|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
žirafek
Pridružen/-a: 11.04. 2011, 13:41 Prispevkov: 60 Kraj: okolica Medvod
|
Objavljeno: 14 Apr 2012 13:02 Naslov sporočila: Ajda - Fagopyrum esculentum |
|
|
Fagopyrum (rod)
TEHNOLOGIJA PRIDELAVE AJDE
Sem iskala kakšno temo o ajdi, pa nima nikjer svoje teme...pa sem jo odprla.
Ker imamo pri nas zelo radi ajdo, je pa kar draga, razmišljam, da bi posejala eno gredico ajde na vrtu. Ali jo kdo seje? Ali je to sploh izvedljivo? Kako se jo potem omlati in olušči?
Hvala za vse izkušnje... Nuša |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 14 Apr 2012 18:12 Naslov sporočila: |
|
|
Ajda spada med žita.
Hvaležna in čudovita rastlina.
Pri meni je cvetela v avgustu na enemu kvadratnemu metru, poleg kosmulje. Za to leto sem pridelal že dosti semen.
Soseda jo seje takoj po ledenih možeh, zraste ji ogromna in sproti uporablja cvetove za čaj. Več kot nekaj kvadratnih metrov ji ne zasede, pa še za seme ima drugo leto.
Koliko bi rabla za eno kilo oluščene ajde pa ne bi vedel.
Slišal sem, da se lahko namoči za kratek čas, potem posuši in se lažje lušči. Drugače pa je kar malo težko, najlažje komu v mlin neseš.
Je pa odlična kot pozen posevek po krompirju, žitih ipd. Če jo seješ konec julija boš zagotovo imela zrna. Ti pa priporočam, da jo seješ tudi v maju.
Takole je skupaj z inkarnatko zapolnila gredo po izkopu krompirja pri sovaščanu.
_________________ zemlja, voda, sonce, zrak, svoboda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
javr
Pridružen/-a: 01.01. 2008, 16:35 Prispevkov: 301 Kraj: Slo
|
Objavljeno: 15 Apr 2012 12:44 Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: | Ker imamo pri nas zelo radi ajdo, je pa kar draga | za ceno vprašaj v najbližjem mlinu namesto v trgovini; mogoče je ceneje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 15 Apr 2012 12:52 Naslov sporočila: |
|
|
Ajda NI žito (ker ne sodi med trave), je pa žitarica, ker iz nje dobivamo moko. Ajdo je treba ophati, kar ni enostaven psotopek in to počne komaj kakšne mlin, ki pač ima stope. Pri nas se tradicionalno uporablja način, da se ajda prej skuha, pa potem olušči, v Avstriji, recimo, pa nekako oklešejo zrna. Zato je po naše pripravljena kaša nekako prozorna, steklasta, oklesana pa je podobna pesku, ne znam drugače povedati.
Naš način priprave velja za dosti bolj kvalitetnega, ker pridobi ajda s tem, ko se med kuho škrob razgrajuje na manjše dele, na kvaliteti. Sploh, če kašo potem še skuhamo in spečemo, dobimo eno od najbolj varovalnih jedi za debelo črevo (vir: dr. I. Kreft).
Ajdo dandanes običlajno kar celo zmeljejo za moko in potem presejejo, včasih so jo prej ophali in potem mleli.
Zadnje čase Rangusov mlin v sodelovanju z BF prideluje in daje na tržišče tudi tatarsko ajdo, ki jo je v naše kraje uvedel v letih hude lakote zarad poslediv izbruhov vulkanov v Tihem oceanu (leta 1812 do 1815, znana kot leta brez poletja) baron Žiga Zois in so jo na Dolenjskem do pred kratkim še sejali, vsaj v mešanih posevkih z navadno ajdo. Tatarska ajda ima še veliko več antioksidantov (kvercetin, rutin) kot navadna ajda, ker izvira iz visokih planot Himalaje in je s temi flavonoidi prilagojena na izjemno velika UV sevanja in tudi škodljivce. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 15 Apr 2012 13:13 Naslov sporočila: |
|
|
Vau metuljc, hvala za te podatke.
Pa še malo razlage:
Citiram: | Navadna ajda (znanstveno ime Fagopyrum esculentum) je rastlina iz rodu Fagopyrum (ki ga včasih obravnavamo skupaj z rodom Polygonum) iz družine Polygonaceae. V istem rodu je tudi tatarska ajda oz. nora ajda (F. tartaricum Gaertn). Uvrščamo jo med žita, čeprav botanično ne spada med trave (Poaceae), kamor spada večina ostalih žit. Ajda po izvoru ni prava žitarica, ampak spada med zeljnarice. Ajdo prištevamo k žitom, čeprav je v resnici sadje in celo sorodnica rabarbare.
Ime ajda je prevzeto iz staronemškega Heiden, ki je v zvezi z nem. Heide 'ajd, pogan'. Žitarica je tako poimenovana, ker so jo v 12. stoletju iz poganskih krajev ter Kitajske v Evropo prinesli križarji. [1] Latinsko ime Fagopyrum in angleško ime buckwheat pomeni »bukovo žito« in pove, da so njeni trikotni plodovi podobni bukovim.
vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Ajda |
Še nekaj lastnih izkušenj.
Poleg zrn je zelo uporabna tudi kot mlada solata!!!
Zrno prezimi zunaj na prostem v zemlji in na pomlad vzklije. Letos že sedaj malo poganja, ampak bolj hira. Veliko bolje se bo obnesla tista, ki bo kasneje vzklila. _________________ zemlja, voda, sonce, zrak, svoboda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
žirafek
Pridružen/-a: 11.04. 2011, 13:41 Prispevkov: 60 Kraj: okolica Medvod
|
Objavljeno: 26 Maj 2012 14:12 Naslov sporočila: |
|
|
Hej imam nekaj ajde za posejat, kako na gosto pa naj jo posejem.
Hvala, |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 26.05. 2010, 10:11 Prispevkov: 295 Kraj: LJ + MS
|
Objavljeno: 18 Dec 2012 08:03 Naslov sporočila: |
|
|
Iščem seme tatarske ajde. Celo, nelomljeno in neobdelano seme, rad bi ga zasejal. Hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
stara postaja
Pridružen/-a: 28.08. 2008, 15:09 Prispevkov: 376 Kraj: Ptuj, vas tam blizu...
|
Objavljeno: 18 Dec 2012 08:34 Naslov sporočila: seme |
|
|
Tudi mene zanima tatarska ajda. Hvaležna bom za vsako informacijo, kje je mogoče kupiti seme. lp _________________ Ki te ljubim, zeleno |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 26.05. 2010, 10:11 Prispevkov: 295 Kraj: LJ + MS
|
Objavljeno: 18 Dec 2012 08:58 Naslov sporočila: |
|
|
Mlinarstvo Rangus na Dolenjskem prodaja kašo, ravno se menim z njimi po mailu, ali tudi kaljivo seme. Sporočim. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
stara postaja
Pridružen/-a: 28.08. 2008, 15:09 Prispevkov: 376 Kraj: Ptuj, vas tam blizu...
|
Objavljeno: 18 Dec 2012 09:51 Naslov sporočila: |
|
|
O, hvala! _________________ Ki te ljubim, zeleno |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dašabina
Pridružen/-a: 12.05. 2011, 21:04 Prispevkov: 480 Kraj: Šentjernej
|
Objavljeno: 18 Dec 2012 22:02 Naslov sporočila: |
|
|
crtj, jaz pa sem od tega mlina oddaljena 4 km in če kdo kaj rabil v manjših količinah, se lahko kaj zmenimo, pa javi kako in kaj.
ravno v nedeljo sva s sorodnico, ki je pridelala ajdo, ugotavljali in sprobavali mlin za žito...seveda ugotovili, kot je napisala Metuljc - mlin - stope - drugače ne gre... _________________ sonček je... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 26.05. 2010, 10:11 Prispevkov: 295 Kraj: LJ + MS
|
Objavljeno: 19 Dec 2012 07:12 Naslov sporočila: |
|
|
O, to pa je super... Meni so namreč glede kaše po mailu normalno odgovorili, glede semena tatarske pa se več ne javljajo. Danes sem jih mislil poklicati. Če si ti povsem blizu in ti ni odveč, pa bi informacija "s terena" bila odlična.
Kar se tiče obdelave, mislim, da je tatarska v nasprotju s klasično brez luščine - vsaj tuji viri navajajo v isti sapi tartary buckwheat, duck wheat, hulless buckwheat, rye buckwheat, fagopyrum tataricum. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Darso
Pridružen/-a: 31.03. 2010, 11:05 Prispevkov: 663
|
Objavljeno: 19 Dec 2012 09:37 Naslov sporočila: |
|
|
Pa še kakšne dobre recepte. lp Darja |
|
Nazaj na vrh |
|
|
stara postaja
Pridružen/-a: 28.08. 2008, 15:09 Prispevkov: 376 Kraj: Ptuj, vas tam blizu...
|
Objavljeno: 19 Dec 2012 12:00 Naslov sporočila: |
|
|
Dašabina, lepo pozdravljena! Če boš kaj zvedela glede semena tatrske ajde, lepo prosim, spomni se name. Zelo rada bi jo drugo leto sejala, vsaj toliko, da pridem do lastnega semena. lp _________________ Ki te ljubim, zeleno |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dašabina
Pridružen/-a: 12.05. 2011, 21:04 Prispevkov: 480 Kraj: Šentjernej
|
Objavljeno: 19 Dec 2012 23:11 Naslov sporočila: |
|
|
bom šla v petek kar v mlin v akcijo pa da vidim... _________________ sonček je... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 26.05. 2010, 10:11 Prispevkov: 295 Kraj: LJ + MS
|
Objavljeno: 20 Dec 2012 06:18 Naslov sporočila: |
|
|
Super, hvala lepa. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 20 Dec 2012 06:57 Naslov sporočila: |
|
|
crtj je napisal/a: | Kar se tiče obdelave, mislim, da je tatarska v nasprotju s klasično brez luščine - vsaj tuji viri navajajo v isti sapi tartary buckwheat, duck wheat, hulless buckwheat, rye buckwheat, fagopyrum tataricum. |
To ne drži in tudi ne more, saj je ta ovojnica stena plodnice, torej osemenje semena.
Rangusov mlin, no, gospodar, je edini v Evropi, ki phe tatarsko ajdo, vsaj tako mi je povedal eden od največjih, v svetovnem merilu, strokovnjak za ajdo, akademik g. Inav Kreft. Z njim sodeluje Rangus pri vračanju tatarske ajde v naše kraje, prvi jo je, v letih hude lakote, uvedel baron Žiga Zois, ki jo je za lasten denar kupoval na Češkem ali Slovaškem in spodbujal kmete, da so sejali mešanico navadne in tatarske ajde po dolensjkih gričih. Nekje v 60. letih prejšnjega stoletja je ta navada skoraj zamrla, zdaj jo, uspešmno, obujajo. Lahko pa kupite kašo in moko tatarske ajde, v marsikateri trgovini z "zdravo" hrano jo imajo, cena ni nizka, saj pridelek na hektar ni velik, pa tudi obdelava semen ni ensotavna. Odlična je, na kilogram običajne moke dam kakšne 3 žlice moke tatarske ajde in kruh je zanimive zelenkaste barve.
Oddelek za agronomijo BF je izdal 2 zgibanki, taki A4, 4 stranski, eno o ajdi, drugo posebej o tatarski ajdi, tudi z recepti. Morda bi največji firbci kar pisali na Oddelek za agronomijo.
Za še bolj neučakane je tule zanimivo predavanje: http://www.kvarkadabra.net/article.php/Ivan-Kreft-Tatarska-ajda-prihaja |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 26.05. 2010, 10:11 Prispevkov: 295 Kraj: LJ + MS
|
Objavljeno: 20 Dec 2012 07:05 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | To ne drži in tudi ne more, saj je ta ovojnica stena plodnice, torej osemenje semena. |
Tudi sam sem se malo čudil temu, kako se seme razvije brez ovojnice, in sklepal, da se "hulless" nanaša na takšno ovojnico, ki je bistveno tanjša kot pri klasični ajdi. Ali drži, ne vem, Če ne drži, potem mi je čisti misterij, od kod poimenovanje.
O krasno, hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 26.05. 2010, 10:11 Prispevkov: 295 Kraj: LJ + MS
|
Objavljeno: 20 Dec 2012 13:47 Naslov sporočila: |
|
|
Prejel odgovor gospoda Rangusa:
Semena tatarske ajde zaenkrat ni možno kupiti , ker še potekajo raziskave
in ni še namenjena za prodajo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|