Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Lucerna

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> A la carte - Prehrana rastlin
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Polarbear



Pridružen/-a: 24.07. 2010, 10:14
Prispevkov: 143

PrispevekObjavljeno: 14 Maj 2012 18:23    Naslov sporočila: Lucerna Odgovori s citatom

Zanima me kje bi dobil lucerno v peletih ali prahu za gnojilo?
Količina tam od 100-200 kg...
Preiskal sem že okoliške kmetijske zadruge, pa nič uspeha...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 14 Maj 2012 18:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prvič slišim za liucerno, ki bi bila gnojilo. Lahko o tem napišeš kaj več, prosim?
Misliš kaj takega? http://www.misteriji.si/art/Za_vrt/Bio-alfalfa_gnojilo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vida



Pridružen/-a: 03.06. 2008, 09:44
Prispevkov: 1390
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 15 Maj 2012 08:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Polarbear, težko boš najbrž kupil lucerno za gnojilo, saj je lucerna predvsem izredno zdravo krmilo, morda najdeš pod krmilo tu jo imajo čisto spodaj 25 kg vreče... in TU samo da ne veš kako so jo pridelali ...
Drugače pa sem tudi sama kupila tole lucerno, ki jo navaja metuljc, da sprobam zadevo, je pa drago, če ena vrečo zadostuje za eno drevo , oziroma 2 vreči na 100m2 Confused hmmm.
_________________
užitni rajski vrt
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Polarbear



Pridružen/-a: 24.07. 2010, 10:14
Prispevkov: 143

PrispevekObjavljeno: 15 Maj 2012 16:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja Metuljc lucerna je izvrsten vir dušika+vsebuje še neke encime ki naj bi pospeševali rast...
Tisi link sem že prej našel,samo ne mislim plačevati 15 evrov za 4 kile,če bi kje našel lucerno za živinsko krmo bi bila sigurno ceneje!
Hvala Vida za linke,bom prečekiral...
Madona imaš pa kar probleme če hočeš zamešati domače biognojilo Laughing Laughing
_________________
Teaming with microbes
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 15 Maj 2012 16:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Polarbear je napisal/a:
Ja Metuljc lucerna je izvrsten vir dušika+vsebuje še neke encime ki naj bi pospeševali rast...

No, lucerna seveda v koreninskih gomoljčkih gosti simbiontske bakterije rodu Rhisobium, ki iz zraka vežejo N2 v za rastline uporabno obliko, nitrat. Ne, ker bi bile do rastlin tako prijazne, to je peč njihov vir energije. Ne bi pa rekla, da ima nadzemni del lucerne tako velike količine dušika v taki obliki, da bi bilo to kaj posebej pomemben vir dušika za rastline. Ne gre pozabiti, da je treba ta dušik še spremeniti tako, da bo rastlinam dostopen. V nadzmenih delih lucerne je večinoma v beljakovinah. O encimih iz lucerne, ki naj bi pospeševali rast, ne vem nič, načeloma pa rast pospešujejo rastlinski hormoni, ki pa so kemijsko gledano kisline in ne beljakovine.
No, ker sem daleč od vseznalke, bom zelo vesela, če boš postregel z relevantnimi viri informacij.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Polarbear



Pridružen/-a: 24.07. 2010, 10:14
Prispevkov: 143

PrispevekObjavljeno: 16 Maj 2012 15:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Metuljc,nisem preveč strokovno podkovan,zato včasih kar bleknem kakšno polresnico Cool .
Tole delam kot eksperiment,ker ne mislim več kupovati pakiranih BIOgnojil....
Iščem sestavine,ki jih uporabljam za moj brbotalnik(zračeni kompostni in drugi čaji).

Tole sem našel na hitro...

Alfalfa Meal

Alfalfa provides many nutritional benefits not only for plant use, but for soil organisms as well. One very important ingredient is tricontanol, a powerful plant growth regulator.

Orchid and rose growers make an alfalfa tea and spray it directly on as a foliar fertilizer. Alfalfa is very high in vitamins, plus N-P-K-Ca, Mg, and other valuable minerals. It also includes sugars, starches, proteins, fiber and 16 amino acids. Approximate analysis is 3-1-2.

Sprinkle lightly over garden and water, or use about a handful (depending on the size) around each rose, tree, or shrub. Alfalfa meal and hay used for mulch contain vitamin A, folic acid, trace minerals and the growth hormone “tricontanol.” Use at 25 pounds per 1,000 square feet or 400-800 pounds per acre.

Alfalfa helps plants create larger flowers and increases the tolerance to cold. Make alfalfa tea by soaking 1 cup of alfalfa meal per 5 gallon of water.

Good for all flowering plants. Research has shown that using more is not better. At recommended rates alfalfa worked wonders on roses but it could be overused causing adverse effects.

Še iz druge strani...

Alfalfa Meal works as an organic fertilizer, utilizing microbacteria to break down and produce heat that accelerates the decomposition of the minerals within the meal. Rhizobacteria activity further dissolves the nutrients, making them more readily available for use by the plant. Using Alfalfa Meal is easy, and provides an alternative to other organic fertilizers such as blood meal or compost that may contain excessive amounts of nitrogen for more delicate plants.

Alfalfa Meal is a rapid decomposer, and can naturally generate a lot of heat in a short amount of time. This heat generating ability means that Alfalfa Meal is also a good accelerant for use with any compost pile. Mulching Alfalfa Meal into the main body of the pile will aid decomposition and produce quicker results.

Whether you use it to fertilize your plants or accelerate your compost, Alfalfa Meal is a fantastic way to help your garden achieve greater success.
_________________
Teaming with microbes
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 16 Maj 2012 20:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Iz teme akumulatorji hranil.
Citiram:
Lucerna (Medicago sativa) vsebuje vse esencialne aminokisline, kalcij, magnezij, fosfor, natrij, kalij in silicij. Vsebuje tudi vitamin K, A (v obliki beta karotena, visok delež) in vitamin B. Alfalafa spada med rastline, ki vsebujejo največ klorofila.

Je splošno znana kot rastlina za gnojenje. Vsebuje namreč Triacontanol, ki je zelo pomemben, saj deluje na druge rastline kot stimulant rasti. Predvsem se uporablja pri vegetativni fazi.

Minerali (v posušeni lucerni)

* Dušik 3.75-5.5 %
* Kalij .75 - 3.5 %
* Fosfor .3 - .7%
* Kalcij 1 - 2 %
* Magnezij .30 - 1 %
* Sulfur .2 - .5 %
* Mangan 30-200 ppm
* Železo 20-250 ppm
* Bor 20-80 ppm
* Baker 5-20 ppm
* Zink 20-70 ppm

_________________
zemlja, voda, sonce, zrak, svoboda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vida



Pridružen/-a: 03.06. 2008, 09:44
Prispevkov: 1390
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 17 Maj 2012 08:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja tale alfalfa je res super vsestranska rastlina, odlično nadomestilo tudi kot dodatek prehrani namesto alg, saj vsebuje več klorofila in mineralov kot le te.

Tu še podatek: Lucerna (nemška detelja ali alfalfa) vsebuje izoflavone, kumarine, alkaloide, vitamine in porfirine. Izoflavoni in kumarini delujejo podobno kot estrogeni, zato jo lahko s pridom uporabljamo za zdravljenje težav z menstruacijo in v menopavzi.. Vsebuje še veliko beta karotena, vitaminov A, B, C, D, E in K ter mineralov kot so: kalij, železo, kalcij in fosfor. V telesu deluje kot raztrupljevalec, ker vsebuje veliko klorofila (slabokrvnost) Pomaga pri sluzničnih razjedah, saj je alkalna in nevtralizira želodčno kislino (zgaga). Alfalfa je laksativ, diuretik in znižuje telesno temperaturo. Pomaga imunskemu sistemu in preprečuje prezgodnje staranje, zdravi težave s prostato in celo povečuje nastajanje mleka. Lucerna je odlična za prebavo, saj vsebuje tudi veliko število encimov. Plinij (23-79 n.š.) je v svojih zapisih omenil, da je lucerno v Grčijo prenesel perzijski vladar Darij (550-486 pr.n.š.), ko je napadel Atene. Semena lucerne uporabljajo ljudje v prehrani že na tisoče let. Alfalfa ni posebej močno zdravilo; ima pa zato širok spekter delovanja in je zelo koristna kot zdravo živilo za okrevajoče bolnike, ki potrebujejo lahko prehrano.

Opozorila: če jemljete antikoagulante, ne uživajte lucerne, ker vsebuje veliko vitamina K, ki pomaga strjevati kri. Če imate avtoimunsko bolezen, ravno tako ne uživajte lucerne.


Tako da se jo splača gojiti in jo potem uporabljaš za karkoli. Wink

Polarbear, vidim da v tujini že na veliko uporabljajo lucerno tudi za gnojenje pri nas pa bolj poredko kdo ve za to, razen kot za pred-posevek za zeleno gnojenje... Tile EKOVID ,ki pa jo edini prodajajo v ta namen pa so zelo dragi. Confused Crying or Very sad če najdeš kakšnega dobavitelja večjih količin prosim sporoči, saj bi tudi sama vzela kakšno vrečo. Wink
_________________
užitni rajski vrt
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
parangalus



Pridružen/-a: 09.08. 2010, 20:22
Prispevkov: 210
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: 05 Jun 2012 17:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na kos zemlje na koncu njivice sem letos posejal lucerno. Vmes pa vrgel pest semen radica za test. Radic veselo raste, kljub zelo zelo slabi zemlji. Dokaz dusika s katerim lucerna bogati zemljo. Sicer ne vem kako bom radic dobil ven iz te goscave... Imel jo bom za zastirko, za segrevanje komposta (ze probal in deluje), posusil jo bom in zmlel za dodatke h skropivom iz vratica in preslice za paradajze bucke in drugo, pa za dodatek moji zemlji za sadike iz komposta kjer rabim malo vec dusika. Ce imate par m 2 zemlje ki ni izkoriscena ali jo zelite izboljsat kar pogumno, priporocam. Je zelo hvalezna rastlina za tiste ki ne uporabljate kemije na svojih vrtovih
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tiberian



Pridružen/-a: 10.11. 2009, 12:00
Prispevkov: 89
Kraj: Grajenščak (Slovenske gorice)

PrispevekObjavljeno: 14 Jun 2013 17:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sam sem jo lani posejal po sadovnjaku tik pred večdnevnim deževjem. Terena nisem posebej pripravljal, a se je nekaj grmičkov ohranilo tudi letos (kljub konkurenci ostalih trav). Zanima me, če kdo ve, kdaj točno dozori seme rdeče detelje- je to takrat, ko se cvetovi posušijo in obarvajo rjavo ali pa je kakšen drug znak? Želim jo namreč razširiti in jo pokositi šele po končanem semenenju. Grašica semeni takrat, ko se odprejo stroki - je njeno izpadlo seme takrat že kaljivo? Če ima kdo kaj izkušenj z deteljami, bi ga prosil, če odpiše.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> A la carte - Prehrana rastlin
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.