Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Recept za grenčico

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
faros



Pridružen/-a: 27.05. 2012, 13:04
Prispevkov: 102

PrispevekObjavljeno: 30 Maj 2012 10:11    Naslov sporočila: Recept za grenčico Odgovori s citatom

Za 2 litra grenčice potrebujemo 40 g posušenih rastlin z grenčinami npr. zel pelina (Artemisiae herba), zel rmana (Millefolii herba), koreniko kolmeža (Calami rhizoma), korenino rumenega svišča (košutnika, Gentianae radix (svišči so v Sloveniji zaščiteni!)). Potrebujemo prav toliko posušenih rastlin z eteričnimi olji (listi mete (Menthae folium), listi melise (Melissae folium), zel dobre misli (Origani herba), zel materine dušice (Thymi serpylli herba); 20 dag sladkorja, 1 liter 70% alkohola in 1 liter čiste vode. Posušene rastline z eteričnimi olji namočimo v 7 dl 70% alkohola, rastline z grenčinami (razen pelina) pa v 7 dl razredčenega alkohola, ki ga pripravimo tako, da zmešamo 3 dl 70% alkohola in 4 dl vode. Oboje pustimo namakati preko noči. Zjutraj v 3 dl vode skuhamo pelinov čaj. V preostalo vodo vsujemo sladkor in skuhamo sirup. Rastline, ki so se namakale preko noči precedimo, nato oba alkoholna izvlečka zmešamo ter jima dodamo še ohlajen pelinov čaj in ohlajen sirup. Vse skupaj nalijemo v steklenice, ki jih moramo nekaj dni pustiti pri miru, da se iz grenčice izloči in posede usedlina. Po nekaj dneh grenčico previdno prelijemo v sveže steklenice, da tako odstranimo usedlino.

Namesto 70% alkohola lahko za pripravo grenčice uporabimo tudi močno domače žganje, ki običajno vsebuje okoli 40% alkohola. V tem primeru uporabimo ustrezno večjo količino žganja in mu dodajamo manj vode. Za izdelavo grenčice je primerno le žganje, ki samo po sebi nima izrazitega okusa. V nasprotnem primeru lahko priokus žganja pokvari okus grenčice.

Ker spodbuja izločanje prebavnih sokov, se jo morajo izogibati ljudje z občutljivim želodcem, s preveč kisline in tisti z rano na želodcu.

Pozna kdo še kakšen dober recept za grenčico iz mešanice domačih zelišč (razen jagermaistra in švedske grenčice, ki sta že zelo dobro opisani na tem forumu)?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 30 Maj 2012 11:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bi lahko sladkor nadomestil z medom?
_________________
zemlja, voda, sonce, zrak, svoboda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kosobrin
Moderator foruma


Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51
Prispevkov: 1056
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 30 Maj 2012 11:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne vem, kako je s to grenčico, če daš rastline v 70% alkohol, to je vendar etilni alkohol, ki je strupen.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kosobrin
Moderator foruma


Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51
Prispevkov: 1056
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 30 Maj 2012 11:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zuf v domači jeger majster in v vse takšne pripravke lahko namesto sladkorja daš med.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
faros



Pridružen/-a: 27.05. 2012, 13:04
Prispevkov: 102

PrispevekObjavljeno: 30 Maj 2012 12:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Etilni alkohol ni strupen, metilni pa je. Teoretično gre etilni alkohol do nekaj čez 95%.

http://sl.wikipedia.org/wiki/Etanol
http://sl.wikipedia.org/wiki/Alkohol

Recept sicer navaja etilni alkohol 70%, mislim pa, da bi/bo velika večina uporabila kar domač šnopček Smile .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 30 Maj 2012 15:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Etanol je alkohol, ki je v vsakem vinu, pivu,....samo, da ga je manj %. Etilni alkohol je etanol je C2H5OH, nastane pri alkoholnem vrenju gliv kvasovk.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
faros



Pridružen/-a: 27.05. 2012, 13:04
Prispevkov: 102

PrispevekObjavljeno: 01 Jun 2012 11:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vem, da bo na tole vprašanje nemogoče točno odgovoriti, pa vendarle: ''Koliko % teže v povprečju izgubijo rastline s sušenjem?'' Se pravi za koliko so suhe rastline lažje od svežih. Omenjeni liker bi rad pripravil iz svežih zelišč tako, da potrebujem približno razmerje ali pa bom uporabil kar Kosobrinovo ''merico'', ki jo uporablja pri jagermaistru.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 01 Jun 2012 12:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vsaj 70, lahko še več, bi rekla. Odvisno, o kateri rastlini in katerih rastlinskih delih govorimo, seveda. Listi citronke mnogo manj kot plodovi robide, recimo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.