|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 05 Mar 2008 10:38 Naslov sporočila: Kopriva |
|
|
Urtica - kopriva
KOPRIVINA JUHA
Potrebujemo 4 jedilne žlice olivnega olja, 1 čebulo, 2 krompirja, skodelico grobo sesekljanih prevretih kopriv, 2 jedilni žlici kisle smetane, jušno zelenjavo, sol, dve jajci.
Priprava: sesekljano čebulo in na kocke narezan krompir prepražimo na olju, dolijemo vodo in dušimo do mehkega, dodamo koprive, zalijemo z vodo v kateri smo predtem skuhali jušno zelenjavo. Ko prevre dodamo dve stepeni jajci in solimo po okusu, na koncu primešamo še kislo smetano.
KOPRIVINO CVRTJE
mlade koprivine vršičke povaljamo v palačinkinem testu in na hitro ocvremo. Cvrtje jemo s solato
KOPRIVIN SIRUP
Potrebujemo: 100 svežih vrhov koprive, 2 l vode, sok 6 limon, 4 kg sladkorja.
Koprivine vrhove kuhamo v vodi 20 minut , odstavimo in pustimo stati 24 ur. Precedimo, dobljenemu soku dodamo sladkor in limonin sok, na rahlem ognju (do 40°C) kuhamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Sirup nalijemo v dobro očiščene in segrete steklenice in takoj zapremo. Pustimo ga stati še 14 dni. Hranimo ga v hladnem in temnem prostoru. Pri uživanju ga razredčimo z vodo. Pomaga pri pomanjkanju železa. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 03 Apr 2008 20:08 Naslov sporočila: |
|
|
Zdaj je zelo primeren čas za nabiranje mladih kopriv - nabiramo mlade vršičke.
KOPRIVE lahko pripravimo tudi, kot "ŠPINAČO"
Naberemo približno 1 kg mladih kopriv.
Rabimo še:
3 stroki česna
žlička masla
žlička kisle smetane
nariban muškatni orešček
1 žlica drobtin
Koprive dobro operemo in blanširamo.
Na maslu prepražimo na drobno narezan česen, ki mu dodamo odcejene in na drobno sesekljane koprive in eno žlico drobtin.
Po približno 5 minutah kuhanja, jed osolimo, ji dodamo malo muškatnega oreščka in tik pred koncem še žlico kisle smetane. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kravzlj
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08 Prispevkov: 1340 Kraj: Zaboršt pri Dolu
|
Objavljeno: 27 Apr 2009 19:32 Naslov sporočila: |
|
|
Hej!
Danes sem jedel "špinačo" iz kopriv. Zanimivo, nekaj novega. Vredno poizkusiti!
Lp Luka _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 27 Apr 2009 20:55 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem jo prvič v življenju pripravila prejšnji teden. Naši sploh niso pogruntali, da je iz kopriv. Dobila sem dovoljenje, da lahko ponovim kadarkoli. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 27 Apr 2009 22:37 Naslov sporočila: |
|
|
Baje koprive vsebujejo pol več kalcija kot kravje mleko in v njih je lahko tudi do desetkrat več železa, kot v špinači. V njej so tudi nekatere rudnine, kot so: baker, kalij, kalcij, magnezij ..... ter vitamini C, B, K in drugi.
Prav zaradi tega so spomladi koprive tako zelo priporočljive, ko je telo izčrpano od dolge zime. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
harka
Pridružen/-a: 26.12. 2007, 06:10 Prispevkov: 931 Kraj: Ljubljana, tudi do 600m nmv
|
Objavljeno: 08 Apr 2013 09:13 Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj angleških receptov iz kopriv:
rižota pesto rezanci ribja juha _________________ Life lived in fear is a life half lived. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Martinka
Pridružen/-a: 18.07. 2009, 19:48 Prispevkov: 343 Kraj: Kranj, NV: 388 m
|
Objavljeno: 08 Apr 2013 10:00 Naslov sporočila: |
|
|
Kosobrin, kakšen je pa najprimernejši način shranjevanja kopriv za čez zimo? Sušenje, zamrzovanje, pesto ...? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 08 Apr 2013 11:47 Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj potrebuješ? Če za čaj jih posušiš, če za hrano jih blanširaš in daš v zmrzovalnik. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Martinka
Pridružen/-a: 18.07. 2009, 19:48 Prispevkov: 343 Kraj: Kranj, NV: 388 m
|
Objavljeno: 10 Apr 2013 20:11 Naslov sporočila: |
|
|
Vedno večkrat berem in poslušam o tem, kako bi morali koprive uživati vsak dan. Pozimi je pa to nemogoče, če si jih prej ne shraniš. Zato sem tudi postavila vprašanje. Kosobrin, hvala za odgovor. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|