|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bety11
Pridružen/-a: 07.04. 2011, 07:14 Prispevkov: 1195 Kraj: Postojna Pivka Brkini
|
Objavljeno: 30 Apr 2012 19:20 Naslov sporočila: |
|
|
Zelo lepo je videti.... _________________ Rada vrtnarim |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 12 Jun 2012 20:47 Naslov sporočila: |
|
|
Končno mi je pognala tudi sadika, ki sem jo lani nabavil v Avstriji. _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 01 Okt 2012 21:59 Naslov sporočila: |
|
|
Letos kakiji zorijo prej kot običajno. Namreč na drevesu sorte Tipo se prvi plodovi že barvajo.
Rojo briliante pa ima prvič štiri manjše plodove in še ne kaže spremembe barve. _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Matic20
Pridružen/-a: 25.03. 2012, 19:25 Prispevkov: 267 Kraj: MB - KK
|
Objavljeno: 28 Okt 2012 09:54 Naslov sporočila: |
|
|
In takole je šel naš po gobe...
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 28 Okt 2012 22:42 Naslov sporočila: |
|
|
Oh to je pa škoda.
Jaz sem svojega sorte Tipo obral že v četrtek pred dežjem, danes zjutraj pa sem ga otresel. Upam, da mi jo sneg ponoči ne zagode.
Je pa že čas za prvo slano, da izgubi listje.
Potem bo manj nevarno za takšne nezgode.
Matic: saj še ni vse izgubljeno. Veje, ki so ostale priveži malo više, in se bo zopet oblikovala krošnja. _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Nazadnje urejal/a Igy 11 Nov 2012 00:06; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vinkoz
Pridružen/-a: 04.01. 2010, 20:54 Prispevkov: 904 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: 29 Okt 2012 06:21 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav.
Matic20-Se boš moral malo seznaniti tudi s zimsko rezjo.
Ob videnju tvoje fot imam občutek,da si odstranil vodnico in sedaj je kot dežnik z vejami debeline palca na roki. Bo potrebna drastična rez,da se ojači.
lp. Vinkoz |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 29 Okt 2012 06:59 Naslov sporočila: |
|
|
Kako kaže letos z kakiji. Potreboval bi jih 50 kg. Če kdo ima mi naj pošlje po ZS. Zanima me tudi kakšna je cena. Pridem po njih.
Lp Kosobrin |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 31 Okt 2012 19:26 Naslov sporočila: |
|
|
Sinoči sem pri minus 3°C obral tudi Rojo briliante kljub temu, da so vsi 4 plodovi še skoraj popolnoma zeleni.
Zanima me ali Rojo briliante zori toliko za sorto Tipo ali se bo z leti privadil na našo klimo?
Hvala. _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
battagelli
Pridružen/-a: 31.12. 2011, 22:29 Prispevkov: 73 Kraj: Dolina Vipavska
|
Objavljeno: 10 Nov 2012 22:06 Naslov sporočila: |
|
|
R.Brillante dozori 10 do 14 dni za sorto Tipo. Nikakor ni primerna za notranjost Slovenije.Poleg tega nikoli ni trdo užiten in je ob zrelosti povprečnega okusa. Če v notranjosti sadite kakije je edino primerna sorta Tipo,pogojno še Hachiya.Hachiya je tudi trd neužiten vendar dozori 7 dni pred Tipom ,rodi pa veliko manj. Če želite da vam Tipo rodi tudi trdo užitne plodove mu za soseda posadite opraševalca. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 10 Nov 2012 22:33 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala!
Upam, da se še malo privadi.
V nasprotnem primeru ga precepim na Tipo.
Katerega opraševalca naj ima Tipo? _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
battagelli
Pridružen/-a: 31.12. 2011, 22:29 Prispevkov: 73 Kraj: Dolina Vipavska
|
Objavljeno: 10 Nov 2012 23:13 Naslov sporočila: |
|
|
Imaš 0.05% možnosti da se ti bo R.B. privadil. Veliko bolje da ga zamenjaš.
Će ti je tako všeč ga je bolje kupit v trgovini pod imenom Vanilia(kar seveda ni ) Ta kaki dozori le na jugu Italije in v Španiji. Vendar ga v Španiji razgrenijo(ne dozorijo),tako da postane trd užiten.Ta postopek in kakije katere razgrenijo po tem postopku Španci poimenujejo Persimon.
Kaki Tipo je najboljši neoplojen ima najboljšo aromo in okus. Enostavno ga lahko še trdega umediš v 5 dneh. Opraševalec za Tipo se imenuje Chocolatino.Ker Tipo rodi tako na ženskih kot na moških cvetovih se boš moral še naučti kateri plodovi bojo trdoužitni.(na drevesu boš imel oboje )
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 11 Nov 2012 00:04 Naslov sporočila: |
|
|
Torej skoraj ni možnosti?
OK potem ga bom naslednje leto cepil.
Seveda manjka mi še Chocolatino; samo do cepičev še moram priti.
Umediti Tipo kaki znam in to tudi delam; ampak mi je izziv tudi trdoužitna varianta.
Sta pa 2 plodova R.B. že kar prave barve. _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 11 Nov 2012 09:09 Naslov sporočila: |
|
|
battagelli je napisal/a: |
Će ti je tako všeč ga je bolje kupit v trgovini pod imenom Vanilia(kar seveda ni ) Ta kaki dozori le na jugu Italije in v Španiji. Vendar ga v Španiji razgrenijo(ne dozorijo),tako da postane trd užiten.Ta postopek in kakije katere razgrenijo po tem postopku Španci poimenujejo Persimon.
|
Po kakšnem postopku ??? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 11 Nov 2012 12:15 Naslov sporočila: |
|
|
V grobem vem, da ga razgrenijo s CO2. Za večino kakija zadošča tretma v 100 % CO2, 20 ur, pri 20 °C. Samo Tipo zahteva daljši čas, 72 ur...
Medenje kakija pa je klasično, 20 - 25 °C v skladišču 5 do 7 dni; za "turbo" mehčanje uporabljajo mešanico 50 % kisika, dva promila dušika in etilena - pri 29 °C. zmehčajo se v 24 - 36 urah.
Igy, Italijani uporabljajo za Tipo opraševalce naslednje sorte: 'Vainiglia', 'Lampadina', 'Zellona', 'Melella', 'Cioccolatino', 'Mancinelli',
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
battagelli
Pridružen/-a: 31.12. 2011, 22:29 Prispevkov: 73 Kraj: Dolina Vipavska
|
Objavljeno: 11 Nov 2012 13:15 Naslov sporočila: |
|
|
V grobem bo res držalo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 11 Nov 2012 19:42 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem v enem izmed kupljenih Persimon-ov dobila koščico . Je malo drugačna od onih običajnih domačih. Malo večja in suho-gladka na otip. Kot bi imela v roki en večji podogovat fižol.
Naj jo posadim? Bo sadika kaj drugačna od tistih iz koščic Tipo-ja? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vinkoz
Pridružen/-a: 04.01. 2010, 20:54 Prispevkov: 904 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: 11 Nov 2012 20:02 Naslov sporočila: |
|
|
battagelli je napisal/a: | V grobem bo res držalo. |
Pozdrav.
BAttagelli- Od decembra lanskega leta si registriran na forumu,očitno si glede na številčnost tvojih prispevkov samo spremljal ,brez tvoje udeležbe v prispevkih.
Kaj je po tvoje beseda na repliko mfranc (V grobem)- ali izpodbijaš njegov komentar ali.?
Lp. Vinkoz |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 11 Nov 2012 22:27 Naslov sporočila: |
|
|
Mfranc hvala.
Sorto Vainiglia sem posadil lansko jesen. Problem, je da je od Tipo sorte oddaljena cca 3 km. Torej bom moral vcepiti v krošnjo Tipo ali precepiti Rojo Briliante. _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
battagelli
Pridružen/-a: 31.12. 2011, 22:29 Prispevkov: 73 Kraj: Dolina Vipavska
|
Objavljeno: 11 Nov 2012 23:30 Naslov sporočila: |
|
|
Iz mojih izkušenj sorta Vaniglia ni dober opraševalec za Tipota. Veliko boljši je Chocolatino. Je pa res da je Vaniglia debelejša od Chocolatina,vendar boš moral zopet imeti Chocolatino,da ti opraši Vaniglio(če jo hočeš imeti trdo užitno seveda)
Moj nasvet Tipo je najboljši neoplojen,in daleč prekaša vse ostale kakije. Sledi mu samo še Hachiyia(po okusu)
Če hočeš imeti trdoužiten kaki si omisli O"gosho morda Jiro nikakor ne Hana Fuyu.
Še enkrat: tako za uživanje surovega kot v kulinariki in seveda za sušenje,ga ni boljšega kot kaki Tipo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
battagelli
Pridružen/-a: 31.12. 2011, 22:29 Prispevkov: 73 Kraj: Dolina Vipavska
|
Objavljeno: 11 Nov 2012 23:40 Naslov sporočila: |
|
|
Muha
Persimon je metoda po kateri razgrenijo predvsem kaki R.Brillante.Poskušali so tudi druge sorte kakijev,pri R.B. imajo najboljše rezultate.Če boš posadila koščico katero si kupila je 99% R.B.
Da drugačen bo kot Tipo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Vse o vseh rastlinah Seznam forumov
-> Sadje Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 25, 26, 27 ... 32, 33, 34 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 25, 26, 27 ... 32, 33, 34 Naslednja
|
Stran 26 od 34 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|