Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Zelena solata - Lactuca sativa

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Soustvarjanje z naravo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2009 11:38    Naslov sporočila: Zelena solata - Lactuca sativa Odgovori s citatom

Kako gojiti zeleno solato po naravnih načelih...

sempervivum je napisal/a:
Neverjetno - a resnično - zelena solata se je raztvila iz plevela, pojavila se je šele v 16. stoletju. Tedaj je bila luksuzna zelenjava bogatih in "priznana" kot zdravilna rastlina.


zupka je napisal/a:
Tudi moje sadike so v rastlinjaku. Tudi moje so bile sejane jeseni z domačega semena. Enkrat smo namreč dobili "po vezah" Gentilo, odtakrat imamo stalno to solato. Je namreč zelo primerna za vzgojo v rastlinjakih in za setev jeseni.


babaco je napisal/a:

Takole sem jo moral zaščititi pred nadležnimi vrabci.


Nazadnje urejal/a zuf 20 Dec 2009 22:40; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 20 Dec 2009 22:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vrtnarka je napisal/a:
Lani je bila zelo lepa in tudi dobra,letos je pa nekaj narobe,ker mi korenine enostavno odgnijejo.Sem že pomislila na strije(nastavila krompir)pa tudi voluhar ni, ker ni nobenih rovov.Nekaj je narobe pa ne vem kaj.Ima kdo kakšneizkušnje s tem?


muha je napisal/a:
Vrtnarka, imaš mogoče bramorja? Ta in strune (strije) sta najhujša nadloga za mlade sadike. Da bi korenine solate gnile na vrtu, si ne predstavljam. Če bi kupila sadike, bi se to znalo zgoditi, včasih dobiš iz vrtnarije že okužene. Se mi je enkrat zgodilo, da je propadlo 2/3 sadik Crying or Very sad , iz semena pa nikoli.

Razen morda, če imaš vrt na zelo mokrem terenu, potem bi se ob vsem tem dolgotrajnem deževju kaj takega lahko zgodilo.

Ali so korenine dejansko segnite, ali pa samo navrtane (strune) ali pregrizene (bramor), ali pa pojeden zeleni del (ptiči)???


vrtnarka je napisal/a:
Saj sem malo kopala po zemlji,vendar ne najdem nič -ne bramorja,ne strune,ne rovov od voluharja-nič.Sploh ni korenine,vendar je solata še mala,kakšnih 5do7cm.


muha je napisal/a:
Edino, kar bi mi še padlo na pamet, bi bilo premočno gnojenje. Še vedno ne vem, ali ti propadajo sejanci ali sadike.
Pri pikirancih oz. sadikah lahko korenine skuri svež gnoj, če pride v direkten dotik z njimi takoj po presajanju. Tudi preveč briketov ima podoben učinek. Dobro pomisli, kaj je bilo letos drugače v primerjavi s prejšnjimi leti. Tudi, če so rastline tako male, kot pišeš, bi morale imeti kar lepo razvejano koreninico.

Je pa še možnost, da gre za glivično okužbo, ki povzroča padavico sadik. Tega pobliže ne poznam, vem pa, da je v specializiranih prodajalnah moč dobiti sredstvo za zatiranje te bolezni.

Če še nisi, takoj posej naslednjo setev in opazuj, kaj se bo dogajalo. Par semen poskusno vrži še tja, kjer imaš sedaj težave . Če je vzrok gnoj, se je najbrž že toliko razkrojil, da bi naslednja setev normalno uspevala. Če se bo ponovilo, imaš žal okuženo zemljo in jo bo treba poškropiti s primernim sredstvom. Na vsak način pa se poprej posvetuj s strokovnjakom, ker je nasvete takole na daljavo težko dajati.


zupka je napisal/a:
Tudi meni se včasih zgodi, da mi prične gniti solata pri korenini. Mislim da je glavni razlog v tem, da je preveč vlažna in morda včasih preveč gosta. Jaz to zadevo rečujem tako, da propadlo solato odstranim, zemljo pa tam razrahljam, tako da se malo osuši. Če tega ne naredim, mi prehaja gnitje iz solate na solato.


vrtnarka je napisal/a:
Moja solata je zelo lepa,nič več ne kaže na to ,da bi ji kaj primanjkovalo ali bilo preveč gnojila.Druga setev iste solate je lepo prišla ven,tako,da ne vem kaj je bilo narobe .Mogoče pa res preveč hlevskega gnoja-dala sem ga letos spomladi.


Roža je napisal/a:
Svojega vrta sicer ne gnojim z umetnimi gnojili, temveč izključno s hlevskim gnojem (zelo občasno) in redno z doma pridelanim kompostom. To rastlinam vedno zadošča za lepo rast - razen letos Sad . Prepričana sem, da je razlog prehladno vreme.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 20 Dec 2009 22:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

muha je napisal/a:
Če so sadike kupljene v vrtnariji je šok še hujši, ker se morajo privajati na drugačno zemljo in drugačne pogoje.


franc je napisal/a:
Posavka sejana v jeseni mi dela čudovite krhke glave kljub zemlji za "cigle", ki pa je bila bogato pognajena s preperelim konjskim gnojem lani spomladi.

franc


muha je napisal/a:
Jaz sem tudi te dni skoraj na silo pobrala posavko iz tunela, da sem lahko sadila paradižnike. Tunel izgleda toliko zavaruje, da še ni kazala namena iti v cvet.

Zunaj mi lepo dela ljubljanska ledenka. Prvo sem sejala februarja v lončke in pikirala ter kasneje sadike posadila na vrt.

Potem pa od srede aprila vsakih 14 dni eno dvometrsko vrsto, da mi bo zorela sproti .Ker drugače mi vsa naenkrat gre v cvet. Zadnjo sem posejala včeraj. Kasnejša setev se mi več ne obnese. In za vse setve mi je zadostoval en sam samcat običajen paketek Smile . Pri sejanju v vrste se da na semenu dosti prihranit.

Tistega o mrzli vodi sredi vročega dneva ne priporočam Exclamation . Sem preizkusila - rezultat: gnila solata Twisted Evil Twisted Evil . Mogoče bi šla čisto rahla mrzla prha s sobno pršilko, ki bi ustvarila roso, ki ostane samo na površju. Zalivanje pa definitivno le škodi.


muha je napisal/a:
Takole se je iztekel moj poizkus z domačo vzgojo sadik - današnje slike:

posejana 26.2. v lonček, prepikirana 15. 3. v večji zabojček in takoj prenešena v neogrevan rastlinjak, na prosto presajena sredi aprila:


na prosto sejana 23. 3, pokrita s tunelom skoraj do konca aprila in vmes redčena po potrebi:


Pikirana je dolgo časa zaostajala v rasti, zadnja dva tedna je pa vse krepko nadomestila.

Zaključek: kljub vsemu se splača malo potruditi. A ja, zakaj nisem sadik raje kar kupila? Zato, ker sem včasih dobila tudi slabe, tudi okužene in ker ravno takrat, ko je čas za sajenje, ponavadi nimam možnosti letat okoli zaradi sadik.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Soustvarjanje z naravo
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.