Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Srbska solata

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49
Prispevkov: 2353
Kraj: nmv 582

PrispevekObjavljeno: 06 Okt 2009 09:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz poznam podoben shranek, kot ga navaja muha pod nazivom SRBSKA SOLATA.
Predpisanih mer nimam, ker dajem bolj po občutku - predvsem pa mora vsebovati moja solata tudi sveže zelje.
Bom tole kar prekopirala iz kulinarike, ker je zelo podobno mojemu načinu shranjevanja.

Citiram:
Način vlaganja, je podoben, kot za kumarice in sicer:

Papriko očistim semenja in narežem na trakove - najboljša je jeseni rdeča paprika.
Korenček naribam na tanke kolobarje.
Kumare prav tako naribam na tanke kolobarje - če so kumare za vlaganje jih tudi ne lupim.
Zelje narežem nekoliko debeleje kot za solato.
Paradižnik - bolj zelen kot rdeč - narežem kot za solato. (Rdeč paradižnik bi bil premehak)
Zelenjavo, ki spusti veliko vode, kot so kumare, zelje in paradižnik tudi nekoliko posolim in pustim da se odteče - kumare tudi malo stisnem.
Nato vso zelenjavo dobro premešam, solim po okusu in nadevam v čiste kozarce - ne natlačim povsem, pa tudi ne dan preveč na redko.

Tako pripravljeno solato zalijem z naslednjo mešanico:
1 l kisa za vlaganje in
3 l vode.

V vsak kozarec dodam še čajno žličko sladkorja in čajno žličko mešanice začimb za vlaganje - kot za kumarice.
Zaprem in pasteriziram.

Ko zelenjava v kozarcih spremeni barvo je kuhana.
Kozarce nato za 24 ur položim obrnjene na pokrovček na brisačo in dobro pokrijem, nato pa shranim v kleti.

Solata je primerno "krhka" in zelo dobra.
Na tak način pripravljena, se mi ni še pokvarila.
Komur paše si lahko na solato pred serviranjem doda še malo olja.


Lahko dodate tudi kakšen feferonček!

No jaz dam pripravljene kozarce v pečico štedilnika na 190 - 200° za cca 1 uro, potem pečico izključim in pustim, da se kozarci v pečici ohladijo. Najraje to napravim zvečer in pustim čez noč ohlajevati.
Še nikoli se mi ni nič pokvarilo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Katka



Pridružen/-a: 06.06. 2009, 16:34
Prispevkov: 151
Kraj: Pivola

PrispevekObjavljeno: 06 Okt 2009 10:54    Naslov sporočila: recept za ozimnico Odgovori s citatom

Orhy hvala za recept, ni slab.

Muha, po tvojem receptu mi je uspelo napraviti 6 kozarcev zelo okusne zelenjave! Laughing
Hvala ti Exclamation
Katka
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tiguan



Pridružen/-a: 01.06. 2010, 22:34
Prispevkov: 1059

PrispevekObjavljeno: 28 Sep 2013 21:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A kdo pozna dobr recept mešane vložene solate.
Brez kumaric.

Lani sem delal po dveh receptih iz kulinarike, ampak ni dobr.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.