Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Navadni oreh
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Sadje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mslavko



Pridružen/-a: 24.06. 2011, 08:21
Prispevkov: 133

PrispevekObjavljeno: 02 Feb 2012 12:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kletra je napisal/a:
Tudi na naši parceli raste oreh, star 25-30 let in visok cca 15m. Problem je, da nikoli ni bil obrezan, da je na njem veliko odlomljenih vej, da je občutno pregost... Še posebej se je razbohotil, ko smo se priselili in pričeli izboljševati zemljo (gnojiti). Večino hranil, namenjenih trati in okrasnim gredam, si prisvoji oreh in divja....

Za nas ima neprecenljivo vrednost, ker nam poleti senči vrt, vse ostalo povezano z njim, pa nam je odveč. Tudi plodovi so majhni, jih je pa veliko... Pobiramo jih s trate in prepuščamo divljim živalim, večino.

Listje je seveda ves čas potrebno pobirati in ni primerno za kompostiranje, odpada tudi veliko vejic, je pa drevo nedvomno bolno, ker so listi že kot mladi polni črnih pik.

Lani avgusta sva ga z možem v spodnjem delu malo obrezala, kaj več pa mož ni sposoben plezanja. Sem spraševala, če bi ga kdo obrezal strokovno in temeljito, pa ni interesa, ker se z avtodvigalom ne pride zraven. Ne vem kaj naj naredim. Če ga ne bomo pravilno negovali, bo slej ko prej goden za podiranje, potem pa adijo senca.

Kaj svetujete?


Kot je omenil že Zuf tudi jaz menim, da bo vaš oreh živel še mnoga leta, zato je odveč vsakršna skrb da bo propadel. Na fotografiji se vidi, da ima vaš oreh dva vrha (debli) zato je krošnja tudi tako gosta. Zato bi morali že tedaj, ko je bil oreh še manjši odrezati en vrh in pustiti samo enega.
Jaz bi na vašem mestu vseeno poskušal odstraniti v krošnji vse tiste veje, ki rastejo v notranjost krošnje, ki rastejo navkrižno in veje ki so poškodovane. Vse ostalo bi pustil pri miru še posebej če vam oreh služi za senco. Pri tem bi zaradi lastne varnosti uporabil namesto lesenih zložljive aluminijaste lestve ustrezne dolžine. Mogoče bi bila dovolj že dolžina 8 m in če pri tem upoštevamo še velikost in izteg rok osebe, ki bi obrezovala pridemo do višine cca. 10 in več m. Glede na to, da sami niste sposobni obrezovanja bi v ta namen poiskal kakšnega mlajšega sorodnika, prijatelja ali osebo (gozdar, gasilec) v vašem kraju, ki se ne boji del na višini. V primeru, da boste za to opravilo našli ustrezno osebo, se naj le-ta zavaruje pred padcem, tako, da si bo okoli prsi pod rokami zavezala ustrezno močno in debelo vrv in nato vrv privezala še okoli debla ali kakšne zdrave in močne veje. Glede črnih pikic na listih pa vas naj potolažim, da imajo take pikice tudi moji orehi in še kateri. Ker večina sadi sadno drevje za lastne potrebe in veselje pri tem skrbimo tudi zato, da uporabljamo čim manj kemije. Naj na koncu dodam, da je vaš oreh že kar veličastno drevo pa tudi črni psiček, ki je pri orehu je zelo lep. L.p.


Nazadnje urejal/a mslavko 02 Feb 2012 12:18; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kletra



Pridružen/-a: 16.05. 2011, 17:36
Prispevkov: 186

PrispevekObjavljeno: 02 Feb 2012 12:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne vem, zuf... Problem je sledeč: če je krošnja pregosta, notranje veje ne dobijo dovolj svetlobe in se ne olistajo. Naš oreh že kaže "luknje". Poleg tega je baje potrebno nove veje, ki rastejo strmo navzgor, čimprej odžagati, ker se rade zalomijo in te rane povzročajo bolezni, kar se kaže že tudi pri nas. In tretje, zadaj za orehom teče potok, ki tudi poplavlja. Nekdo mi je rekel, da ko orehove korenine dosežejo vodo, oreh propade. Ne vem, če je to res, bi pa kazalo obdržati krošnjo v nekem okviru, ker potem se tudi korenine ne širijo toliko. Poleg tega menim, da obrezovanje v avgustu ne more povzročiti škode, lomljenje vej čez leto pa lahko...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kletra



Pridružen/-a: 16.05. 2011, 17:36
Prispevkov: 186

PrispevekObjavljeno: 02 Feb 2012 12:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mslavko, hvala za vzpodbudne besede, se s tvojimi predlogi popolnoma strinjam in bomo poskusili poleti res dobiti nekoga, ki bo sposoben malo obrezati drevo.

Ta oreh je zasadil predprejšnji lastnik parcele. Nekaj kasneje je drevo v celoti pozeblo in naslednji lastnik ga je požagal do tal. Po tem je drevo zopet odgnalo, zato zdaj dve debli, se pa nihče ni z njim nikoli ukvarjal in so ga pač prepustili rasti. Ker je bila zemlja okoli vedno bolj siromašna in so parcelo zaradi nameravene gradnje tudi izdatno nasipali, je oreh rasel počasi in lepo enakomerno. Mi smo potem (nehote) prekinili ta trend, ker skušamo zemljo čimprej oživiti in zasaditi, da bomo imeli lep vrt in z intenzivnim gnojenjem in zalivanjem okolice škodimo orehu, saj "divja".

Na sliki je naš mešanček Barak, ki sem ga pred 4 leti posvojila v zavetišču, starega "od 2 do 6 let" Confused . Je skoraj slep in eden od 4 naših psov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mslavko



Pridružen/-a: 24.06. 2011, 08:21
Prispevkov: 133

PrispevekObjavljeno: 02 Feb 2012 14:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

muha je napisal/a:
mslavko, sprašujem samo iz radovednosti:

si kdaj poskusil morda tudi z razdeljevanjem mladic, ki rade obilno zrastejo okrog štora posekanega oreha? Da bi recimo izkopal štor z mladicami, ga razrezal in posadil. Misliš, da bi kaj raslo naprej?

Ne tega nisem nikoli počel, niti ne vem, da bi kdo to počel. Če bi na tak način izkopal štor z mladicami menim, da bi bile možnosti za uspeh, če bi bilo na štoru tudi kaj korenin.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mslavko



Pridružen/-a: 24.06. 2011, 08:21
Prispevkov: 133

PrispevekObjavljeno: 02 Feb 2012 14:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

zuf je napisal/a:
mslavko, super si. HVALA.

Sejanje orehovih jedrc mi je v veliko veselje. Pri sejanju se mi zdi pomembno tudi to, da se seje na stalno mesto, če je možno seveda. Se mi zdi, da je takšno drevo veliko bolj zdravo v prihodnosti. Ne samo pri orehu, tudi pri drugih. Mladike vinogradniških breskev iz semena so kodrave le tiste, ki sem jih presadil, tiste ki rastejo tam, kamor sem jih posejal so veliko bujnejše, zdrave in brez kodravosti.

kletra, jaz osebno ne bi posegal v ta oreh, kljub temu, da ni popolnoma zdrav, se mi zdi, da bo še dolgo, dolgo z vami.

Zuf hvala. Tudi jaz sem vedno sejal semena na stalno mesto. Kar se pa tiče vinogradniških breskev z njimi nimam izkušenj. Je pa včasih moj stric precej eksperimentiral z njimi, včasih je celo pozabil kam je kaj posadil.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Optimist



Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57
Prispevkov: 1051
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: 13 Jun 2012 08:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni! Na "gruntih" sem jeseni posadil oreh Jupiter, no sodeč po pisanju tukaj ni najbolj primeren za 1000m Crying or Very sad . Sicer je lepo odgnal, tudi srna si ga je že privoščila. Me pa skrbi tole spodaj na slikah =>









Uploaded with ImageShack.us
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
arbun



Pridružen/-a: 24.06. 2012, 08:59
Prispevkov: 2
Kraj: Ivančna gorica

PrispevekObjavljeno: 24 Jun 2012 10:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pozdravljeni, upam da mi bo lahko kdo pomagal
Oreh je napadel en škodljivec, mene pa zanima kaj lahko naredim. Na deblu mu odpada lubje, pod njim pa je zaznati luknje premera fi 2mm oz. elipsaste oblike 2-6mm. videti je da propada, čeprav se na krošnji (listju) to še ne pozna. Večinoma so listi lepi, sem pa tja pa se pojavi tudi kakšen, ki je malo počrnel. Med orehovimi bolezni nisem zaznal mojega primera

Sicer je na lepi sončni legi, padavin je malo, teren je kraški.
Lansko leto sem očistil okolico cca. 400m2, ker je bil nasut material in zaraščeno z lesko in robidovjem. Verketno se je zaraščalo več kot 20 let. Oreh sem pustil, letos pa žal opažam, da bo tudi ta verjetno moral pasti. Če mi lahko kdo pomaga s kakšnim nasvetom, če se da oreh še rešiti, bom zelo vesel









Nazadnje urejal/a arbun 24 Jun 2012 15:11; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 24 Jun 2012 13:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

arbun, prosim, če slike pomanjšaš, ker si je tako velike težko ogledat.

Na shrani.si klikni pod seznamom slik v "Dodatne možnosti" in odkljukaj prvi kvadratek (800 pixlov), preden klikneš na Shrani.

Tisto, ki leži, pa obrni v pokončni položaj. Seveda jo moraš naložiti ločeno od ostalih, da ne bo zasukalo vseh.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
abudabi



Pridružen/-a: 02.01. 2012, 21:28
Prispevkov: 158
Kraj: 1000 Ljubijana

PrispevekObjavljeno: 26 Avg 2012 22:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem prebral vse prispevke o navadnem orehu in res, prav zanimivo.
Posebej mslavko hvala za vse te informacije.
Tudi sam se pripravljam na zasaditev večje količine orehov na parceli, ki je ob sotočju Save Bohinjke in Dolinke. Je pa res da je tam kar precej vlage, saj voda večkrat prestopi bregove. Zdaj pa se bojim, da morda ni ravno primerno za navadni oreh. Ali pač?
Razmišljal sem tudi o ameriškem orehu. Seme seveda še iščem.
Kaj pa Vi mislite?

lp, maks
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 28 Avg 2012 13:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Arbun, za kakšno obolenje gre ne vem. Imam pa mogoče eno tolažbo: če so korenine zdrave, bo oreh iz posekanega štora pognal neštetno mladic. Eno od teh pustiš in vzgojiš v drevo, ki bo kaj kmalu dalo sadove.

Če mladic ne bo, so verjetno propadle korenine. V takem primeru tako ali tako ni rešitve.

PS: hvala, ker si popravil fotke Very Happy .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
arbun



Pridružen/-a: 24.06. 2012, 08:59
Prispevkov: 2
Kraj: Ivančna gorica

PrispevekObjavljeno: 07 Sep 2012 09:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

sem dobil informacijo da je oreh bil v preteklosti poškodovan, lahkoo od kakšne pozebe, nakar so ga napadli razni zalubniki, hrošči in podobna zalega. Oreh bo še kako leto hiral, nato se bo posušil. Zdravila ni.

Ga pa bom odstranil, ker zalubniki potencialno ogrožajo tudi ostalo drevje v kolikor bi prišlo do kakšne pozne pozebe. Štor pa bom pustil, če bo pognala kakšna mladika.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
javr



Pridružen/-a: 01.01. 2008, 16:35
Prispevkov: 301
Kraj: Slo

PrispevekObjavljeno: 08 Sep 2012 20:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

danes smo podrli oreh na sliki. Pokonci ga je držala samo še božja previdnost; pri razrezu se je pokazalo, da je 95% takega kot stiropor, rasel pa je tik ob cesti in če pomislim kaj bi se lahko zgodilo... Confused

V glavnem, sedaj me zanima, kaj lahko sedaj posadim na to mesto, kaj je "kolobar" po orehu. Verjetno nov oreh ne, ker je ta iz zemlje potegnil vsa možna hranila, ki jih oreh rabi ?
Teoretično kostanj mogoče, a ga v praksi napadajo neke bolezni in škodljivci, torej tudi raje ne. Kaj še ostane ? Jablana na podlagi sejanec (da bo veliko in močno drevo) ?


Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 09 Dec 2012 13:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Optimist je napisal/a:
Igy je napisal/a:
Včeraj sem izvedel poskus: 14 orehovih vejic sem cepil tako, kot je na zgornjem You tube naslovu nazorno prikazano. Na srečo sem pri "sibirskem" orehu našel še dovolj spečih očes.


Igy je napisal/a:
Zaenkrat se še ni nič premaknilo.


Optimist je napisal/a:
@IGY, kako kaže?

Igy je napisal/a:
Letos pri orehu ni bilo uspeha.
Mi lahko kdo pove kdaj se REŽE CEPIČE OREHA!?

vinkoz je napisal/a:
Pozdrav.
IGY-A nisva nekoč o temu midva rekla par besed- Cepljenje,?
No, naslednje leto se bom malo pozabaval z Noce Pecan.
Nekateri praksirajo cepljenje "NA OKNO" z dvorednim nožem.Tu je zaželjeno,da je podlaga debelejša.
Obstaja še ena zanimiva opcija, te pa se bom posluževal.OMEGA.
Tu imamo opravka z primerom, podobnim,kot pri trsnih cepljenkah, le da ima podlaga že korenine s delno prikrajšano radikulo.Zaželjeno-nujno ,da je podlaga v tegelcu!!! Pomembno je, da je oko cepiča pravilno obrnjeno. Vidno na tisti strani, kjer je radius od OMEGA navzdol.Vsekakor se cepiče oreha reže v februarju oz. začetku marca meseca, Hranjeni do cepljenja na hladnem, pa enak FI podlage in cepiča.
Cepi naj se konec marca ,ali v začetku aprila.Kot sem nekje zasledil ,ima cepič dve očesi, je tudi praksa parafiniranja in tri-tedensko siljenje na temperaturi okrog 25 st C., da se utrdi cepilna vez,nakar očesa poženejo.

Potem pa počasi sadike na prosto v senco v maju mesecu.Lahko pa se gremo tudi s PARAFILMOM- poizkusiti ni greh.
LP. na Gorenjsko .
Vinkoz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Teta Pehta



Pridružen/-a: 30.01. 2011, 18:55
Prispevkov: 43
Kraj: Gore/Dol pri Hrastniku

PrispevekObjavljeno: 02 Maj 2013 09:49    Naslov sporočila: Oreh nima cvetov Odgovori s citatom

Kaj pa če oreh nima moških dvetov (ker je visok, ženskih ne vidim). Že pred dvema letoma (lani je vse pozeblo) ni imel nobenega moškega cveta (dva druga oreha poleg sta jih iumela veliko in so približno enako stari - s tem, da ta dva že dlje časa rodita oni prvi pa nič) pa je potem imela 10 plodov??? Letos spet druga dva bogato cvetita, prvi pa nič.
_________________
Teta Pehta
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Optimist



Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57
Prispevkov: 1051
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: 03 Maj 2013 19:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

živjo! Ostalo mi je nekaj hlevskega gnoja pa bi z njim pognojil mlad oreh. Vendar sem v dvomih če ga sploh smem....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 04 Maj 2013 06:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj pa vem. Doma orehov nismo nikoli gnojili - ampak: en oreh, ki raste tik zraven gnojne jame, ima plodove s tako tanko lupino, da jo lahko prekljuvajo celo ptiči, in seveda polno jedrca. Sedaj je gotovo star že okoli 100 let in še vedno živi in rodi kljub temu, da ga vsa leta, kar sem na svetu, obrašča debel bršljan. Najbrž mu ravno bližina gnojne jame to omogoča.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
grsovlan



Pridružen/-a: 29.06. 2014, 07:36
Prispevkov: 2
Kraj: Šempeter-Savinjska

PrispevekObjavljeno: 04 Okt 2015 15:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni, ali je priporočljivo razmnoževanje orehov v "teglcih"...recimo, da bi ga potem ko vzklije in zraste do neke višine, prestavil na stalno mesto?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 14 Okt 2015 04:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne vidim razloga, da ne Wink Za kakšno leto. Pol pa nujno na stalno mesto ali pa res v ogromen lonec. Al ga pa vzgajaš po principu bonsaja, ki pa spet zahteva posebne tehnike Wink
_________________
Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
tinejera



Pridružen/-a: 06.05. 2015, 19:26
Prispevkov: 13

PrispevekObjavljeno: 06 Dec 2015 21:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Iščem oreh z exstra velikimi oz debelimi plodovi.
Kakšen nasvet oz. izkušnje glede sorte

Hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
grgr



Pridružen/-a: 28.03. 2010, 21:10
Prispevkov: 154
Kraj: Dolenjske toplice

PrispevekObjavljeno: 07 Dec 2015 13:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sosed ima takega, da je plod velik kot vinogradniška breskev. Ampak: nihče ge ne je, ker se lupina fulll drži ploda + ko ga stolčeš, ga je izredno težko izluščit, sploh pa nikakor celega, le fragmente + okus ni za pohvalit. Sorte pa žal ne vem...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Sadje
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.