|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 04 Jul 2012 22:09 Naslov sporočila: |
|
|
Bo treba zalivat. _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ck
Pridružen/-a: 08.05. 2012, 16:57 Prispevkov: 83 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 07 Jul 2012 15:05 Naslov sporočila: |
|
|
Borovnice veselo zorijo.
Izgleda, da jih bo letos kakšna kilca tudi za marmelado.
Ali jo je že kdo delal ali jedel.
Kakšen je okus v primerjavi z marmelado iz gozdnih borovnic? _________________ LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
JernejZ
Pridružen/-a: 05.08. 2008, 20:07 Prispevkov: 104 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 07 Jul 2012 19:41 Naslov sporočila: |
|
|
Se pridružujem ck-jevem vprašanju.
Ali je kakšna sorta posebej primerna za borovničevo marmelado, oziroma katere sorte niso? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ferdo36
Pridružen/-a: 20.03. 2010, 18:56 Prispevkov: 504 Kraj: vrhnika
|
Objavljeno: 08 Jul 2012 04:55 Naslov sporočila: |
|
|
Okus marmelade iz A.borovnic je zelo podoben okusu naših gozdnih borovnic.Primerne so vse sorte,vendar mi delamo marmelado predvsem
iz drobnejših sort.Poskusite.Marmelada je odlična. _________________ Narava vse povrne!Dobro z dobrim,slabo s slabim! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 09 Jul 2012 11:12 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas gredo še sveže v uporabo. _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
FranciR
Pridružen/-a: 01.04. 2010, 13:22 Prispevkov: 15
|
Objavljeno: 10 Jul 2012 07:15 Naslov sporočila: |
|
|
Marmelada iz Ameriških borovnic je okusna. Bolj sladke sorte so seveda boljše za marmelado.
Mene pa zanima kakšen je kaj letošnji pridelek, je kaj manjši zaradi pozebe? Jaz bom imel letos pol manj borovnic kot lani :-(. Lansko leto 19 grmov - 180 kg :-). Morda so lansko leto preveč rodile.
slike posredujem kasneje. _________________ FranciR |
|
Nazaj na vrh |
|
|
borovničar
Pridružen/-a: 13.07. 2012, 22:11 Prispevkov: 2
|
Objavljeno: 14 Jul 2012 16:29 Naslov sporočila: |
|
|
Živjo
Sem nov na forumu in imam nekaj vprašanj. Imam nekaj izkušenj z ameriškimi borovnicami, sam imam 8 grmov.
Zanima me, kako se ohranja pravilna kislost zemlje skozi leta? Šota verjetno
začne zgubljat kislost...
Sam imam specialno gnojilo za ameriške borovnice od agrolita in me zanima ali je to dovolj, plus seveda to da se vsako leto doda nekaj iglic?
Je potrebno tudi dodajati amonijev sulfat ali ga specialno gnojilo že vsebuje?
Hvala za odgovore |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ferdo36
Pridružen/-a: 20.03. 2010, 18:56 Prispevkov: 504 Kraj: vrhnika
|
Objavljeno: 15 Jul 2012 14:00 Naslov sporočila: |
|
|
Ko se šota mineralizira se ne razkisa,če ne dodajaš nevtralnih ali bazičnih
gnojil,to je gnojil,ki vsebujejo kalcij(Ca) in kloride.Gnojilo za borovnice je v redu za gnojenje v jeseni,ne več kot eno pest na grm,spomladi pa
dušik(N) v obliki amon sufata ali uree,nikakor pa KAN ali apneni dušik.
Več si oglej v predhodnih debatah,kjer je mnogo debat o gnojenju.
Ne pretiravaj z gnojenjem,ker je borovnica dete revnih,humusnih tal. _________________ Narava vse povrne!Dobro z dobrim,slabo s slabim! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
borovničar
Pridružen/-a: 13.07. 2012, 22:11 Prispevkov: 2
|
Objavljeno: 15 Jul 2012 14:29 Naslov sporočila: |
|
|
Torej samo specialno gnojilo ni dovolj, je potrebno dodati še posebej amonsufat. Sem prebral že vse kar ste napisali, vendar mi ni bilo jasno zakaj potem piše, da specialno gnojilo s svojo sestavo omogoča popolno prehrano ameriškim borovnicam.
Šota pa če sem prav razumel ostane kisla tudi na daljši rok, recimo 10 let?
Lp, |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ck
Pridružen/-a: 08.05. 2012, 16:57 Prispevkov: 83 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 20 Jul 2012 15:44 Naslov sporočila: |
|
|
Marmelada iz A. borovnic.
Malce sem se lotil dela in naredil 3 variante marmelade iz A. borovnic.
Sestavine sem stehtal.
Borovnice sem pred kuhanjem pretlačil s tlačilko za pire krompir, dodal večji del sladkorja, pustil kakšne 2 uri stati, nato dosul še cca 10 dag sladkorja pomešanega z Gelfiksom (razen v varianti 3) in dal kuhati.
Vse sem kuhal v 6 l. loncu z debelim dnom (notranji premer posode je 24 cm).
Po zavretju in nato vsakih 5 min. sem poskusil eno malo žličko marmelade. Marmelado sem najprej cca 4 min. hladil, nato sem ocenil gostoto ter okus. Predvsem me je zanimalo ali se okus kaj bistveno menja v korelaciji s časom kuhanja.
Pred kuhanjem, takoj ob zavretju ter nato vsakih 5 minut sem pripravek tehtal, zato da sem ugotovil koliko vode je izhlapelo.
Zaradi želje po hitrem izhlapevanju vode (vpliv na gostoto) ter čim krajšem termičnem obdelovanju (možen vpliv na okus), sem kuhal na močnem ognju, ki sem ga po kakih 10 min. vretja počasi zniževal.
Stalno sem mešal s kuhalnico - začel sem cca 5 min. po začetku kuhanja - zaradi pospešitve izhlapevanja.
Variante
1.
- 1 kg borovnic (različne sorte - Duke (največ), Earlyblue, Bluecrop, Bluetta, Berkeley)
- 0,4 kg rjavega sladkorja,
- 1/2 vrečke Gelfix clasic.
Dehidrirano cca 30% - cca 13 minut vretja.
Okus: blag borovničev okus, (pre)sladek.
Gostota primerna. Obarvanost dobra.
2.
- 1 kg borovnic (Bluecrop 100% - ker je bolj aromatična od Duke, pa tudi količine so bile na razpolago - imam 3 grme),
- 0,4 kg navadnega sladkorja,
- 1/2 vrečke Gelfix clasic,
- sok 1. limone, dodan pred kuhanjem, ker varianta 1. ni imela popolnoma nič sadne kisline (tudi pri gozdnih borovnicah se s kuhanjem kisline razgradijo).
Dehidrirano cca 30% - cca 15 minut vretja.
Okus: skladno kislo-sladek in blag borovničev okus - za odtenek bolj močan okus po borovnici kot varianta 1.
Gostota primerna. Obarvanost dobra.
3.
- 1, 37 kg borovnic (95% Bluecrop, ostalo Bluetta in Berkeley),
- 0,55 kg beli sladkor,
- sok 1. velike limone.
Dehidrirano cca 42% - cca 30 minut vretja.
Okus: skladno kislo-sladek, blag borovničev okus - malo bolj močan okus po borovnici kot varianta 2.
Gostota primerna. Obarvanost dobra.
Varianto 3 sem naredil predvsem z namenom, da ugotovim, ali lahko dobim gosto marmelado brez Gelfiksa ter ali se okus z manjšanjem količine vode v marmeladi bistveno izboljšuje.
Gostota marmelade je primerna (podobna kot pri kupljenih marmeladah - jaz imam rad gostejše) že pri cca 25% dehidraciji,
pri cca 35% dehidraciji pa zadošča tudi mojim zahtevam po gostoti. Pri 42% dehidraciji marmelada ni pregosta.
Zaključek
Marmelada iz A. borovnic ima bistveno bolj blag okus kot marmelada iz gozdnih borovnic vendar je vseeno dobra. Obarvanost je dobra. Okus se z dodatkom soka limone bistveno spremeni - izboljša. Primerno gostoto je možno doseči brez dodajanja želirnega sredstva.
Glede izbora sorte za marmelado bi težko rekel, da je varianta 2. boljša zaradi Bluecropa, ker v varinati 1. nisem uporabil soka limone, tako da bo to potrebno preizkusiti drugo leto, ker imam sedaj borovnic samo še za sproti (dozori jih cca 0,5 kg na dan).
Kakšne so kaj vaše izkušnje? _________________ LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
JernejZ
Pridružen/-a: 05.08. 2008, 20:07 Prispevkov: 104 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 20 Jul 2012 18:59 Naslov sporočila: |
|
|
Uf, ck, tole ste pa fajn dokumentirali.
Sam marmelade zaenkrat ne znam naredit. Letos jo je kakšen liter naredila tašča - iz sort Bluetta in Duke - je precej sladka (bi rekel, da manjka kislin). Sicer pa odlična, seveda jo je premalo.
Nazadnje urejal/a JernejZ 20 Jul 2012 19:40; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Lobo
Pridružen/-a: 03.04. 2012, 09:27 Prispevkov: 45 Kraj: okolica MB
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 23 Jul 2012 12:41 Naslov sporočila: |
|
|
Torej je najbrž le bila krivo lubje v zastirki? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Jul 2012 14:32 Naslov sporočila: |
|
|
Sigurno
Scer pa zraste v lubju tudi kaj bolj pametnega, pri nas že nekajkrat marele, Dekliški dežnik, zelo dober.
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 23 Jul 2012 15:15 Naslov sporočila: |
|
|
In kje prodajajo to lubje z micelijem dežnikaric |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ck
Pridružen/-a: 08.05. 2012, 16:57 Prispevkov: 83 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 23 Jul 2012 17:57 Naslov sporočila: |
|
|
Lubje je najbolje "cepit" - pravzaprav posejati trose.
Jeseni (oz. pozno poleti) naberemo marele in jih očistimo nad razgrnjenim časopisnim papirjem. Te ostanke potem stresemo na lubje oz. žaganje. _________________ LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
AndrejK
Pridružen/-a: 09.06. 2012, 11:31 Prispevkov: 70 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: 30 Jul 2012 14:48 Naslov sporočila: zalivanje borovnic |
|
|
Glede na temperature in pomanjanje padavin, bom začel zalivati svojo gredico (15kom) borovnic, čeprav ne kažejo znakov suše. Pošteno povedano, tudi ne vem, kakšni bi bili znaki pomanjkanja vode, ampak vseeno
Ali je pomembno način namakanja: kapljično, s porozno cevjo, škropenje od zgoraj? Najbolj enostavna izvedba v mojem primeru je škropenje celotne gredice. Namakal bom z vodo iz ribnika, ki ima temperaturo pb. 20stopinj. Če bi šlo za paradižnike, vem, da bi bilo to slabo (močenje listov), kako pa je v primeru ameriških borovnic?
Hvala za odgovore in lep pozdrav, Andrej |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Lobo
Pridružen/-a: 03.04. 2012, 09:27 Prispevkov: 45 Kraj: okolica MB
|
Objavljeno: 30 Jul 2012 18:23 Naslov sporočila: Re: zalivanje borovnic |
|
|
AndrejK je napisal/a: | Glede na temperature in pomanjanje padavin, bom začel zalivati svojo gredico (15kom) borovnic, čeprav ne kažejo znakov suše. Pošteno povedano, tudi ne vem, kakšni bi bili znaki pomanjkanja vode, ampak vseeno
Ali je pomembno način namakanja: kapljično, s porozno cevjo, škropenje od zgoraj? Najbolj enostavna izvedba v mojem primeru je škropenje celotne gredice. Namakal bom z vodo iz ribnika, ki ima temperaturo pb. 20stopinj. Če bi šlo za paradižnike, vem, da bi bilo to slabo (močenje listov), kako pa je v primeru ameriških borovnic?
Hvala za odgovore in lep pozdrav, Andrej |
Meni je Igy svetoval naj uporabljam samo deževnico, ker edina ne vsebuje mineralov (recimo apnenec), ki bi lahko dvignili pH zemlje.
Samo zalivanje pa je verjetno enako kot pri večini rastlin. Ne v največji vročini in soncu zalivat po listju. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Jul 2012 22:29 Naslov sporočila: Re: zalivanje borovnic |
|
|
AndrejK je napisal/a: | Glede na temperature in pomanjanje padavin, bom začel zalivati svojo gredico (15kom) borovnic, čeprav ne kažejo znakov suše. Pošteno povedano, tudi ne vem, kakšni bi bili znaki pomanjkanja vode, ampak vseeno |
Eh, tudi sam nisem nikoli imel resnično izsušene borovnice - celo takrat, ko sem na otip (prst globoko v substrat) "ugotovil" da je pod nujno treba zalivati...
Čisto možno pa je, da se pri meni težje zgodi resno pomankanje vlage, močvirje je normalno "namočeno" z vodo - pa čeprav ta odvisno od vremena niha gor-dol za cel meter! Pa še cca za meter smo se z nasutjem dvignili nad osnovni nivo.
Vendar tehnika z otipom funkcionira povsod.
Borovnice v loncih pa so druga zgodba, tistih nekaj deset litrov substrata se hitro izsuši in borovnica se na pomanjkanje vode odzove tako kot večina rastlin; vršički, sploh novejši, nežnejši se povesijo, ovenejo. Včasih pa še ni klasična suša, pomanjkanje vode, ampak pride do temperaturnega stresa rastline, seveda zaradi previsoke temperature.
Sicer se mi je to zgodilo samo parkrat, ampak mi je opozorilo za naslednje leto, ko bodo lončne borovnice začele roditi...
AndrejK je napisal/a: | Ali je pomembno način namakanja: kapljično, s porozno cevjo, škropenje od zgoraj? Najbolj enostavna izvedba v mojem primeru je škropenje celotne gredice. Namakal bom z vodo iz ribnika, ki ima temperaturo pb. 20stopinj. Če bi šlo za paradižnike, vem, da bi bilo to slabo (močenje listov), kako pa je v primeru ameriških borovnic?
Hvala za odgovore in lep pozdrav, Andrej |
Vsekakor je daleč najboljša varianta kapljično namakanje, če se ti ne da "komplicirati" in če ti obilje vode dovoljuje pa zalivanje po celi gredi, ampak ne po grmih, temveč na zemljo, kolikor se da.
Verjetno se pogovarjamo o tvoji vodi , s trdoto pH 7,5 ? nekako takšno vodo imam tudi sam, in če se ne motim, uporablja vodo z relativno visokim pH tudi Ferdo36 za zalivanje precej tisoč grmov am. borovnice . V praksi, v naši klimi, izgleda da periodično deževje čisto zadosti spere ev. nabiranje apnenca v substratu.
Drugo pa je zalivanje preko listov - izkušenj nimam, lahko ti priporočim da testiraš zadevo tako, da en grm zalivaš preko listov, drugi grm iste sorte pa samo po gredi...
Občutek pa imam, da borovnicam to ne bo všeč, listje je hudo občutljiv organ, ki sodeluje v fotosintezi. Lahko primerjam z mojo izkušnjo; spomladi sem škropil borovnice z Neem tonikom, ta pa ima kot vsi Neemovi proizvodi kar precej visok pH, celo do 8,0 gre . Pri meni so se borovnice odzvale s klorozo, ki sem jo potem saniral z škropljenjem s kelatnim železom.
Za deževnico ni dvoma, da ne vsebuje apnenca, sam razmišljam (samo to ) o kakšnem shranjevanju deževnice vsaj za moje lončne borovnice; se mi pa zdi, da je zalivanje z deževnico kar zahteven projekt, kar se kubature/litraže rezervoarjev tiče.
Se mi zdi, da deževnico uporablja naš član JernejZ, mogoče bo on kaj povedal o svojih izkušnjah...
Seveda so za zalivanje še kakšne podvariante, tudi sam se še kaj naučim, ko me nuja prisili na to .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Vse o vseh rastlinah Seznam forumov
-> Sadje Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 39, 40, 41 ... 60, 61, 62 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 39, 40, 41 ... 60, 61, 62 Naslednja
|
Stran 40 od 62 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|