Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Sajenje vrtnic

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Vrtnice
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15
Prispevkov: 3031
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 01 Mar 2014 11:16    Naslov sporočila: Sajenje vrtnic Odgovori s citatom

Vrtnice lahko kupimo vlončene ali take z golimi koreninami. Slednje so cenejše, so pa predvsem za pošiljanje po pošti seveda bolj praktične.

Ko smo vrtnico dobili, je lahko dan ali dva v vodi, če se ji ne utegnemo posvetiti. Celo priporočljivo je, da je pred sajenjem vsaj nekaj ur namočena. Včasih se med potjo rade nekoliko izsušijo, še posebej če smo jih naročili od daleč. Če smo vrtnico kupili neposredno v vrtnariji, teh težav seveda ni.

Sajenje je nekoliko različno glede na letni čas sajenja. Sama sem zagovornik jesenskega sajenja, ker menim, da ima tako vrtnica pred prvim cvetenjem več počitka in časa za ukoreninjenje.

Če smo z jesenskim sajenjem pozni in se bojimo, da bo mraz prehitro pritisnil, je kljub temu bolje počakati na pomlad. Vrtnice bodo čisto zadovoljne, če jih bomo prezimili v zasipu. Če jih moramo prezimiti več, je v vrtu najbolje skopati jarek, v katerega vrtnice eno zraven druge položimo poševno, poležemo. Jarek mora biti tako globok, da so korenine popolnoma prekrite, iz zemlje sme gledati le kakšen cm stebel, vrhov. Na jarek je dobro položiti še plast slame ali sena. V taki postelji bodo vrtnice varne pred zmrzaljo in snegom.

Sajenje je pravzaprav enostavno, po zdravi pameti pač. Pred sajenjem je treba pogledati korenino in odrezati morebitne suhe ali poškodovane dele. Nekateri korenine malo skrajšajo, ker naj bi to pospešilo ukoreninjenje in dobro rast, sama tega ne počnem.

Sadilna jama naj bo kar globoka, pol metra je običajno premalo, če ne sadimo ravno kakšne zelo majhne sadike. Na dno jame nasujemo uležan preperel gnoj, ki mu dajem prednost pred briketiranim. Čez to nasujemo lopato ali dve zemlje, na to pa postavimo vrtnico. Korenin ni pametno zvijati, ker naj bi to pripomoglo k temu, da vrtnica potem rada izrašča divje poganjke. Vrtnico zasujemo s prstjo.

Zdaj pa tisto, kar moramo res paziti; cepljeno mesto naj bo zasuto z nekaj cm prsti. Če ni, bo vrtnica rada izraščala iz podlage, česar ne želimo, še najmanj pri žlahtnenih vrtnicah. Zalijemo, po potrebi zaradi posedanja prsti še enkrat dosujemo okrog cepljenega mesta.

Pri pomladanskem sajenju je to to. Pri jesenskem pa je pametno vrtnico zaradi zaščite pred pozebo vratu in cepljenega mesta še dobro obsuti s prstjo. Za zimsko zaščito uporabimo še slamo ali smrekove veje ali seno, tudi vrtno kopreno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Vrtnice
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.