|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bobolino
Pridružen/-a: 09.05. 2010, 14:05 Prispevkov: 2130 Kraj: okolica Maribora
|
Objavljeno: 21 Maj 2013 10:20 Naslov sporočila: |
|
|
ja, pri vkuhavanju si pa tudi jaz dajem duška. Samo lani nisem niti ene flaške označila, in bolj po konsistenci vem, kje je npr. kečap, kje samo zmleti pardajzi, kje omake, loterija pač.
letos se tega bolj načrtno lotim.
Voda, a so tvoji Pelato Siciliano enaki kot tisti, ki si mi jih dala eno leto prej, ki jih jaz imenujem Pelati od Vode. Takrat si mi dala posušen krhelj paradižnika. Semena se mi sicer ne zdijo podobna. _________________ "But he that dares not grasp the thorn
should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 12.11. 2010, 21:35 Prispevkov: 183 Kraj: Žiri
|
Objavljeno: 21 Maj 2013 11:30 Naslov sporočila: |
|
|
Punce, kolegica ima strojček od Zepterja, ki loči kožico in semena od paradižnika, potem pa kuhajo mezgo, ajvar...
Sem prvič od nje slišala za tak strojček, še vedela nisem, da obstaja.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ERIENNE
Pridružen/-a: 30.04. 2010, 06:55 Prispevkov: 258 Kraj: NOVO MESTO IN OKOLICA
|
Objavljeno: 21 Maj 2013 11:58 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem do sedaj kuhala omake iz tega kar sem pač imela, nekaj pelatov, večina pa ostalega, kar se pač ni sproti pojedlo. Itak da se da in je omaka glih tako dobra. Tudi jaz sem kuhala oranžne omake, rumene in rdeče. Je fajn če imaš dovolj robe v eni barvi.
Mi je bilo pa vedno škoda, ker je veliko odpadka, oziroma omake je redka če ne scediš tekočine iz paradižnika. Zato je dobro uporabit bolj mesnate oaradižnike, ki pa jih nikoli ni bilo dovolj- smo jih raje sproti pojedli. Če hočeš kuhat omako- veliko omake je fajn da nimaš 100 in več sort z goro češnjevcev kot sem jo imela jaz , ampak da si posadiš več mesnatih, al pa pelate prav z tem namenom. Ker lani mi je ostalo polno Midday sun, češnjevcev, ki so delali kot zmešan, vendar so sočni, polni tekočine in iz celega škafa dobiš nato bolj malo goste omake. _________________ http://www.mojalbum.com/erienne |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ERIENNE
Pridružen/-a: 30.04. 2010, 06:55 Prispevkov: 258 Kraj: NOVO MESTO IN OKOLICA
|
Objavljeno: 21 Maj 2013 12:04 Naslov sporočila: |
|
|
A se spomnite lani na paradajz fešti je bila ena mašinca - ročna pasirka razstavljena.
No jaz sem z njo delala in meni je fenomenalna, odpadek je le tenka kožica čez katero se čez vidi in pa ostalo, kar že sami prej odstranimo.
Paradajz prerežem na pol, stisnem obe polovici, da sok in semena zbrizgajo ven, dam v lonec, pokrijem za par minut da vse skupaj ovene in spusti še dodatno vodo. Odlivam tekočino dokler je bistra nato pa vse skupaj v mašinco in vrtet. Odpadek dam nato še enkrat v mašinco in na koncu dam na kompost tenke čisto prosojne lupinice. Goščo pa na štedilnik, samo še malo prevre žlico soli, sladkorja in vrelo napolnim v tople kozarce, vse skup zložim kar v hladilno torbo ( brez hladilnih vložkov ) in vakum potegne, nič se ne skisa...
Po tem postopku mi ni treba več tako dolgo kuhat, vse skupaj j prej končano, packarije je pa isto _________________ http://www.mojalbum.com/erienne |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ERIENNE
Pridružen/-a: 30.04. 2010, 06:55 Prispevkov: 258 Kraj: NOVO MESTO IN OKOLICA
|
Objavljeno: 21 Maj 2013 12:07 Naslov sporočila: |
|
|
Vidim sedaj po sliki, da Pantano Romanesco ni pelat. Zadnji dve leti sem zbirala semena paradižnikov za omako. Očitno sem tudi tega dobila za omako in ga spravila v skupino pelatov.
No, če se ne bo skuhal v omakco, ga bomo pa drugače pojedli. To mu ne uide _________________ http://www.mojalbum.com/erienne |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 09.05. 2010, 14:05 Prispevkov: 2130 Kraj: okolica Maribora
|
Objavljeno: 21 Maj 2013 12:07 Naslov sporočila: |
|
|
jaz imam pa še kar tisto staro pasirko....
posledično pa cel vrt sejančkov paradižnika, katerih semena ni uničilo prekozimsko bivanje v kompostniku...
Zapišem za drugo leto - plodovke ne direkt na kompost, ampak prej v Organka!!! _________________ "But he that dares not grasp the thorn
should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01 Prispevkov: 1152 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 21 Maj 2013 12:13 Naslov sporočila: |
|
|
ko sem prej omenjala pasiranje, je prav to skozi mašinico katero si omenila. a zakaj kljub temu kuham dalj časa, enostavno za to ker mi se zdi mezga kvalitetnejša, če je gosta. ne maram, da se zlije samo rdečkasta tekočina, ker v njej je še viliko vode od paradižnika in to ne shranjujem. lpvoda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 09.05. 2010, 14:05 Prispevkov: 2130 Kraj: okolica Maribora
|
Objavljeno: 21 Maj 2013 12:15 Naslov sporočila: |
|
|
Voda, a prebereš vprašanje o tvojih pelatih, ki sem ti ga zastavila zgoraj? Prosim? _________________ "But he that dares not grasp the thorn
should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01 Prispevkov: 1152 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 21 Maj 2013 12:15 Naslov sporočila: |
|
|
Bobolino tisto ta staro leseno (ladjico) sem tudi jaz uporabljala do pred nekaj let. odlična je a potrebno je več napora, samo v tem je razlika. lpvoda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01 Prispevkov: 1152 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 21 Maj 2013 12:18 Naslov sporočila: |
|
|
Bobolino, enak pelato sicilijano. ko bodo rodili boš najlažje ugotovila. lpvoda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
viktorh
Pridružen/-a: 03.12. 2012, 18:34 Prispevkov: 314 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 22 Maj 2013 10:25 Naslov sporočila: |
|
|
Pa sem jih dočakal:
MARIJAV, bratje so ju sprejeli....Hvala!
_________________ viktorh |
|
Nazaj na vrh |
|
|
*pika*
Pridružen/-a: 15.12. 2011, 18:10 Prispevkov: 1312
|
Objavljeno: 22 Maj 2013 10:57 Naslov sporočila: |
|
|
viktorh, lepo! Ponoči pa pod ključ, da se kdo mimo ne pripelje
Po tisti toči je kar veselje pogledat lonec, ki mu je prizaneslo, tole je native sun:
pa gartenperle že poveša vejice, par plodov je sicer malo obtolčenih od toče, a mislim, da bodo vseeno dozoreli:
Ostali balkonski tudi pridno sledijo s par plodovi vsak, na zrele še bomo pa čakali. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11 Prispevkov: 2630 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 22 Maj 2013 11:13 Naslov sporočila: |
|
|
Viktor, tale trgovinska vejica paradižnikov pa prav lepo paše na tole mlado rastlino |
|
Nazaj na vrh |
|
|
viktorh
Pridružen/-a: 03.12. 2012, 18:34 Prispevkov: 314 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 22 Maj 2013 11:15 Naslov sporočila: |
|
|
*pika*,
ne pod ključ - pod kopreno. Za petek je napovedana bistvena ohladitev.
Kar je na vrtu bom vse pokril, lonce pa prenesel pod nadstrešek ob hiši.
Buče, kumarice, paprika, jačevci, vse cveti....
lp Viktor _________________ viktorh |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tigrček
Pridružen/-a: 01.12. 2012, 17:32 Prispevkov: 359 Kraj: videm dobrepolje
|
Objavljeno: 22 Maj 2013 15:37 Naslov sporočila: |
|
|
gledam tele slike in ugotavljam koiko so to veliki lonci koliko fi imajo v cm. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
*pika*
Pridružen/-a: 15.12. 2011, 18:10 Prispevkov: 1312
|
Objavljeno: 22 Maj 2013 15:59 Naslov sporočila: |
|
|
Tisti zgornji zeleni zgledajo nekako tako veliki kot moji, torej nekje 30-32cm premera. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tigrček
Pridružen/-a: 01.12. 2012, 17:32 Prispevkov: 359 Kraj: videm dobrepolje
|
Objavljeno: 22 Maj 2013 19:47 Naslov sporočila: |
|
|
po pregledu sadik paradižnika posajenih na vrt ugotavljam, da je verjetno vsa letnina izgubljena, paradižniki, ki so bolezensko napadeni izgledajo zelo slabi, listi so uničeni kljub špricanju, ki je bilo prepozno, ves trud in veselje je verjetno zaman.če bo kaj rodilo bo samo tisto, ki mi je vzgojila ena tukaj iz foruma, pa še tisto sem polovico šenkal kolegu, ker nisem imel kam več sadit.zelo sem žalosten in razočaran |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tigrček
Pridružen/-a: 01.12. 2012, 17:32 Prispevkov: 359 Kraj: videm dobrepolje
|
Objavljeno: 22 Maj 2013 19:51 Naslov sporočila: |
|
|
plevel pa raste po celemu dvorišču, še ko ga pošpricam s strupom noče rjav ratat.prokleto sranje, kar bi pa rad pa nič ne zraste |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 22 Maj 2013 19:55 Naslov sporočila: |
|
|
Tigrček, pa si ti ziher, da je to plesen? Malo zgodaj se mi zdi zanjo. Bi morda pofotkal in pokazal? So vsi listi bolni ali samo spodnji rjavi? Saj ne, da bi hotela pametovati, ampak morda gre za kaj drugega. Take lepe sadike si nam pokazal, da me kar srce boli, če bi šle v nič. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
notranjka
Pridružen/-a: 21.06. 2012, 18:51 Prispevkov: 191 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
Objavljeno: 22 Maj 2013 20:08 Naslov sporočila: |
|
|
Joj Tigrček prav hudo mi je,res.
Le poslušaj Melono,verjetno ima prav.
Kaj pa če je samo sončev ožig?
Malo poslikaj ti bo lažje pomagati .
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Vse o vseh rastlinah Seznam forumov
-> Paradižnik Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 67, 68, 69 ... 84, 85, 86 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 67, 68, 69 ... 84, 85, 86 Naslednja
|
Stran 68 od 86 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|