|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Bi vzgojili rastlino tobaka ali dve če vam pošljem seme oz. sadiko? |
Z veseljem bi imel(a) to lepo rastlino, če vi vzamete tobačne liste, ko dozorijo, ker sam(a) ne kadim |
|
14% |
[ 5 ] |
Z veseljem |
|
74% |
[ 26 ] |
Je to legalno? |
|
2% |
[ 1 ] |
Ne, hvala ampak lepo, da ste vprašali. |
|
8% |
[ 3 ] |
|
Skupaj glasov : 35 |
|
Avtor |
Sporočilo |
koscak
Pridružen/-a: 16.12. 2012, 17:39 Prispevkov: 11 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: 06 Jul 2013 13:43 Naslov sporočila: |
|
|
Katarinca več pip rabim zaradi rotacije ker po kajenju in čiščenju je fajn če pipa stoji minimalno 24 ur pred novim kajenjem zato rabiš večji nabor pip, načeloma je tudi 1 dovolj samo bolj jo moraš čuvat ker ti lahko pregori.
Ker sem ga prvič sadil sem ga negoval kot malega otroka čeprav ne rabi veliko nege, ni mi všeč severna stran samo nimam izbire, posledično so listi malce tanjši to je tako imenovani " senčni tobak " ki ga sadijo že veliko let v ameriki ( raste celi čas v senci ) in ga uporabljajo za zavijat cigare za zadnji sloj.
pa tudi rast zaradi tega ni najbolj optimalna, zdaj ko cveti je tam nekje na 120-130 cm višine. Bom opisal moj hitri postopek fermentacije, jagermeister je za okus.
moj postopek hitre fermentacije:
1) listi se sušijo vsaj 2 meseca
2) naredim mešanico vode in medu v navadnem razpršilcu ter temeljito škropim liste in jih ravnam, zlagam na kupe po 10-20 listov
3) kup mokrih lepljivih ;) listov zvijem v veliko cigaro in v peki papir ter navijem špago okoli ter zategnem
4) tako zavite role dam v pečico na 50- 65 stopinj za 3 ure, zraven dam šalico vode zaradi vlage
5) po treh urah vzamem role ven odvijem ter preložim liste, tisti ki so bilki noter gredo na zunajo stran role po potrebi škropim z mešanico vode in medu. potem jih spet zvijem in v pečico za 3 ure
6) ta postopek ponoviš 4 - 5 krat
7) ko končaš z " pečenjem" ga vzameš ven odviješ in narežeš po želji, jaz sem ga kar z ostrim nožem ter ga razpostreš po papirju ter ga pustiš da se suši nekaj ur oziram po občutku, mokrega ni dobro zapirat v škatle ker lahko rata plesniv. V tej fazi ga lahko poškropite z kakšnim likerjem ali s čim drugim da se navzame arome )
ko je vsaj priblišno suh tako kot je treba ga lahko zapreš v kakšno posodo ter pustiš počivati vsaj še kakšna 2-3 cmeseca. Iz iskušnje povem da čim dlje stoji tem boljši je, moj iz lanskoletne pridelave počiva že pol leta in je fenomenalen.
Pomemben podatek fermentacijo lahko prepoznaš po vonju:
1) stopnja : tobak ima vonj po sveže pokošeni travi
2) stopnja : tobak ima vonj po rozinah
3) stopnja: tobak ima vonj po tobaku ;) _________________ veritas vos liberabit |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 06 Jul 2013 14:22 Naslov sporočila: |
|
|
Koscak, najlepša hvala za izčrpen opis. Kakšna ideja, tole z jaegermeistrom . Pa tudi med. Zdajle se mi zdi vse jasno. Ko bo pa moj tobak zrasel in bo treba začeti postopek, bo pa gotovo spet kup vprašanj . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
koscak
Pridružen/-a: 16.12. 2012, 17:39 Prispevkov: 11 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: 07 Jul 2013 08:03 Naslov sporočila: |
|
|
Mislim da makedonci samo sušijo tobak, načinov fermentacije imaš več vrst, ta način, ki sem ga uporabil, so baje uporabljalli nemški priseljenci v ameriki. Ja zanimivo je spremljat vonjave sploh takrat ko diši po rozinah _________________ veritas vos liberabit |
|
Nazaj na vrh |
|
|
saska71r
Pridružen/-a: 06.05. 2012, 11:46 Prispevkov: 107 Kraj: LITIJA
|
Objavljeno: 08 Jul 2013 02:33 Naslov sporočila: |
|
|
Moj mož je liste najprej sušil zunaj pod streho na zraku.Začeli so mu plesnovati.Zato jih je raje prenesel na podstreho pod pločevinasto streho kjer ni veliko vlage je pa visoka temperatura in kmalu za tem je začela dišati cela podstreha po medu.Pomeni,da se lepo suši. _________________ Za srečanje in kavico :)naslov in telefonsko javim na ZS |
|
Nazaj na vrh |
|
|
abudabi
Pridružen/-a: 02.01. 2012, 21:28 Prispevkov: 158 Kraj: 1000 Ljubijana
|
Objavljeno: 10 Okt 2013 22:21 Naslov sporočila: |
|
|
No, me veseli, da je vsem tako dobro uspel tobak. Moj tobak je pospravljen na varno. V glavnem mi je kar uspela letina. Dela je bilo in je še veliko. Semena tudi. Nekaj tobačnih semen še ni dozorelo in so še zunaj. Fermentacija Burleya je v teku. Letos se mi je zaradi dolgega dopusta izjalovila gredica z Virginijo in jo bom imel premalo za svoje potrebe.
Veliko tobaka sem že zrezal s pomočjo tegale strojčka http://www.bolha.com/stroji-orodja/rocno-orodje/skarje/strojcek-za-rezanje-tobaka-1289643656.html?aclct=1380961217
Odlična zadeva za domačo uporabo. Širina reza je dober milimeter in je primerna tako za tube in ročno polnjene cigarete, kot tudi za razrez tobaka za pipo.
aja pa še bombonček:
_________________ Lp, Maks |
|
Nazaj na vrh |
|
|
saska71r
Pridružen/-a: 06.05. 2012, 11:46 Prispevkov: 107 Kraj: LITIJA
|
Objavljeno: 03 Nov 2013 10:19 Naslov sporočila: |
|
|
Mene zanima razlika med sortami.kako se loči.Eni so imeli ogromne liste drugi pa na isti zemlji isto gnojenje in zalivanje manjše.Zanima me razlika predvsem virginija in burley.Prav tako imajo različno velike čaše z semenom eni so veliki drugi pa manjši _________________ Za srečanje in kavico :)naslov in telefonsko javim na ZS |
|
Nazaj na vrh |
|
|
abudabi
Pridružen/-a: 02.01. 2012, 21:28 Prispevkov: 158 Kraj: 1000 Ljubijana
|
Objavljeno: 03 Nov 2013 14:16 Naslov sporočila: |
|
|
Virginija:
Burley:
Najlepše se vidi razlika listov pri steblu, kako so upeti. _________________ Lp, Maks |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 03 Nov 2013 14:42 Naslov sporočila: |
|
|
Meni so od znanih najbolj zanimivi od sorte Gaucharo. Taki vitki, elegantni, dalo pa manjšo koločino. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
abudabi
Pridružen/-a: 02.01. 2012, 21:28 Prispevkov: 158 Kraj: 1000 Ljubijana
|
Objavljeno: 26 Jan 2014 18:23 Naslov sporočila: |
|
|
Evo, pa je sezona mimo. Pospravil sem ves tobak. Posušil vse seme in sem pripravljen na novo sezono. Tole je bila moja druga sezona in veliko sem se naučil. Ko zdaj berem za nazaj, kaj vse smo pisali, se moram kar nasmejati.
Ko že misliš, da ti je vse jasno pa ustreliš kozla.
Letos sem pazil, da ne bi prezgodaj pobiral listov, pa se mi je še vedno zgodilo, da prekmalu. Ne vsega, pa vendar. S tobakom je res veliko dela. Predvsem bom letos sadil manj različnih sort, ker približno že vem kaj potrebujem. Lani še nisem.
Sem pa na drugem tobačnem forumu spoznal veliko ljudi in strokovnjakov na tem področju, tako, da imam tudi veliko novega semena, znanja in najbolj pomembno, vem koga vprašati za nasvet. Pri nas ni tradicije in smo vsi začetniki. Napake si lahko privoščimo, vendar je hitro konec sezone in ostaneš brez zlatih listov.
Druga plat te zgodbe pa je majhen prostor, kjer je treba posaditi še ostale vrtnine in na koncu je vedno premalo prostora za tistih nekaj sadik. Če je kdo zainteresiran za pomoč pri razmnoževanju novih sort se lahko javi na ZS.
Drugače pa vam želim uspešno novo sezono, brez polžev in drugih škodljivcev, brez toče, ne preveč dežja in veliko sonca. _________________ Lp, Maks |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 27 Jan 2014 01:09 Naslov sporočila: |
|
|
Abudabi, pozdravljen, lepo te je brati po dolgem času. Kje se ti zdi, da smo ustrelili največjega kozla? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
abudabi
Pridružen/-a: 02.01. 2012, 21:28 Prispevkov: 158 Kraj: 1000 Ljubijana
|
Objavljeno: 27 Jan 2014 01:43 Naslov sporočila: |
|
|
No recimo en tak komentar je da tobak ne mara preveč sonca in da mu je dobro priskrbeti zavetje. Čimveč sonca!!!
Liste je dobro pustiti na rastlini čimdalj, tako da že sam list začne spreminjati barvo. Recimo listi na Burleyu začnejo rumeneti in dobivajo strukturo kot aligatorjeva koža. Čim debelejši, tem boljši. Več sonca, več arome in nikotina seveda. Nezreli listi niso ravno užitni, tako kot je zelen paradižnik kisel.
Ko je močno sonce se listi povesijo in zgleda, kot da rastlina oveni. To je pravilno. Če ima zemlja dovolj vlage se listi čez noč dvignejo in zjutraj rastlina izgleda drugače. Če pa ne jo pa naslednji dan zjutraj malo zalijemo. Ne pa zvečer, kot smo nekje podebatirali. No, ja lahko. Saj si tudi mi zvečer pred spanjem lahko privoščimo en cappuchino. Še noben ni umrl od tega.
ipd... _________________ Lp, Maks |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ddilove
Pridružen/-a: 28.02. 2014, 15:05 Prispevkov: 27 Kraj: obala
|
Objavljeno: 03 Mar 2014 18:11 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni,
Kot začetnik in nov na forumu se obračam na pomoč. Namreč mam njivo kjer sadim zelenjavo/bom sadil (krompir,paradajz, zelje,ohrovt,solata, itd.) in me zanima poleg katere zelenjave lahko posadim tobak, če sploh lahko? Ta njiva ni glih velika, jo šezmeraj pripravljam ker že mnogo let ni bilo tam nič posajeno, razen lansko leto na enemu kosu paradajz pa par sadik cvetače,kumarc. Letos pa jo širim ker mi je to postalo v veselje in imam dobro leto staro punčko, kateri želim ponudit čim več domače zelenjave
Tako da bi rad čim več izkoristu prostor,poleg tega pa nebi rad, da se mi tobak "tepe" z neko drugo zelenjavo in nakoncu nebi bilo od tega nič.
Že v naprej hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
abudabi
Pridružen/-a: 02.01. 2012, 21:28 Prispevkov: 158 Kraj: 1000 Ljubijana
|
Objavljeno: 03 Mar 2014 18:51 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem imel na eni strani paradižnik, na drugi pa stročji fižol.
Ob stročjem fižolu se je počutil veliko bolje. _________________ Lp, Maks |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 03 Mar 2014 19:51 Naslov sporočila: |
|
|
Ddilove, dobrodošel! Ne vem, če ti bo kaj pomagala tale informacija, pa vendarle; moj se je dobro počutil v delni senci pod hruškami in v družbi okrasnega grmičevja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ddilove
Pridružen/-a: 28.02. 2014, 15:05 Prispevkov: 27 Kraj: obala
|
Objavljeno: 04 Mar 2014 21:17 Naslov sporočila: |
|
|
U super:) imam v planu tudi fižol posadit, tako da lih prav, bosta soseda.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
abudabi
Pridružen/-a: 02.01. 2012, 21:28 Prispevkov: 158 Kraj: 1000 Ljubijana
|
Objavljeno: 04 Mar 2014 21:29 Naslov sporočila: |
|
|
Najboljši sosed tobaku je koruza. _________________ Lp, Maks |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ddilove
Pridružen/-a: 28.02. 2014, 15:05 Prispevkov: 27 Kraj: obala
|
Objavljeno: 04 Mar 2014 23:04 Naslov sporočila: |
|
|
Na moji njivi žal koruza ne uspeva, baje zaradi tega ker sem previsoko na hribu a koruza raste v nižini. Nevem,sam nisem še probal. A glih koruza je moja naj zelenjava. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Cmru
Pridružen/-a: 12.01. 2014, 16:38 Prispevkov: 51 Kraj: Od Biča do Domžal
|
Objavljeno: 16 Mar 2014 03:02 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
Doma imam enega zelo resnega uživalca tobaka. Ne kadi tobaka, ampak uporablja fuge oz pravilno ''Švedsko'' snus-e. To je žvečljiv tobak, ki se zapakiran v vrečkici, zdrobljen je v fin prah in ima primešane soli lahko tudi arome (smokey, češnja, mint itd). Receptov za pripravo domačega žvečljivega tobak je kar nekaj. Zanima me, če je kdo tu tudi uživalec tobaka v taki obliki? Je kdo poskusil z domačim tobakom? Glede na to, da je kupljen pod pultom (drugače se ga v Slo ne da kupiti, na Švedskem pa povsem legalno) preko 6 Eur za 20g oz 20 vrečkic, je prekleto drago in bi midva sama poskusila naredit te vrečkice (How hard can it be?) Za to bi pa kupila/sfehtala seme tobaka. Pa kar tukajle
Za vsakršno informacijo se najlepše zahvaljujem... _________________ dies diem docet |
|
Nazaj na vrh |
|
|
matej122
Pridružen/-a: 19.04. 2014, 09:07 Prispevkov: 3
|
Objavljeno: 23 Apr 2014 08:51 Naslov sporočila: |
|
|
pozdravljeni!
sem nov na forumu tobak pa gojim že tretje leto. zanima me če lahko opravim fermetacijo na tobačnih listih od jeseni?liste sem dobro posušil pred zimo pa zapakiral v vakuumsko vrečo, ker sem nameraval narediti prostor za fermetacijo vendar nikakor ne najdem časa in me zanime če sedaj ta tobak lahko fermetiram po tej metodi v pečici? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Vse o vseh rastlinah Seznam forumov
-> Vzgoja rastlin Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Stran 6 od 7 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|