|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
faros
Pridružen/-a: 27.05. 2012, 13:04 Prispevkov: 102
|
Objavljeno: 30 Maj 2012 10:11 Naslov sporočila: Recept za grenčico |
|
|
Za 2 litra grenčice potrebujemo 40 g posušenih rastlin z grenčinami npr. zel pelina (Artemisiae herba), zel rmana (Millefolii herba), koreniko kolmeža (Calami rhizoma), korenino rumenega svišča (košutnika, Gentianae radix (svišči so v Sloveniji zaščiteni!)). Potrebujemo prav toliko posušenih rastlin z eteričnimi olji (listi mete (Menthae folium), listi melise (Melissae folium), zel dobre misli (Origani herba), zel materine dušice (Thymi serpylli herba); 20 dag sladkorja, 1 liter 70% alkohola in 1 liter čiste vode. Posušene rastline z eteričnimi olji namočimo v 7 dl 70% alkohola, rastline z grenčinami (razen pelina) pa v 7 dl razredčenega alkohola, ki ga pripravimo tako, da zmešamo 3 dl 70% alkohola in 4 dl vode. Oboje pustimo namakati preko noči. Zjutraj v 3 dl vode skuhamo pelinov čaj. V preostalo vodo vsujemo sladkor in skuhamo sirup. Rastline, ki so se namakale preko noči precedimo, nato oba alkoholna izvlečka zmešamo ter jima dodamo še ohlajen pelinov čaj in ohlajen sirup. Vse skupaj nalijemo v steklenice, ki jih moramo nekaj dni pustiti pri miru, da se iz grenčice izloči in posede usedlina. Po nekaj dneh grenčico previdno prelijemo v sveže steklenice, da tako odstranimo usedlino.
Namesto 70% alkohola lahko za pripravo grenčice uporabimo tudi močno domače žganje, ki običajno vsebuje okoli 40% alkohola. V tem primeru uporabimo ustrezno večjo količino žganja in mu dodajamo manj vode. Za izdelavo grenčice je primerno le žganje, ki samo po sebi nima izrazitega okusa. V nasprotnem primeru lahko priokus žganja pokvari okus grenčice.
Ker spodbuja izločanje prebavnih sokov, se jo morajo izogibati ljudje z občutljivim želodcem, s preveč kisline in tisti z rano na želodcu.
Pozna kdo še kakšen dober recept za grenčico iz mešanice domačih zelišč (razen jagermaistra in švedske grenčice, ki sta že zelo dobro opisani na tem forumu)? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 30 Maj 2012 11:48 Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem, kako je s to grenčico, če daš rastline v 70% alkohol, to je vendar etilni alkohol, ki je strupen. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 30 Maj 2012 11:49 Naslov sporočila: |
|
|
Zuf v domači jeger majster in v vse takšne pripravke lahko namesto sladkorja daš med. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
faros
Pridružen/-a: 27.05. 2012, 13:04 Prispevkov: 102
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 30 Maj 2012 15:44 Naslov sporočila: |
|
|
Etanol je alkohol, ki je v vsakem vinu, pivu,....samo, da ga je manj %. Etilni alkohol je etanol je C2H5OH, nastane pri alkoholnem vrenju gliv kvasovk. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
faros
Pridružen/-a: 27.05. 2012, 13:04 Prispevkov: 102
|
Objavljeno: 01 Jun 2012 11:40 Naslov sporočila: |
|
|
Vem, da bo na tole vprašanje nemogoče točno odgovoriti, pa vendarle: ''Koliko % teže v povprečju izgubijo rastline s sušenjem?'' Se pravi za koliko so suhe rastline lažje od svežih. Omenjeni liker bi rad pripravil iz svežih zelišč tako, da potrebujem približno razmerje ali pa bom uporabil kar Kosobrinovo ''merico'', ki jo uporablja pri jagermaistru. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 01 Jun 2012 12:08 Naslov sporočila: |
|
|
Vsaj 70, lahko še več, bi rekla. Odvisno, o kateri rastlini in katerih rastlinskih delih govorimo, seveda. Listi citronke mnogo manj kot plodovi robide, recimo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|