|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 17 Jul 2009 19:48 Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno je to trenutno tako aktualna bolezen:
Phytophthora infestans / krompirjeva plesen / late blight
nekaj internetskih fotk:
Moje mnenje; potrgati vse bolane dele (listje, plodove) in poškropiti s sistemičnim/kurativnim fungicidom - tule je bil največkrat omenjen Ridomil Gold.
Če imaš predsodke pred kemijo, pa še bolj rigorozen poseg, recimo tudi obolela stebla, ter škropiti z "bio" npr. soda, kupljeni pripravki (Natura F = preslica).
Če bo ugodno vreme (suho ) bi morda zadoščalo bio......
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 18 Jul 2009 13:30 Naslov sporočila: |
|
|
Sicer sem bolj preletel vse skupaj, ampak vseeno. Paradižnike se da vzgajati brez dodatne vode! In ja, že dosti je sort, ki odlično upsevajo pri nas. Škropiva in ostalo sranje pa so stranski proizvod vojn in zastrupljajo tebe in mene.
Bio, eko je moda, in je samo še ena potrošniška mrzlica. Spoznavati je potrebno posameznike in njihove male vrtove, sploh pa je potrebno sam poskrbeti za svojo lastno hrano, ki jo pa potrebujemo tako malo, da je smešno.
Paradižniki. Obtrgavanje in ničkoliko presajanja, na to gledam jaz kot velik šok za rastlino. Zemlja v katero se neprestano vmešava človek je glavni vzrok bolezni.
Špricanje takšno in drugačno nima veze, to so spet posegi, ki niso potrebni, če poskrbimo za zdrav ekosistem. Začne se pa s tem, da pustimo naravi dihati in jo začnemo opazovati.
Treba je marsikaj pozabiti in se marsikaj ponovno spomniti, naj vam bodo vaši daljni predniki v pomoč. Pa sonce in dež naj bosta z vami. Lp. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 18 Jul 2009 15:08 Naslov sporočila: |
|
|
Zuf, kako tebi uspevajo paradižniki?
Boš konec sezone prosim poročal o pridelku in zdravju paradižnikovih sadik? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 25.07. 2008, 07:28 Prispevkov: 774 Kraj: Novo mesto-243 m n.m.
|
Objavljeno: 18 Jul 2009 15:59 Naslov sporočila: |
|
|
ja, ZUF se strinjam z zapisanim. V bližini imam soseda, ki res ne zaliva nič paradižnike. Samo enkrat jih je, ko je sadike presadil na njivo. Od takrat dalje nič in jih tudi nič ne škropi. No, ti paradižniki izgledajo veliko bolj zdravo od mojih 200m stran na vrtu. Ko je močno sonce, se moji povesijo, njegovi so čisto normalni. So pa res njegovi paradižniki približno 30% nižji.
lp labia |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 19 Jul 2009 10:05 Naslov sporočila: |
|
|
Naslednje leto bom naredila poskus: sredi travnika bom že jeseni skopala jamo (cca 50 x 50 x 50), nasula vanjo kompost, posejala paradižnik in čez semena poveznila odrezano steklenico.
Spomladi bom dodatno posejala nekaj semen in jih znova zaščitila s steklenico.
Potem bom videla, katera bodo (prej) ozelenela. Eno ali kvečjemu dve sadiki bom pustila rasti, najraje iz tistega semena, ki/če bo zdržala zimo. Potem pa sadiko povsem prepustila naravi - brez zalivanja, brez dodatnega gnojenja. Da bom imela sama verodostojen dokaz, kako se take sadike obnašajo. Ker tistemu, kar mimogrede povedo sosedje, ni vedno verjeti. Ima lep paradižnik in "Ne, nič ne špricam...", potem pa mu mimogrede uide, "Ja takrat, ko sem škropil krompir, sem še malo po paradajzu potegnil... , a ja, pa tisto pol seve, to se ne sme spustiti ...".
Lani sem gledala gredo paradižnika, nič obtrgan, prava džungla, zelenje pa veselje pogledat, medtem, ko so povsod drugje pokoncu štrlela le še gola stebla. Mi noben ne bo govoril, da je bila na delu le mati narava . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
magnolija
Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13 Prispevkov: 859 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: 19 Jul 2009 11:48 Naslov sporočila: |
|
|
Pri meni je končno začel zoreti paradižnik, letos se mi je prvič zgodilo, da je bila pred njim dozorela paprika.
Kot prvega dozorelega sem pričakovala sorto Heinz, pa ga je prehitelo Volovsko srce, Jabučar je pa še popolnoma zelen, ne vem če bo začel z zorenjem v tem tednu. _________________ Lp Magnolija
http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 25.07. 2008, 07:28 Prispevkov: 774 Kraj: Novo mesto-243 m n.m.
|
Objavljeno: 19 Jul 2009 13:58 Naslov sporočila: |
|
|
uff, nekako tako si zamišljam rezultate sezone 2010:
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Jul 2009 15:25 Naslov sporočila: |
|
|
another view - pardon, pogled
_________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
babaco
Pridružen/-a: 03.01. 2008, 18:36 Prispevkov: 1854 Kraj: vrhnika
|
Objavljeno: 19 Jul 2009 16:12 Naslov sporočila: |
|
|
Oj, Mfranc, jaz imam mašinco, ki sicer dela na fižol, je pa kar uporabna in poceni.
Sama mašinca ti izloči tako seme kot lupino paradižnika.
Izdeluje pa jih podjetnik, ki je le kak kilometer od mene. _________________ babaco |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Jul 2009 20:27 Naslov sporočila: |
|
|
""Sama mašinca ti izloči tako seme kot lupino paradižnika.""
Pa jo uporabljaš za paradajz? Ga nato še prekuhavaš/izparjuješ, ali samo konzerviraš.....? _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
babaco
Pridružen/-a: 03.01. 2008, 18:36 Prispevkov: 1854 Kraj: vrhnika
|
Objavljeno: 20 Jul 2009 06:07 Naslov sporočila: |
|
|
Mašinca ti izloči seme in lupino. ( sokomat )
Jaz nato prekuhavam in prekuhavam, na koncu pa dodam nasekljano baziliko.
Če te zanima, poglej pod Plastika Mazi. _________________ babaco |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 20 Jul 2009 06:17 Naslov sporočila: |
|
|
babaco je napisal/a: | Oj, Mfranc, jaz imam mašinco, ki sicer dela na fižol, je pa kar uporabna in poceni.
Sama mašinca ti izloči tako seme kot lupino paradižnika.
Izdeluje pa jih podjetnik, ki je le kak kilometer od mene. |
Slika, link??? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
babaco
Pridružen/-a: 03.01. 2008, 18:36 Prispevkov: 1854 Kraj: vrhnika
|
Objavljeno: 20 Jul 2009 06:19 Naslov sporočila: |
|
|
To bo moral pa narediti kdo drug, jaz postopka žal ne poznam. _________________ babaco |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 20 Jul 2009 06:20 Naslov sporočila: |
|
|
babaco je napisal/a: | To bo moral pa narediti kdo drug, jaz postopka žal ne poznam. |
sem mislil sliko mašin'ce. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 20 Jul 2009 07:55 Naslov sporočila: |
|
|
O sokomatu od Mazija sem prebrala kar nekaj pohval. Izgleda, da je res v redu.
Babaco: bi lahko ti prilepil kakšno sličico, ker na internetu je nisem našla. Imela sem en star link, ki pa ne deluje več. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
babaco
Pridružen/-a: 03.01. 2008, 18:36 Prispevkov: 1854 Kraj: vrhnika
|
Objavljeno: 20 Jul 2009 08:02 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, je na netu, le jaz ne znam prilimati.
Poglej pod Plastika Mazi Borovnica ( sokomat ). _________________ babaco |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vida
Pridružen/-a: 03.06. 2008, 09:44 Prispevkov: 1390 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 20 Jul 2009 08:26 Naslov sporočila: |
|
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
babaco
Pridružen/-a: 03.01. 2008, 18:36 Prispevkov: 1854 Kraj: vrhnika
|
Objavljeno: 20 Jul 2009 08:36 Naslov sporočila: |
|
|
Sabur, to je to. _________________ babaco |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 20 Jul 2009 09:03 Naslov sporočila: |
|
|
Ahileja: Objavljeno: 20 Jul 2009 09:28 Naslov sporočila: tomato
Veliko sem tu prebrala o paradižnikih in bi rada tudi jaz dodala svoje izkušnje. Že več let sejemo sami paradižnike in izbiramo stare sorte. Letos sem sejala sorti matina in saint pier in tri krat pikirala, ker se s tem jača koreninski sistem. Vse delam v času za plod. Zalivam samo v času presajanja, potem pa samo okopavam in ogrinjam. Vsake deset dni škropim z njivsko preslico. Do sedaj so paradižniki še popolnoma zdravi, res pa je, da še ne zorijo.
Ko sem lani brala substralov katalog z Zgončevimi nasveti v njem sem videla, da je velik strokovnjak orientiran izključno na kemijske pripravke. Njegove izjave ob paradižniku pa so me celo šokirale, zato jih ne bom komentirala. Vem, kakšen učinek imajo GSO in kakšna sredstva zahtevajo, da preživijo, kako deluje multinacionalka Monsanto in vsa prehrambena industrija, zato sma se z možem odločla, da pridelujemo hrano sami s sredstvi, ki so nam na razpolago v naravi in v striktnem upoštevanju opravil po koledarju.
Mogoč bo prišel čas, ko bo več ljudi uvidelo, da zemlja rabi še kaj več kot eksperimentiranje z novimi in novimi semeni. Zemlja rabi kolobarjenje in načrtno obdelavo skozi vse leto in ne samo takrat, ko skušamo izžeti od nje velik in zdrav pridelek.
Bom poročala kako bo z zdravjem in pridelkom paradižnika ampak vam povem, da sedaj vidim razliko med mojimi in maminimi paradižniki. Kupila je visoke in lepe sadike, ogromno zaliva, obtrguje in crklja svoje sadike, pa so vsak dan bolj črne. za sedaj toliko. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Vse o vseh rastlinah Seznam forumov
-> Paradižnik Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 60, 61, 62 ... 79, 80, 81 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 60, 61, 62 ... 79, 80, 81 Naslednja
|
Stran 61 od 81 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|