Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Obiščite dneve odprtih vrat in preverite lokalno kakovost!

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Pridelki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
redlion



Pridružen/-a: 22.04. 2012, 10:25
Prispevkov: 1199

PrispevekObjavljeno: 02 Okt 2013 20:57    Naslov sporočila: Obiščite dneve odprtih vrat in preverite lokalno kakovost! Odgovori s citatom

Citiram:
Splošna javnost pri predelovalcih in pridelovalcih preverja, ali lokalno pridelana hrana dosega njihova merila zaupanja.


Citiram:
Na pobudo Ministrstva za kmetijstvo in okolje kmetije in pridelovalci odpirajo svoja vrata slovenskim potrošnikom ter jih vabijo, naj preverijo kakovost lokalne hrane, v katero verjamejo. Več o dnevih odprtih vrat, pridelovalcih in predelovalcih, ki so že in ki še bodo odprli svoja vrata, lahko preberete na: www.lokalna-kakovost.si.


Potrošniki so dobili priložnost, da spoznajo pridelovalne in predelovalne tehnike, se na njivi preizkusijo v vlogi kmetovalca, odkrivajo raznovrstnost slovenskega podeželja v sadovnjakih ter najpomembnejše, z lastnimi čuti preverijo, zakaj si lokalno pridelana in predelana hrana zasluži njihovo zaupanje.

Ta vikend odpirajo vrata kmetije v Prekmurju in osrednji Sloveniji: Čebelarstvo Tigeli v Krapjah pri Veržeju, Šunkarna Kodila v Markišavcih pri Murski Soboti, Posestvo Trnulja v Črni vasi pri Ljubljani in kmetija Zalar na Vrhniki. Svoja vrata pa seveda lahko odpre katerakoli kmetija ali predelovalec v Sloveniji. Več o dnevih odprtih vrat, pridelovalcih in predelovalcih, ki so že in ki še bodo odprli svoja vrata lahko preberete na: www.lokalna-kakovost.si.

Lokalno pridelana hrana oziroma hrana od blizu se ponaša s številnimi pozitivnimi lastnostmi in prednostmi v primerjavi z uvoženo. Na prvem mestu je zagotovo ta, da so dobavne poti med pridelovalci in potrošniki kratke. Posledično to pomeni, da je za lokalno pridelano hrano potrebno manj skladiščiti in transportirati, kar pa vpliva na kakovost končnih izdelkov. Lokalno pridelana sadje in zelenjava bosta verjetneje vsebovala več antioksidantov kot živila, ki so bila zaradi daljših transportnih verig skladiščena in transportirana daljši čas; pri slednjih se zmanjšata tako hranilna kot organoleptična vrednost. Če v prehrani povečujemo delež lokalno pridelanih živil, zmanjšamo možnost pomanjkanja vitaminov in mineralov. Hranilna vrednost plodu namreč začne padati od trenutka, ko je plod odrezan od svojega vira hrane in vode ter mora zaradi tega začeti uporabljati lastne zaloge. Lokalno pridelano sadje in zelenjava je pobrano v optimalni zrelosti, medtem ko so pridelki iz tujine potrgani pred tehnološko zrelostjo in kasneje umetno dozorijo med transportom in skladiščenjem. Poleg svežine je lokalno pridelano sadje in zelenjava bogata z vitamini in minerali in bolj okusna.

Podprimo slovensko gospodarstvo z nakupom lokalno pridelane hrane

Lokalna trajnostna oskrba ima poleg kakovostnejših živil za potrošnike tudi širši družbeni pomen. Z večanjem obsega potrošnje lokalnih pridelkov in proizvodov se namreč ustvarjajo nova delovna mesta in tako omogoča preživetje vsem v agroživilski verigi. Poleg tega lokalna trajnostna oskrba pomembno vpliva na ohranitev in razvoj podeželja ter skladen regionalni razvoj.

Po mnenju strokovnjakov zavedanje o pomenu slovenske kmetijske proizvodnje in domače oziroma lokalno pridelane hrane pridobiva na pomenu, še zlasti v sedanjih kriznih časih, ko je hrana postala vrednota. »Resda večina slovenskih kupcev pogleda najprej na ceno proizvoda ali izdelka, v ospredje pa še vedno postavljamo izvor pridelka in ob konkurenčnih oz. primerljivih cenah, če je le mogoče, izberemo lokalno pridelan proizvod,« pravi prof. dr. Jernej Turk, predstojnik Katedre za agrarno ekonomiko in razvoj podeželja ter predsednik Društva agrarnih ekonomistov Slovenije.

Pobuda Ministrstva za kmetijstvo in okolje

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje se je odločilo, da potrošnikom omogoči, da preverijo lokalno kakovost. S pobudo je spodbudila slovenske pridelovalce, zadruge in predelovalce, da odprejo vrata svojih kmetij in predelovalnih obratov ter potrošnikom pokažejo, kako nastajajo okusni in kakovostni slovenski pridelki in izdelki. V mesecu septembru in oktobru potekajo dnevi odprtih vrat po celi Sloveniji. Prijave na dneve odprtih vrat potekajo preko spletnega mesta www.lokalna-kakovost.si tako za obiskovalce kot za pridelovalce in predelovalce, ki želijo odpreti svoja vrata za širšo javnost. Bodite tudi vi med tistimi, ki bodo v jesenskih mesecih preverjali kje in kako nastaja, se prideluje in predeluje lokalna hrana. Pridite na dneve odprtih vrat in se na lastne oči prepričajte o kakovosti lokalno pridelane hrane.

Vir: 24ur.com

www.lokalna-kakovost.si
_________________
www.kiranhof.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Pridelki
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.