Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Black Krim

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Paradižnik
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 18 Jan 2010 10:30    Naslov sporočila: Black Krim Odgovori s citatom

Semena na voljo v Zelenem krogu

TOMATEN -ATLAS
LokalHarvest

Black Krim
Indeterminiran, domač

Višina: 1,2 – 1,8
Oblika: beefsteak
Teža: srednji do velik
Barva: rdeča, rjava
Zrelost: 69 – 80 (srednja)
Listje: paradižnikovo
Opomba: Domač paradižnik iz Krima, z obale Črnega morja.Nekaterim zelo okusen, rahlo slan, mogoče manj priljubljen kot Sherokee Purple, rodnost odvisna od področja, ponekod zori zgodaj in zori v pozno jesen, ponekod je rodnost povprečna, obožujejo jih tudi ptiči. Rad poči, se pa da to izboljšati z sajenjem v prepustnejšo zemljo. Potrebno ga je pobrati preden izgleda popolnoma zrel, ker rad poka in se zmehča. Zelo dober kot snack, ni pa najboljši za konzerviranje.
http://davesgarden.com/guides/pf/go/67025/

Ivčk:
"Black Krim, Amazon Chocolate in Black Seaman (tale je determinanten) so vsekakor ti, ki jih bom še gojila, ker so med najokusnejšimi. Priporočam. "


mfranc:
"Black Krim Tomato; rad poka, od dneva posaditve do plodov 80 dni (tule sicer navajajo 75 dni, vsi ostali 80)

http://www.reimerseeds.com/black-tomato_459.aspx

Seveda, vsi hvalijo okus Exclamation. Vendar, glede na rok zorenja, a si ga lahko privoščijo bolj v južnih krajih?
So v letu 2008 morda podlegli neugodnemu vremenu?"
_________________
Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin


Nazadnje urejal/a katrinca 27 Nov 2012 21:42; skupaj popravljeno 4 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 09 Jul 2010 20:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanimivo, tule http://www.tomatogrowers.com/black.htm mu pripisujejo do 90 dni zorenja, deset več kot za Black from Tula....

Nekaj je na tem, pri meni edina sorta, ki še ne zori Rolling Eyes . Kaže pa, da je res zelo roden - škoda da se mi je ta sorta v predvzgoji zmešala (človeški faktor Cool ) z White Snow, tako si obe sorti delita lonec Sad

Kot lončnica je pod streho, pa da vidim, kako bo s razvpitim pokanjem plodov....

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2010 19:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V nekaj stavkih Wink ;

- razpokan je relativno malo, proti pričakovanju, verjetno pomaga strehca nad paradajzi .....

- želel bi bolj temnega, pa baje ne gre Rolling Eyes

- škoda, da večino prostora ukrade agresivni Snow White, detece tiskarske napake Cool

prva etaža


druga etaža


za primerjavo; Black Cherry






Okus?

se še hladi v hladilniku Wink - na sobno temperaturo....

Wink

LP
_________________
mfranc


Nazadnje urejal/a mfranc 23 Jul 2010 07:41; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11
Prispevkov: 2630
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 23 Jul 2010 06:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Joj, brž ven iz hladilnika in na pult! Paradižnik ima najboljši okus na sobni temperaturi! Če jih daš v hladilnik, se tako shladijo, da nam receptorji za okus začutijo le mrzlo, večino okusa pa ne. Verjemi, večkrat testirano. Jaz imam paradižnike poleti vse zunaj na pultu, sploh, če jih mislimo pojesti sproti. V nasprotnem primeru jih dam nekam na hladno, a jih pred uporabo obvezno zgrejem na pultu, vsaj za par uric...

Drugače pa, prekrasni paradižniki!!! Prekrasni, nimam kaj drugega reči...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
emkey



Pridružen/-a: 17.03. 2009, 14:16
Prispevkov: 302
Kraj: Spodnji F*kovci

PrispevekObjavljeno: 23 Jul 2010 07:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hladilnik res pobere nekaj okusa (dober primer je npr. čokolada), vendar je, vsaj meni, primerno ohlajen paradižnik uporabljen za svežo solato občutno boljši kot neohlajen. Če se mudi in ni časa čakat, jih na brzino ohladim v mrzli vodi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11
Prispevkov: 2630
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 23 Jul 2010 14:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vsekakor jih sparjene, direktno s sonca ne bi jedla. Zato pa počivajo na pultu na nekje 25 stopinj, takrat je aroma najizrazitejša...
Včasih seveda paše tudi kakšen iz hladilnika, lahko pa jih mešamo Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 23 Jul 2010 15:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za solato ga obvezno ohladim v hladilniku. Za direkt v usta mora pa tudi zame biti ogret na sobno temperaturo ali pravkar odtrgan iz rastline.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 23 Jul 2010 17:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, sem že popravil, dopolnil: pohladil na sobno temperaturo Wink , ker nabiral sem ga pa res dobesedno vročega!

Je pa res, prava "delovna" Cool temperatura mora biti, tudi če si recimo solato naredim iz komponent v hladilniku, obvezno počakam, da jed pridobi sobno temperaturo - ampak ne takšno kot so trenutno Shocked

Wink

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
labia



Pridružen/-a: 25.07. 2008, 07:28
Prispevkov: 774
Kraj: Novo mesto-243 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 13 Jul 2011 08:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jah moj Black krim pa je še zelen:
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11
Prispevkov: 2630
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 19 Avg 2011 15:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na Paradajz fešti:



Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15
Prispevkov: 3031
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 22 Jul 2012 10:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imam ga po zaslugi prijateljice, ki je letos kupila dve sadiki in mi eno predala, ko sem ji povedala, da gre za črn paradižnik. Kaj takega v njenem vrtu? Ena sadika bo več kot dovolj Evil or Very Mad !
Še veliko mu manjka do zrelosti, kakršno ste pofotkali na fešti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15
Prispevkov: 3031
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 24 Jul 2012 17:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prvič vidim plod črnega paradižnika čisto od blizu in res ne vem, kdaj je zrel. Tale dva sta bila na otip oba čutiti kar mehka, ampak gel je pri večjem zelen, pri manjšem pa temnejši, rjav. Mi lahko kdo pove, če je to zrelo ali ne. Okus je daleč od slabega, ampak tudi po njem ne morem zagotovo vedeti. Lahko komentirate zrelost takole s fotke?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 24 Jul 2012 18:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Verjetno je precej odvisno od okusa ampak tale je za moj okus že prezrel, sploh manjši, okrogel. Še posebej črn in rumen paradižnik mora zame ostat kompakten, skoraj trd.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15
Prispevkov: 3031
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 24 Jul 2012 18:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Gardenja, hvala ti, grem potrgat še druge! Pišuka, a ne spada Black Krim bolj med pozne, no? Še dobro, da sem vprašala.

Evo, sem utrgala naslednje tri. Imaš prav, grdo nezrelo izgledajo Smile , ampak so res boljšega okusa. Sploh, ker nisem ljubitelj sladkastih, kaj šele kašastih paradižnikov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
labia



Pridružen/-a: 25.07. 2008, 07:28
Prispevkov: 774
Kraj: Novo mesto-243 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 21 Sep 2012 07:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zelo zelena ramena, bolj okrogel, metalno rumenordeč, rad zgnije in poka, okusen, 3 prekata, veliko gela, močna lupina, sočen



lp labia
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Matic20



Pridružen/-a: 25.03. 2012, 19:25
Prispevkov: 267
Kraj: MB - KK

PrispevekObjavljeno: 24 Dec 2012 12:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanimivo, pri enih je videti temno rjav, pri drugih praktično rdeč. Pri meni je bil nekje vmes:
- toliko svetel, da so tisti, katerim sem razlagal da dobijo par plodov temne sorte razočarano ugotovili da je skoraj enake barve kot "ostali" in
- toliko temen, da tisti ki so ga videli brez prehodne informacije o barvi sorte, rekli da je videti gnil in da tega pa že ne bodo jedli. Wink
In tako je tudi ostalo: kdor se je takoj odločil da je zaradi obarvanosti zanič, ga ni maral.

Bil je prijetnega, sladkega "zemljastega" okusa, nabiral sem jih še ne popolnoma zrele (trde na otip), ko so še zgoraj zelenkasti. Zreli precej hitro popokajo in nabrani ne zdržijo več kot nekaj dni.
Na skupni sliki označen z BK.












Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 24 Dec 2012 12:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Res je med manj "obdarjenimi" Cool s črno barvo, sicer pa 100% črnega tako ni.
Je pa zanimivo, da večina črnih paradižnikov prihaja iz ruskega, črnomorskega področja...

Intenzivnejša barva se sigurno dobi z več sonca, pa še sestava zemlje vpliva, od mineralov, soli in kovin.

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 25 Jun 2013 06:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom


Gojila 2012
_________________
Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Paradižnik
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.