|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 06 Jan 2009 12:01 Naslov sporočila: |
|
|
katrinca je napisal/a: | Spomnim pa se, da so se moški čudno obnašali. |
To je pa res čudno
Saj niso počeli nič drugega, kar ženske počnete pri kuhanju - pokušali, kaj se kuha...
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 06 Jan 2009 14:48 Naslov sporočila: |
|
|
Katrinca, tudi sam sem že razmišljal o tem. Prepričan sem, da kar nekaj naših članov svoje prezrelo in manjvredno sadje uporabi za kuhanje žganja.Sam to počnem že več let, seveda v manjših količinah za orehovec, jagermeister, razna druga zelišča na žganju in dobil kar nekaj pohval od prijateljev.
Žganje se da skuhati z vsega mogočega sadja in vsako ima svoj ukus.
Franc _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Jasminka
Pridružen/-a: 24.06. 2008, 14:40 Prispevkov: 1314 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 06 Jan 2009 15:35 Naslov sporočila: |
|
|
A ni bilo pred leti precej debate o tem, da se kotli oz.žganjekuha obdavči? Pa ne mislim Katrinca, da se o tem ne sme razgovoriti na forumu.
Jaz se spomnim iz otroških let, da je bil pri nas pravi obred ob žganjekuhi.
Če se je razvedelo, da kdo kuha žganje, so vsi, ki so ga radi "dali na zob"prišli na obisk in nemalokateri je tudi obležal na skednju, grelo ga je žganje. To pa je lahko bilo tudi nevarno za podhladitev. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 06 Jan 2009 16:37 Naslov sporočila: |
|
|
Se spomnim ja, da je bil sprejet zakon o davku na žganjekuho. Kar velik znesek za tistega, ki kuha žganje samo zase in ne za prodajo. V bližini so nekateri kotli obležali. K sreči smo pa Slovenci iznajdljivi.
Podobne spomine imam tudi jaz. Običajno se je drenjalo v kleti kar nekaj moških iz bližnje okolice. Vsekakor več kot ponavadi. _________________ Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 06 Jan 2009 17:01 Naslov sporočila: |
|
|
Obdačeni so kotli nad 40l katere je potrebno tudi prijaviti.Mi smo za enkrat edina država, ki dovoljuje kuhanje žganja vsakemu, ki to zna in zmore za svojo porabo seveda.
Takšni hobi žganjarji kot smo mi s kotlički okrog 10l in prav tako proizvodnjo nismo nevarni ne za državo ne za alkoholizem.
Franc _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 06 Jan 2009 17:12 Naslov sporočila: |
|
|
katrinca je napisal/a: | Spomnim pa se, da so se moški čudno obnašali. |
Ne samo moški . Na našem koncu je bila gospa, ki si jo ves čas žganjekuhe videl klečati ali čepeti pred kotlom in vsakemu, ki je šel mimo, je pojasnila, da "na ogenj nalaga" |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Jasminka
Pridružen/-a: 24.06. 2008, 14:40 Prispevkov: 1314 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 06 Jan 2009 17:36 Naslov sporočila: |
|
|
Če pa je žganjekuhar preveč "vonjal " žganje, se mu je pa cel kotel zažgal, tako, da je smrdelo po celi vasi. Veselja je bilo kar konec. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 06 Jan 2009 17:52 Naslov sporočila: |
|
|
Imam znanca, ki si je ko je bil še otrok prisvojil cel "krigl"sveže kuhanega žganja. Nekaj ga je spil nekaj pa ga je vlil svinji v korito.
Oba sta obležala. Svinjo so zaklali, mulca pa k zdravniku odpeljali.
Ko so ugotovili kaj je ušpičil so ga po ta zadnji tako namazali z brezovim oljem, da ga je za zelo dolgo časa minilo veselje do žganjekuhe.
Franc _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
kravzlj
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08 Prispevkov: 1340 Kraj: Zaboršt pri Dolu
|
Objavljeno: 06 Jan 2009 18:22 Naslov sporočila: |
|
|
Hej!
Kaj rabiš ža žganjekuho? Za tako, hobi varianto =) Da pridobiš nekaj litrov žganja za limonce in podobne arcnije =)
Lp Luka _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
linda
Pridružen/-a: 26.02. 2008, 21:14 Prispevkov: 1498 Kraj: nekje na štajerskem
|
Objavljeno: 06 Jan 2009 18:54 Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno kotliček za žganjekuho pa nekaj znanja |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 06 Jan 2009 18:54 Naslov sporočila: |
|
|
Kravzlj, najpomembnejša pa tudi najdražja stvar je kotliček. Merkur prodaja kompletne kotličke z plinskim gretjem uporabne tudi za izdelavo eteričnih olj za solidnih 400€.
Franc _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 06 Jan 2009 19:09 Naslov sporočila: |
|
|
Še meni ste zbudili skomine po domači pridelavi "arcnij" , čeprav vem, da to ni hudo ekonomično, pa tudi mojster moraš biti, ker pri telem špasu ne moreš reči: če bo špičasto bojo vile, če bo ploščato pa lopata .
Daaaleč nazaj me je "metalo" da bi vojaški kotel (kazan) predelal v kotel za kuho.... To so namreč počeli iz poceni kotlov, ki so se dobili na vojaškem odpadu. Pa sem odnehal, tudi zato, ker so razni znanci kuhali neke čudne zvarke
Ampak zagrel sem se pa zaradi prvega šnopčka na moji osebni lestvici
1. žganje iz drnulj
2. marelično žganje
3. sadjevec, ampak ne vsak
4.5. hruška , slivovka
Ostale šnopčke (viski, vodka, itd) delajo v deželah, kjer nimajo sadja
mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 06 Jan 2009 19:57 Naslov sporočila: |
|
|
Mfranc, imaš popolnoma prav. Pod oznako domače žganje, ki ga nekateri kuhajo za prodajo bi našel vse mogoče, metilni alkohol, patoko, skratka vse kar priteče na koncu iz kotla.
Jaz prvi tok uporabim za tinkture, sredjega za "arcnije" ostalo pa zavržem. Zakaj bi sam sebe zastrupljal.
Franc _________________ Narava vedno najde pot
Nazadnje urejal/a franc 07 Jan 2009 19:42; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 06 Jan 2009 21:19 Naslov sporočila: |
|
|
Franc, žal imaš prav. Pa še razni dodatki in potem ni čudno, če koga po žganju glava boli.
Mi smo doma imeli veliko sadja in z žganjekuho je oče reševal družinski proračun, pa je vendar skrbno pazil skozi ves postopek, od pobiranja sadja dalje, in točil enako kot ti. Prvi curki, mi smo jim rekli "cvet", so bili za arniko in podobno, potem je sproti meril jakost z eno čudno potopno zadevščino in takoj, ko ni bila več primerna, je šel kotel dol z ognja. Sedaj brat nadaljuje tradicijo.
V vasi jih je pa bilo nekaj, ki so imeli komaj sem in tja kakšno kilavo drevesce, žganja pa par sto litrov . Ker fovšija nikoli ne počiva, so drug drugemu očitali, da kuhajo "močeradovca" . Štajerci ne vem če poznate ta izraz, Tinko in Babaco pa najbrž ga |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 06 Jan 2009 22:12 Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem kakšen je gorenjski močeradovec, sem pa gledal eno črnogorsko oddajo, kjer so živega močerada obesili pod curek, češ, da je to zdravilno. Fuj fuj
Franc _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 06 Jan 2009 22:26 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas je bilo mišljeno, da se ga vrže v kad med namočeno sadje, da da več od sebe - bljak, bljak, bljak. Mislim, da v resnici tega ni delal nihče, roke v ogenj pa ne bi dala. Se je našel vmes kak hudo neumen in požrten tipček, ki bi bil za zaslužek sposoben tudi to sprobat .
Ampak to ni recept za dober šnops - močerad prav nič ne pripomore ne h količini ne kvaliteti (da ne bi koga zavedlo ) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|