|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 27 Okt 2008 16:56 Naslov sporočila: |
|
|
340
Res je, babaco, iskreno rečeno, sem vedno zelo kritičen do (svojih) rezultatov - ampak črta pod letošnjo sezono je na koncu kar pozitivna!
mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
babaco
Pridružen/-a: 03.01. 2008, 18:36 Prispevkov: 1854 Kraj: vrhnika
|
Objavljeno: 27 Okt 2008 19:12 Naslov sporočila: |
|
|
341
Glede na vreme, ni dvoma. _________________ babaco |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 27 Okt 2008 23:35 Naslov sporočila: |
|
|
342
Seveda, babaco, ti vrnem pohvalo , saj si tudi ti "pripeljal barko varno v pristan" .
Kot še veliko vrtičkarjev, ki se tule ne pojavljajo, in so nam nepoznani njihovi uspehi .
Je pa letošnja sezona sigurno dala misliti marsikomu, predvsem zapriseženim pridelovalcem brez uporabe kemije, da ev. ponovno premislijo kako naprej .
Marsikdo bo trdno vztrajal pri bio, mogoče bo komu seštevek plusov in minusov pokazal drugačen rezultat; tudi jaz sem bil v koži (mi je krepko pokala ), ko mi je že junijsko-julijsko "monsunsko" deževje pobralo paradižnike
Zanimiv je tudi gornji članek - razmišljanje Lane, da pa "šprican" paradajz mogoče ni tak bavbav (v primerjavi z ostalimi pridelki). Seveda v kontekstu, ko vsi nimamo pogojev za recimo rastlinjak velikosti 100 m2 in več, in ko je skoraj vse kar kupimo škropljeno.
Namreč tudi ta Bio industrija je podvržena kapitalističnim zakonitostim (stroški, cena) in človeškemu faktorju (bližnjice k zaslužku ) Saj ste opazili zadnjo afero z bio hruškami in uporabo (se mi zdi) hormonov?
Bi bilo zanimivo na forumu organizirati anketo, koliko verjamemo v bio izdelke, ki se prodajajo v spec. tržnicah?
Malo sem že omenil, da sem bil vsaj 10 let biovrtnar. Tista leta sem na vrtu garal , čeprav biovrtnarji dokazujejo, da je dela manj .
Domov sem znosil nekaj 100 kil gabeza, koprive, preslice, na desetine kil zdr. vratiča, , rmana itd, itd....
Če potegnem črto čez tista leta; marsikakšno garanje je bilo totalno brez vrednosti , samo do prvih deževnih tednov - so bili pa tudi dokazani rezultati! Ampak bilanca se mi ni izšla....
Biološka (nestrupena) zaščitna sredstva še vedno uporabljam, vendar je meja ravno ta, do kje so učinkovita v realnem življenju.
Če se le da, nočem vzgajati rastlin samo zaradi vzgoje.
Kemija; da, samo v skrajnem slučaju. Nekateri to imenujejo tudi integralna pridelava, približno...
Se pa da biovrtnariti, v smislu "zdrave" oskrbe zemljišča. Da imajo rastline idealne pogoje - ne pa bolezni. In škodljivci.
Tu prvo violino igra humus (recimo, rje na sadju, vrtnicah je bistveno manj v zemlji, bogati s humusom).
- pa pravi Ph za rastline
- pa združbe dobrih sosedov
- pa kamene moke
- pa pravilne razdalje med rastlinami (to izgleda, da je zelo težek problem , saj več solat na meter = več pridelka . Halo? )
- pa minimalna uporaba hitrotopnih mineralnih gnojil, razen izjem
- pa odporne sorte
Zadnja leta (desetletja) vztrajno iščem rastline, ki (še) ne rabijo škropiv.
Tudi to je bio vrtnarjenje
Ampak , so pa tudi , ki se jih ne iztrebi iz vrta samo zato, ker so "nagravžno" podvržene boleznim. Med njimi so tudi:
Tomato, Tumatle, Pomodoro, Rajsko jabolko, Ljubezensko jabolko, Perujsko jabolko, Lycopersicon esculentum MILL;
ali po domače - PARADAJZ
mfranc
Nazadnje urejal/a mfranc 29 Okt 2008 12:48; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 28 Okt 2008 05:34 Naslov sporočila: |
|
|
343
mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
potonka
Pridružen/-a: 24.01. 2008, 20:07 Prispevkov: 1421 Kraj: izola
|
Objavljeno: 28 Okt 2008 16:55 Naslov sporočila: letošnji zadnji paradižnik |
|
|
344
To je pa sigurno zadnja letošnja košara , dva med njimi sta imela še vedno po 80 dkg - letos so bili pozni in zelo veliki
_________________ Veliko srce je zeleno srce.Zelena pomirja,hrani dušo in telo, lepša nam okolje in cel naš planet,
brez nje bi bil svet žalosten in pust. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 28 Okt 2008 17:07 Naslov sporočila: |
|
|
345
Ja, če odmislimo zadnja dva junijska naliva je bilo letošnje vreme idealno za paradižnik. Tudi mi smo še danes jedli paradižnikovo solato in zanimivo, da sploh še ni izgubil na okusu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
potonka
Pridružen/-a: 24.01. 2008, 20:07 Prispevkov: 1421 Kraj: izola
|
Objavljeno: 28 Okt 2008 17:28 Naslov sporočila: |
|
|
346
Paradižnik je še vedno okusen, jaz pa sploh nisem pričakovala , da bo moj debelinko tudi dozorel in le suši se moram zahvaliti , da ga nisem zruvala in posejala motovilca.
Danes pa so končno malo tudi zalili od zgoraj , no končno po dveg dobrih mesecih , upajmo , da bo jutri še kaj. _________________ Veliko srce je zeleno srce.Zelena pomirja,hrani dušo in telo, lepša nam okolje in cel naš planet,
brez nje bi bil svet žalosten in pust. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 28 Okt 2008 18:08 Naslov sporočila: |
|
|
347
Potonka, a je to sorta 1,5 verjetno?
Izgleda, da je zelo pozen, saj se noben celinar ni oglasil o letošnjem pridelku?
mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
potonka
Pridružen/-a: 24.01. 2008, 20:07 Prispevkov: 1421 Kraj: izola
|
Objavljeno: 28 Okt 2008 20:37 Naslov sporočila: |
|
|
348
Prav imaš mfranc , to je prav ta sorta . _________________ Veliko srce je zeleno srce.Zelena pomirja,hrani dušo in telo, lepša nam okolje in cel naš planet,
brez nje bi bil svet žalosten in pust. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vrtnarka
Pridružen/-a: 06.05. 2008, 09:20 Prispevkov: 507 Kraj: oplotnica
|
Objavljeno: 10 Nov 2008 16:26 Naslov sporočila: |
|
|
še neka paradižnikov bo dozorelo
_________________ živi življenje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 10 Nov 2008 18:02 Naslov sporočila: |
|
|
Letos so paradajzi res že pošteno "zoprni" , rad bi grede že uredil za prihodnjo sezono, pa paradajzi še kar štrihajo .
Morda jih bo pa "potolkla" tale ohladitev, ki prihaja....
mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zupka Mojster fotografije
Pridružen/-a: 19.12. 2007, 18:03 Prispevkov: 730 Kraj: Kočevje
|
Objavljeno: 10 Nov 2008 21:15 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz se tudi bojim, da jih bo ta hlad, ki je napovedan uničil. Včeraj smo namreč pojedli še polno skledo paradižnika. Paradižnik mi je začel ponovno cveteti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Nov 2008 18:28 Naslov sporočila: |
|
|
SEZONA 2009
Izkoristil sem lep dan (podarjen od vremenarjev), ter pripravil gredo za zgodnje paradižnike 2009....
Na še kar lepo plast delno predelanega lubja sem navozil:
- 3 karjole komposta
- nekaj veder šote
- 1/4 vedra briketiranega govejega gnoja
- nekaj veder peska
- nekaj pesti založnega mineralnega gnojila NPK 6:12:28
- nekaj pesti kamene moke
Plitvo prelopatal s prekopnimi vilami in poravnal, ter po vrhu nasul vrečo in pol lubja. Nastala je dvignjena greda, visoka cca 15, 20 cm, ki se bo do pomladi spet unesla za 5 - 10 cm .
Do pomladi se bo zgodil čudež ; vsaj pol lubja bo predelanega, pod njim pa bo nastal humus. Podzemna čreda glist bo garala (plus ostali prijatelji vrtnarja), ker je spodaj kar nekaj °C višja temperatura....
Sedaj čakam še na beraški gnoj - zaenkrat je zastonj .
mfranc
Nazadnje urejal/a mfranc 25 Nov 2008 13:50; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 22 Nov 2008 22:30 Naslov sporočila: |
|
|
Tak ja, ustvarjanje novega sloja. Super mfranc. Sicer par stvari ne uporabljam, ampak tako nekako izgleda tudi moja priprava. Pri meni je nov sloj iz oglja, malo gline, komposta (dokončan, nepredelan, svež), potem pa še veliko listja na vrh za čez zimo. Enake materiale tudi vmešam v prvotni sloj zemlje preden naredim nov sloj. Kameno moko mešam 1:1 z apninom (mleti dolomit) za boljše razmerje med kalcijem in magnezijem. Magnezi je zaradi izboljšanega razmerja na voljo rastlinam. Uporabi pa se majhna količina, kot si rekel, nekaj pesti.
Naj omenim, da na podoben princip obdelujem vse grede. Nobenega lopatanja več, to sem storil samo prvič, ker je bilo zares potrebno in ker je bila zemlja bolj slaba.
mfranc, ali si kdaj direktno sejal paradižnik na takšno gredo? Jaz ga imam namen letos in mislim, da se bo super obneslo, čeprav se ideja zdi popolnoma glupa. Nekaj pomembnih dejstev stoji za vso idejo in mislim, da mi zna ratat.
prekopne vile kaj? Sem se ravno danes spraševal kako se jim reče. Mislim, da bo to moje glavno orodje v prihodnosti. Zelo vsestranske so.
p.s.
izognite se nepotrebnemu okopavanju obdelovalnih površin, ker je škodljivo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 23 Nov 2008 14:02 Naslov sporočila: |
|
|
Mfranc, kje pa si dobil briketiran goveji gnoj, in kakšno je njegovo trgovsko ime?
Na splošno mi je tvoj način priprave grede zelo všeč. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Nov 2008 16:20 Naslov sporočila: |
|
|
zuf je napisal/a: | Tak ja, ustvarjanje novega sloja. Super mfranc. Sicer par stvari ne uporabljam, ampak tako nekako izgleda tudi moja priprava. Pri meni je nov sloj iz oglja, malo gline, komposta (dokončan, nepredelan, svež), potem pa še veliko listja na vrh za čez zimo. Enake materiale tudi vmešam v prvotni sloj zemlje preden naredim nov sloj. Kameno moko mešam 1:1 z apninom (mleti dolomit) za boljše razmerje med kalcijem in magnezijem. Magnezi je zaradi izboljšanega razmerja na voljo rastlinam. Uporabi pa se majhna količina, kot si rekel, nekaj pesti. | Seveda, Zuf, vsak si malo po svojem "receptu" nameša priboljške, vse pa naj bi bilo v smislu čimbolj popolne mešanice .
Za konkretno zemljišče...
Osebno imam na "lagerju" še nekaj začimb , in jih dodajam/ menjam po potrebi:
- imam celo tomaževo žlindro, ki je pa že dolgo nisem uporabljal (odlična za deteljo!), torej Tomas fosfat, 10 - 14 % P, 45 % kalcija; izredno počasi delujoče gnojilo
- Patent kalij; 26 - 30 % kalija, 9 - 11% magnezija; založno gnojilo - ljubljenček vrtnarjev.
- pa nekaj vrst kamenih mok....
To troje (zgoraj) uporabljajo celo biovrtnarji.
- spec. gnojilo za am. borovnice, P:K:Mg = 10:30:3, sicer kislo, pa se ga da razkisliti zuf je napisal/a: | Naj omenim, da na podoben princip obdelujem vse grede. Nobenega lopatanja več, to sem storil samo prvič, ker je bilo zares potrebno in ker je bila zemlja bolj slaba. | Pri lopatanju (prekopavanju) imava pa spet različne veroizpovedi na razpolago...
Osebno ga uporabljam minimalno, ravno za paradajz, ki ima plitve korenine, niti ni potreben prekop, vendar sem ga naredil po parih letih...
Moram pa malo več povedati o da/ne lopatanje:
Prve biovrtnarske knjige so prišle k nam iz nemškega področja; izkušnje vrtnarjev z peščeno, propustno zemljo, kjer, verjamem, jim ni treba štihati, ampak samo dodajajo nove in nove sloje organskih materialov, v raznih fazah razgradnje. Tudi špinačo najdemo tu
Moja polbarjanska (morostarska) zemlja, ki sem jo dobil, je bila zelo ilovnata, nepropustna. Poleg - po mojem večji problem - je ravno prav vlažna v suši, drugače pa vedno preveč mokra. Zato sem že zdavnaj opustil mehko, zeleno zastirko, ker se ni razkrajala pravilno. In mi je tole lubje, ki je na razpolago zadnja leta, čudovita zadeva...
Pred leti, sem naletel na članek gospoda (mislim da je Zagrebčan, priimka se žal ne spomnim) ki ima doktorirat iz biovrtnarjenja v Angliji. Torej čisto druga smer biovrtnarjenja (v krogih - seveda pa ne samo to ). Gospod je bil zelo kritičen do nekritične uporabe mulčenja/zastiranja in neobračanja zemlje.
Torej vsaka zemlja ima svoje specifične zahteve tudi pri biovrtnarjenju .
Demistificiral je tudi tisto znano primerjavo, češ gozd je najlepši primer "biovrtnarjenja" ; nič obračanja zemlje, rastline same poskrbijo za zastirko, in vse deluje po "biološki" metodi".
V resnici ima cel kup gozdov enostransko, osiromašeno zemljo, kjer komaj še kaj zraste. Tudi naši lepi gozdovi z borovničkami so enostransko zakisani Idealni pH za vrtno zemljo je nevtralen, okrog 7,0.
Torej umen gospodar bo še vedno pomagal naravi, ampak ne bo pretiraval... zuf je napisal/a: | mfranc, ali si kdaj direktno sejal paradižnik na takšno gredo? Jaz ga imam namen letos in mislim, da se bo super obneslo, čeprav se ideja zdi popolnoma glupa. Nekaj pomembnih dejstev stoji za vso idejo in mislim, da mi zna ratat.
prekopne vile kaj? Sem se ravno danes spraševal kako se jim reče. Mislim, da bo to moje glavno orodje v prihodnosti. Zelo vsestranske so.
p.s.izognite se nepotrebnemu okopavanju obdelovalnih površin, ker je škodljivo. | Zuf, direktnega sajenja še nisem uporabljal, sem pa že metal ven "samorastnike" ki so se sami vsejali. Poznam to metodo, pa mi ne "potegne" iz več razlogov; eden glavnih je ta, da mi časovno ne ustreza. Poznam pa to metodo, seveda iz interneta
Ti pa lahko povem, da bom naslednje leto posadil sorto Cold Set (zamenjal bo Stupice), pri kateri izrecno navajajo, da se lahko sadi direktno v zemljo . Naj bi zdržal do - 7 °C (sem že našel, da pretiravajo ).
http://www.reimerseeds.com/cold-set-tomato.aspx
Prekopne vile so res dobro orodje, primerno za veliko vrst zemlje. Problem bom imel, ko bo zemlja totalno humozna, sipka, rahla ( ), in se bo osipala z vil .
LP
mfranc
Nazadnje urejal/a mfranc 04 Dec 2008 09:47; skupaj popravljeno 3 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Nov 2008 16:44 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | Mfranc, kje pa si dobil briketiran goveji gnoj, in kakšno je njegovo trgovsko ime? | Muha, tale gnoj imajo v neki vrtnariji v Savljah, nisem siguren, ali je to Zelen hit , imam njihovo mobilno tel. št.
To je zelo izdaten koncetrat, in ga je treba uporabljati v zelo majhnih količinah. Novo kupljeno vrečo (25 kg/ 10€) bom imel za najmanj dve leti. Ime mu je Hortyflor, z NP 3:3, torej se mu doda še nekaj kalija.. Je pa organsko gnojilo, brez dodatkov mineralnih gnojil. muha je napisal/a: | Na splošno mi je tvoj način priprave grede zelo všeč.
| Tole, da sem že sedaj pripravil gredo, je tudi zame, ŽAL, bolj izjema kot pravilo, čeprav vem, da so rastline za to zelo hvaležne .
Hvaležne po zelenjavno , torej ne mahajo z repkom, ampak rodijo več in z manj bolezni....
Hudič je v tem, da so ponavadi grede "zabezecane" skozi celo leto..
LP
mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 23 Nov 2008 18:36 Naslov sporočila: |
|
|
Glede lopatanja je popolnoma odvisno s kakšno zemljo imamo opravka. Se zavedam, nekateri začnejo s tako slabo zemljo, da morajo vsaj tri leta zapored prelopatati. Ne razumem pa, zakaj bi nekdo 20 let lopatal svoje obdelovalne površine, zemlja pa se ne bi bistveno izboljšala. Že po prvem letu je lahko zemlja veliko bolj kvalitetna, sem izkusil na svoji koži, hehe. Mislim, da lopatanje ne bo več potrebno v mojem primeru.
Moja gnojila so pa raznolike koristne rastline, ki rasejo v okolici. Sam jih bom vmešal v gredo v zgodnji spomladi. Uporabil bom suhe, v prah zdrobljene rastline. Regrat, rman, gabez, koprive, kamilice ipd. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nadina
Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24 Prispevkov: 1689 Kraj: izola
|
Objavljeno: 24 Nov 2008 10:19 Naslov sporočila: |
|
|
Mfranc!
Citiram: | "Ti pa lahko povem, da bom naslednje leto posadil sorto Cold Set (zamenjal bo Stupice), pri kateri izrecno navajajo, da se lahko sadi direktno v zemljo . Naj bi zdržal do - 7 °C (sem že našel, da pretiravajo ). " |
Torej bi rastel pri nas ob morju kot stalnica?
Ne bi bilo slabo, a ne? _________________ LP Nadina
http://www.youtube.com/watch?v=s0IWwTLibHg
http://www.flickr.com/photos/nadinacm/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Nov 2008 12:16 Naslov sporočila: |
|
|
Nadina, dobro vprašanje
Predvsem pa ZAHTEVNOOOOO , ker se sam sprašujem, kakšna roža je paradajz, a je trajnica, enoletnica, dvoletnica .
Bo zanimivo rešit iz naslednjega zornega kota : če je indeterminiran paradajz neskončen; do kam hudiča bi zrastel, recimo v dveh letih???
Koliko je odporen na primorski mraz pa ne boš vedela, če ne boš probala
LP
mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Vse o vseh rastlinah Seznam forumov
-> Paradižnik Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 17, 18, 19 ... 79, 80, 81 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 17, 18, 19 ... 79, 80, 81 Naslednja
|
Stran 18 od 81 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|