|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
nadina
Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24 Prispevkov: 1689 Kraj: izola
|
Objavljeno: 29 Apr 2009 20:30 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, Mfranc, za tvoje viruse vem, zato sem pa mislila, da si našel kako drugo varianto, npr. takole, ki si jo bil opisal...
Edino kar mi ne gre skupaj je kako kasneje spodaj razdiraš okvir, da prideš do krompirja...
Sem si vse skupaj predstavljala malo drugače - da zaseješ vse naenkrat do vrha (npr. višina xx gum) in nato vse naenkrat razdreš ter pobereš par 'ton' krompirja?! _________________ LP Nadina
http://www.youtube.com/watch?v=s0IWwTLibHg
http://www.flickr.com/photos/nadinacm/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 29 Apr 2009 23:04 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, tudi jaz sem pred pošiljanjem/limanjem tele fotke razmišljal, da sistem demontaže tistih romov ni baš priročen, sam bi verjetno kaj poenostavil - če bi bil še zainteresiran. Mi je pa zanimanje za domačo pridelavo krompirja na nuli, zemlja je okužena, da bi jo pa kupoval za krompir .
Seveda, mišljeno je pobiranje od spodaj navzgor, da se pobira vedno mladi krompirček, jaz sem krompir pobral vse naenkrat, pridelka se pa niti ne spomnim v nulo , vem da ga je bilo precej.
Sprotno dodajanje zemlje je pa enostavno fora, da ima krompir uravnotežen/naravni nadzemni sistem: torej ko je zelnati del visok cca 30 cm, se doda 10 cm zemlje....in tako naprej. Po drugi strani ne vem, kako bi se nadzemni del prebil iz gomolja, recimo 0,5 m globoko ven?
Sicer je še druga vertikalna vzgoja, če sledimo filozofiji velikega pridelka na m2. Princip isti kot tisti lončeni "piskri" z luknjami ob straneh, za vtikanje/nasaditev zelenjave, saj si že kje videla to?
Sam je nisem probal, se pa spet zložijo gume do višine 0,5 - 1,0 m (ali lesen zaboj) napolni se z zemljo do vrha, potem pa se skozi izvrtane/izrezane luknje po obodu/stranicah previdno vtakne krompir (recimo dva kalčka) in previdno zadela z zemljo. Potem pa še zaliješ, sediš in čakaš _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 09 Jun 2009 01:24 Naslov sporočila: |
|
|
Pregledal sem malo nazaj o viola (lila) krompirju Vitelotte in videl, da sta ga Aron in Babaco lani sadila. Zanima, kako je rodil in če sta ga letos tudi posadila. Alojz |
|
Nazaj na vrh |
|
|
babaco
Pridružen/-a: 03.01. 2008, 18:36 Prispevkov: 1854 Kraj: vrhnika
|
Objavljeno: 09 Jun 2009 04:16 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem letos prvič sadil vijolčni krompir, kako bo pa uspel pa poročam po izkopu. _________________ babaco |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aron
Pridružen/-a: 07.02. 2008, 17:51 Prispevkov: 399 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: 09 Jun 2009 07:07 Naslov sporočila: |
|
|
pri nas je vijolični krompir že tretje leto v zemlji. Pridelek ni velik, pa tudi gomolji so veliko manjši kot običajnega krompirja. je pa zanimivo, ko ga postrežeš poleg običajnega belega krompirje, malo za popestritev. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 09 Jun 2009 07:47 Naslov sporočila: |
|
|
Aron, shraniš za naslednje leto svoj lasten krompir?
Če ja, potem ena stara modrost: včasih, ko semenskega krompirja še ni bilo dobiti, so si kmetje vsakih par let semenski krompir zamenjali s kakšnimi iz bolj oddaljenih krajev - čeprav isto sorto.
Menda je, če so kar naprej sadili svojega, čedalje slabše rodil. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aron
Pridružen/-a: 07.02. 2008, 17:51 Prispevkov: 399 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: 09 Jun 2009 10:51 Naslov sporočila: |
|
|
Običajen krompir kupim vsako leto semenskega, tega vijolčnega, ki se ga ne da dobiti tako lahko pa ohranjam. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
babaco
Pridružen/-a: 03.01. 2008, 18:36 Prispevkov: 1854 Kraj: vrhnika
|
Objavljeno: 13 Jun 2009 18:43 Naslov sporočila: |
|
|
Prvi izkop je opravljen, sedaj naj svoje opravi še pečica. _________________ babaco |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 13 Jun 2009 20:56 Naslov sporočila: |
|
|
Oj, kako lep krompir imaš že. Ja, ali si tudi krompir flancal? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
potonka
Pridružen/-a: 24.01. 2008, 20:07 Prispevkov: 1421 Kraj: izola
|
Objavljeno: 02 Jul 2009 20:33 Naslov sporočila: poseben krompir |
|
|
Danes je moj mož pri pospravljanju kleti našel krompir, ki je imel 2,5 m dolg kalček , ker je bil lep zdrav in je imel na par krajih že lepe korenine , sem jaz šla in ga posadila v zemljo. Ali mislite , da bomo recimo za novo leto jedli mlad krompirček?
_________________ Veliko srce je zeleno srce.Zelena pomirja,hrani dušo in telo, lepša nam okolje in cel naš planet,
brez nje bi bil svet žalosten in pust. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
potonka
Pridružen/-a: 24.01. 2008, 20:07 Prispevkov: 1421 Kraj: izola
|
Objavljeno: 02 Jul 2009 20:37 Naslov sporočila: posajen pa je zgledal tako |
|
|
_________________ Veliko srce je zeleno srce.Zelena pomirja,hrani dušo in telo, lepša nam okolje in cel naš planet,
brez nje bi bil svet žalosten in pust. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 02 Jul 2009 21:32 Naslov sporočila: |
|
|
Vsekakor boš jedla nov krompiček za Novo leto. Če ne svoj, pa kupljen . Pred leti sem prinesel semenski krompir iz Dalmacije. Sadijo ga septembra in je mlad okoli Novega leta. Bil je poln strun, pa sem ga raje zavrgel. Alojzl |
|
Nazaj na vrh |
|
|
potonka
Pridružen/-a: 24.01. 2008, 20:07 Prispevkov: 1421 Kraj: izola
|
Objavljeno: 02 Jul 2009 21:39 Naslov sporočila: |
|
|
Tinko kaj misliš , da nebo nič kruha iz te moke? _________________ Veliko srce je zeleno srce.Zelena pomirja,hrani dušo in telo, lepša nam okolje in cel naš planet,
brez nje bi bil svet žalosten in pust. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nadina
Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24 Prispevkov: 1689 Kraj: izola
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
babaco
Pridružen/-a: 03.01. 2008, 18:36 Prispevkov: 1854 Kraj: vrhnika
|
Objavljeno: 05 Jul 2009 09:41 Naslov sporočila: |
|
|
Tole je pa že prvi tazaresni izkop. Sorta je Adora, krompir je pridelan iz domačega semena, zato so tudi gomolji bolj neizenačene debeline. _________________ babaco |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 05 Jul 2009 11:54 Naslov sporočila: |
|
|
A misliš, da je debelina odvisna od semena?
Tudi kadar sem ga kupila, so bile razlike med gomolji iste rastline velike. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
babaco
Pridružen/-a: 03.01. 2008, 18:36 Prispevkov: 1854 Kraj: vrhnika
|
Objavljeno: 05 Jul 2009 12:08 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, pri semenskem krompirju te sorte so gomolji zelo izenačeni, sem pokukal.
Razlike v izenačenosti gomoljev pa se mi zdi, da je to bolj sortna lastnost, ki pa je tudi zelo odvisna od pogojev v rastni dobi ( suša, dolgotrajno deževje,..) _________________ babaco |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nadina
Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24 Prispevkov: 1689 Kraj: izola
|
Objavljeno: 06 Jul 2009 13:28 Naslov sporočila: |
|
|
Babaco, imaš res suuuuuper krompir!
Tudi mi smo imeli Adoro, ki je bila velika kot tisti tvoji malce večji.
Primura pa je taka, da se še ščinkati ne bi mogel (se še sploh zna kdo ščinkati?) - majhni gomolji, da ni za verjet!
Domačini pravijo, da je bila zanj usodna tista prezgodnja vročina in suša. _________________ LP Nadina
http://www.youtube.com/watch?v=s0IWwTLibHg
http://www.flickr.com/photos/nadinacm/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vida
Pridružen/-a: 03.06. 2008, 09:44 Prispevkov: 1390 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 24 Jul 2009 13:07 Naslov sporočila: |
|
|
Prvi vijolični blue salad
tukaj skuhan
se mi zdi da sem ga prepozno pobrala so tisti bolj hrapavi razpadli, gladek pa je ostal lep in kompakten. Okus pa se ne razlikuje kaj dosti od navadnega, vsaj ta sorta ne. je pa ta krompirček ki se ne razkuha res pokazal da je primeren za solate...drugače pa je tudi pire njami...
_________________ užitni rajski vrt |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 24 Jul 2009 13:46 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa, če sta bili pomešani dve različni sorti? Oni gladki izgleda občutno bolj podolgovat.
Po mojih izkušnjah se hrapavi kar radi razkuhajo. Za solate sem vedno izbirala gladke sorte. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Vse o vseh rastlinah Seznam forumov
-> Zelenjava Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5 ... 29, 30, 31 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5 ... 29, 30, 31 Naslednja
|
Stran 4 od 31 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|