribez-list (maj-julij)
36. janež-zel (junij-julij),
37. materina dušica-zel (junij-september)
38. kumina-plod (junij-september),
39. mnogocvetna vrtnica-cvetni koški (julij-september)
40. majaron-zel (junij-september),
41. vrtni timijan-zel (junij-september),
42. veliki trpotec -širokolistni-list (junij-avgust),
43. prava lakota-zel (junij-september)
44. slezenovec-cvet,list (julij-september),
45. šentjanževka-cvet (junij-september),
46. rožmarin-zel (junij-avgust),
47. arnika-cvet (junij-avgust),
48. pravi kostanj-cvet (julij-avgust),
49. robida-plod (avgust,september)
50. melisa-zel (julij-september),
51. kolmež-korenina (julij-oktober)
52. tavžentroža-zel (julij-september),
53. komarček-zel (junij-avgust) + plod (september-oktober)
54. črni trn-cvet (marec –april) + plod (november-januar)
55. košutnik-korenina (oktober-november)
56. artičoka-list (september-oktober)
Priprava:
V večji steklen kozarec nalijemo 5 litrov žganja (tropinovec ali sadjevec) ter postopoma nabiramo zelišča. Žganju dodajamo čista sveža ali suha zelišča. Pest listov, 10-20 cvetov in majhno peščico plodov. Kozarec mora biti vedno pokrit, da tekočina ne izhlapeva. Vedno, ko dodamo zelišča vse skupaj premešamo z leseno žlico. Žganje z zelišči naj ne stoji na soncu. Jeseni, ko prenehamo dodajati zelišča, naj vsa mešanica stoji še 14 dni, občasno še vse premešamo. Glede na to, da rastline popijejo nekaj alkohola, ga postopoma dolijemo še kakšne ½ litra.
Dokončna izdelava:
Žganje precedimo skozi veliko cedilo, nato še enkrat skozi gazo ali filter iz papirja (za kavo). Na 1 liter žganja vzamemo 25-30 dag sladkorja in ga v večji posodi karameliziramo. Ko lepo porjavi, zalijemo s prekuhano ali destilirano vodo (na 25-30 dag sladkorja ½ litra vode), pustimo da zavre in se sladkor razpusti, nato odstavimo in ohladimo. Dolijemo še žganje, dobro premešamo in pustimo stati 24 ur. Potem jagermajster nalijemo v čiste steklenice in dobro zapremo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
silva30
Pridružen/-a: 29.09. 2008, 21:06 Prispevkov: 702 Kraj: Štajerska-Spodnje Prebukovje
|
Objavljeno: 30 Mar 2010 20:23 Naslov sporočila: |
|
|
Imam eno vprašanje.
V neki odaji je Jože Majes svetoval, da se zelišča namakajo dva tedna, da ni čutit kosmatega okusa.
Kakšno je pa vaše mnenje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 31 Mar 2010 07:46 Naslov sporočila: |
|
|
Vsa zelišča se morajo v alkoholu namakati vsaj 3 tedne, da se iz rastlin izlužijo vse njihove učinkovine.
Sam ne poslušam Jožeta Majesa je pa povedal dosti takšnih reči, ki ne gredo skupaj z zeliščarstvom.
Če bi ljudem pomagal na takšen način, da bi povedal cele recepture z grami in dagami, bi to ljudem lahko kaj pomagalo, da bi si lahko pomagali ozdraviti svoje bolezni.
Slišal sem, da po TV samo našteva katere rastline so dobre za katere bolezni.
Ni pa še nič povedal, katere rastline gredo skupaj in katere so med sabo tepejo. S tem lahko ljudem bolj škodi kot koristi.
Pa brez zamere. Mu ne skačem v zelje. Imam pač svoje znanje in svojo teorijo.
LP Kosobrin |
|
Nazaj na vrh |
|
|
silva30
Pridružen/-a: 29.09. 2008, 21:06 Prispevkov: 702 Kraj: Štajerska-Spodnje Prebukovje
|
Objavljeno: 31 Mar 2010 08:20 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Kosobrin, se bom držala kar tvojega recepta |
|
Nazaj na vrh |
|
|
magnolija
Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13 Prispevkov: 859 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: 31 Mar 2010 08:33 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas že dolga leta delamo tale jeger.
Zelišča namakamo celo sezono, se pravi, zdaj sem začela z vijolicami, trobenticami in lapuhom, končam v začetku oktobra, ko poberem še zadnje melisine liste.
Če namakaš le tri tedne je potem to nekaj drugega, večina sestav in pa posušenih,da jih lahko uporabiš, ker ne rastejo v tem času.
Ali si kaj narobe razlagam. Ne vem. _________________ Lp Magnolija
http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 31 Mar 2010 10:09 Naslov sporočila: |
|
|
V Kosobrinovem receptu je nekaj novih zelišč, ki jih še nisem uporabil, pa jih letos bom, kajti privoščil sem si njegov Crgamajster, odličen je.
Tudi sam sem dodal nekaj sestavin po moji izbiri in dobil kar nekaj pohval, vsi verjetno niso lagali.
Kar se namaka tiče, tri tedne je potrebno, da se učinkovine izlužijo, če pa je več je po moje samo dobro, škodi sigurno ne. _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
andrej
Pridružen/-a: 02.06. 2009, 09:03 Prispevkov: 14 Kraj: Kranjska Gora
|
Objavljeno: 01 Apr 2010 10:07 Naslov sporočila: |
|
|
Glede dolžine namakanja sem enkrat slišal da tudi predolgo ne sme biti. Rečeno je bilo predvsem za primer vinske rutice, ki če se predolgo namaka (v glavi imam okoli 40 tednov, sam je že dolgo tega in sem lahko tudi pozabil pravo številko) potem to ni preveč vredu. Nekaj v stilu da ima neke alkaloide, ki se z kratkim namakanjem ne izlužijo z dolgim pa.
Če pa kdo bolj točno ve glede tega naj me pa kar popravi |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 03 Maj 2012 19:23 Naslov sporočila: |
|
|
S. je napisal/a: | Pozdravljeni!
Najprej pohvale za krasen forum. Sem mlada krajtlerica in se učim, zato mi vaš forum prav pride, ker širi obzorje
Prvič bom delala jegra.
Eni pravijo, da je določene rastline treba odstranit po nekem času, eni pa, da kar vse pustiš, pa v jeseni, ko dodaš zadnjo biljko, pustiš še 3 tedne in pripraviš s sladkorjem do konca.
Nekje sem dobila recept (J. Lusavec je podpisan na receptu) s 43 rastlinami.
Nekam nimam občutka za to, da bi zagotovo vedela koliko česa dam noter. Pri cvetih ni dvoma, tam kjer je treba pa dodajati zeli, pa verjetno dodam samo eno vejico in ne 10-15 vejic na l (ta bi bila malo huda ne?). Npr. za vinsko rutico...
Pa npr. pri plodih... potem dodam do 15 zrnc npr. kumine na l?
Hvala za vašo prijazno pomoč.
Kosobrin mi bo zagotovo dal uporabne nasvete, pa tudi drugi, ki vas še ne poznam.
Vse dobro! |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|