Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




lepa vrtna zemlja
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> A la carte - Prehrana rastlin
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11
Prispevkov: 2630
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 31 Maj 2011 19:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kletra, pet bal bo za začetek dovolj. Nič ne močiš, samo potreseš in premešaš v obstoječo prst. Freza je za to idealna, seveda pa gre tudi ročno, samo je bolj mukotrpno in traja kar nekaj ur. Dobro je, da šoto potreseš na fino obdelano prst (ko je že skoraj pripravljena za sejanje semen), potem pa vkoplješ z malo motikico in z grabljami poravnaš...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 01 Jun 2011 12:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kletra je napisal/a:
Kupili smo hišo na parceli 600m2. Približno na 400m2 urejam okrasni in zelenjavni vrt s tem da krčim travno površino, ki je bila že zasajena pred nakupom.

Ne vem kako bunjno raste trava, ampak z njo bi lahko ustvarjali humus, tako da se kosi parkat na leto ali pa se pusti da zraste kolikor zraste in se nato pomendra ali pokosi.

Citiram:
Travno rušo zdaj delno odstranjujemo, delno obračamo okoli, s tem da se trudimo odstraniti čimveč korenin plevelov. Za zastirko uporabljam kar omenjeni substrat in posejala sem facelijo.

Če razmiljaš o frezi, potem bodo korenine vsepovsod razmožene. Facelija ni kaj prida za zastirko, kaj hitro "izgine".

Citiram:
S tem, da letos ne bo pridelka, sem se sprijaznila, rada pa bi nasvet, kako čimbolje pripravim to zemljo za prihodnje leto. Ker je bila ravnokar pogojena z Biogreno oziroma Biopostom, jo nameravam spet gnojiti v jeseni (oktobra?), tokrat z Biovitom ali morda hlevskim gnojem (v žakljih, seveda)?

Si že spodaj napisala. Tudi jaz bi posejal rastline, ki bodo prerahljale zemljo, s koreninami dodale organsko maso v njo in hkrati ustvarile humus na vrhu.

Citiram:
Čez poletje je najbolje, da posejem rastline za zeleno gnojenje, toda kaj (facelija očitno niti ne vzkali, ker je zemlja tako trda)?

Črna detelja in ostale rastline, ki jih dobiš v mešanici zelenega gnojenja. Prevladuje pa naj črna detelja, ki jo lahko kupiš posebej. Ima globoke korenine in bujno rast. Pustiš, da zraste do poznega poletja ali do zgodnje jeseni. Takrat v rastje črne detelje zelo na gosto poseješ belo deteljo, žita in ostale, ter pokosiš črno deteljo in jo pustiš tam, da prekriva semena. Čez zimo se bodo zaradi pregoste in prehitre setve žita poležala in sama zgnilila, kar bo super uvod v pomlad.

Citiram:
...jaz kamenje kar naprej pobiram...

Če želiš, lahko kamenje še vedno pobiraš, ni pa nujno.
_________________
zemlja, voda, sonce, zrak, svoboda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kletra



Pridružen/-a: 16.05. 2011, 17:36
Prispevkov: 186

PrispevekObjavljeno: 01 Jun 2011 23:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za odgovore, nasvete bom seveda upoštevala, potem pa poročam...

Samo tole me še muči: kaj detelja ni trajnica? Da mi ne ostane kasneje kot plevel?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 02 Jun 2011 01:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, je trajnica. Črno sem ti predlagal predvsem zaradi zbite, ilovnate zemlje, ki jo želiš izboljšati. Kasneje ko boš želela gojiti zelenjavo, s črno deteljo ne bo težav, lahko med njo gojiš zelenjavo (sprotno rezanje da ne zasenči rastlin in uporaba za zastirko, pri sejanju ali sajenju zelenjave pa jo spuliš in s tem zrahljaš zgornjo plast zemlje). Če želiš jo lahko tudi z lahkoto odstraniš iz cele površine, če vrtnariš tako, da imaš na gredah golo zemljo.
_________________
zemlja, voda, sonce, zrak, svoboda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kletra



Pridružen/-a: 16.05. 2011, 17:36
Prispevkov: 186

PrispevekObjavljeno: 11 Jan 2012 09:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Poročam, kakšne izkušnje imam zaenkrat. Zemljo (vsaj mojo) najbolj oplemeniti gnojenje z Biopost, Biogrena, ipd.

Odlično rahlja zemljo špinača, bolje kot facelija, pa še poješ jo. Pri nas je uspela maksimalno, sem jo sejala povsod, tudi na okrasni vrt in zdaj je imamo poln zmrzovalnik. Jo tudi zelo radi jemo.

Za zastirko v okrasnem vrtu je najboljši kupljeni specialni sadilni substrat tk2, ki vsebuje precej šote. Ker je naša zemlja težka in jo dež hudo zbije, po saditvi nanesem nekaj cm tega substrata čez vso površino in vse ostane rahlo in še lepo na pogled. Čez leto potem šota rahla zemljo tudi v globino. Pomladi bom prerahljala, pognojila in spet nova zastirka. Lubje absolutno odpade, ker zavira rast mladih rastlin.

Glede kupljene zemlje. Cenena iz Bauhausa vsebuje ogromno nepredelanega lesa in je ne bom več kupila. Malo dražja iz Obija je bila boljša. Ne vem zakaj dodajajo toliko lesa (ceneno, ohranjanje šotišč?), ta les se potem sploh ne predela v zemlji.

Glede kupljenih gnojil. Kupovala bom samo še briketirana, ker sem s hlevskim gnojem v vrečah dobila še ogromno kamna zraven, prave skale. V vrečah konjskega gnoja iz Leclerca pa je bilo več lesa kot gnoja.

Še vedno pa se ne morem odločiti za izdelavo lastnega kompostnika, ker na vrtu, ki je itak majhen, nimam nobenega skritega kotička in se bojim, da bi kompostnik smrdel...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 11 Jan 2012 10:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kletra, kaj če bi le nabavila en mali kompostnik in material sproti posipala z biogenom, podobno kot v Organku?

Sicer kompostnik ni zatesnjen, pa bi vseeno organizmi znali preprečiti neprijeten vonj, pa še kompost bi bil hitreje gotov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kletra



Pridružen/-a: 16.05. 2011, 17:36
Prispevkov: 186

PrispevekObjavljeno: 11 Jan 2012 11:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, pod orehom bi bil primeren prostor. Bom naročila možu, da mi ga naredi iz desk, plastični mi res niso všeč. Še vedno se ga lahko znebim, če mi res ne bo šlo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01
Prispevkov: 1152
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 11 Jan 2012 11:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kletra živio, ko boš delala zabojnik za kompost malo preštudiraj. ponavadi se dela tako, da če so dile je med njima razmak za zrak. vidim, da hočeš naravno in to je čudovito in se z teboj popolnoma strinjam. če opozorim še to je za ta način izdelave kompostnika potrebno pripraviti 3 pregrade. v prvi se nalaga, čez čas se ta materijal obrnjen preloži v naslednji boks in v 3-tega spravljaš čisti zdrav humus. ta način obdela kot verjetno predvidevaš traja 3leta. velikokrat smo neučakani zaradi tega delam tako da sproti posipam z zemljo, večkrat zalijem tudi s sladkano vodo. namreč obdelovalci humusa so pravi sladkosnedneži. naslednjo pomlad izdelek tudi, če ni popolnoma obdelam vkopljem v zemljo. in se kar obnese. naredim pa 1 zabojnik iz pletenega vejevja, ki lepo izgleda. moj je sicer star že nekaj let in se šele sedaj razpada, saj ni čudno vsaj 3 krat sem ga prelagala. jaz bi posadila na vogalih buče, ali cukete, vmes še vedno nalagala odpad. mislim, da bi bilo zelo dekorativno. lpvoda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01
Prispevkov: 1152
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 11 Jan 2012 12:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kletra, sedaj sem prebrala, da ste na robu LJ. barja. veš, da šoto jemljejo iz takih mest in prodajajo, (to je pri nas kaznivo). šota je med ostalim kisla zemlja in ti tudi zaradi tega marsikaj ne uspe. tisti beli filc, kot praviš, je zato, da zadrži vrhnjo plast in da ta ne ponikne. na takem filcu je sezidana vsa avtocesta katera pelje če Lj. dolino. takrat je to bilo pravo čudo. da imaš toliko gradbenega materijala pod tenko plastjo zemlje je zaradi tega, ker so verjetno prejšnji lastniki napeljali gradbeni materijal, da zadržijo zgornjo plast. namreč tako delajo "vrtičkarji", in ta naraven vodni rezervoar uničujejo oz uničujemo vsi skupaj. predlagam ti, da narediš visoke ograjene gredice, katere boš žal morala vsaj na vsake dve leti dopolnjevati z zemljo. lpvoda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kletra



Pridružen/-a: 16.05. 2011, 17:36
Prispevkov: 186

PrispevekObjavljeno: 11 Jan 2012 13:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Voda, hvala za tvoj prispevek. Pri nas ni več črne zemlje in šote, pač pa ilovica in glina. Smo že praktično pod hribi in je pravega barja že konec.

Na zazidljive parcele so napeljali ogromno šodra, da so utrdili zemljišče. Ker so zidali za trg, so potem čez navozili 20-30 cm plast najslabše zemlje in posejali travo. Zdaj je najprej ilovica, potem šoder, zelo neugodno.

Zelenjavni vrt imam že urejen, dejansko smo naredili lesene grede, da smo navozili še zemlje. Želela bi si sicer še višje in zidane, samo zaenkrat bi bil to finančno prevelik zalogaj. Med gredami mi je mož položil prane plošče, vmes sem zasadila timijan. Okoli tega vrtička pa sem nasadila nekaj sadnih dreves-balerin, dišavnice in okrasne trajnice in trave. Ko spomladi prične rasti, bom videla, kako bo izgledalo, pa še kako fotko lahko naredim.

Da je pri nas šota na barju zaščitena vem, jo pa uvažamo. Ponekod jo še izkoriščajo.

Glede kompostnika sem predvidela dva prekata, kompost iz drugega prekata že lahko pelješ na vrt ali še ne?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01
Prispevkov: 1152
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 12 Jan 2012 07:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

dobro jutro Kletra, jaz bi ga. predvidevam, da ga boš morala vkopati, saj ne bo povsem razgrajen. a nič hudega saj se bo proces dokončal čez leto na gredici. pri meni bo zagotovo tako, saj se obnese. moram narediti še eno visoko gredico. na dno napeljem še neobdelani kompost, celo veje. čez nasujem, tako bolj težko zemljo (kupljena in pripeljana- pitaj boga od kod)-malo zmešam, po vrhu pa bom morala nasuti žakelj kvalitetene zemlje in prelopatati. dodala bom še konjski gnoj. nabavljen v jahalnem klubu. saj je tu in tam kakšen kamenček, a ga dam ven. cena je 2,5 na vrečo. moraš se naročiti in čakati, da ga dobiš, a mislim, da se splača. lpvoda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tjesih



Pridružen/-a: 21.03. 2012, 23:40
Prispevkov: 436
Kraj: Planina pri Postojni

PrispevekObjavljeno: 03 Apr 2013 12:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa morda preden vzamemo orodje v roke, preberemo še ta članek: http://www.deloindom.si/tezave-nasveti/organska-gnojila-najboljsa-sta-kompost-gnoj
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
som



Pridružen/-a: 05.05. 2010, 23:02
Prispevkov: 95
Kraj: Črnomelj 156 nad.višine

PrispevekObjavljeno: 03 Apr 2013 23:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdrav
kar nekaj govora o šoti je v tej temi pa me nekaj zanima.
Šota se ne ustvarja več in ali je ni škoda uporabljat, kupovat itd?
lp
_________________
Spletna fotogalerija
http://www.wix.com/tomurh/ml
foto blog
https://tomurh.jux.com/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
venus



Pridružen/-a: 25.04. 2012, 20:35
Prispevkov: 344
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 04 Apr 2013 20:13    Naslov sporočila: zemlja Odgovori s citatom

Zdravo Franc! Ali se lahko uporablja zemlja za rože v zelenjavnem vrtu? Jaz sem mislila, da ne, ker ima lahko kakšne kovine ali kakšne druge primesi v zemlji. Hvala za odgovor!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> A la carte - Prehrana rastlin
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.