|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
cveto dolenc
Pridružen/-a: 30.03. 2013, 13:36 Prispevkov: 38 Kraj: škofja loka
|
Objavljeno: 05 Apr 2013 07:57 Naslov sporočila: vinski kis |
|
|
Jaz iz jabolčnega soka naredim mošt nato pa v odprti posodi počakakam, da se naredi kis brez problema.Sedaj pa k problemu, rdeče vino sem nalil v steklen balon, dodal klobuk od sadnega kisa, dal na toplo pri odprti posodi cca 2 meseca pa se vino neče skisati.Ima kdo izkušne z tem.Zakaj se vino noče skisat? lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 05 Apr 2013 08:22 Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem, mogoče mu je premrzlo. Kolikor se spomnim, je tudi pri nas spreminjanje vina v kis trajalo izjemno dolgo, ampak kis je nastal vrhunski. _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vodenka
Pridružen/-a: 25.02. 2011, 10:33 Prispevkov: 458
|
Objavljeno: 05 Apr 2013 09:43 Naslov sporočila: |
|
|
Morda mu vinskemu kisu nepašejo te kvasovke od sadja ,je pač naj bolje da se doda od samega vinskega kisa .Pa vino bolj na toplo pa bo se hitro skisalo,pa nesme biti zamašeno . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cveto dolenc
Pridružen/-a: 30.03. 2013, 13:36 Prispevkov: 38 Kraj: škofja loka
|
Objavljeno: 05 Apr 2013 12:18 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za nasvete.Vino je domače iz okolice Kopra.Odprto na toplem zraven kamina že od novega leta,pa je še ist kot je bil. Kisal sem že tudi vino iz Štajrske pa se je normalno skisalo,v neporabljeni flaši celo samo.
Sem obupal,bolj me zanima,če je kdo imel podobne izkušnje. lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Furman
Pridružen/-a: 11.05. 2011, 13:10 Prispevkov: 200 Kraj: Kot pri Ribnici na Dolenjskem
|
Objavljeno: 05 Apr 2013 19:50 Naslov sporočila: |
|
|
Očitno imaš predobro vino. Marsikateri vinogradnikk bi ti bil fouš. Njim se včasih nehote skisa
Ali je pa vinu dodan kak dodatek da se nebi skisalo, sam pol pa ni več BIO ? _________________ Boj se ljudi, ki ne znajo jokati.
Ne gledajo v oči
in ne znajo stisnit dlani. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dinksi
Pridružen/-a: 08.05. 2008, 21:35 Prispevkov: 318 Kraj: Lucija
|
Objavljeno: 05 Apr 2013 21:58 Naslov sporočila: |
|
|
Po moje je v vinu preveč žvepla in ocetnokislinske bakterije ne pridejo zraven.
Poskusi s segrevanjem in zračenjem. Segrej vino, da bo mlačno, ne preveč, da ne uničiš okusa, nekje do 30°C. In pretakaj vino iz višine v nižjo posodo, da dobro pljuska. S tem boš uplinil del žvepla in vinu dodal kisik, ki je nujno potreben za preživetje ocetnokislinskih bakterij.
Sam bi postopek več krat ponovil. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 06 Apr 2013 06:07 Naslov sporočila: |
|
|
TULE smo debatirali o isti temi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cveto dolenc
Pridružen/-a: 30.03. 2013, 13:36 Prispevkov: 38 Kraj: škofja loka
|
Objavljeno: 06 Apr 2013 09:00 Naslov sporočila: |
|
|
Se zahvaljujem Dinksiju za razlago,kot Kranc sem rastel med sadnim drevjem, in nimam pojma o trti-vinu razen pitja, da potem boli glava po rdečem vinu,sem mislil,da zaradi količine popitega vina.Nikoli nisem slišal,da rdeče vino žveplajo. To vino sem že pred Veliko nočjo zavrgel,zakaj se pa se ni skisalo me je črvičilo.Ostajam kar pri jabolčnem kisu,ki mi ne dela težav,imam ga tudi za vlaganje.Je kakšna sorta vina iz katerega se da naredit dobr kis? lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01 Prispevkov: 1152 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 06 Apr 2013 13:16 Naslov sporočila: |
|
|
hej a nismo malp pobrkali, žveplajo belo vino a ne rdeče. PS: drugič dodaj malo, magari kupljenega kisa- najboljše je tista sluz katera se nabere(goba) na koncu flaše, npr pola deci in pusti odprto-priprto. čez cca štiri mesece imaš odličen domači kis. nasploh je pa dobro dodajati v stari kis novo vino in pustiti, da se proces zgodi. lpvoda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dinksi
Pridružen/-a: 08.05. 2008, 21:35 Prispevkov: 318 Kraj: Lucija
|
Objavljeno: 06 Apr 2013 13:39 Naslov sporočila: |
|
|
voda je napisal/a: | hej a nismo malp pobrkali, žveplajo belo vino a ne rdeče. |
To je stara šola.
Danes žveplajo tudi rdeča vina. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01 Prispevkov: 1152 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 07 Apr 2013 08:33 Naslov sporočila: |
|
|
o groza. lpvoda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|