|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sempervivum
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 14:06 Prispevkov: 1032
|
Objavljeno: 06 Jan 2008 06:15 Naslov sporočila: Ingver - ZINGIBER OFICINALE |
|
|
Pri dobrem (ne več sicer najboljšem!) sosedu lahko v hipermarketih dobite korenike ingverja. Gre za začimbnico. Če je ne boste pojedli, jo pa posadite.
Košček rizoma vodoravno posadimo v odcedno prst, kake 2, 3 cm globoko. Rastlina kali več tednov, zato ne obupajte prehitro.
Rastlina ima jermenatse liste in lep, nenavadno oblikovan cvet.
Več o njej na spodnjem linki Univerze iz Gradca, Avstrija:
http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/Zing_off.html |
|
Nazaj na vrh |
|
|
harka
Pridružen/-a: 26.12. 2007, 06:10 Prispevkov: 931 Kraj: Ljubljana, tudi do 600m nmv
|
Objavljeno: 13 Jul 2008 12:32 Naslov sporočila: |
|
|
Po res večtedenskem čakanju, je na svet prikukalo tole. Bomo videli, če bo uspevalo v lončku. _________________ Life lived in fear is a life half lived. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trajnice
Pridružen/-a: 02.01. 2008, 17:24 Prispevkov: 493 Kraj: Vitovlje
|
Objavljeno: 29 Mar 2009 21:39 Naslov sporočila: |
|
|
Harka, kako je s sadiko ingverja?
Jožica _________________ www.trajnice.com |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kate
Pridružen/-a: 18.02. 2008, 08:21 Prispevkov: 762 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 02 Avg 2011 20:05 Naslov sporočila: |
|
|
Mene tudi zanima, kako se obnese in ali imaš potem "svoj" ingver za uporabo?
Mmmm, to bi bilo dobro. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kate
Pridružen/-a: 18.02. 2008, 08:21 Prispevkov: 762 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 03 Avg 2011 12:38 Naslov sporočila: |
|
|
Sem malo pobrskala po netu in naj res ne bi bilo preveč težko. Podobno kot krompir.
Ima rad toplo in vlažno podnebje, lepo cveti, prezimuje pa notri (listi se posušijo).
Če bi ga vzgajali kot enoletnico za začimbo, ga lahko tudi v tkani vreči: kot je bilo že opisano (pogledamo, da sta cca 2 očesci na kos). Ko vzkali in opazimo, da že kukajo ven zeleni deli, dosujemo še plast zemlje in prekrijemo zeleni del. S tem dosežemo to, da gomolj (rizom) požene bolj močne korenine. Skratka, ponovimo parkrat, nakar pustimo, da odžene zeleni del. Jeseni poberemo iz zemlje gomolje, ki so pripravljeni za uporabo.
Sigurno bom poizkusila drugo leto! Poročam
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
harka
Pridružen/-a: 26.12. 2007, 06:10 Prispevkov: 931 Kraj: Ljubljana, tudi do 600m nmv
|
Objavljeno: 27 Feb 2013 16:58 Naslov sporočila: |
|
|
Moj prvi poskus z ingverjem je nehvaležno propadel zaradi pomanjkanja tekočine (med tritedenskim dopustom v vročih mesecih, so ga nadomestni zalivalci pozabili zaliti). Mogoče se pa letos spet lotim poskusa. Je med tem že komu uspelo postreči domači ingver? _________________ Life lived in fear is a life half lived. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
harka
Pridružen/-a: 26.12. 2007, 06:10 Prispevkov: 931 Kraj: Ljubljana, tudi do 600m nmv
|
Objavljeno: 29 Mar 2013 16:46 Naslov sporočila: |
|
|
Iz oddaje Vrtlarica, hitri prispevek na v 23 min o vzgoji ingverja v loncih: Vrtlarica HRT - 11.03.2012 _________________ Life lived in fear is a life half lived. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
harka
Pridružen/-a: 26.12. 2007, 06:10 Prispevkov: 931 Kraj: Ljubljana, tudi do 600m nmv
|
Objavljeno: 02 Apr 2013 11:00 Naslov sporočila: |
|
|
Pa še angleški članek o vzgoji ingverja: Growing Ginger Root _________________ Life lived in fear is a life half lived. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
grgr
Pridružen/-a: 28.03. 2010, 21:10 Prispevkov: 154 Kraj: Dolenjske toplice
|
Objavljeno: 17 Avg 2013 21:45 Naslov sporočila: |
|
|
sem poskusil, pa dobro kaže!
Lep "gomojček" s par "očesci" sem dal v mali teglc maja, pa staalno malo zalival - torej praktično vsak dan. Kaj hitro je odgnal eno steblo do višine pol metra, teden dni nazaj pa sem opazil, da odganja novo steblo in to iz novega rizoma. Upam, da bo še kak, sicer pa ga zdaj verjetno presadil, na naredim prostor še temu tretjemu |
|
Nazaj na vrh |
|
|
grgr
Pridružen/-a: 28.03. 2010, 21:10 Prispevkov: 154 Kraj: Dolenjske toplice
|
Objavljeno: 23 Dec 2013 13:54 Naslov sporočila: |
|
|
Evo, letošnji pridelek ingverja pobran. Iz enega krepkega rizoma je še en prav tako velik zrastel. Torej bi zdaj lahko starega porabil, mladega pa shranil & spomladi posadil - in tako naprej v neskončnost |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 23 Dec 2013 14:16 Naslov sporočila: |
|
|
Grgr, do kdaj si imel lonec zunaj? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
grgr
Pridružen/-a: 28.03. 2010, 21:10 Prispevkov: 154 Kraj: Dolenjske toplice
|
Objavljeno: 25 Dec 2013 10:31 Naslov sporočila: |
|
|
Hja, kar do 23.12. - a v topli gredi. Ga je pa mraz v začetku meseca vseeno opalil, tako da je ovenel. Ker je prav lična rastlina, bi ga bilo mogoče za gojit tudi čez zimo, torej notri na toplem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|