|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 18 Jan 2010 10:30 Naslov sporočila: Black Krim |
|
|
Semena na voljo v Zelenem krogu
TOMATEN -ATLAS
LokalHarvest
Black Krim
Indeterminiran, domač
Višina: 1,2 – 1,8
Oblika: beefsteak
Teža: srednji do velik
Barva: rdeča, rjava
Zrelost: 69 – 80 (srednja)
Listje: paradižnikovo
Opomba: Domač paradižnik iz Krima, z obale Črnega morja.Nekaterim zelo okusen, rahlo slan, mogoče manj priljubljen kot Sherokee Purple, rodnost odvisna od področja, ponekod zori zgodaj in zori v pozno jesen, ponekod je rodnost povprečna, obožujejo jih tudi ptiči. Rad poči, se pa da to izboljšati z sajenjem v prepustnejšo zemljo. Potrebno ga je pobrati preden izgleda popolnoma zrel, ker rad poka in se zmehča. Zelo dober kot snack, ni pa najboljši za konzerviranje.
http://davesgarden.com/guides/pf/go/67025/
Ivčk:
"Black Krim, Amazon Chocolate in Black Seaman (tale je determinanten) so vsekakor ti, ki jih bom še gojila, ker so med najokusnejšimi. Priporočam. "
mfranc:
"Black Krim Tomato; rad poka, od dneva posaditve do plodov 80 dni (tule sicer navajajo 75 dni, vsi ostali 80)
http://www.reimerseeds.com/black-tomato_459.aspx
Seveda, vsi hvalijo okus Exclamation. Vendar, glede na rok zorenja, a si ga lahko privoščijo bolj v južnih krajih?
So v letu 2008 morda podlegli neugodnemu vremenu?" _________________ Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin
Nazadnje urejal/a katrinca 27 Nov 2012 21:42; skupaj popravljeno 4 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Jul 2010 20:19 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo, tule http://www.tomatogrowers.com/black.htm mu pripisujejo do 90 dni zorenja, deset več kot za Black from Tula....
Nekaj je na tem, pri meni edina sorta, ki še ne zori . Kaže pa, da je res zelo roden - škoda da se mi je ta sorta v predvzgoji zmešala (človeški faktor ) z White Snow, tako si obe sorti delita lonec
Kot lončnica je pod streho, pa da vidim, kako bo s razvpitim pokanjem plodov....
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Jul 2010 19:26 Naslov sporočila: |
|
|
V nekaj stavkih ;
- razpokan je relativno malo, proti pričakovanju, verjetno pomaga strehca nad paradajzi .....
- želel bi bolj temnega, pa baje ne gre
- škoda, da večino prostora ukrade agresivni Snow White, detece tiskarske napake
prva etaža
druga etaža
za primerjavo; Black Cherry
Okus?
se še hladi v hladilniku - na sobno temperaturo....
LP _________________ mfranc
Nazadnje urejal/a mfranc 23 Jul 2010 07:41; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11 Prispevkov: 2630 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 23 Jul 2010 06:56 Naslov sporočila: |
|
|
Joj, brž ven iz hladilnika in na pult! Paradižnik ima najboljši okus na sobni temperaturi! Če jih daš v hladilnik, se tako shladijo, da nam receptorji za okus začutijo le mrzlo, večino okusa pa ne. Verjemi, večkrat testirano. Jaz imam paradižnike poleti vse zunaj na pultu, sploh, če jih mislimo pojesti sproti. V nasprotnem primeru jih dam nekam na hladno, a jih pred uporabo obvezno zgrejem na pultu, vsaj za par uric...
Drugače pa, prekrasni paradižniki!!! Prekrasni, nimam kaj drugega reči... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
emkey
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 14:16 Prispevkov: 302 Kraj: Spodnji F*kovci
|
Objavljeno: 23 Jul 2010 07:36 Naslov sporočila: |
|
|
Hladilnik res pobere nekaj okusa (dober primer je npr. čokolada), vendar je, vsaj meni, primerno ohlajen paradižnik uporabljen za svežo solato občutno boljši kot neohlajen. Če se mudi in ni časa čakat, jih na brzino ohladim v mrzli vodi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11 Prispevkov: 2630 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 23 Jul 2010 14:39 Naslov sporočila: |
|
|
Vsekakor jih sparjene, direktno s sonca ne bi jedla. Zato pa počivajo na pultu na nekje 25 stopinj, takrat je aroma najizrazitejša...
Včasih seveda paše tudi kakšen iz hladilnika, lahko pa jih mešamo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 23 Jul 2010 15:08 Naslov sporočila: |
|
|
Za solato ga obvezno ohladim v hladilniku. Za direkt v usta mora pa tudi zame biti ogret na sobno temperaturo ali pravkar odtrgan iz rastline. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Jul 2010 17:22 Naslov sporočila: |
|
|
No, sem že popravil, dopolnil: pohladil na sobno temperaturo , ker nabiral sem ga pa res dobesedno vročega!
Je pa res, prava "delovna" temperatura mora biti, tudi če si recimo solato naredim iz komponent v hladilniku, obvezno počakam, da jed pridobi sobno temperaturo - ampak ne takšno kot so trenutno
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 25.07. 2008, 07:28 Prispevkov: 774 Kraj: Novo mesto-243 m n.m.
|
Objavljeno: 13 Jul 2011 08:26 Naslov sporočila: |
|
|
Jah moj Black krim pa je še zelen:
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11 Prispevkov: 2630 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 19 Avg 2011 15:02 Naslov sporočila: |
|
|
Na Paradajz fešti:
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 22 Jul 2012 10:01 Naslov sporočila: |
|
|
Imam ga po zaslugi prijateljice, ki je letos kupila dve sadiki in mi eno predala, ko sem ji povedala, da gre za črn paradižnik. Kaj takega v njenem vrtu? Ena sadika bo več kot dovolj !
Še veliko mu manjka do zrelosti, kakršno ste pofotkali na fešti.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 24 Jul 2012 17:44 Naslov sporočila: |
|
|
Prvič vidim plod črnega paradižnika čisto od blizu in res ne vem, kdaj je zrel. Tale dva sta bila na otip oba čutiti kar mehka, ampak gel je pri večjem zelen, pri manjšem pa temnejši, rjav. Mi lahko kdo pove, če je to zrelo ali ne. Okus je daleč od slabega, ampak tudi po njem ne morem zagotovo vedeti. Lahko komentirate zrelost takole s fotke?
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 24 Jul 2012 18:10 Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno je precej odvisno od okusa ampak tale je za moj okus že prezrel, sploh manjši, okrogel. Še posebej črn in rumen paradižnik mora zame ostat kompakten, skoraj trd. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 24 Jul 2012 18:33 Naslov sporočila: |
|
|
Gardenja, hvala ti, grem potrgat še druge! Pišuka, a ne spada Black Krim bolj med pozne, no? Še dobro, da sem vprašala.
Evo, sem utrgala naslednje tri. Imaš prav, grdo nezrelo izgledajo , ampak so res boljšega okusa. Sploh, ker nisem ljubitelj sladkastih, kaj šele kašastih paradižnikov.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 25.07. 2008, 07:28 Prispevkov: 774 Kraj: Novo mesto-243 m n.m.
|
Objavljeno: 21 Sep 2012 07:22 Naslov sporočila: |
|
|
Zelo zelena ramena, bolj okrogel, metalno rumenordeč, rad zgnije in poka, okusen, 3 prekata, veliko gela, močna lupina, sočen
lp labia |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Matic20
Pridružen/-a: 25.03. 2012, 19:25 Prispevkov: 267 Kraj: MB - KK
|
Objavljeno: 24 Dec 2012 12:01 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo, pri enih je videti temno rjav, pri drugih praktično rdeč. Pri meni je bil nekje vmes:
- toliko svetel, da so tisti, katerim sem razlagal da dobijo par plodov temne sorte razočarano ugotovili da je skoraj enake barve kot "ostali" in
- toliko temen, da tisti ki so ga videli brez prehodne informacije o barvi sorte, rekli da je videti gnil in da tega pa že ne bodo jedli.
In tako je tudi ostalo: kdor se je takoj odločil da je zaradi obarvanosti zanič, ga ni maral.
Bil je prijetnega, sladkega "zemljastega" okusa, nabiral sem jih še ne popolnoma zrele (trde na otip), ko so še zgoraj zelenkasti. Zreli precej hitro popokajo in nabrani ne zdržijo več kot nekaj dni.
Na skupni sliki označen z BK.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Dec 2012 12:23 Naslov sporočila: |
|
|
Res je med manj "obdarjenimi" s črno barvo, sicer pa 100% črnega tako ni.
Je pa zanimivo, da večina črnih paradižnikov prihaja iz ruskega, črnomorskega področja...
Intenzivnejša barva se sigurno dobi z več sonca, pa še sestava zemlje vpliva, od mineralov, soli in kovin.
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|