|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
*pika*
Pridružen/-a: 15.12. 2011, 18:10 Prispevkov: 1312
|
Objavljeno: 29 Mar 2013 18:32 Naslov sporočila: |
|
|
No, saj pri opisu vsake sorte piše približno, kako velika je, ko doseže to približno pravo velikost, ga takoj odtrgaš, da ne greni. Je pa navadno prvi plod manjši, se mi zdi.
Užiten je pa seveda že davno prej, torej, če nisi prepričan, pobereš manjši plod, bolje kot pa da gre potem prezrel v nič, pa še semena niso prej preveč moteča. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11 Prispevkov: 2630 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 30 Mar 2013 12:41 Naslov sporočila: |
|
|
Bom se pridružila debati, ker sem si zadnja leta z velikim številom sort nabrala kar precej izkušenj z ugotavljanjem zrelosti pri jajčevcih.
Načeloma velja, da je jajčevec užiten že kmalu po oploditvi, ko je še čisto majhen, pa vse do trenutka, ko sijaj na kožici izgine. Mlajši kot je, slajši je in bolj okusen. Ko začne izgubljati barvo in dobi rumene odtenke, so semena že dovolj zrela za pobiranje semen, meso pa greni...
Na grenenje mesa vpliva tudi pomanjkanje vode v sušnih mesecih, zato je jajčevce pomembno redno zalivati za najboljši okus...
Bom dala tri primere ravno pravšnje zrelosti in trenutka, ko postane jajčevec prezrel za uživanje. In ker je to najlažje pokazati s slikami...
Sorta Kamo...
Tile so še relativno majhni (za pobiranje lahko še počakamo, čeprav so pri tej velikosti najbolj okusni), a se na tej sliki lepo vidi, kako se plodovi še svetijo, kot da bi bili premazani z oljem:
Na tej fotki gre za iste plodove (puščano za seme), ko so že nekoliko prezreli za uporabo. Jasno se vidi, da so plodovi izgubili sijaj in karakterističen bel rob, značilen za mlade azijske jajčevce (sem spada tudi denimo podolgovati Ping Tung Long, ki je prav tako užiten, dokler je rob bel in plod svetleč) čeprav so še vedno čvrsti na otip. Tudi grenijo še ne in se jih da še vedno uporabljati, semena pa so že veliko bolj izrazita...
Sorta Thai Long Green...
Ravno prav veliki plodovi so dolgi pribl 10-15cm in so zelo svetleči, če ugriznemo v svežega, je okus zelo sladek:
Tile pa so nekoliko prezreli, mat izgleda, a še vedno dokaj čvrsti in okusni, zato je skrajni čas za pobiranje, naslednja faza je le še rumenenje plodov:
Sorta Violina Lunga...
Na sliki sta tako plod v perfektni zrelosti za pobiranje (visok sijaj in za sorto tipična barva) na desni strani in že nekoliko zbledeli in mat plod na levi strani. Oba sta primerna za uživanje, levi ima že nekaj več semen, pri desnem so še neopazna in mehka...
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 30 Mar 2013 13:57 Naslov sporočila: |
|
|
Ivčk, zelo si se potrudila, pridna . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Jona
Pridružen/-a: 11.01. 2012, 16:14 Prispevkov: 76 Kraj: Štajerska, 236m n.v.
|
Objavljeno: 06 Apr 2013 12:38 Naslov sporočila: |
|
|
Ker so se melancanom začeli sušiti tudi pravi listki (posušeni klični listki so že odpadli), sem se odločila, da jih presadim v drugo zemljo in prestavim za nekaj časa na 22 stopinj.
Zdaj pa da vidimo... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 06 Apr 2013 13:30 Naslov sporočila: |
|
|
O, Ivčk, tole sem šele sedaj opazil, res dobro za grinhorne .
Predvsem si bom zapomnil hohglanc jajčevce in matirane , upam da bo zadostovalo. Za začetek.
Jona, sam imam po sugestiji Vode (pa tudi MarijaV "raziskuje" preživetvene temperature ) melancane že več kot mesec na terasi, z minimalnimi temperaturami 7 C, in so čisto lepi. Samo ne rastejo skoraj nič; malo bolj so prizadeti fizalisi, izgleda, da so bolj občutljivi na sončni ožig. Vedno moraš prilagajati toploto in svetlobo, in zalivanje!
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 09.05. 2010, 14:05 Prispevkov: 2130 Kraj: okolica Maribora
|
Objavljeno: 06 Apr 2013 15:15 Naslov sporočila: |
|
|
Sem nekako čisto pozabila, pa raje vprašam, saj veste, da rada sprašujem...
Ali melancane tudi sadimo po dva? Jih ravno nameravam dati v 0,5 kozarce. _________________ "But he that dares not grasp the thorn
should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01 Prispevkov: 1152 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 06 Apr 2013 17:01 Naslov sporočila: |
|
|
hej bobolino, jaz vedno dajem po dva enako kot paprike. potem ne rabiš oporo. halo, nič mi ne poveš ali si dobila papričice. lpvoda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 09.05. 2010, 14:05 Prispevkov: 2130 Kraj: okolica Maribora
|
Objavljeno: 06 Apr 2013 17:47 Naslov sporočila: |
|
|
Ena gospa mi jih pridno špara, nisva se še mogle uskladiti. Naporen teden je bil. Poročam, ko jih sprejmem. _________________ "But he that dares not grasp the thorn
should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Jona
Pridružen/-a: 11.01. 2012, 16:14 Prispevkov: 76 Kraj: Štajerska, 236m n.v.
|
Objavljeno: 06 Apr 2013 17:48 Naslov sporočila: |
|
|
Hm...torej jih nizka temperatura ne moti.
Se pravi, jih lahko dam nazaj na 16 stopinj...
Zalivanje - mogoče sem jih premalo zalivala?
Saj sem jih res bolj poredko kot ostale rastlinice, ampak vedno se mi je zdela vrhnja plast zemlje dovolj vlažna. Mogoče je tu napaka...
Bom zdaj bolj previdna pri (ne)zalivanju. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2009, 11:21 Prispevkov: 2043 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 06 Apr 2013 17:57 Naslov sporočila: |
|
|
Jona, ne vem, kaj bi bilo narobe, jaz jih imam na 15 stopinj, pa so v redu. Za zalivanje sem pa zelo lena tako pri jajčevcih, paprikah in paradižnikih. Ko jih presadim, jih dobro zalijem, kasneje je pa zemlja dolgo suha, se že skoraj povešajo listi, ko se spravim malo zalit. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irenca
Pridružen/-a: 27.02. 2013, 13:20 Prispevkov: 157 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: 06 Apr 2013 19:13 Naslov sporočila: |
|
|
Jona, imam iste težave!
Listki rumenijo. Sprva so klični začeli svetleti, zdaj že prvi pravi listki postajajo rumenozeleni. In nikamor ne rastejo.
In moja razlaga je sledeča...
Edini krivec, ki ga najdem z mojo logiko, je slabša PRST (Terabrill).
Ker kot zanalašč imam en jajčevec za primerjavo ( na fotki skrajno levi), ki je za razliko od drugih posajen v Humkotovo prst in kljub temu, da je bil prepikiran 8 dni kasneje (sejan istočasno, z zamudo vzklil) v manjši lonček, je v bistveno boljši formi. Listki ne rumenijo, so lepi zeleni, rastlinica je precej večja.
Malo sem najprej razmišljala, da je krivo zalivanje, vendar vse enako zalivam in vedno počakam da se malo osušijo.
Ugotavljam pa, da je Terabrill bolj zbita in v notranjosti morda zadržuje več vlage kot Humkotova, ki deluje bolj zračno in odcedno. Posledično bi lahko hirajoči jajčevci imeli več vlage kot tisti lepi primerek in je morda tu problem?
No ja, še ena mlenkost je - da sem te rumeneče vse imela 10 dni na cca 14 - 16 stopinj, zdaj pa so že en mesec spet na 15 - 20 stopinj, medtem, ko je bil primerjalni lepotec ves čas na 15 - 20 stopinj. Pa pravite, da malo nižja temperatura ne more škoditi, tako da...
Včeraj sem si dokončno rekla, da mora biti prst in sem najmanjšega med hirajočimi (na fotki je desni) včeraj presadila v Humkotovo prst. Da bi videla, če bo v naslednjih dneh kaj sprememb. Vse lončke sem danes tudi malo 'poštokala' s palčko, da sem malo zrahljala prst.
Druge logike, kot da jim prst ne paše, skoraj ni, kajne?
Pa še to - tudi pri nekaterih paprikah, ki so v Terabrill prsti, začenjajo klični listi rumeneti. Vse ostale paprike v Humkotu so OK. To mi je potrditev, da je prst krivec. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
*pika*
Pridružen/-a: 15.12. 2011, 18:10 Prispevkov: 1312
|
Objavljeno: 06 Apr 2013 20:01 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, se kar strinjam, se je meni isto dogajalo, pa sem presadila v isto zemljo, samo da sem jo čisto zdrobila in zrahljala s prsti pa se je že to poznalo. Verjetno res potem več vlage zadržuje, ko je zbita, pa premalo zraka dobijo korenine. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Jona
Pridružen/-a: 11.01. 2012, 16:14 Prispevkov: 76 Kraj: Štajerska, 236m n.v.
|
Objavljeno: 06 Apr 2013 20:05 Naslov sporočila: |
|
|
Irenca, jaz tudi najbolj sumim substrat (Cvetal).
Sem v istega kot melancane posejala paradižnike, nato pa jih prepikirala v drugega (Humko) in nekaj dni po pikiranju so začeli rast kot nori! Prej pa so bili počasni - sem mislila, da je zaradi vremena in pomanjkanja sonca..
Sklepam, da so paradižniki bolj odporni na vsemogoče motnje in pomanjkanje in se jim je slaba zemlja poznala samo v počasni rasti; melancani pa občutljivejši in so se jim listki posušili.
Upam, da je tako in da si bodo zdaj opomogli, ker bi bila res žalostna, če bi kar vsi melancani šli rakom žvižgat. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irenca
Pridružen/-a: 27.02. 2013, 13:20 Prispevkov: 157 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: 06 Apr 2013 20:17 Naslov sporočila: |
|
|
Tisti, ki ste bolj izkušeni - če pogledate sliko na moji prejšnji objavi - je stanje desnih dveh jajčevcev tako, da bodo kasneje sadike slabe ne glede na to, ali jih rešujem ali ne? Ali pa se da še vse porihtati, da ne bo škode? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 09.05. 2010, 14:05 Prispevkov: 2130 Kraj: okolica Maribora
|
Objavljeno: 06 Apr 2013 20:25 Naslov sporočila: |
|
|
V lanski temi sem jaz opisovala enak problem, paprike, paradižniki in jajčevci so bili vsi pikirani v Terrabrill, in so jajčevci začeli rumeneti. Ko so vse sadike šle v drug substrat, Substralov, se je stanje korenito izboljšalo. Poskusi, nimaš kaj izgubiti. _________________ "But he that dares not grasp the thorn
should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 06 Apr 2013 20:26 Naslov sporočila: |
|
|
Predvsem paradajzi za razliko od ostale žlahte (paprike, jajčevci, fizalisi) res prenesejo bolj bogato, humusno zemljo. Na primer, paradižnike bi upal posaditi direktno v Klasmann, ali sličen, dober substrat, čeprav še te "razredčim" s peskom in perlitom.
Zgoraj navedeni pa zahtevajo zelo odcedno zemljo, z večjo vsebnostjo peska.
Če pa že v nepopravljeni zemlji, pa res miniminimalno zalivanje. Irenca, tudi na tvoji sliki vidim prizadetost s preveč vode, ne glede kdo je kriv .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irenca
Pridružen/-a: 27.02. 2013, 13:20 Prispevkov: 157 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: 06 Apr 2013 20:33 Naslov sporočila: |
|
|
Torej, mfranc, če prav razumem: tvoje mnenje bi bilo, da mi ni treba presaditi, pač pa naj zmanjšam vlažnost? Pa vsake toliko malo 'prezračim' z brskanjem.
Tako mnenje bi mi bilo všeč, da bi pomirilo mojo leno rit, saj ne bi po nepotrebnem presajala |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 06 Apr 2013 20:43 Naslov sporočila: |
|
|
Hm, kaj pa vem koliko so sadike prizadete , poskusi jih presušiti, do faze ko začnejo že malo veneti.
Brskati ti pa res ni treba, saj ne iščeš kaj v zemlji ... .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irenca
Pridružen/-a: 27.02. 2013, 13:20 Prispevkov: 157 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: 06 Apr 2013 20:59 Naslov sporočila: |
|
|
Hmmm, ali pa jih morda vseeno jutri presadim v Humko, ker jih itak ni veliko. Bobolino, sem brala o tvoji lanski težavi z njimi v temi jajčevci 2012, pa vidim, da sem jaz na istem.Bom kar tebe ubogala, ceprav mi Mfranc tako fajno potuho daje
Njegov nasvet bom pa pri paprikah ponucala, ko bi jih bilo precej več za presadit
Hvala obema |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 06 Apr 2013 23:10 Naslov sporočila: |
|
|
No ja, potuha pa res ni vzgojna .
mfranc je napisal/a: | Predvsem paradajzi za razliko od ostale žlahte (paprike, jajčevci, fizalisi) res prenesejo bolj bogato, humusno zemljo. Na primer, paradižnike bi upal posaditi direktno v Klasmann, ali sličen, dober substrat, čeprav še te "razredčim" s peskom in perlitom. |
Tule pravzaprav nisem bil dovolj natančen; vsi substrat na bazi šote so potencialni morilci sadik . Malo za hec, bolj za res pa dejstvo, da šota absorbira enormne količine vode, in če smo še "dobrega srca", je moče takoj preveč . Zato že v štartu mešam tudi najboljše substrate s peskom in perlitom. Vsi trije imajo pluse in minuse, ampak so komplementarni, rezultat je zelo ugoden.
Terra Brill substrata sicer ne poznam (nekaj se mi šajna iz daljne preteklosti ), nič ga ne hvalite, vem pa da res obstojajo dragi substrati, ki so izrazito težki, pocasti, v primerjavi z res zračnimi, najboljšimi.
Kdor ima dobro, zdravo vrtno zemljo, da ne govorim o zrelem kompostu, pa vse to lahko že uporabi za presajanje v lončke.
Najbolj je kritična faza sejanja semena, tu je škoda varčevati in se res splača vzeti dober setveni substrat, razkužen in zmiksan za dober štart semen.
Sem pa mimogrede,ob tej debati "pogruntal" da smo že v aprilu , madonca nas je zafrknil tale pretekli mesec Sušec - prvo sem forsiral vse plodovke, sedaj so v umetni komi na terasi, v prvih malih lončkih ..., verjetno bi jih v normalnem vremenu že presajal v končne lonce.
WTF, pa takšna sezona .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Vse o vseh rastlinah Seznam forumov
-> Zelenjava Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 18, 19, 20 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 18, 19, 20 Naslednja
|
Stran 15 od 20 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|