Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Vzgoja - splošno

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Kaktusi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Gost






PrispevekObjavljeno: 08 Mar 2008 13:02    Naslov sporočila: Vzgoja - splošno Odgovori s citatom

19 Feb 2008
Kaktuskiller:
"Pozdravljeni,
sem začetnik - entuziast v gojenju kaktusov. Na žalost imam precej skromno znanje in kot posledica tega sta mi pred kratim umrla dva kaktusa - eden zaradi volnatih uši, drugi iz neznanih razlogov.
Natančno sem pregledal vse ostale in imam kar nekaj skrbi, zato bi vas prosil za nasvet. Dva izmed kaktusov sta pričela dobivati rumene lise. Ne vem ali ju je napadla kakšna bolezen ali je to posledica neustreznih pogojev. Sta na okenski polici, sobna temperatura je ca. 20 stopinj, ker hladnejšega prostora nimam.
Zalivam ju redko, morda enkrat na mesec. Spodaj so slike. Za pomoč prosim vse, ki imate kak koristen nasvet.
Hvala lepa,
Kaktuskiller "


Avtor:Kaktuskiller


Avtor:Kaktuskiller

semprevivum:
"V izogib temu, da boš še naprej "kaktuskiller" in boš v bližnji prihodnosti postal "cactus grower":

Kaktusi v tem času na temperaturi 20 stopinj nimjo kaj drugega za početi, kot da - PROPADAJO!

Zimska temperatura kaktusov na sliki je tam okoli 5, 6 stopinj celzija, maximalno 8, Crassulo imaš lahko v sobi, čeprav moje monstroze prezimujejo skupaj s kaktusi na hladnem in so bila nazadnje zalite lani ...

Ker kaktusi ne prezimujejo na nizki temperaturi in s tem nimajo počitka, rastejo. Kaj konretno so rumene pege na slikah žal ne vem. Nedvomno pa niso običajna stvar. In niso posledica uči, pač pa česa druega. Morda gre za virusno bolezen, okužene kaktuse takoj loči od ostalih rastlin.



Kot si opazil, slike sem naložila na forum iz tvojih linkov, za v bodoče pa te prosim, da sam naložiš svoje slike, ne pa da naložiš samo linke - tako je forum bolj pisan, in še petdesetim, stotim ljudem ni treba klikat po DVEH linkih - za "publiko" je uploadana slika pač boljša! Zamisli si, 50 ljudi in vsak klikne po 6 x da vidi tvoje slike na linkih ... Verjemi, od teh 50 jih velika večina linkov ne bi niti odprla in gledala slik, tako bi tudi zaman pričakoval ustrezen odgovor. Tako je to ..."

Leon56:
"Kaktus na sredini je

Echinopsis Subdenudatum, ki takole zacveti, če ga pravilno neguješ


Avtor:Leon56


Torej, ta kaktus cveti samo. če prezimi na svetlem in hladnem celo zimo pri + 5 do +10 oC. Tvoj je preveč svetlo zelen, kar je posledica pomankanja svetlobe, poleg tega pa se kaže še svetlo rumena lisa, ki je očitno znak za pomankanje ene od rudninskih snovi.

V glavnem gre za kaktuse, ki pozimi niso za na okensko polico in mislim da je s tem povedano vse.[/quote]

[quote="Kaktuskiller"]WOW! Čestitke k čudovitemu cvetu. Neverjetno. Hvala lepa obema za nasvete. Bom pognojil to nesrečno bitjece. Imam še eno vprašanje.
Glede na to, da se ta zima počasi že izteka, najbrž ne bi naredil veliko
dobrega, če bi jih šel zdaj prestavit na hladnejše mesto? Bojim se, da bi
jim še bolj zmedel ciklus. Naslednjo zimo bodo šli k mojim staršem, ki imajo
svetlo in hladno klet. Letos pa bi jih morda še pustil pri meni. Kaj mislite?"

Leon56:
"Jaz bi jih samo še prej presadil.

Iz Kaktuskiller v Kaktuslover Laughing Wink"

kaktuska:
"Glede na to, sa se mi zbirka kaktusov vztajno veča, že postaja problem, kam naj zlagam svoje kaktuse. Sedaj (čez zimo jih imam na okenski polici v prostoru, kjer je temperatura nekje od 8-12 stopinj). Kam pa jih dajate poleti? Prodajajo morda kakšna stojala, namenjena za zlaganje rastlinic gor ?"
Nazaj na vrh
Cleia



Pridružen/-a: 10.02. 2008, 23:59
Prispevkov: 215
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 08 Mar 2008 14:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hej! Meni so zelo padla v oči stojala iz bambusa, ki jih prodajajo povsod (s tem povsod je mišljeno res povsod). Imajo več stopničk, lahko si tudi izbereš površino poličk, se pa tudi razprejo kakor želiš. Meni so blazno všeč, pa bi si tudi sama omislila enega, če ne bi poličke po stenah zasedle manj prostora. To je tudi ena od opcij; poličke po stenah, sploh ti ni treba nič merit, samo pač vtakni jo tja, kjer je prostor, izgleda zelo estetsko kljub nesimetričnosti.

Sicer pa se na prostoru vedno da pridobit.

Cool Cleia
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kaktuska
Gost





PrispevekObjavljeno: 08 Mar 2008 14:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

s poličami v stenah je problem, ker jih ne morem nastaviti nikamor tako, da bi bilo tudi veliko svetlobe, ker kaktusi rabijo kar veliko svetlobe. Pa veš, koliko približno stanejo ta stojalca iz bambusa?
Nazaj na vrh
Sandi



Pridružen/-a: 19.02. 2008, 22:48
Prispevkov: 428
Kraj: Lenart

PrispevekObjavljeno: 09 Mar 2008 10:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oj,
jaz sem svoj problem začasno rešil, zdaj to ni več aktualno. Sem v samo okno vgradil še tri police. V stene sem zvrtal luknje in pritrdil nosilce nato pa na nosilce dal lesene police. Okno se sice nikoli več ni odprlo od takrat Smile.
Bom pogledal, če mam kakšno sliko.

Sandi
_________________
Sandi

http://community.webshots.com/user/aleksis13?vhost=community

http://s51.photobucket.com/albums/f354/aleksis13/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Leon56



Pridružen/-a: 04.12. 2007, 09:38
Prispevkov: 785
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 10 Mar 2008 09:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kot že povedano so kaktusi otroci sonca. Torej morajo biti nameščeni na čim bolj sončnem mestu. Problem pa jasno nastane, ko tega "favoriziranega" mesta ni več.

Če je na voljo poseben zastekljen prostor za kaktuse je vseeno kam kaj postaviš, saj so vsi enakomerno osvetleni. Na raznih okenskih policah, balkonskih policah in terasah je pa vedno problem. Veliko manj škode naredimo, če kaktus nekam namestimo, pa čeprav ni najbolj idealno mesto, saj se kaktus navadi na te razmere in prav tako lahko lepo raste. Najslabše je večkratno prekladanje kaktusov iz enega rastnega prostora na drug rastni prostor - običajno jim to ni preveč všeč.

Police so v redu, če so kaktusi zloženi eden zraven drugega in enakomerno osvetljeni. Če pa ne, se pa običajno zgodi, da sprednji lepše rastejo kot tisti zadaj.


_________________
Leon56


Nazadnje urejal/a Leon56 10 Mar 2008 09:47; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
kaktuska
Gost





PrispevekObjavljeno: 10 Mar 2008 09:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz imam trenutno svoje kaktuse še na hladnem na okenski polici v verandi. Zanima me, ali jih imam lahko kar celo leto tam (čez poletje se prostor seveda segreje), ali je bolje da jih imam kar v sobi? Na verandi imajo dovolj svetlobe, edino ne vem, kakšne temperature potrebujejo sedaj, ko bodo začeli spet rasti?
Nazaj na vrh
Leon56



Pridružen/-a: 04.12. 2007, 09:38
Prispevkov: 785
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 10 Mar 2008 10:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Joj, kaktuska ne kompliciraj toliko.

Poglej. Predvidevam, da jih maš več iz različnih rodov. Zato se je najbolje držati splošnih pravil. Torej, konec marca v začetku aprila, jih boš prvikrat zalila. Potem jih boš odnesla nekam ven na sonček (upam, da bodo takrat temperature kaj višje), da se osušijo in jih tam pustila (zaščita pred dežjem je obvezna). Po 14 dnevih preveriš vlažnost substrata in po potrebi zaliješ. Nikoli ne zalivaj še mokrega kaktusa!. Upoštevaš zalivanje na 7 sončnih dni. In to je to.

In tako vse do prvih jesenskih zmrzali ko se temperature ponoči znižajo na 0 st. Celzija. Takrat jih prineseš nazaj na verando in mirno spanje (zzzzzzzz) vse do naslednje pomladi 2009, ko vse skupaj zopet ponoviš Wink
_________________
Leon56


Nazadnje urejal/a Leon56 10 Mar 2008 10:35; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
kaktuska
Gost





PrispevekObjavljeno: 10 Mar 2008 10:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najlepša hvala Laughing
Nazaj na vrh
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 31 Mar 2008 17:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sandi, se tja umakneš, ko imaš vsega dost Question Wink Jaz bi se :D

09 Jul 2008
besnocha:
"Pozdravljeni !
Jaz sem tudi eden izmed tistih, ki sem šele začel ustvarjati svojo zbirko. Bi pa prosil, če mi lahko pomagate pri ID kaktusov. Imam še nekaj vrst samo jih moram poslikat pa jih še dodam. Hvala vnaprej ! lp (7)"

10 Jul 2008
Sandi:
"Prva stvar, ki jo naredi je da daj te kaktuse na bolj svetlo mesto, ker imajo premalo svetlobe in imajo razpotegnjeno rast."

10 Jul 2008
besnocha:
"Sandi najlepša hvala za ID. Jih bom kr prestavil, hvala za nasvet....se slišmo lp"

11 Jul 2008
besnocha:
"Leon hvala ti za tvoj trud...lp"

11 Jul 2008
besnocha:
"Nekaj bi te še vprašal, če ni mal butasto vpašanje, kaj jih lahko postavim na zunanjo polico okna? Tam imajo celo popoldne sonca. Bi bilo tam boljše, ali ni vredu, da so na direktnem soncu? lp"

11 Jul 2008
Sandi:
"Oj,sicer se mi ne da na dolgo in široko razpredat.
Na kratko:
Kaktusi rabijo svetlobo. Rastejo od aprila do konec septembra (eni več eni manj). Od vrste do vrste je odvisno koliko svetlobe potrebujejo.
Če niso navajeni direktnega sonca jih bo zažgalo, ko jih boš dal ven. Moji so vsi na direktnem soncu od 2 ure naprej. Daj jih najprej na tak kotiček, ko bodo imelo popoldansko (od 4 ure naprej) ali jutranje sonce (do 10 ure). Potem, ko se bodo navadili pa na polno sonce. To je moj nasvet, mogoče ti bo še kdo dal kakšnega pametnejšega.
Sandi"

12 Jul 2008
besnocha:
"lp Sandi hvala ti za odgovore in nasvete. Saj veliko piše na netu in knjigah , sao je bolje vprašat enega z izkušnjami. Upam, da nisem preveč dolgocajetn z vprašanji, sam je bolje vprašat Smile. Hvala tebi in ostalim...se slišmo"

14 Jul 2008
primozc:
"Moji so na direkt soncu od 10h naprej. Nekateri (mehiški npr.)sonce še posebno rabijo. Ferocactusi v oblačnem vremenu ne zrastejo niti za milimeter, ob sončnem vremenu pa se rast dnevno pozna.
Moja dva herreraeta sta maja nastavila cvetnepopke, ki so iz dneva v dan lepo napredovali. Potem je prišlo 14-dnevno deževje v 1. polovici junija in vse se je posušilo. Zdaj nastavljata nove popke, prihodnost pa je negotova. Kaktuse imam pred dežjem zaščitene, vendar jim oblaki in hlad ne prijajo.
LP Primož"

18 Jul 2008
besnocha:
"lp Jaz moje tudi sončim in jim zgleda ugaja, saj se mi zdi da rastejo dnevno. Vsem hvala za nasvete. Mam jih še nekaj, naredim slike pa jih objavim. Primac sam laški je pa zakon, a ne ? Confused"

dinksi:
"Moja posebnost:Nebi vedel zakaj se je to zgodilo. Je pa na starem kaktusu zrasel novi."


Avtor:dinksi
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
linda



Pridružen/-a: 26.02. 2008, 21:14
Prispevkov: 1498
Kraj: nekje na štajerskem

PrispevekObjavljeno: 05 Apr 2009 19:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz bi prosila za nasvet:
Zanima me kako bi se obneslo na štajerskem,če bi čez poletje,ko ne bi bilo več možnosti slane preselila moje kaktuse in sočnice na skalnjak.
Bil bi na soncu malo dvignjen,da ne bi zastajala voda.
Prosim za nasvete kako bi se obneslo Question
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Agava



Pridružen/-a: 29.05. 2008, 11:06
Prispevkov: 388
Kraj: Litija

PrispevekObjavljeno: 05 Apr 2009 19:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Čao,

jaz sem iz središča Slovenije (malo čez 500 m n.v.) in to počnem že nekaj let. Ker jih nimam veliko in so še majhni, je to logistično izvedljivo. Vendar jih pustim v lončkih (imam skoraj vse posajene v glinenih), le podstavke odstranim, da ne zastaja voda. Okoli pa dam kamne, skalce, lubje,.... Meni je zelo všeč.
_________________
Lep pozdrav, Agava.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
linda



Pridružen/-a: 26.02. 2008, 21:14
Prispevkov: 1498
Kraj: nekje na štajerskem

PrispevekObjavljeno: 05 Apr 2009 20:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se pravi ,da je izvedljivo.Kaj je bolje,da jih presadim v glinene lončke z luknjo ker sedaj jih imam v glinenih brez luknje ali v plastične kvadratne Question
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Agava



Pridružen/-a: 29.05. 2008, 11:06
Prispevkov: 388
Kraj: Litija

PrispevekObjavljeno: 05 Apr 2009 21:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Čao,

ja, glineni ali plastični, okrogli ali kvadratni... To bodo pa bolje komentirali "izkušeni" kaktusoljubci. O tem je bilo sicer že dosti razprav. Jaz jih imam v glinenih (z luknjico, seveda!), ker mi je to dosti bolj všeč in je pri meni izvedljivo, spet zaradi majhnega števila kaktusov.
_________________
Lep pozdrav, Agava.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
primozc



Pridružen/-a: 07.04. 2008, 10:08
Prispevkov: 50
Kraj: Laško

PrispevekObjavljeno: 06 Apr 2009 21:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Gojenje na prostem je možno in v nekaterih primerih tudi dobrodošlo. Na direktnem soncu kaktusi praviloma razvijejo močnejše bodice in so zaradi tega lepši (no ja, govorim zase, ker zbiram Ferote). Problem pa zna biti kakšno 14-dnevno deževje, ki je poleti možno. Pa kratkotrajne plohe in potem spet sonce, ki moker kaktus lahko opeče. Jaz bi vseeno prakticiral tako, da bi bilo kaktuse ob dolgotrajnem deževju možno zaščititi.
Na primorskem imam prijateljico, ki ima kaktuse vsako sezono kar na njivi nekje nad Koprom. Stvar se zelo obnese. Nikoli jih ne zaliva. Je pa pri njih kar nekaj sončnih dni več kot v notranjosti.
Lončki pa v vsakem primeru naj imajo luknjice.

Primož
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
linda



Pridružen/-a: 26.02. 2008, 21:14
Prispevkov: 1498
Kraj: nekje na štajerskem

PrispevekObjavljeno: 07 Apr 2009 06:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Razmišljala sem tudi,da bi v zemljo,ko pripravljam teren zmešala dosti peska ,da bi bilo čim bolj odcedno in ne bi zastajala voda.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
primozc



Pridružen/-a: 07.04. 2008, 10:08
Prispevkov: 50
Kraj: Laško

PrispevekObjavljeno: 07 Apr 2009 15:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja tla naj bodo zelo odcedna. Za naše kraje je najbolje da so kaktusi posajeni skoraj v sam pesek.

Primož
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Kaktusi
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.