|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
NadaP
Pridružen/-a: 02.12. 2011, 23:04 Prispevkov: 39 Kraj: Žiri
|
Objavljeno: 01 Nov 2012 19:40 Naslov sporočila: Domača začimbna mešanica |
|
|
Prosila bi za recept domačo začimbno mešanico. Pospravila sem zelenjavo z vrta, pa bi naredila domačo začimbno mešanico.
Vnaprej hvala!
NadaP _________________ Pozdravček! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 27.05. 2011, 00:06 Prispevkov: 97 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 01 Nov 2012 20:20 Naslov sporočila: |
|
|
Predlagam malo kreativnosti, pa upoštevanje okusa.
Glavne sestavine pa bi po mojem okusu bile luštrek, zelena, kopriva in peteršilj. Vse to se da krasno posušit, lahko zraven zmešaš še kaj paprike in kurkume v prahu.
Kot rečeno pa - kreativnost ne pozna meja, kurkumo in papriko v prahu lahko dodaš tudi ločeno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
notranjka
Pridružen/-a: 21.06. 2012, 18:51 Prispevkov: 191 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
Objavljeno: 02 Nov 2012 08:57 Naslov sporočila: |
|
|
NadaP,delam tisto po tretjem linku,ki ga je prilimal metuljc.
Se super odnese tudi še po kakšnem letu.Edinole pri kuhi moraš pa kar pazit,da ne soliš,ker je tole kar slano.
Uporabljam pa povsod-od juh do rižot,golažev,.... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 02 Nov 2012 09:03 Naslov sporočila: |
|
|
Notranjka, jst sem punčka. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
notranjka
Pridružen/-a: 21.06. 2012, 18:51 Prispevkov: 191 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
Objavljeno: 02 Nov 2012 11:00 Naslov sporočila: |
|
|
Se opravičujem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Teta Pehta
Pridružen/-a: 30.01. 2011, 18:55 Prispevkov: 43 Kraj: Gore/Dol pri Hrastniku
|
Objavljeno: 30 Sep 2013 18:17 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni! Danes ponovno iščem recept za domačo začimbno mešanico. Lani sem namreč samo pogledala in naredila (si nisem napisala). Prejšnja leta pa sem delala suho (zelenjavo sem nasušila v sušilniku in za juho uporabljala kat takšno v koščkih, nekaj pa sem jo potem zdrobila v multipraktiku in dodala kar nekaj soli na pamet) - je bolj aromatična in bolj podobna tistim iz trgovine. Ampak sušenje je dolgotrajno in jo bom verjetno tudi letos delala svežo v kozarce. Moti pa me paradižnik. Bojim se kislega okusa juh. Lani ga nisem dodala in mi je bilo všeč. Zanimivo je tudi, da ne dodajate kolerabe - bodisi nadzemne ali pa rumene. Jaz sem jo dala enako količino in je bilo super. In tudi zelenbja ne dam toliko - ga raje posušim in uporabljam posebej. So pa v različnih receptih tako različne količine soli, da dol padeš. Ravno to me najbolj zanima! _________________ Teta Pehta |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 30 Sep 2013 18:52 Naslov sporočila: |
|
|
Teta Pehta, z receptom ti ne znam pomagati, ker sem jo delala dvakrat, obakrat je bila odlična, ampak lanska ni bila enaka predlanski. Lotim se je pa tako, da grem od začetka do konca vrta in naberem korenje, gomoljno zeleno, dunajsko kolerabico, pastinak, šalotko, česen, peteršilj (liste in korenino), koriander, šetraj, timijan in sol. Solim toliko, da se mi zdi malo preslano, ampak ne preveč. In to gre dobro zmešano (ponavadi naredim maso dopoldne in do popoldneva večkrat premešam) zvečer v kozarce. Letošnjo bom naredila tudi v pekoči izvedbi, manjši del.
Vem, žal ti najbrž ne bo v pomoč, ampak prav trdno se nimam navade držati nobenih receptov, ampak jih rada prilagodim svojim razmeram. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
redlion
Pridružen/-a: 22.04. 2012, 10:25 Prispevkov: 1199
|
Objavljeno: 29 Maj 2014 10:29 Naslov sporočila: |
|
|
Melona, kako potem shraniš tako začimbno mešanico? Hladilnik? Je zelenje v kozarcih kaj pasterizirano ali steriliziraš samo kozarce? Me je strah, da se mi ne bi pokvarilo _________________ www.kiranhof.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 29 Maj 2014 12:06 Naslov sporočila: |
|
|
V sterilizirane kozarce dobro natlačim, zaprem in shranim v kletni shrambi na hladnem. Se mi je že zgodilo, da se je kakšen kozarček začel kvariti, sicer je pa sol kar dober konzervans. Menda pomaga, če na vrhu naliješ malenkost olja, ampak mene to res moti, ko odpiram in mi je zoprno. Delajo pa to in če te ne moti, poskusi. Jaz raje rizkiram kozarček ali dva od več kot dvajsetih ali tridesetih ... . Pri nas te mešanice kar veliko porabimo, ker gre v zelenjavne juhe, omake, polivke, malo tudi v pasulj, golaž in take jedi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 29 Maj 2014 12:08 Naslov sporočila: |
|
|
Aja, ko je kozarec enkrat odprt, ga pa hranim v hladilniku. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
redlion
Pridružen/-a: 22.04. 2012, 10:25 Prispevkov: 1199
|
Objavljeno: 29 Maj 2014 12:38 Naslov sporočila: |
|
|
Me je skrbelo da v kleti ne bi bilo dovolj hladno, ker sem na kulinariki prebrala, da hranijo kozarčke v spodnjem predalu v hladilniku. Jaz bi naredila kakih 20 kozarčkov, toliko prostora pa v hladilniku nimam Bom delala po tvoji metodi, brez olja, in dala v klet. _________________ www.kiranhof.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|