Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Paradižnik 2013
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 67, 68, 69 ... 84, 85, 86  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Paradižnik
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bobolino



Pridružen/-a: 09.05. 2010, 14:05
Prispevkov: 2130
Kraj: okolica Maribora

PrispevekObjavljeno: 21 Maj 2013 10:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ja, pri vkuhavanju si pa tudi jaz dajem duška. Samo lani nisem niti ene flaške označila, in bolj po konsistenci vem, kje je npr. kečap, kje samo zmleti pardajzi, kje omake, loterija pač.

letos se tega bolj načrtno lotim.

Voda, a so tvoji Pelato Siciliano enaki kot tisti, ki si mi jih dala eno leto prej, ki jih jaz imenujem Pelati od Vode. Takrat si mi dala posušen krhelj paradižnika. Semena se mi sicer ne zdijo podobna.
_________________
"But he that dares not grasp the thorn
should never crave the rose."
Anne Brontë
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
živa



Pridružen/-a: 12.11. 2010, 21:35
Prispevkov: 183
Kraj: Žiri

PrispevekObjavljeno: 21 Maj 2013 11:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Punce, kolegica ima strojček od Zepterja, ki loči kožico in semena od paradižnika, potem pa kuhajo mezgo, ajvar...
Sem prvič od nje slišala za tak strojček, še vedela nisem, da obstaja.

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ERIENNE



Pridružen/-a: 30.04. 2010, 06:55
Prispevkov: 258
Kraj: NOVO MESTO IN OKOLICA

PrispevekObjavljeno: 21 Maj 2013 11:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem do sedaj kuhala omake iz tega kar sem pač imela, nekaj pelatov, večina pa ostalega, kar se pač ni sproti pojedlo. Itak da se da in je omaka glih tako dobra. Tudi jaz sem kuhala oranžne omake, rumene in rdeče. Je fajn če imaš dovolj robe v eni barvi.
Mi je bilo pa vedno škoda, ker je veliko odpadka, oziroma omake je redka če ne scediš tekočine iz paradižnika. Zato je dobro uporabit bolj mesnate oaradižnike, ki pa jih nikoli ni bilo dovolj- smo jih raje sproti pojedli. Confused Če hočeš kuhat omako- veliko omake je fajn da nimaš 100 in več sort z goro češnjevcev kot sem jo imela jaz Embarassed , ampak da si posadiš več mesnatih, al pa pelate prav z tem namenom. Ker lani mi je ostalo polno Midday sun, češnjevcev, ki so delali kot zmešan, vendar so sočni, polni tekočine in iz celega škafa dobiš nato bolj malo goste omake.
_________________
http://www.mojalbum.com/erienne
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ERIENNE



Pridružen/-a: 30.04. 2010, 06:55
Prispevkov: 258
Kraj: NOVO MESTO IN OKOLICA

PrispevekObjavljeno: 21 Maj 2013 12:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A se spomnite lani na paradajz fešti je bila ena mašinca - ročna pasirka razstavljena.
No jaz sem z njo delala in meni je fenomenalna, odpadek je le tenka kožica čez katero se čez vidi in pa ostalo, kar že sami prej odstranimo.
Paradajz prerežem na pol, stisnem obe polovici, da sok in semena zbrizgajo ven, dam v lonec, pokrijem za par minut da vse skupaj ovene in spusti še dodatno vodo. Odlivam tekočino dokler je bistra nato pa vse skupaj v mašinco in vrtet. Odpadek dam nato še enkrat v mašinco in na koncu dam na kompost tenke čisto prosojne lupinice. Goščo pa na štedilnik, samo še malo prevre žlico soli, sladkorja in vrelo napolnim v tople kozarce, vse skup zložim kar v hladilno torbo ( brez hladilnih vložkov Laughing ) in vakum potegne, nič se ne skisa...

Po tem postopku mi ni treba več tako dolgo kuhat, vse skupaj j prej končano, packarije je pa isto Rolling Eyes
_________________
http://www.mojalbum.com/erienne
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ERIENNE



Pridružen/-a: 30.04. 2010, 06:55
Prispevkov: 258
Kraj: NOVO MESTO IN OKOLICA

PrispevekObjavljeno: 21 Maj 2013 12:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vidim sedaj po sliki, da Pantano Romanesco ni pelat. Zadnji dve leti sem zbirala semena paradižnikov za omako. Očitno sem tudi tega dobila za omako in ga spravila v skupino pelatov.
No, če se ne bo skuhal v omakco, ga bomo pa drugače pojedli. To mu ne uide Laughing
_________________
http://www.mojalbum.com/erienne
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bobolino



Pridružen/-a: 09.05. 2010, 14:05
Prispevkov: 2130
Kraj: okolica Maribora

PrispevekObjavljeno: 21 Maj 2013 12:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jaz imam pa še kar tisto staro pasirko.... Confused

posledično pa cel vrt sejančkov paradižnika, katerih semena ni uničilo prekozimsko bivanje v kompostniku...

Zapišem za drugo leto - plodovke ne direkt na kompost, ampak prej v Organka!!! Exclamation
_________________
"But he that dares not grasp the thorn
should never crave the rose."
Anne Brontë
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01
Prispevkov: 1152
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 21 Maj 2013 12:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ko sem prej omenjala pasiranje, je prav to skozi mašinico katero si omenila. a zakaj kljub temu kuham dalj časa, enostavno za to ker mi se zdi mezga kvalitetnejša, če je gosta. ne maram, da se zlije samo rdečkasta tekočina, ker v njej je še viliko vode od paradižnika in to ne shranjujem. lpvoda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bobolino



Pridružen/-a: 09.05. 2010, 14:05
Prispevkov: 2130
Kraj: okolica Maribora

PrispevekObjavljeno: 21 Maj 2013 12:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Voda, a prebereš vprašanje o tvojih pelatih, ki sem ti ga zastavila zgoraj? Prosim?
_________________
"But he that dares not grasp the thorn
should never crave the rose."
Anne Brontë
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01
Prispevkov: 1152
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 21 Maj 2013 12:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bobolino tisto ta staro leseno (ladjico) sem tudi jaz uporabljala do pred nekaj let. odlična je a potrebno je več napora, samo v tem je razlika. lpvoda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01
Prispevkov: 1152
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 21 Maj 2013 12:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bobolino, enak pelato sicilijano. ko bodo rodili boš najlažje ugotovila. lpvoda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
viktorh



Pridružen/-a: 03.12. 2012, 18:34
Prispevkov: 314
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: 22 Maj 2013 10:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa sem jih dočakal:




MARIJAV, bratje so ju sprejeli....Hvala!


_________________
viktorh
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
*pika*



Pridružen/-a: 15.12. 2011, 18:10
Prispevkov: 1312

PrispevekObjavljeno: 22 Maj 2013 10:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

viktorh, lepo! Ponoči pa pod ključ, da se kdo mimo ne pripelje Wink

Po tisti toči je kar veselje pogledat lonec, ki mu je prizaneslo, tole je native sun:


pa gartenperle že poveša vejice, par plodov je sicer malo obtolčenih od toče, a mislim, da bodo vseeno dozoreli:


Ostali balkonski tudi pridno sledijo s par plodovi vsak, na zrele še bomo pa čakali.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11
Prispevkov: 2630
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 22 Maj 2013 11:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Viktor, tale trgovinska vejica paradižnikov pa prav lepo paše na tole mlado rastlino Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
viktorh



Pridružen/-a: 03.12. 2012, 18:34
Prispevkov: 314
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: 22 Maj 2013 11:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

*pika*,

ne pod ključ - pod kopreno. Za petek je napovedana bistvena ohladitev.
Kar je na vrtu bom vse pokril, lonce pa prenesel pod nadstrešek ob hiši.
Buče, kumarice, paprika, jačevci, vse cveti....
lp Viktor
_________________
viktorh
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tigrček



Pridružen/-a: 01.12. 2012, 17:32
Prispevkov: 359
Kraj: videm dobrepolje

PrispevekObjavljeno: 22 Maj 2013 15:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

gledam tele slike in ugotavljam koiko so to veliki lonci koliko fi imajo v cm.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
*pika*



Pridružen/-a: 15.12. 2011, 18:10
Prispevkov: 1312

PrispevekObjavljeno: 22 Maj 2013 15:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tisti zgornji zeleni zgledajo nekako tako veliki kot moji, torej nekje 30-32cm premera.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tigrček



Pridružen/-a: 01.12. 2012, 17:32
Prispevkov: 359
Kraj: videm dobrepolje

PrispevekObjavljeno: 22 Maj 2013 19:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

po pregledu sadik paradižnika posajenih na vrt ugotavljam, da je verjetno vsa letnina izgubljena, paradižniki, ki so bolezensko napadeni izgledajo zelo slabi, listi so uničeni kljub špricanju, ki je bilo prepozno, ves trud in veselje je verjetno zaman.če bo kaj rodilo bo samo tisto, ki mi je vzgojila ena tukaj iz foruma, pa še tisto sem polovico šenkal kolegu, ker nisem imel kam več sadit.zelo sem žalosten in razočaran
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tigrček



Pridružen/-a: 01.12. 2012, 17:32
Prispevkov: 359
Kraj: videm dobrepolje

PrispevekObjavljeno: 22 Maj 2013 19:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

plevel pa raste po celemu dvorišču, še ko ga pošpricam s strupom noče rjav ratat.prokleto sranje, kar bi pa rad pa nič ne zraste
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15
Prispevkov: 3031
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 22 Maj 2013 19:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tigrček, pa si ti ziher, da je to plesen? Malo zgodaj se mi zdi zanjo. Bi morda pofotkal in pokazal? So vsi listi bolni ali samo spodnji rjavi? Saj ne, da bi hotela pametovati, ampak morda gre za kaj drugega. Take lepe sadike si nam pokazal, da me kar srce boli, če bi šle v nič.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
notranjka



Pridružen/-a: 21.06. 2012, 18:51
Prispevkov: 191
Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv

PrispevekObjavljeno: 22 Maj 2013 20:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Joj Tigrček prav hudo mi je,res.
Le poslušaj Melono,verjetno ima prav.
Kaj pa če je samo sončev ožig?

Malo poslikaj ti bo lažje pomagati .


lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Paradižnik
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 67, 68, 69 ... 84, 85, 86  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 67, 68, 69 ... 84, 85, 86  Naslednja
Stran 68 od 86

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.