Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Kaj se je zgodilo s hruško?

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Sadje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Darisima



Pridružen/-a: 31.05. 2014, 06:45
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: 01 Jun 2014 18:35    Naslov sporočila: Kaj se je zgodilo s hruško? Odgovori s citatom

Imam hruško staro cca 7 let, mislim, da je sorte Konferas (nisem prepričana v oba podatka, ker smo jo kupili skupaj s hišo).

Že tri leta kar živimo tukaj raste normalno, ta teden pa se je zgodilo nekaj groznega. Čez noč so ji porjaveli praktično vsi listi. Ali kdo ve kaj je to in kako ukrepati? Prilagam slike. Zagotovo ni minilo več kot 4 dni od popolnoma zdravih listov do takega stanja, občutek pa je kot da se je zgodilo čez noč.

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Styrax



Pridružen/-a: 12.05. 2014, 21:14
Prispevkov: 13
Kraj: Prekmurje in Ljubljana, izmenično

PrispevekObjavljeno: 02 Jun 2014 11:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Živjo, Darisima !

Simptomi na teh fotkah izgledajo tipični za ognjevko oz. bakterijski hrušev ožig (Erwinia amylovora). Tudi čas nastopa očitnih znakov okužbe priča temu v prid. Ali se ob toplem in vlažnem vremenu na plodovih pojavijo tudi kapljice lepljivih, skoraj prozornih izcedkov ? To je namreč še en tipičnih znakov za ognjevko. V poznejšem stadiju razvoja bolezni plodovi počrnijo, se skrčijo, nagubajo in izgledajo posušeni.

Pristop k sanaciji: najprej mora nekdo ki obvlada potrditi, za katero bolezen gre. Če se ugotovi, da je ognjevka, potem – glej na spodnji povezavi (piše pod "Erwinia amylovora" na str. 22 spodaj).

http://www.mko.gov.si/fileadmin/mko.gov.si/pageuploads/podrocja/Kmetijstvo/Integrirana_pridelava/TN_sadje_2014.pdf Je pa podatkov na temo hruševega ožiga na netu sicer ogromno.

Namreč, če je ognjevka, imaš opravka z bakterijo (sistemične okužbe) in dvomim da je možno zadevo sanirati eksplicitno na "eko" način. Vsekakor je potrebno okuženo čim prej izrezati (takoj ko so simptomi opazni). Pri ognjevki je potrebna velika previdnost, saj se z okužba z nerazkuženim orodjem zlahka prenaša od enega drevesa na drugo. Po končanem izrezanju obolelega na enem drevesu je potrebno orodje razkužiti (še bolje pa po vsaki odrezani veji). Odrezani material je potrebno zažgati (ne ga na kompost).

Ognjevka poleg hrušk ogroža še številne rastlinske vrste v precej rodovih (npr: Malus, Mespilus, Cydonia, Cotoneaster, Sorbus, Amelanchier, Crataegus, Pyracantha, Chaenomeles, Photinia, Eriobotrya, …).
Hruška je načeloma za ognjevko bolj občutljiva od jablane. Bolj občutljive sorte hrušk so: Bartlett, Conference, Društvenka, Durondeau, Klapova, Trevuška, Passa Crassana, Viljamovka + še kakšna.

Upam da bo to kaj v pomoč Smile
Lep pozdrav !
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Sadje
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.