Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Moj vrt moje veselje

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Člani in njih zelena kraljestva
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
2mama



Pridružen/-a: 02.04. 2009, 12:44
Prispevkov: 15
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: 08 Apr 2014 08:44    Naslov sporočila: Moj vrt moje veselje Odgovori s citatom

Po petih letih premora se spet vračam na ta forum. Takrat, pred petimi leti, smo bili ravnokar sveže preseljeni in sem se na tem forumu še največ ozirala za trajnicami in čemerkoli, kar bi okrasnega posadila v zemljo. Takrat je bil sicer že tudi v načrtu zelenjavni vrt... In že takrat sem spoznala nesebično pomoč katrince in gardenje, za kar sem jima še danes hvaležna. Sploh obisk pri kartinci (prišla sem po par sadik, nekaj jih je tja dostavil ivipiči od gardenje, odšla pa s polnim prtljažnikom) je povsem spremenil moj pogled na to, kaj se da narediti iz kosa zemlje.

Vmes me na forum ni bilo. Zdaj, ko pa je že tudi najmaljša članica družine zrasla do te mere, da se lahko mami aktivneje posveti še rožicam, zelenjavi in sadju, pa sem nazaj.

Saj ne, da smo v vmesnem času mirovali. Pridni smo bili. Priselili smo se na nekdanjo kmetijo, ki pa je od smrti dedka in babice mojega moža samevala. Se pravi, brez živali (vsaj udomačenih). Vrt je imel v najemu en gospod, del hiše pa ena gospa. Potem smo domačijo prevzeli mi. Hišo smo popolnoma obnovili (pustili smo dobesedno samo zunanje stene), gospodarsko poslopje še čaka na boljše čase (pokrili smo ga z novo streho), koristimo pa ga za garažo številnih koles, otroških traktorjev, mož ima priročno delavnico (kar so imeli moški včasih v kleti hiš), jaz par polic za vrtnarske zadeve.

Kmalu smo uredili manjši vrt (cca 40 kvadratov) za zelenjavo, več obdelovanja mi z dvema majhnima otrokoma ni zneslo. Lani jeseni smo vrt povečali še za enkrat (kot sem že rekla, tretji otrok je dovolj zrasel). In se bojim (ali veselim), da to še ni zadnja širitev (vrta, da se razumemo, družinske reprodukcije pa res ne bomo nadaljevali). Imamo še en velik star sadovnjak, ki ga počasi pomlajujemo, par malin in robid, velik oreh in veliko lipo.

Moje vrtnarsko znanje se je začelo z mojim prvim vrtom pred par leti. Saj ne, da doma ne bi imeli vrta. Smo ga imeli, ampak jaz sem bila nekako bolj zadolžena za dela znotraj hiše (pospravljanje, kuhanje), mama in babica pa sta imeli itak vsako leto težke debate (ki so jim sledili tihi dnevi) o tem, kje bo kaj raslo. Niti najmanj se mi ni bilo za štulit zraven. Z lastnim vrtom se učim na napakah (naj omenim, da sem prvo leto pozbaila ogrnit krompir? Ja, nihče mi tega ni povedal, nihče pokazal, sosedi pa so se tudi najbrž samo muzali). Zdaj se že malo razumem na dobososedske odnose mojih rastlin, za zastirko uporabljam slamo in skušam vrtnariti čim bolj brez kemije. Čaka me pa še pomembna naloga: lastno pridelovanje semen in potem ponovno uporabo. Dokler se tega ne naučim, tudi ne bom imela kaj ponuditi za zamenjavo.

Fotke bom objavila, ko se bom naučila. Tega še tudi ne znam. Wink

Hvala, da sem lahko ponovno med vami. Tu se počutim res super.

[/quote]
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15
Prispevkov: 3031
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 09 Apr 2014 20:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

2mama, se pravi, da si zdaj 3mama Wink . Lepo, da imaš več časa za vrt in boš lažje uživala z njim. Ko si boš vzela čas, nam pa le kaj pokaži. Berem, da si se pred leti lotila zasajanja terase s trajnicami. Kako ti je uspelo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Člani in njih zelena kraljestva
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.