Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Pasirka - izdelava paradižnikove mezge
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14
Prispevkov: 1647
Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2012 13:35    Naslov sporočila: Pasirka - izdelava paradižnikove mezge Odgovori s citatom

enkrat sem obljubila, da bom poslikala to pasirko, s katero se samo do vrenja zagret paradižnik (in seveda ohlajen) krasno spasira. Jaz samo še osolim, natočim v kozarce, steriliziram in v shrambo...

_________________
ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bobolino



Pridružen/-a: 09.05. 2010, 14:05
Prispevkov: 2130
Kraj: okolica Maribora

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2012 13:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

nekje si menda pisala, kje si jo nabavila?
_________________
"But he that dares not grasp the thorn
should never crave the rose."
Anne Brontë
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14
Prispevkov: 1647
Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2012 16:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, Kovinoplastika Mazi Roman, Zalarjeva cesta 7, Borovnica. Upam, da ne spade kot reklama, vendar pasirka je vredna nakupa.
_________________
ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE!


Nazadnje urejal/a MARIJAV 25 Avg 2012 19:54; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2012 18:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V kateri trgovini si jo pa kupila? Pa še cena me zanima. Na netu namreč ne najdem ničesar.
Že dlje časa iščem kaj podobnega.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15
Prispevkov: 3031
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2012 19:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Marija, ne vidim dobro; to izloči semena in kožo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14
Prispevkov: 1647
Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2012 19:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja ravno zato je tako fin, izloči tudi semena in vse kožice. Jaz sem nanjo pasirala že mehke breskve in marelice za marmelado.
Meni so jo na sejmu v Celju kupili sorodniki, potem pa sem jaz iz odtisa na mašinci našla izdelovalca, to je en stari gospod, ki izdeluje še mnoge druge plastične uporabne stvari: ribežle z nastavitvami, lijake za natakanje marmelad v kozarce itd. Midva z možem sva bila pri njemu, ker sem tisti veliki rjavi vijak, ki drži polža, izgubila. Po pošti takrat ni pošiljal, zdaj pa že mogoče. Telefon je 01 754 60 28, mobitela pa ali nima, ali pa ga ni dal na splet. Sem mu takrat rekla, da bi za svoje izdelke naredil spletno stran, pa je rekel, da prodaja kar na sejmih. Cene se pa sploh ne spomnim več, mogoče kakih 20 EUR, takrat se mi ni zdela predraga glede na uporabnost.
_________________
ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14
Prispevkov: 1647
Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2012 20:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa še slika z začetka dela - spasirano je bilo kakih 20 kg pokuhanih in odcejenih paradižnikov, ven sem dobila 9 kozarcev po 720 ml zelo goste mezge. Po pasiranju te količine sta mi ostala 2 krožnika semen in lupin, ki sem jih še enkrat stisnila in mi je ostal od zgoraj omenjene količine le en krožnik, kot je na prvi sliki v tej temi:

_________________
ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dašabina



Pridružen/-a: 12.05. 2011, 21:04
Prispevkov: 480
Kraj: Šentjernej

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2012 20:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MarijaV, je potem tole ta gospod?http://www.slovenija-zahod.city-map.si/01110014/mazii-roman-sp
_________________
sonček je...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2012 20:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Koliko časa pa ti recimo vzame pasiranje 20kg paradižnika? Tako približno, da imam primerjavo s svojo pasirko.
Sicer pa hvala za vse podatke.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14
Prispevkov: 1647
Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2012 21:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

15 minut in 5 minut umivanja.
_________________
ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 26 Avg 2012 05:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uh... tega MORAM imet.
Če ga bo kdo nabavljal osebno in je pripravljen, bi prosila, če enega vzame tudi zame.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bety11



Pridružen/-a: 07.04. 2011, 07:14
Prispevkov: 1195
Kraj: Postojna Pivka Brkini

PrispevekObjavljeno: 26 Avg 2012 07:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Strojček je resnično super.....

Jaz pa sem skuhala vse skupaj in zmiksala s paličnim mešalnikom.....Mislite, da takšna mezga ni za shranjevanje za zimo? Rolling Eyes
_________________
Rada vrtnarim
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 26 Avg 2012 07:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Seveda je, samo malo dalj jo za vsak slučaj kuham.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 26 Avg 2012 07:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Je, če te ne motijo ostanki kožic in semena.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14
Prispevkov: 1647
Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 26 Avg 2012 08:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dašabina, je ta, vendar kot si videla, na spletu razen njegovega naslova ni kaj najti. Škoda.
_________________
ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15
Prispevkov: 3031
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 26 Avg 2012 08:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To počnemo vsak na svoj način, izgleda.
Jaz surove paradižnike v mešalniku na hitro zmeljem. Potem to čofto vlijem v veliko stekleno skledo, ki je zgoraj široka, spodaj pa ozka. Čez noč pustim, da se spodaj nabere odvečna voda, ki je zjutraj bistra. Zgornji del, goščo, prepasiram skozi ročno pasirko skozi najmanjše luknjice. V pasirki ostanejo kožice in semena.
Prepasirano goščo kuham samo nekaj minut, zaprem v kozarce in to je to. Nič ne pasteriziram.
Če bi pa kdo hotel takole skupinsko nabavljati tele pasirke, bi jo pa jaz tudi imela. Moja namreč ne ''potegne'' celih paradižnikov in me to jezi. Prav zaradi tega jih prej zmeljem v mešalniku.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14
Prispevkov: 1647
Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 26 Avg 2012 08:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Melona, tudi skozi to pasirko ne moreš spraviti celih paradižnikov, razen da so izredno zreli in mehki. Kot sem zgoraj napisala, paradižnike v velikem loncu zvečer samo zavrem, pokrijem in pustim do jutra, da se ohladi in izstopi tekočina, ga na cedilki odcedim in potem v mašinco in meljem....
Ja, takrat ko sem imela še zelo malo paradižnika tudi nisem nič odlivala ampak vse zmiksala - je bilo pač bolj redko in vseeno dobro. Sedaj se zavedam, da zaradi goste mezge tudi kaj dobrega spustim v kanalizacijo...Ta sok nekateri pospravijo za pijačo, jaz pa ob teh količinah res nimam kam z njim. Sicer je pa tako največ likopena v rdeči masi...
_________________
ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15
Prispevkov: 3031
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 26 Avg 2012 08:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Saj odlijem, Marija, ampak vodo, ki se nabere od že zmeltih paradižnikov. Mi ni nič kaj žal za to tekočino, tudi jaz nimam kam z njo pri vseh teh paradižnikih.
No, če skozi tvojo pasirko tudi ne grejo celi paradižniki, bom pa še kar naprej na ta svoj način packala Wink . Navsezadnje ni tako slab in dokler mi je v veselje...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dašabina



Pridružen/-a: 12.05. 2011, 21:04
Prispevkov: 480
Kraj: Šentjernej

PrispevekObjavljeno: 26 Avg 2012 10:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jaz ga bom jutri poklicala, da vidim kako in kaj. v torek grem namreč proti obali. sicer je težava ker bom imela avto kar poln vendar zase in še enega bi lahko vzela, največ tri. javim kako in kaj se bom zmenila.
_________________
sonček je...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11
Prispevkov: 2630
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 26 Avg 2012 11:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dašabina, jaz bi eno pasirko vzela, lepo prosim!!! Že nekaj časa jo kupujem pa nikakor ne najdem časa, da bi se odpeljala po njo. Upam, da ti bo zneslo, držim pesti Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.