Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Osem spregledanih jedi

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
krfjolca



Pridružen/-a: 05.07. 2012, 20:39
Prispevkov: 118
Kraj: Okolica Domžal

PrispevekObjavljeno: 27 Jul 2012 15:21    Naslov sporočila: Osem spregledanih jedi Odgovori s citatom

Prejela sem na gmeil, tako, da avtorja ne vem navesti. Je pa zanimivo nekatere stvari, ki jih že poznamo ponoviti. In ob enem še kaj novega se naučiti.

8 zdravih, a spregledanih jedi
https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/?ui=2&ik=c3679278c4&view=att&th=1330e26585d88edc&attid=0.1&disp=safe&realattid=97e8e31e85219d97_0.1&zw&saduie=AG9B_P_62ep-aMqoOQ1WkVMIjcjy&sadet=1343398342115&sads=xhfbP2w8ASCRoR49QJav7bvD9kk&sadssc=1

Vsi jih poznamo. Lahko bi rekli, da smo z njimi zrasli. Juha z lečo v vrtcu. Sok rdeče pese z medom in limono, kadar smo morali »popraviti kri« po dolgi bolezni. Jeseni pa ajdova kaša z jurčki ...
________________________________________
Ja, spomnite se jih in jih ne pozabite. To so jedi, ki prinašajo zdravje.


1. Rdeča pesa

Zakaj je dobra? Rdeča pesa je prava zakladnica folne kisline, zato je priporočljiva za nosečnice. Rdeči pigmenti v njej pa so antioksidanti, ki se borijo proti številnim rakavim obolenjem. Preprečuje slabokrvnost, saj vsebuje veliko železa.

Jejte jo: surovo, naribano v solati; lahko iztisnete sok rdeče pese, vendar naj ne bo toplotno obdelan, saj s tem izgubi veliko hranljivih snovi.


2. Ječmen ali ješprenj

Zakaj je dober? Ima nizek glikemični indeks in je bogat z vlakninami. Znižuje stopnjo holesterola, pomaga pri prebavi, je zelo dober vir niacina, ki varuje srce, zaradi antioksidantov zaustavlja staranje in preprečuje raka dojk.

Jejte ga: v dobrem starem ričetu; lahko skuhate tudi okusno rižoto ali pa ga dodate k jutranjim kosmičem.


3. Sardine

Zakaj so dobre? Vsebujejo maščobne kisline omega 3, so zakladnica kalcija, vsebujejo pa tudi fosfor, magnezij, cink, kalij in železo. Vsebujejo tudi vitamine skupine B.

Jejte jih: pečene, v konzervi (da, tudi take so zdrave, vendar izberite tiste v olivnem olju), naredite ribji namaz (z gorčico, da ne bo premastno), dodajte jih k testeninam …


4. Ajda

Zakaj je dobra? Njeni proteini znižujejo holesterol, uravnavajo krvni sladkor in znižujejo krvni tlak. Je zelo dobro živilo, če ste alergični na gluten ali imate celiakijo. Vsebuje veliko vlaknin, bogata pa je tudi z minerali: cinkom, bakrom in magnezijem. Vsebuje flavonoide, antioksidante, ki varujejo srce.

Jejte jo: v ajdovem kruhu, kot rižoto, kašo, dodatek k jutranjim kosmičem ...


5. Feferoni

Zakaj so dobri? Tako zeleni kot rdeči vsebujejo snovi, ki so naravni analgetiki. Bogati so z antioksidanti (betakaroten, flavonoidi, vitamin C), zato preprečujejo srčne težave in rakava obolenja. Pomagajo tudi pri glavobolu, zamašenem nosu (zaradi antibakterijskih sestavin), sinusitisu in alergijah. Zdravijo trebušne bolečine in celo drisko. Poleg tega so »kurilci« maščob in pogosto uspešna sestavina tablet za hujšanje.

Jejte jih: v omakah, solatah, juhah, kot začimbo k mesnim in zelenjavnim jedem …


6. Leča

Zakaj je dobra? Je zelo proteinska hrana, bogata z vitamini in polna vlaknin. Ima nizek glikemični indeks, tako da uravnava krvni sladkor. Je zelo dober vir kalija in tako preprečuje zvišan krvni tlak in srčne bolezni. Bogata je s flavonoidi in vsebuje antioksidant, ki je veliko učinkovitejši kot vitamin E. Deluje proti staranju, saj spodbuja nastanek kolagena.

Jejte jo: v juhah, kot dodatek k solatam, lečin pire uporabite kot dodatek mesnim in zelenjavnim jedem …


7. Suhe slive

Zakaj so dobre? Vsebujejo antioksidante, spadajo med živila, ki zavirajo delovanje prostih radikalov. So zelo bogate z vitaminom A, vlakninami in kalijem. Normalizirajo stopnjo sladkorja v krvi, znižujejo holesterol in preprečujejo diabetes. Pomagajo tudi pri hujšanju, saj dajejo občutek sitosti. Lajšajo težave s prebavo. Prav tako pomagajo pri vsrkavanju železa. Preprečujejo nastanek rakavih obolenj, posebej raka na dojkah v postmenstruacijski dobi.

Jejte jih: vsako jutro kot dodatek k jutranjim kosmičem, same, kot prigrizek s kozjim sirom in pršutom …


8. Zelje

Zakaj je dobro? Zaradi antioksidantov preprečuje rakava obolenja. Blaži glavobole, razstruplja telo in ima očiščevalni učinek. Ureja prebavo. Še posebej priporočljivo je za ženske, saj zmanjšuje možnost raka na dojkah, preprečuje pa tudi pljučnega in črevesnega raka ter raka na jajčnikih. Vsebuje vrsto vitaminov in mineralov, največ vitamina K, vitamina C, magnezija in vitaminov skupine B.

Jejte ga: svežega ali kislega kot solato in dodatek k sendvičem, kuhano kislo zelje pa kot prilogo k mesu, pijte zeljnico … P.K.


_________________
pa pa krfjolca

Vrtnica - http://www.rtvslo.si/slike/photos/23655/? Zelenjava - http://www.rtvslo.si/slike/photos/26580/? Moje cvetlice - http://www.rtvslo.si/slike/photos/26680/? Zelenjava in rože - semena - http://www.rtvslo.si/slike/photos/26675/?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
javr



Pridružen/-a: 01.01. 2008, 16:35
Prispevkov: 301
Kraj: Slo

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2012 22:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

preizkušam razne stvari v kruhomatu, berem recepte na internetu - "vsi" vedo, da je treba ajdovo moko popariti (preliti z vrelo vodo), nihče pa ne ve zakaj. Pravijo, da se zmanjša okus in vonj, da se kruh manj drobi, itd., v glavnem pa zato, ker se to pač tako dela. Ima kdo tu kakšen bolj točen odgovor ?
V glavnem me zanima, kaj je narobe, če se moke ne popari, ker je to v kruhomatu bolj težko izvedljivo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2012 22:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Iz prve roke ne vem, ampak zdi se mi, da se nepoparjena moka ne sprime rada v testo. Vem, da je mama prav zato vedno poparila tudi koruzno moko, ki jo je dodajala pšenični (ker je koruza dala bolj zanesljiv pridelek, kot pšenica). In njen kruh je bil občutno lepši in boljši od vseh, ki sem jih v tistem času jedla kje drugje.

Probaj popariti tudi v kruhomatu. Seveda moraš potem počakati, da se ohladi, da vročina ne bo škodovala kvasu. Kolikor se spomnim, je mama na moko najprej zlila krop, malo pomešala s kuhalnico, počakala in dolila še mrzlo vodo, da je lahko naprej mešala z roko.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
artičoka



Pridružen/-a: 21.02. 2009, 19:20
Prispevkov: 59

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2012 22:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

javr je napisal/a:
preizkušam razne stvari v kruhomatu, berem recepte na internetu - "vsi" vedo, da je treba ajdovo moko popariti (preliti z vrelo vodo), nihče pa ne ve zakaj. Pravijo, da se zmanjša okus in vonj, da se kruh manj drobi, itd., v glavnem pa zato, ker se to pač tako dela. Ima kdo tu kakšen bolj točen odgovor ?
V glavnem me zanima, kaj je narobe, če se moke ne popari, ker je to v kruhomatu bolj težko izvedljivo.


javr pozdravljen,

sem še jaz pogledala po internetu kaj je s tem "parjenjem" ajdove moke.
Res pišejo, kot pišeš različne razloge zakaj naj bi jo parili.
Tebe pa kot vidim zanima predvsem, če je to nujno potrebno.

Zanimiv na to temo se mi je zdel odgovor s. Nikoline na vprašanje ali je treba popariti ajdovo moko za potico ?

Njen odgovor: Ni nujno, lahko pa tudi.Za potico moramo dati 1/3 ajdove in 2/3 krušne moke. Skupaj presejemo in delamo kot običajno za potico.
link: http://oddaje.ognjisce.si/kuhajmo/2011/03/21/vla-enje-biskvita-za-torto-popariti-ajdovo-moko-za-potico

Najbrž parijo ajdovo moko zato, ker je ajda brez lepka. Pa saj ti sigurno ne boš delal kruha iz čiste ajdove moke, tako da bo lepka iz pšenične moke po mojem čisto dovolj.
Pa srečno in dober tek. Smile
_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 03 Nov 2012 07:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tako ajdova kot koruzna moka razvijeta bolj poln okus, če ju poparimo, je pa tudi res, da se taka moka boljše veže.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
javr



Pridružen/-a: 01.01. 2008, 16:35
Prispevkov: 301
Kraj: Slo

PrispevekObjavljeno: 03 Nov 2012 16:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

"ni nujno, lahko pa tudi"... ok... Cool
Mogoče bom to poparjenje poskusil s programom "quick" ali "fast" ali kaj je že, ker piše, da moraš delati z vodo, ki ima okoli 50°C .
Danes sem pekel ržen kruh (120g ržene, 270g bele, kar po moji matematiki pride 30% ržene moke) s solno/kvasno emulzijo - vodo, sol in (sveži) kvas zmešaš in pustiš čez noč, potem pa drug dan naprej. Zanimivo, ker sem v raznih navodilih za kruhomate prebral, da sol in kvas nikakor skupaj, ker sol kvas ubije. Mogoče pa to velja samo za suhi kvas.
Po vrhu je kruh precej "puklast" - mogoče je bila žlica moke preveč - kruhomati so zelo občutljivi na gram preveč ali gram premalo - in zato ni "lepo" vzhajal. Drugače pa bo kar za pojest; ne bo za sosedove prašiče, kot že marsikateri poskus do sedaj.

Solno-kvasna mešanica po pribl. 14 urah:


Takoj po končani peki - primerjava z višino posode, da se vidi, do kam je vzhajalo - gre za manjši, 750g-hlebec:


Ven vzeto:


Po dveh urah hlajenja pod krpo:

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 03 Nov 2012 18:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

javr, kruh zgleda Ok, tukaj in tam. Laughing
Drugače pa, solno kvasna emulzija v resnici pobije kvasovke, se pa iz njih sprostijo encimi, ki pmpgočajo alkoholno vrenje, ki je vir ogljikovega dioksida za vzhajanje kruha.
S suhim kvasom po moje ne moreš narediti solno kvasne emulzije, je pa res, da še nisem poskusila.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
javr



Pridružen/-a: 01.01. 2008, 16:35
Prispevkov: 301
Kraj: Slo

PrispevekObjavljeno: 03 Nov 2012 18:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

"tam" (kulinarika.net) je zadeva bolj specialistično-strokovna, tu je pa kuha bolj sproščena, gremo pa pri rožah bolj v detajle Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
artičoka



Pridružen/-a: 21.02. 2009, 19:20
Prispevkov: 59

PrispevekObjavljeno: 03 Nov 2012 18:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

javr čestitke , Very Happy
bučni kruh je njami

zelo zanimiv efekt dosežeš, če daš v testo malo bučnega olja
dobi tako lepo zelenkasto barvo, da nekateri malo vprašljivo gledajo, če je užiten
_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.