|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 07 Jan 2009 10:50 Naslov sporočila: Pasterizacija |
|
|
Pozdravljeni. Glede na to, da gojite mnogi od vas razno sadje, me zanimo, če stiskate in pasterizirate sokove.
Jaz vsako leto pasterizram cca 30 -40l soka iz neškropljenih jabolk in hrušk , ki pozimi zelo prav pridejo.
Zanimajo me vaše izkušnje pri drugih vrstah sadja in jagodičevja.
Franc _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 24 Jan 2009 21:20 Naslov sporočila: |
|
|
Najraje imam sveže stiskane sokove. Super so. Jabolčni po mojem mnenju prekaša vse! Pasterizacija je postopek za dolgotrajno shranjevanje, kajne? Malo več informacij prosim. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 04 Feb 2009 10:49 Naslov sporočila: |
|
|
Zuf, če imaš rad jabolčni sok in imaš neškropljena jabolka-bobovec, kanadka, carjevič lahko sok piješ do pomladi.
Sprešan sok pustiš stati vsaj pol dnev, da se vsedejo gosti delci, nato ga zagreješ na 75-80 stopinj, več ne, ker izgubi okus. Naiješ ga v vroče steklenice, neprodušno zapreš in to je to.
Franc _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 22 Jul 2009 14:46 Naslov sporočila: |
|
|
Zuf: pasterizacija je postopek za ne preveč dolgo shranjevanje , ker z njo uničimo patogene in velik del ostalih mikroorganizmov; nikakor pa ne sporogenih. Za dolgotrajno shranjevanje je potrebno sokove sterilizirati, pa še potem ostane kak aktiven encim, ki nekoliko spremeni sok.
Ampak za za shranjevanje do pomladi načeloma zadošča pasterizacija in potem hranjenje v hladni kleti.
Franc: meni je še boljša kombinacija jabolk in grozdja. _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 22 Jul 2009 23:09 Naslov sporočila: |
|
|
Popolnoma enak okus ohrani, če ga daš v plastenke in zamrznjenega hraniš v hladilni skrinji, če imaš to možnost.
Pasteriziran sok nekoliko spremeni okus. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 23 Jul 2009 07:08 Naslov sporočila: |
|
|
Res je orhy, ampak je potem moraš imeti kar nekaj zmrzovalnih skrinj.
Pa še ko sok odtališ se ti hitro skisa. _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
billy
Pridružen/-a: 05.09. 2010, 20:54 Prispevkov: 14 Kraj: nekje na dolenjskem
|
Objavljeno: 25 Dec 2010 16:09 Naslov sporočila: |
|
|
[quote="orhy"]Popolnoma enak okus ohrani, če ga daš v plastenke in zamrznjenega hraniš v hladilni skrinji, če imaš to možnost.
Pasteriziran sok nekoliko spremeni okus.[/quote
Vroč sok, ki ga naliješ v plastične steklenice NI več tisto kar je bil
Namreč vročina iz steklenice sprosti ( sedaj ne vem čisto točno kako se reče) zdravju škodljivo snov .Plastika pač. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sivkač
Pridružen/-a: 04.12. 2010, 20:02 Prispevkov: 22
|
Objavljeno: 25 Dec 2010 16:27 Naslov sporočila: |
|
|
Steklena embalaža je daleč najbolj zdrava embalaža za pastereziran sok.Ostale embalaže niso tako odporne na temperaturo(mislim na PVC steklenice),pa tudi v vročem soku so organske kisline veliko bolj agresivne kot v ohlajenem(nerjaveča posoda ,ki je lahko dvomljive kakovosti). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 25 Dec 2010 17:24 Naslov sporočila: |
|
|
billy je napisal/a: | Kako pri nas delamo jabolčni sok
Zdrava jabolka najprej temeljito operemo, jih zmeljemo, sprešamo, pustimo 24h v kadi da se ,,usede,, nato naslednji dan pasteriziramo s pasterizatorjem, ne s kakšnim gretjem na štedilnikih ipd. Potek dela.
Sok grejemo od 79-81 stopinj ki teče v steklenice, takoj jo zapremo, položimo v ležeči položaj, čez dve minuti jo zasukneš za 180 stopinj, nato čez cca 5min damo v mrzlo vodo da se hladi in tisti ,,pok,, pomeni da je pokrovček potegnilo noter. Čez približno 20min do pol ure steklenice poberemo ven in jih zložimo v zaboje ter v klet, kjer naj bo hladno in temno. Ko steklenico izpraznimo jo pomijemo in damo v odcejalnik da se dobro posuši, tudi pokrovček mora biti čist in suh, nato pokrovček samo malo privijemo in zlagamo nazaj v zaboje za naslednje leto. Zelo pomembno je, da je steklenica suha , da potem ne smrdi po plesnobi.
Ta sok zdrži do dveh let, pri nas seveda ne ker ga prej porabimo, damo da tudi prijateljem, pa za darila ipd.
Sok je imel pred pasterizacijo 52 exlov sladkorja, zato ga lahko tudi redimo z vodo. Do danes se ni pokvaril še noben sok v steklenici.
Ta sok je popolnoma BREZ KONZERVANSOV |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
sivkač
Pridružen/-a: 04.12. 2010, 20:02 Prispevkov: 22
|
Objavljeno: 25 Dec 2010 20:22 Naslov sporočila: |
|
|
Pasterezacija oz. obstojnost soka mi ne dela problemov,težave mi pa dela posedanje soka.Poskušal sem z ohlajevanjem,glino pa z želatino,vendar se sok ne zbistri in potem v steklenici ostanejo usedline(škodi sicer ne,lepo pa ni za videti).Kakšne so vaše izkušnje oz. nasveti? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 25 Dec 2010 21:27 Naslov sporočila: |
|
|
Baje vroč sok nekateri filtrirajo.Meni se najbolj obnese, da sveži sok pustim en dan stati , da večina trdih delcev pade na dno, nato ga previdno prelijem in pasteriziram. Godljo dodam kakšni drozgi za žganje. _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
billy
Pridružen/-a: 05.09. 2010, 20:54 Prispevkov: 14 Kraj: nekje na dolenjskem
|
Objavljeno: 26 Dec 2010 11:24 Naslov sporočila: |
|
|
sivkač je napisal/a: | Pasterezacija oz. obstojnost soka mi ne dela problemov,težave mi pa dela posedanje soka.Poskušal sem z ohlajevanjem,glino pa z želatino,vendar se sok ne zbistri in potem v steklenici ostanejo usedline(škodi sicer ne,lepo pa ni za videti).Kakšne so vaše izkušnje oz. nasveti? |
Glej, prvo si morate sami razložiti pojem: NARAVNI BREZ KONZERVANSOV
Vse kar se dodaja to izniči. Ja kaj pa ima veze če ni kristalno bister, kaj mislite da tisti v trgovinah ,,naravni ,,tega pa nima. Malo si preberite kaj vse dodajajo notri .
Jaz steklenico pred odprtjem pretresem in se nič ne vidi ali čuti kakšnih delcev.
Je pa še nekaj, jaz dam v stiskalnico mrežo in praktično vse ostane v tropu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sivkač
Pridružen/-a: 04.12. 2010, 20:02 Prispevkov: 22
|
Objavljeno: 26 Dec 2010 13:20 Naslov sporočila: |
|
|
Bentonit(glina) ali podhlajevanje ne vplivata na sestavo soka,sem pa opazil,da pozneje dozorele jabolka dajo bolj čist sok. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 27 Dec 2010 08:45 Naslov sporočila: |
|
|
Billy!
Če ni skrivnost. Ali lahko kaj več poveš o pasterizatorju?
Tudi sam se ukvarjam s prešanjem in nato vlaganjem soka, vendar še brez pravega pasterizatorja. _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
billy
Pridružen/-a: 05.09. 2010, 20:54 Prispevkov: 14 Kraj: nekje na dolenjskem
|
Objavljeno: 27 Dec 2010 22:47 Naslov sporočila: |
|
|
Igy je napisal/a: | Billy!
Če ni skrivnost. Ali lahko kaj več poveš o pasterizatorju?
Tudi sam se ukvarjam s prešanjem in nato vlaganjem soka, vendar še brez pravega pasterizatorja. |
Ja, ta pasterizator stane cca 1800 ojrov, izdeluje jih nekdo v Beli krajini.
V ta ,,kotel,, natočiš 80 litrov vode, jo spodaj greješ z grelcem na plin do 85 stopinj, nato cev iz kadi , ki mora biti na višini cca 3m (prosti pad) pripojiš na pasterizator, v tem kotlu, ki je seveda izoliran so navite cevi premera 8mm, po kateri teče sok in se seveda greje. Sok se segreje na 79-81 stopinj kar pa uravnavaš z priprtjem ali odprtjem pipice skozi katero teče sok v steklenico. S pomočjo termometra pa reguliraš temperaturo soka in kotla pod katerim ves čas gori. Na uro natočiš približno 100 steklenic. Ta kotel sicer ni moja last, ampak ga ima moj prijatelj in potem kompenzirava s protiuslugami.
Tako, na kratko sem poskušal predstaviti to zadevo, ki lahko rečem je vrhunska, preprosta in si ne predstavljam kako bi brez njega delal dober sok.
NASVETE DELIM ZASTONJ, SOK IN CVIČEK PA ZA OJRE |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 28 Dec 2010 11:15 Naslov sporočila: |
|
|
Billy: Če je kje kak podatek bi prosil za več inf. o proizvajalcu. _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
billy
Pridružen/-a: 05.09. 2010, 20:54 Prispevkov: 14 Kraj: nekje na dolenjskem
|
Objavljeno: 28 Dec 2010 11:43 Naslov sporočila: |
|
|
Igy je napisal/a: | Billy: Če je kje kak podatek bi prosil za več inf. o proizvajalcu. |
Kot sem že omenil, pasterizator je plod lastnega razvoja enega gospoda iz Bele krajine, katerega naslov pa nimam.
Se bom pa pozanimal pri mojem kolegu in ko kaj izvem sporočim.Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 28 Dec 2010 11:56 Naslov sporočila: |
|
|
Za ljubiteljske sadjarje, ki napravijo letno par 10l soka so ti pasterizatorji dosti predragi. Če ima kdo kotel za žganjekuho in malo tehnične žilice lahko hladilnik uporabi kot pasterizator, namesto mrzle vode uporabi vročo in skozi spušča sok. _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sivkač
Pridružen/-a: 04.12. 2010, 20:02 Prispevkov: 22
|
Objavljeno: 28 Dec 2010 12:25 Naslov sporočila: |
|
|
Najbolj enostavno se naredi pasterizacija tako,da sok v nerjaveči cisterni cisterni segreješ na 80-85 C in nato tako vroč sok natočiš v steklenice.Z ženo sva v slabe pol ure napolnila preko 60 l soka in nobenasteklenica se ni pokvarila.Po potrebi sva sok med polnjenjem dogrela. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 28 Dec 2010 13:54 Naslov sporočila: |
|
|
Sivkač!
Saj tako sedaj tudi delam ampak, to ni pravi način.
Tako v soku ostane namreč le sladkor in kislina, ostale koristne snovi pa s dolgotrajnim segrevanjem pretežno uničimo. _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|