|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ivipiči
Pridružen/-a: 26.05. 2008, 20:21 Prispevkov: 636 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 23 Avg 2008 17:22 Naslov sporočila: Podganji repki (stročna redkvica ) - Raphanus caudatus |
|
|
Raphanus
LP.
Napočil je čas, da se malo zmigam.
Rastlina katero bom danes opisal je z moje strani preizkušena, se pravi da sem jo posejal vzgojil in testiral. Ta eksotična rastlina je bližnji sorodnik redkvice, samo, da se pri njej uporabljajo stroki namesto gomolja,ker ga nima. Vzgoja je zelo enostavna, kot pri redkvici. Stroki so pikantnega okusa in zelo sočni. So prava poslastica, le pobirati jih moramo mlade. Ko so stari so, oleseneli ali pa za seme. Vzgojimo jih lahko celo na balkonu, seveda naj bo posoda vsaj 8 lt. za dve rastlini, se zelo hitro razraste v višino pa do 120 cm. Celo otroci jih imajo radi. Surovi imajo okus po redkvi, le okus je malo bolj blag, če jih kuhamo pa imajo okus po grahu. Stroke lahko tudi vlagamo. Obiramo jih od junija do septembra.
V kuhinji nudijo mnoge različne uporabe: v voku jih z drugo zelanjavo dušimo na maslu, tudi kot dodatek solatam kot okusna dekoracija in še in še. V Indiji, od koder prihajajo, jih uporabljajo s pripravki jedmi/ s curryjem.
Razmnoževanje s semenom direkt v zemljo brez presajanja, dobra domača mešana zemlja na kar sončni legi , zalivanje , če so v posodi. Je enoletnica razmak sajenja na vrtu 80 cm. Zaščita pred bolhačem, pod steblo postavimo samolepljivo ploščico. Seme na zalogi.
povzetek dodala katrinca:
ivipiči:
"Obiranje lahko reguliraš sama, če posadiš v 4 posode v razmaku po tri tedne po dva sejanca boš imela kar dolgo časa kaj za obirat. Obiraš mlade svinčnik debele in do 7 cm dolge stroke-kot zeleni fižol. Bolj so mladi boljši so lahko jih dodaš vsaki solati ali pa jih hrustaš zvečer pred tv-jem in sigurno ne redijo.
Seme je zrelo, ko se repki čisto posušijo se pravi olesenijo na rastlini in morajo semena imeti sivkasto rjavo barvo. Zato si pustiš na eni sadiki del, ki ga ne obereš. Za dobro kvaliteto izberi vejico z največjimi stroki.
Foto: ivipiči
Letos imam samo eno sadiko. Tako je izledala pred tremi tedni, sedaj pa jih že obiram"
bučarka:
"Podganji repki danes:
Foto: bučarka
Foto: bučarka
Sem jih tudi prvič degustirala. Pečejo! So pa res kot kakšne močne (pekoče) redkvice, vleče tudi na repo."
ivipiči:
"Sedaj jih moraš začet jest, tanki konec je ko so malo odrasli neužiten ( lesen )pa dober tek. "
Foto: Jasminka
muha:
"če je ne obtrgavaš sproti, stroki dozorijo in v njih je seme. Jaz sem na eno sadiko ob strani čisto pozabila, ker je bila skrita v goščavi drugih rastlin. Ta je tam očitno pustila obilo semena."
muha:
"Danes sem jih grickala za zajtrk ob jajčku na oko. Mmmm, ostrina se sicer izgubi, okusa pa kar se mene tiče, se zelo lepo dopolnjujeta.
Poleg surovih sem podganje repke preizkusila še v:
- zelenjavni juhi
- drobno narezane potresene po testeninah in po solati
- dušene med ostalo zelenjavo
Vsepovsod so se dobro obnesli. Kuhanje in dušenje jim sicer odvzame značilen okus, so pa vseeno dobrodošla popestritev.
Za test sem jih nekaj dala tudi zamrzniti.
Nič skrbi torej, kam z njimi, tudi če je pridelek prevelik, da bi svežega sproti pojedli."
turururu:
"Ja, kar dobri so tile repki. Tudi pri nas smo jih danes poiskusili, bili so nam všeč, zato bodo tudi naslednje leto dobili prostor na vrtu."
greeny:
"So taki primerni? Mislim glede velikosti. So namreč zelo bridki (grenki?), pa me zanima, če je tako prav..."
Foto: greeny
muha:
"Ravno pravi so. Dobri so, čim postanejo in dokler ostanejo sočni. Rahlo pekoči okus, podoben redkvici, je normalen."
jasminka:
"Iz letošnjega semena sem avgusta ponovno posejala podganje repke. Zrastla je tale rastlinica, ki pa ima velik gomolj, večji kot v prvi setvi aprila:
Foto: jasminka
Gomolj:
Foto: jasminka
muha:
"Jasminka, sumim, da se ti je skrižala z repo ."
babco:
"Saj tole je repa. "
Jasminka:
"Odkod repa??? saj daleč naokoli nima kdo repe, jaz pa je še nikoli nisem sejala na mojem vrtu. Seme sem pobrala iz letošnjih suhih repkov in vsadila enega, ker nisem imela več prostora. Kar takoj pa sem v neposredni bližini (kar se vidi na sliki) napikirala nekaj mačehic in jih zalivala s Cvetalom. Morda bi ta Cvetal lahko vplival na rast gomolja. Sem pa na tem predelu tudi spomladi obilno gnojila s hlevskim gnojem."
muha:
"Samo ugibam - morda se je skrižalo seme ene od prejšnjih generacij in je šele sedaj "ven udarilo". Pri križnicah izgleda ni redkost, da se seme izrodi. Spomnim se, da je "v mojih časih" marsikaka kmetica spomladi jamrala, da so se ji sadike zelja sfižile.
Tudi pri meni je eden od poleti sejanih podganjih repkov delal samo liste, tudi še potem, ko je drugi že lepo cvetel in zorel. Žal ga nisem pustila naprej rasti - je letel kar na kompost. Seme je bilo pa še iz originalne ivipičijeve pošiljke.
Zanimivo mi je tudi, da so bili cvetovi na enih sadikah beli, na drugi pa nežno lila barve.
Jasminka, kaj pa če bi gomolj, takole za hec, spravila čez zimo (klet, zasipnica) in ga spomladi znova posadila? Tako kot semensko repo. Potem boš videla, ali bo naredil prave repke, ali pa le repno seme."
ivipiči:
"Gomolj pri podganjih repkih se je zgodil že tudi pri nas na vrtu, ga je žena enostavmo porabila v salato kaj vse mož poje pa ostane živ ???? . Pravi, da je bil malo manj pekoč od črne redkve, kaj ne ubija krepi . Zasigurno pa ni repa saj so listi identični z matično rastlino Raphanus caudatus. "
muha:
"Redkvice, stročne in navadne, repa ... vse spada v isto družino: Brassicaceae. "
jasminka:
"V oktobru, ko še ni bilo obdobje mrzlega vremena in še pred jutranjo slano sem opazila, da se mu je nekaj listov povesilo in ovenelo. Ko sem ga hotela izpuliti, se mi je razpolovil na 2 dela. Sredina gomolja pa je bila gnila, močno je zasmrdelo po gnilobi:
Takole je izgledalo:
Foto: Jasminka
Morda ne bi zgnil v sredini, če ga ne bi ranila z nožem. ko sem sprobala, kakšen je gomolj od znotraj. Takrat je bil še gomolj trd." _________________ Tudi počasi se daleč pride!
http://ivipici.moj-album.com |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 23 Avg 2008 19:02 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimiva rastlina. Me mika, da bi jo preizkusila naslednje leto Kje si nabavil seme?
Koliko časa jo lahko obiramo, oz. bolj točno od kdaj do kdaj ? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 23 Avg 2008 19:42 Naslov sporočila: |
|
|
Sem te malo pogrešal. Verjetno si bil na dopustu. Muha! zelo osvežilni so podganji repki. Meni jih je Ivipiči prinesel ob obisku. Vredno poskusiti. Alojz
Nazadnje urejal/a tinko 24 Avg 2008 23:19; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ivipiči
Pridružen/-a: 26.05. 2008, 20:21 Prispevkov: 636 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 24 Avg 2008 19:17 Naslov sporočila: |
|
|
Čao muha, seme pdganjih repkov imam jaz na zalogi,če ga boš hotela izprobat, ga seveda dobiš. Obiranje lahko reguliraš sama, če posadiš v 4 posode v razmaku po tri tedne po dva sejanca boš imela kar dolgo časa kaj za obirat. Obiraš mlade svinčnik debele in do 7 cm dolge stroke-kot zeleni fižol. Bolj so mladi boljši so lahko jih dodaš vsaki solati ali pa jih hrustaš zvečer pred tv-jem in sigurno ne redijo. LP. Ivan _________________ Tudi počasi se daleč pride!
http://ivipici.moj-album.com |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ivipiči
Pridružen/-a: 26.05. 2008, 20:21 Prispevkov: 636 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 24 Avg 2008 19:31 Naslov sporočila: |
|
|
Tinko lepo se sliši, če te nekdo pogreša!
Na dopustu sem celo leto pa vseeno vedno delam. Bliža se čas ko bom naročal rastline iz BRD zase in Potonko, ko pa vse dobim se zmenimo za en tref pri meni. Aronije dobro rastejo, če pa imaš kakšen potaknjenec Joste bi se priporočil. skoči LP. Ivan _________________ Tudi počasi se daleč pride!
http://ivipici.moj-album.com |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Jasminka
Pridružen/-a: 24.06. 2008, 14:40 Prispevkov: 1314 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 04 Apr 2009 17:30 Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj pa je že najbrž čas za setev podganjih repkov. Še enkrat hvala Ivipičiju za poslana semena. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 04 Apr 2009 18:30 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem prve posejela par dni nazaj. Zelo hitro kalijo. Polovico semen sem prihranila za setev na prosto. Se pridružujem zahvali. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Gretka*
Pridružen/-a: 03.03. 2008, 13:13 Prispevkov: 481 Kraj: Posočje
|
Objavljeno: 01 Jun 2009 12:56 Naslov sporočila: |
|
|
Pravkar se sladkam s podganjimi repki. Odlični so . Jih bom probala še skuhati. Kako dolgo pa se kuhajo ? Kaj pa seme ? Kdaj je zrelo ? Vsekakor bi jih rada nekaj obdržala za prihodnje leto. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Jasminka
Pridružen/-a: 24.06. 2008, 14:40 Prispevkov: 1314 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 01 Jun 2009 14:18 Naslov sporočila: |
|
|
Moji repki pa še niso dozoreli, sedaj nastavljajo cvet in upam, da bom tudi kmalu probala Ivipičijevo dobroto. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ivipiči
Pridružen/-a: 26.05. 2008, 20:21 Prispevkov: 636 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 01 Jun 2009 21:03 Naslov sporočila: |
|
|
Seme je zrelo, ko se repki čisto posušijo se pravi olesenijo na rastlini in morajo semena imeti sivkasto rjavo barvo. Zato si pustiš na eni sadiki del, ki ga ne obereš. Za dobro kvaliteto izberi vejico z največjimi stroki.
Letos imam samo eno sadiko. Tako je izledala pred tremi tedni, sedaj pa jih že obiram. L.P. Vsem Ivan. _________________ Tudi počasi se daleč pride!
http://ivipici.moj-album.com |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 02 Jun 2009 06:07 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi jih že tudi papcala - pa mi je toča odrezala najbolj razcvetel in razvit vrh |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ivipiči
Pridružen/-a: 26.05. 2008, 20:21 Prispevkov: 636 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 02 Jun 2009 06:27 Naslov sporočila: |
|
|
Glede toče mi je iskreno žal zate in vse ostale pri katerih je bila.R.Caudatus pa lahko seješ do julija pa boš imela še vedno kaj za pod zob, jaz bom sejal 3-5 semen ta teden. Čao muha imam še 10 sadikc Mexiko kumar, če hočeš ti pošljem par.Ivan _________________ Tudi počasi se daleč pride!
http://ivipici.moj-album.com |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 02 Jun 2009 07:25 Naslov sporočila: |
|
|
Ivan, hvala za tolažbo. Nekaj semen sem še prihranila, sicer pa tudi prvi dve sadiki rasteta in cvetita dalje, le tisti najlepši vrh najbolj pridne je odneslo (smo imeli redko, ampak izgleda "pametno" točo), tako da bom na degustacijo morala počakati nekaj dlje.
"Mehikanki" mi lepo rasteta, zaenkrat sta mi dovolj, proti toči smo pa že mrežo nabavili, le montirati jo je še treba. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Gretka*
Pridružen/-a: 03.03. 2008, 13:13 Prispevkov: 481 Kraj: Posočje
|
Objavljeno: 02 Jun 2009 18:22 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovor. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 03 Jun 2009 00:08 Naslov sporočila: |
|
|
Lani sem jih poskusil in so osvežilni. Letos sem pozabil nanje, da bi vas prosil za seme. Pridelovalci, shranite nekaj semen več, da pridem do vrtnine. Alojz |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ivipiči
Pridružen/-a: 26.05. 2008, 20:21 Prispevkov: 636 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 03 Jun 2009 07:41 Naslov sporočila: |
|
|
Čao alojz pošlji naslov in dobiš semena jaz jih imam še dovolj Ivan. _________________ Tudi počasi se daleč pride!
http://ivipici.moj-album.com |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Gretka*
Pridružen/-a: 03.03. 2008, 13:13 Prispevkov: 481 Kraj: Posočje
|
Objavljeno: 04 Jun 2009 08:55 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi repke skuhala kot prilogo. Zdaj me pa zanima, če je dovolj, da jih popražim na žlički olja in malo podušim ? Katere začimbe pašejo zraven ? Se med kuhanjem zelo "skrčijo" ? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bučarka
Pridružen/-a: 19.08. 2008, 09:27 Prispevkov: 765 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: 17 Jun 2009 22:29 Naslov sporočila: |
|
|
Podganji repki danes:
Sem jih tudi prvič degustirala. Pečejo! So pa res kot kakšne močne (pekoče) redkvice, vleče tudi na repo.
Hvala Zdenki od Ivipičija za seme! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ivipiči
Pridružen/-a: 26.05. 2008, 20:21 Prispevkov: 636 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 17 Jun 2009 22:54 Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj jih moraš začet jest, tanki konec je ko so malo odrasli neužiten ( lesen )pa dober tek. Kako ti uspeva Gotu kola, jaz imam v plitvih posodah in se super razraščajo. Uživaj na morju l.p.Ivan & zdenka. _________________ Tudi počasi se daleč pride!
http://ivipici.moj-album.com |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 18 Jun 2009 04:51 Naslov sporočila: |
|
|
Mi jih tudi že papcamo. Imajo kar močan okus in pridelek bo obilen. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Vse o vseh rastlinah Seznam forumov
-> Zelenjava Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6 Naslednja
|
Stran 1 od 6 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|