Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Kopriva

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Kosobrin
Moderator foruma


Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51
Prispevkov: 1056
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 05 Mar 2008 10:38    Naslov sporočila: Kopriva Odgovori s citatom

Urtica - kopriva

KOPRIVINA JUHA
Potrebujemo 4 jedilne žlice olivnega olja, 1 čebulo, 2 krompirja, skodelico grobo sesekljanih prevretih kopriv, 2 jedilni žlici kisle smetane, jušno zelenjavo, sol, dve jajci.
Priprava: sesekljano čebulo in na kocke narezan krompir prepražimo na olju, dolijemo vodo in dušimo do mehkega, dodamo koprive, zalijemo z vodo v kateri smo predtem skuhali jušno zelenjavo. Ko prevre dodamo dve stepeni jajci in solimo po okusu, na koncu primešamo še kislo smetano.

KOPRIVINO CVRTJE
mlade koprivine vršičke povaljamo v palačinkinem testu in na hitro ocvremo. Cvrtje jemo s solato

KOPRIVIN SIRUP
Potrebujemo: 100 svežih vrhov koprive, 2 l vode, sok 6 limon, 4 kg sladkorja.
Koprivine vrhove kuhamo v vodi 20 minut , odstavimo in pustimo stati 24 ur. Precedimo, dobljenemu soku dodamo sladkor in limonin sok, na rahlem ognju (do 40°C) kuhamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Sirup nalijemo v dobro očiščene in segrete steklenice in takoj zapremo. Pustimo ga stati še 14 dni. Hranimo ga v hladnem in temnem prostoru. Pri uživanju ga razredčimo z vodo. Pomaga pri pomanjkanju železa.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49
Prispevkov: 2353
Kraj: nmv 582

PrispevekObjavljeno: 03 Apr 2008 20:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdaj je zelo primeren čas za nabiranje mladih kopriv - nabiramo mlade vršičke.

KOPRIVE lahko pripravimo tudi, kot "ŠPINAČO"

Naberemo približno 1 kg mladih kopriv.

Rabimo še:
3 stroki česna
žlička masla
žlička kisle smetane
nariban muškatni orešček
1 žlica drobtin


Koprive dobro operemo in blanširamo.
Na maslu prepražimo na drobno narezan česen, ki mu dodamo odcejene in na drobno sesekljane koprive in eno žlico drobtin.
Po približno 5 minutah kuhanja, jed osolimo, ji dodamo malo muškatnega oreščka in tik pred koncem še žlico kisle smetane.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kravzlj



Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08
Prispevkov: 1340
Kraj: Zaboršt pri Dolu

PrispevekObjavljeno: 27 Apr 2009 19:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hej!

Danes sem jedel "špinačo" iz kopriv. Zanimivo, nekaj novega. Vredno poizkusiti!

Lp Luka
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 27 Apr 2009 20:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi jaz sem jo prvič v življenju pripravila prejšnji teden. Naši sploh niso pogruntali, da je iz kopriv. Dobila sem dovoljenje, da lahko ponovim kadarkoli.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49
Prispevkov: 2353
Kraj: nmv 582

PrispevekObjavljeno: 27 Apr 2009 22:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Baje koprive vsebujejo pol več kalcija kot kravje mleko in v njih je lahko tudi do desetkrat več železa, kot v špinači. V njej so tudi nekatere rudnine, kot so: baker, kalij, kalcij, magnezij ..... ter vitamini C, B, K in drugi.
Prav zaradi tega so spomladi koprive tako zelo priporočljive, ko je telo izčrpano od dolge zime.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
harka



Pridružen/-a: 26.12. 2007, 06:10
Prispevkov: 931
Kraj: Ljubljana, tudi do 600m nmv

PrispevekObjavljeno: 08 Apr 2013 09:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekaj angleških receptov iz kopriv:
rižota pesto rezanci ribja juha
_________________
Life lived in fear is a life half lived.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Martinka



Pridružen/-a: 18.07. 2009, 19:48
Prispevkov: 343
Kraj: Kranj, NV: 388 m

PrispevekObjavljeno: 08 Apr 2013 10:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kosobrin, kakšen je pa najprimernejši način shranjevanja kopriv za čez zimo? Sušenje, zamrzovanje, pesto ...?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kosobrin
Moderator foruma


Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51
Prispevkov: 1056
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 08 Apr 2013 11:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zakaj potrebuješ? Če za čaj jih posušiš, če za hrano jih blanširaš in daš v zmrzovalnik.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Martinka



Pridružen/-a: 18.07. 2009, 19:48
Prispevkov: 343
Kraj: Kranj, NV: 388 m

PrispevekObjavljeno: 10 Apr 2013 20:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vedno večkrat berem in poslušam o tem, kako bi morali koprive uživati vsak dan. Pozimi je pa to nemogoče, če si jih prej ne shraniš. Zato sem tudi postavila vprašanje. Kosobrin, hvala za odgovor.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.