|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
vodenka
Pridružen/-a: 25.02. 2011, 10:33 Prispevkov: 458
|
Objavljeno: 20 Okt 2012 08:38 Naslov sporočila: |
|
|
Meni je uspelo v kozarcih skisat, postopek pa je bil naslednji sem naribala posolila približno pol ure počakala ne preveč napolnila kozarce zaprla s pokrovčki postavila v eno večjo posodo zalila z vodo postavila v hladnejši prostor in pustila tri tedne čisto primiru. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andreja
Pridružen/-a: 07.06. 2008, 06:59 Prispevkov: 552 Kraj: Dolenjska - 450 m
|
Objavljeno: 20 Okt 2012 09:36 Naslov sporočila: |
|
|
Vodenka, si imela drugačen postopek. Morda bom par kozarcev probala na tvoj način. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vodenka
Pridružen/-a: 25.02. 2011, 10:33 Prispevkov: 458
|
Objavljeno: 20 Okt 2012 10:56 Naslov sporočila: |
|
|
Postopek sem delala po svojem občutku s solenjem in in začimbami nisem pa pritem pretiravala sem pa se držala da seje kisalo tritedne in mi je uspelo pa še to voda mora biti prekrita s čez kozarce to sem naredila zato ker je bilo ogromno zelja se je divjad najedla in še ga je veliko ostalo na njivi kljub 200 litrsko posodo ki so ga fantje naribali mi je pa bilo zelo všeč ko seje čez celo zimo prehranjevali vse kmečke živali no letos ga je polovico manj fantje so se ga najedli tako da bo samo za kure in bike. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tiguan
Pridružen/-a: 01.06. 2010, 22:34 Prispevkov: 1059
|
Objavljeno: 22 Okt 2012 09:47 Naslov sporočila: |
|
|
Obeta se slana, kaj boste kisal?
Pa še pošteno hladno bo.
Kakšne procente uporablajte pri kisanju 1% |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 05 Nov 2012 12:52 Naslov sporočila: |
|
|
finpol1 je napisal/a: | Na vrtu imam še precej zelja, pa me zanima, kdaj je skrajni čas, da ga poberem?
Motovilec puščam čez zimo, zelje pa najbrž ne smem? |
Zelje sicer prenese nekaj zmrzali, a ga je vseeno bolje pobrati preden ta nastopi. Kombinacija zmrzovanja in otoplitev s padavinami bi ga znala hitro pokončati.
Nazadnje urejal/a muha 05 Nov 2012 20:06; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tagetes
Pridružen/-a: 18.06. 2009, 20:08 Prispevkov: 103 Kraj: pozimi ob morju, poleti na zelenem Štajerskem
|
Objavljeno: 05 Nov 2012 19:55 Naslov sporočila: |
|
|
Za kisanje zelja je 2% soli na čisto težo zribanega zelja.
Zelo uspešen postopek kisanja zelja je v vrečah za smeti. Pri nas kisamo zelje nekako 4 do 5 kg naekrat, tako se bolje drži.
Postopek je naslednji:
vzamem 10 litrsko plastično vedro, ki ga oblečem z notranje strani s 30 l vrečo za smeti, že iz vizuelnih razlogov vzamem vedno belo, v vrečo natlačim kakšne 4 do 5 kg zribanega in posoljenega zelja tako, da pride tekočina na vrh. Zelje zaprem z dvojno vrečo za smeti, v katero nalijem cca 1 in pol litra vode, v katero dodam žlico soli, vrečo z vodo zavežem, drugo vrečo poveznem čez rob vedra. Pa v temno klet in po treh tednih je zelje skisano.
Pa še nekaj, ali še komu dela škodo na zelju kapusov molj (plutella xylostella)? Pri nas se je v zadnjih letih kar namnožil, niti kolobar mu ne pride do živega, kakšnega pametnega sredstva pa pravzaprav nisem odkrila, mogoče bi še res najbolj pomagal pepel. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 05 Nov 2012 22:38 Naslov sporočila: |
|
|
Tagetes, pa so te vreče iz materiala, ki je sprejemljiv za stik s hrano? 50 kg vreče za kisanje zelja (namenske) so nekje okoli 70 centov, so iz močnega materiala, ki je primeren za stik z živili. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tagetes
Pridružen/-a: 18.06. 2009, 20:08 Prispevkov: 103 Kraj: pozimi ob morju, poleti na zelenem Štajerskem
|
Objavljeno: 05 Nov 2012 23:01 Naslov sporočila: |
|
|
Pravzaprav se s tem vprašanjem nisem ukvarjala, vreče kupim vsako leto na novo in ker ne opažam, da bi se zelje kvarilo ali da bi kdo zbolel, je kot je. Vsekakor hvala za informacijo, za letos je prepozno, bo pa prišla prav za naslednjo sezono. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vodenka
Pridružen/-a: 25.02. 2011, 10:33 Prispevkov: 458
|
Objavljeno: 06 Nov 2012 13:57 Naslov sporočila: |
|
|
Za kuposni molj sem si pomagala z bio kilom ampak čisto na začetku rasti sem pošpricala v razmiku 14 dneh potem je bilo vse okej s pepelom sem tudi ampak semije dozdevalo da se še bolj razmnožilo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
magnolija
Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13 Prispevkov: 859 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: 06 Nov 2012 17:18 Naslov sporočila: |
|
|
Tagetes je napisal/a: | Za kisanje zelja je 2% soli na čisto težo zribanega zelja.
Zelo uspešen postopek kisanja zelja je v vrečah za smeti. Pri nas kisamo zelje nekako 4 do 5 kg naekrat, tako se bolje drži.
Postopek je naslednji:
vzamem 10 litrsko plastično vedro, ki ga oblečem z notranje strani s 30 l vrečo za smeti, že iz vizuelnih razlogov vzamem vedno belo, v vrečo natlačim kakšne 4 do 5 kg zribanega in posoljenega zelja tako, da pride tekočina na vrh. Zelje zaprem z dvojno vrečo za smeti, v katero nalijem cca 1 in pol litra vode, v katero dodam žlico soli, vrečo z vodo zavežem, drugo vrečo poveznem čez rob vedra. Pa v temno klet in po treh tednih je zelje skisano.
Pa še nekaj, ali še komu dela škodo na zelju kapusov molj (plutella xylostella)? Pri nas se je v zadnjih letih kar namnožil, niti kolobar mu ne pride do živega, kakšnega pametnega sredstva pa pravzaprav nisem odkrila, mogoče bi še res najbolj pomagal pepel. |
Ta postopek mi ni jasen, zakaj je soljena voda, ki predvidevam služi za obtežitev? _________________ Lp Magnolija
http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tagetes
Pridružen/-a: 18.06. 2009, 20:08 Prispevkov: 103 Kraj: pozimi ob morju, poleti na zelenem Štajerskem
|
Objavljeno: 06 Nov 2012 18:46 Naslov sporočila: |
|
|
Celoten nasvet sem dobila od neke sorodnice, vključno s soljeno vodo. Predvidevam, da zato, da obtežilna voda ne splesni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tiguan
Pridružen/-a: 01.06. 2010, 22:34 Prispevkov: 1059
|
Objavljeno: 06 Nov 2012 23:46 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem zribal zelje, uporabil 2% soli in obtežil s 10-25%, najprej sem po pomotomi dal gor skoraj 30% obtežitev, nato sem premenjal in dal skoraj 15%, kar pa je bilo premalo, zato sem dal 20%, to obtežitev je treba kasneje zmanjšat, ribal pa sem ljubljansko zelje (ko sem ga ribal so vmes ušli malo večji kosi, katere sem naknadno odstranil, stržen sem odstranil) kar pa se mi zdi, da je boljše varaždinsko zelje, malo trše, idealna temperatura je 18°C, kasneje pa manj, največ napak je pri višjih temperaturah.
Starši so to vsako leto počel, ampak meni poleg ni bilo in se še učim.
Bolj kot ne imam najraje sveže zelje za solato
Ni mi pa čisto jasno, po nekaj mesecih je treba tud mal zamenjat to vodo, ampak ne vem koliko naj bi šlo na litr vode soli za zalivanje zelja.
In pa, kakšen je vonj kisanega zelja, |
|
Nazaj na vrh |
|
|
grgr
Pridružen/-a: 28.03. 2010, 21:10 Prispevkov: 154 Kraj: Dolenjske toplice
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
finpol1
Pridružen/-a: 12.07. 2012, 11:46 Prispevkov: 27
|
Objavljeno: 14 Nov 2012 13:14 Naslov sporočila: |
|
|
Kje bi zdaj lahko dobil sadike za zelje? Vem da ni pravi čas, a vzgojil bi na zastekljenem balkonu. Hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vodenka
Pridružen/-a: 25.02. 2011, 10:33 Prispevkov: 458
|
Objavljeno: 14 Nov 2012 13:39 Naslov sporočila: |
|
|
Ojla približno deset sadik jih še imam na voljo je pa varaždinsko zelje če si kje v bližina Logatca ti lahko dostavim.
LP vodenka |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 14 Nov 2012 14:20 Naslov sporočila: |
|
|
Sadike zelja zdaj? Pa mislite, da bi se ga dalo v zaprtem vzgojit? Meni letos še zunaj ni uspelo _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vodenka
Pridružen/-a: 25.02. 2011, 10:33 Prispevkov: 458
|
Objavljeno: 14 Nov 2012 15:49 Naslov sporočila: |
|
|
To nevem če bo se dalo v zaprtem prostoru gojiti zelje.Letošnja semena od zelja sem prepozno pobrala in seveda so se mi kar nekaj jih sama zasejala in seveda je kar nekaj lepih sadik za poskuse sama ne utegnem ekspementirat . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tiguan
Pridružen/-a: 01.06. 2010, 22:34 Prispevkov: 1059
|
Objavljeno: 27 Nov 2012 20:11 Naslov sporočila: |
|
|
lera je napisal/a: | ja oni res pravijo da ni za kisat - probaj pa boš potem videl - najlažje se tako odločiš za naprej |
Je OK zelje za jest |
|
Nazaj na vrh |
|
|
finpol1
Pridružen/-a: 12.07. 2012, 11:46 Prispevkov: 27
|
Objavljeno: 14 Dec 2012 17:08 Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče kdo ve, kako dolge korenine naredi oz. koliko zelje rabi zelje, če ga imaš v vazi? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 14 Dec 2012 17:39 Naslov sporočila: |
|
|
Merila jih nisem, spomnim se pa, da ga je bilo kar težko ruvati s koreninami vred. Takole na pamet in po spominu: vsaj 10-litrska posoda, če hočeš, da bo naredilo spodobno glavo.
To velja za onega z velikimi glavami. Ne poznam današnjih sort.Čisto mogoče, da lahko dobiš tudi kaj manjšega. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Vse o vseh rastlinah Seznam forumov
-> Zelenjava Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 Naslednja
|
Stran 6 od 9 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|