Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Načrtovanje okrasnega vrta

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Okrasni vrt
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
spela



Pridružen/-a: 25.11. 2008, 16:24
Prispevkov: 130
Kraj: Melbourne

PrispevekObjavljeno: 23 Feb 2010 15:37    Naslov sporočila: Načrtovanje okrasnega vrta Odgovori s citatom

Upam, da bo tole koga zanimalo ....

Vedno sem bila pozorna na to, kako bo krajinski arhitekt ali oblikovalec vrtov prezentiral svoj predlog v npr. reviji Rože in vrt in podobnih Smile . Večinoma sem bila razočarana, saj so se prezentacije še vedno risale v 2d, z barvicami, ob strani pa so bile fotografije in opis predlaganih rastlin. Kljub temu, da se poklicno ukvarjam z oblikovanjem okolja v 3d, moji programi ne vsebujejo toliko rastlin, kot bi jih rada vstavila v kakšen projekt.
Ker nisem znala drugače in ker je bilo treba splanirat lastne gredice, sem se lansko leto zadeve lotila na ta način. Na internetu sem poiskala fotke rastlin, ki sem jih nameravala vključit, jih malo obdela v Phptoshopu, jih izrezala iz originala ter jih vključila v mojo fotografijo.


Z rezultatom seveda nisem bila najbolj zadovoljna Smile .

Pred kratkim pa sem naletela na teli dve fotografiji.

Themayocynic je, na eni od tem na GardenWeb forumu, vprašala za nasvet pri zasaditvi svojega predvrta

Author: themayocynic from GardenWeb forum

Bhnash pa ji je predlagano kar prikazala s fotomontažo

Author: bhnash from GardenWeb forum

Takšna prezentacija meni izgleda fantastično! Shocked Na začetku sem mislila, da so na original "prilepljene" r.ožice, kot sem jih lepila jaz na moji rumeni zasaditvi, potem pa sem po raziskovanju odkrila tale programček, Realtime Landscaping Photo, http://www.ideaspectrum.com/rls_photo_overview.php , s katerim je bila tale prezentacija narejena.

Svetujem ogled videa Cool

Jaz sem si zdowloadala demo in ga preizkusila s svojo fotografijo. Nad rezultatom sem seveda navdušena Very Happy . Programček ni pretirano drag in vsebuje kar 3200 visoko resolucijskih rastlin (demo vključuje le peščico). Mogoče si ga celo privoščim Laughing

prej


potem


No, tole pa mi je dejansko lani uspelo. Drugo leto se bom bolj poskusila približati želenemu Smile .



Na kakšen način pa si ostali planirate okrasne vrtove?

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 23 Feb 2010 16:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No ko se že nihče ne opogumi.
Jaz polagam lončke na teren, ki ga nameravam zasaditi. Imam srečo, da imam odličen spomin, rastlin tudi poznam kar nekaj in tudi predstavljam si, kako bo vse skupaj izgledalo, ne zmorem pa v mislih planirati koliko prostora bo vse skupaj vzelo. Tako da si sestavim spisek željenih rastlin in potem skiciram na list teren v merilu kjer en kvadratek predstavlja en m2, na zemljo postavim lončke in potem prerišem na list. Posamezne rastline narišem z različnimi barvami in znaki in potem preštejem tudi potrebno število posameznih rastlin.
Mislim, da mi kar gre. Imam pa kar natančno predstavo o tem, kako bo zgledalo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 23 Feb 2010 16:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Embarassed Embarassed nimam zmožnosti prave predstave, kako bo izgledalo, nimam potrpljenja z zbiranjem podatkov in načrtovanjem. Ponavadi spomladi, ko vidim prazna mesta, pomislim, kaj bi tam rastlo, ali pa si zaželim rastino, jo nabavim in potem razmišljam, kam bi jo vtaknila. Rezultu seveda zato manjka tiste prave harmoničnosti, ki jo sicer takoj prepoznam, ne znam je pa ustvariti. Ampak kljub temu uživam Very Happy .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aron



Pridružen/-a: 07.02. 2008, 17:51
Prispevkov: 399
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: 23 Feb 2010 20:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi sam na nove gredice postavim lončke, ter si s tem pomagam kako posaditi rastline. Za balkonske zasaditve in korita pa zasaditev narišem na papir sedaj ko je dovolj časa, da potem ne iščem in premišljujem po vrtnarijah.
_________________
Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01
Prispevkov: 1152
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 24 Feb 2011 07:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

spela živio. elektronski program zasaditve je tehnično odličen in hitro izvedljiv a prav ta sodobna tehnologija, brez prisotnosti človeške roke pri nastajanju slike, je zelo umeten in barvasto tako močan, da mi dela odpor. seveda je zelo uporaben pri delu katerega opravljaš. izredno domisleno in veliko bolj prezenten mi je tvoj poskus načrta zasaditve. rastline imajo, bi rekla eno dušo in so kvadratki zelo dobra grafična rešitev.
jaz bom imela letos ogromno dela. zadala sem si nalogo, kateri bi lahko rekla "totalna sprememba, ali z glavo v zid" namreč, ne samo nabava, zasaditve rastlin tudi obrobe, stebrički, potke, napajalniki za ptice, ježa in in...in...začela sem že jeseni. delam pa tako, da imam neko izhodiščno točko nekaj kot je npr. napajalnik za ježa, ali 3m čisto na novo nabavljenih in umeščenih rastlin, ali visoka greda. zapomnim si, ne imen kot ima to lastnost Gardenja, zapomnim in živo vidim slike, situacije, detajle itd. seveda si to tudi skiciram na papir in v mislih (in velikokrta spreminjam). pri ustvarjanju želene kompozicije katero bom realizirala se podrejam zahtevi rastline (sončno-senčno, vlažno- suho, obala-kontinentalno) ostalo kot so višina in barve rastlin (horizontala-vertikala, umirjenost-dinamičnost, plan-kontraplan itd) izbiram tako, da izpolnim svoje videnje maksimalno. s posnetki bom prikazala potek dela. lp voda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lana



Pridružen/-a: 13.02. 2008, 18:57
Prispevkov: 659
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: 24 Feb 2011 15:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uf, jaz pa nimam tako dobrih vizuelnih predstav kot gardenja in ona jih zares ima, ker ima totalen smisel tako za kombiniranje, kot za to, kako to na koncu izpade. Sama delam čisto po občutku, pa lončke kar tja postavljam na vrt, pa si ogledujem kako bi to zgledalo, pa seveda precej delam z razumskega stališča kaj kakšna rastlina rabi in koliko je visoka, ter kam bi pasala, ostalo pa ne znam. Zato vsako leto kaj prestavljam in tako.
Bi pa rada samo to rekla, da mene te narisane postavitve v rože in vrt motijo, ker so vse rastline narisane v času cvetenja. NI realna slika, preveč je plastična. Tudi cvetenje in v tistem času zelene rastline moraš skombinirat, da to skupaj paše. Tako da v resisi nisem prepričana, da vedno zares izpade, kot je narisano. Včasih postavijo sončne in senčne rastline skupaj, morda kakšna propade, ne dela dobro. Kaj pa vem. Komplicirano je tole. Če k temu dodaš še druge elemente nežive narave, pa je to še bolj izziv in matematika ter vizualizacija svoje sorte. Težka reč.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Šuška



Pridružen/-a: 24.03. 2013, 23:58
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: 10 Sep 2013 21:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem zdaj v fazi načrtovanja, ampak ker nivoji še niso razdelani in hiša še ne stoji, je samo še toliko težje? Sem pa takšna, da vsakič v vrtnariji najdem kakšno " novo" rastlino, ki mi je všeč, tako da ne vem, kako se bo to izšlo, ko bom imela res prostor Smile Ko razmišljam o zasaditvi, skušam načrtovati predvsem na dane pogoje, potem pa izbiram med rastlinami, ki jih poznam in iščem nove. Se pa načeloma ne bi odločila za kakšno muhavko ali kaj, kar je čisto proti danim pogojem. Edino sukulentnemu vrtu se bom težko odpovedala, pa čeprav je moja zemlja daleč od peščene Smile Glede št. sadik bom pa najbrž premeri,a na tlorisu in jih predvidela toliko kot naj bi jih bilo na m2 ( recimo Golob Klančič imajo fino napisano). Še najraje bi si pa kar nosila iz vrtnarij (če bi imela dovolj denarja Smile) vse, kar mi je všeč, in potem sadila. Ravno danes sem odkrila Eucalyptus Gunni in sem se čisto stopila.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 11 Sep 2013 07:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Šuška postopoma pesek dodajaj in humos. Takrat recimo ko rahljaš. In imej v mislih, da se rastline razraščajo. Mene oz.moj vrt so že prerastle in je potem veliko dela s tem, da preprečiš, da ne zadušijo druga druge.

Če boš pa v vrtnarijah kupovala, kupuj tam, kjer rastlin ne naspidirajo z gnojili, da jih lažje prodajo, kupuj trpežne, nezahtevne. Najboljša vrtnarija pri nas, kjer vzgajajo skoraj brez kemije je sigurno Vrtnarija Trajnice Golob-Klančič. Wink
_________________
Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Okrasni vrt
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.