Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 25, 26, 27 ... 32, 33, 34  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Sadje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bety11



Pridružen/-a: 07.04. 2011, 07:14
Prispevkov: 1195
Kraj: Postojna Pivka Brkini

PrispevekObjavljeno: 30 Apr 2012 19:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zelo lepo je videti.... bravo
_________________
Rada vrtnarim
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igy



Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34
Prispevkov: 1738
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: 12 Jun 2012 20:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Končno mi je pognala tudi sadika, ki sem jo lani nabavil v Avstriji.
_________________
LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igy



Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34
Prispevkov: 1738
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: 01 Okt 2012 21:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Letos kakiji zorijo prej kot običajno. Namreč na drevesu sorte Tipo se prvi plodovi že barvajo.
Rojo briliante pa ima prvič štiri manjše plodove in še ne kaže spremembe barve.
_________________
LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Matic20



Pridružen/-a: 25.03. 2012, 19:25
Prispevkov: 267
Kraj: MB - KK

PrispevekObjavljeno: 28 Okt 2012 09:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

In takole je šel naš po gobe...

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igy



Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34
Prispevkov: 1738
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: 28 Okt 2012 22:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oh to je pa škoda.
Jaz sem svojega sorte Tipo obral že v četrtek pred dežjem, danes zjutraj pa sem ga otresel. Upam, da mi jo sneg ponoči ne zagode.
Je pa že čas za prvo slano, da izgubi listje.
Potem bo manj nevarno za takšne nezgode.
Matic: saj še ni vse izgubljeno. Veje, ki so ostale priveži malo više, in se bo zopet oblikovala krošnja.
_________________
LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.


Nazadnje urejal/a Igy 11 Nov 2012 00:06; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vinkoz



Pridružen/-a: 04.01. 2010, 20:54
Prispevkov: 904
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: 29 Okt 2012 06:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdrav.
Matic20-Se boš moral malo seznaniti tudi s zimsko rezjo. Exclamation
Ob videnju tvoje fot imam občutek,da si odstranil vodnico in sedaj je kot dežnik z vejami debeline palca na roki. Bo potrebna drastična rez,da se ojači.
lp. Vinkoz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Kosobrin
Moderator foruma


Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51
Prispevkov: 1056
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 29 Okt 2012 06:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako kaže letos z kakiji. Potreboval bi jih 50 kg. Če kdo ima mi naj pošlje po ZS. Zanima me tudi kakšna je cena. Pridem po njih.
Lp Kosobrin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igy



Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34
Prispevkov: 1738
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: 31 Okt 2012 19:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sinoči sem pri minus 3°C obral tudi Rojo briliante kljub temu, da so vsi 4 plodovi še skoraj popolnoma zeleni.
Zanima me ali Rojo briliante zori toliko za sorto Tipo ali se bo z leti privadil na našo klimo?
Hvala.
_________________
LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
battagelli



Pridružen/-a: 31.12. 2011, 22:29
Prispevkov: 73
Kraj: Dolina Vipavska

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2012 22:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

R.Brillante dozori 10 do 14 dni za sorto Tipo. Nikakor ni primerna za notranjost Slovenije.Poleg tega nikoli ni trdo užiten in je ob zrelosti povprečnega okusa. Če v notranjosti sadite kakije je edino primerna sorta Tipo,pogojno še Hachiya.Hachiya je tudi trd neužiten vendar dozori 7 dni pred Tipom ,rodi pa veliko manj. Če želite da vam Tipo rodi tudi trdo užitne plodove mu za soseda posadite opraševalca.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igy



Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34
Prispevkov: 1738
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2012 22:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala!
Upam, da se še malo privadi.
V nasprotnem primeru ga precepim na Tipo.
Katerega opraševalca naj ima Tipo?
_________________
LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
battagelli



Pridružen/-a: 31.12. 2011, 22:29
Prispevkov: 73
Kraj: Dolina Vipavska

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2012 23:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imaš 0.05% možnosti da se ti bo R.B. privadil. Veliko bolje da ga zamenjaš.
Će ti je tako všeč ga je bolje kupit v trgovini pod imenom Vanilia(kar seveda ni ) Ta kaki dozori le na jugu Italije in v Španiji. Vendar ga v Španiji razgrenijo(ne dozorijo),tako da postane trd užiten.Ta postopek in kakije katere razgrenijo po tem postopku Španci poimenujejo Persimon.
Kaki Tipo je najboljši neoplojen ima najboljšo aromo in okus. Enostavno ga lahko še trdega umediš v 5 dneh. Opraševalec za Tipo se imenuje Chocolatino.Ker Tipo rodi tako na ženskih kot na moških cvetovih se boš moral še naučti kateri plodovi bojo trdoužitni.(na drevesu boš imel oboje )
lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igy



Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34
Prispevkov: 1738
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2012 00:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Torej skoraj ni možnosti?
OK potem ga bom naslednje leto cepil.
Seveda manjka mi še Chocolatino; samo do cepičev še moram priti.
Umediti Tipo kaki znam in to tudi delam; ampak mi je izziv tudi trdoužitna varianta.
Sta pa 2 plodova R.B. že kar prave barve.
_________________
LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2012 09:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

battagelli je napisal/a:

Će ti je tako všeč ga je bolje kupit v trgovini pod imenom Vanilia(kar seveda ni ) Ta kaki dozori le na jugu Italije in v Španiji. Vendar ga v Španiji razgrenijo(ne dozorijo),tako da postane trd užiten.Ta postopek in kakije katere razgrenijo po tem postopku Španci poimenujejo Persimon.



Po kakšnem postopku ???
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2012 12:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V grobem vem, da ga razgrenijo s CO2. Za večino kakija zadošča tretma v 100 % CO2, 20 ur, pri 20 °C. Samo Tipo Cool zahteva daljši čas, 72 ur...

Medenje kakija pa je klasično, 20 - 25 °C v skladišču 5 do 7 dni; za "turbo" mehčanje uporabljajo mešanico 50 % kisika, dva promila dušika in etilena - pri 29 °C. zmehčajo se v 24 - 36 urah.

Igy, Italijani uporabljajo za Tipo opraševalce naslednje sorte: 'Vainiglia', 'Lampadina', 'Zellona', 'Melella', 'Cioccolatino', 'Mancinelli',

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
battagelli



Pridružen/-a: 31.12. 2011, 22:29
Prispevkov: 73
Kraj: Dolina Vipavska

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2012 13:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V grobem bo res držalo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2012 19:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes sem v enem izmed kupljenih Persimon-ov dobila koščico Surprised Surprised . Je malo drugačna od onih običajnih domačih. Malo večja in suho-gladka na otip. Kot bi imela v roki en večji podogovat fižol.

Naj jo posadim? Bo sadika kaj drugačna od tistih iz koščic Tipo-ja?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vinkoz



Pridružen/-a: 04.01. 2010, 20:54
Prispevkov: 904
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2012 20:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

battagelli je napisal/a:
V grobem bo res držalo.

Pozdrav.
BAttagelli- Od decembra lanskega leta si registriran na forumu,očitno si glede na številčnost tvojih prispevkov samo spremljal ,brez tvoje udeležbe v prispevkih.
Kaj je po tvoje beseda na repliko mfranc (V grobem)- ali izpodbijaš njegov komentar ali.? Laughing
Lp. Vinkoz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Igy



Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34
Prispevkov: 1738
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2012 22:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mfranc hvala.
Sorto Vainiglia sem posadil lansko jesen. Problem, je da je od Tipo sorte oddaljena cca 3 km. Torej bom moral vcepiti v krošnjo Tipo ali precepiti Rojo Briliante.
_________________
LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
battagelli



Pridružen/-a: 31.12. 2011, 22:29
Prispevkov: 73
Kraj: Dolina Vipavska

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2012 23:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Iz mojih izkušenj sorta Vaniglia ni dober opraševalec za Tipota. Veliko boljši je Chocolatino. Je pa res da je Vaniglia debelejša od Chocolatina,vendar boš moral zopet imeti Chocolatino,da ti opraši Vaniglio(če jo hočeš imeti trdo užitno seveda)
Moj nasvet Tipo je najboljši neoplojen,in daleč prekaša vse ostale kakije. Sledi mu samo še Hachiyia(po okusu)
Če hočeš imeti trdoužiten kaki si omisli O"gosho morda Jiro nikakor ne Hana Fuyu.
Še enkrat: tako za uživanje surovega kot v kulinariki in seveda za sušenje,ga ni boljšega kot kaki Tipo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
battagelli



Pridružen/-a: 31.12. 2011, 22:29
Prispevkov: 73
Kraj: Dolina Vipavska

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2012 23:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Muha
Persimon je metoda po kateri razgrenijo predvsem kaki R.Brillante.Poskušali so tudi druge sorte kakijev,pri R.B. imajo najboljše rezultate.Če boš posadila koščico katero si kupila je 99% R.B.
Da drugačen bo kot Tipo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Sadje
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 25, 26, 27 ... 32, 33, 34  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 25, 26, 27 ... 32, 33, 34  Naslednja
Stran 26 od 34

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.