Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Zorenje zelenih paradižnikov na pultu/v kleti
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Paradižnik
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11
Prispevkov: 2630
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 12 Okt 2011 13:03    Naslov sporočila: Zorenje zelenih paradižnikov na pultu/v kleti Odgovori s citatom

labia je napisal/a:
Sezona se je na žalost končala. Saj paradižniki še delajo, tudi cvetijo...vendar priznati je treba, vsega lepega je enkrat konec.
Ostal mi je kup nedozorelih paradižnikov, ki sem jim s težkim srcem našel prostor v kompostniku. Res ogromno jih je.
Kar je najhuje: rastline vse zdrave, plodovi tudi lepi...le nič se ne dogaja z njimi, kar vztrajajo v zeleni barvi.
Nočne temperature so žal prenizke in dan je prekratek.
Sem raje, kar zaključil in izkoristil ta dva zadnja topla dneva, da počistim.

Iz izkušenj preteklih let se zeleni plodovi v bistvu ne obarvajo. Shranil sem samo tiste, ki so vsaj na pol rdeči, čeprav tudi ti niso ravno vrhunec po kvaliteti in okusu, ko se dozorevanje na toplem konča. No za tolažbo pa so le.
Tako pa je videti zvrhan kompostnik ( šmrc, šmrc...):
Sad


Je pač treba narediti prostor v plastenjaku za solate, da bo vsaj nekaj zdrave zelenjave na voljo, ko bo zunaj sneg.

Tukaj lp labia


Labia, kaj nisi mene poklical, bi ti jih jaz vse pobrala in odnesla!!
Letos sem se najedla največ takih, ki so dozoreli na pultu in to iz čisto zelene barve!! Pa so bili zelo dobri, nekateri celo vrhunski!
Le bicolorjem in češnjevcem dozorevanje na pultu ne ustreza, saj zgubijo na kvaliteti, da o okusu ne govorim...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 12 Okt 2011 15:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Al pa mene.... Pravkar se bašem z takimi, v kleti dozorelimi... Mnjami! Sem jih potrgala ko so prvi mraz napovedovali pred tremi tedni. Pa so skoraj vsi dozoreli in še vedno so mnjami Wink
Ampak ker je poletja enkrat vendarle konec, danes pospravljam še zadnje na vrtu in v loncih (no, nekaj jih bo v loži na eksperimentu) Wink Delam ikebane. Wink Stebla z zelenimi paradižniki zapikujem v zemljo. Lušno. Jutri poslikam Wink
_________________
Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 13 Okt 2011 04:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Je že kdo poskusil dati zelene paradižnike nad gajbo jabolk, da bi s tem pospešil dozorevanje?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 13 Okt 2011 05:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nisem, a zanesljivo gre, pa tudi zrele banane, krompir, pomagajo. Zreli plodovi izločajo plin eten, ki je rastlinski hormon, ki pospešuje zorenje plodov (no, ima še druge vloge). V tem je vsa umetnost takega zorenja. Pa toplo mora biti, da gre hitreje. Svetloba ni potrebna.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
labia



Pridružen/-a: 25.07. 2008, 07:28
Prispevkov: 774
Kraj: Novo mesto-243 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 13 Okt 2011 05:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hja, saj mi je bilo težko, ampak sem moral narediti prostor za solato.
Kot sem že dejal, sem spravil gajbico na pol rdečih za tolažbo.
Bo pa trajalo teden ali dva, da se obarvajo v tisto rdečo, ki je daleč od prave močne rdeče. Nekako mi je tri mesece dnevnega obiranja po nekaj kil kar dober rezultat in sem več kot zadovoljen s sezono.
Prejšnja leta sem spravil več in manj zavrgel, ker so bile sezone slabše in tudi rastline so prej omagale.
Saj vem...ko sem vse pospravil in potem slikal še poln kompostnik ( no ja pa saj ni bil čisto prazen) tudi meni ni bilo ravno lepo, me je vrtal črv dvoma, če ne delam napake ali ne bi bilo bolje spraviti tistih nekaj gajb v klet.
Zdaj je, kar je.... Čas teče in pripraviti se je treba za sezono 2012.

PS. Sem ravnokar prebral tole, kar je napisal metuljc. Ja, vse to je res, bi pa dodal, da je treba vse skupaj dati v vrečko. Torej nekaj kil paradižnika in jabolko ali dve. Drugače plin uide in ni efekta. Vrečka je lahko tudi papirnata, ni nujno, da je plastična.
Če pa damo nad gajbo jabolk gajbo paradižnika pa je priporočljivo vse skupaj pokriti. Iz istega razloga.
lp
labia
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 13 Okt 2011 06:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po moje povsem zadošča, da damo na gajbo s paradižnikom časopisni papir. Težave z etenom so imeli na ladjah, ki so v predhladilniških časih tovorile banane. Je dozorel en šop....................in je šlo kot domine.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11
Prispevkov: 2630
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 13 Okt 2011 12:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če že poteka debata o zorenju paradižnikov na pultu, lahko povem nekaj o tem, kakšen mora biti nedozorel paradižnik, da bo sploh imel šanso dozoreti notri. Tukaj je govora o plodovih, ki jih poberemo pred napovedanim mrazom, da nam ne propadejo na rastlini...

Torej, prvi pogoj je, da je kožica svetleča in ne mat. Mat paradižniki še niso dosegli polne velikosti. Drugi pogoj je, da je patradižnik dosegel velikost tipično za posamezno sorto. Tretji pogoj pa je, da so semena znotraj paradižnika že zrela, ker paradižnik pač zori odvznoter navzven.

Kako vemo, da so semena že zrela? Najlažje je paradižnik prerezati, a tak nam potem ne bo dozorel Laughing
Paradižnik ob zrelosti semen razvije na 'popku' ploda tipično belo zvezdo. Američani tej prvi fazi pravijo 'Breaker stage', izgleda pa takole:


Plodovi, pobrani v tej fazi, bodo dozoreli na pultu v roku nekaj tednov do meseca in pol. S takimi plodovi si bistveno podaljšamo sezono domačih paradižnikov, ko jih na vrtu že dolgo ni. Take plodove lahko hranimo v gajbicah.

Potem sta tukaj še dve fazi, ki sta seveda še boljši za pobiranje plodov za zorenje, druga je 'First blush', ko na plodu opazimo vsaj najmanjšo količino barve, kar kaže na začetek zorenja plodovega mesa. Do zrelega plodu rabimo nekje teden do dva...

Tretja faza pa je 'Blushing', ko je barva že lepo vidna na vsaj tretjini plodu. Tak plod bo dozorel v roku nekaj dni do enega tedna.

Pri drugi in tretji fazi priporočam, da so plodovi na vidnem, najboljše na kuhinjskem pultu, kjer krasno dozorijo, če so razporejeni v enem sloju. Obrnjeni naj bodo narobe, na 'ramena' (kjer je pecelj), ker tako zmanjšamo tlačenje plodov in ostale poškodbe...

Za lažjo predstavo od leve proti desni vse tri faze...
Breaker stage, First blush, Blushing:
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 13 Okt 2011 13:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ivčk, hvala za zelo nazoren opis in prikaz.

Jaz bi dodala še to, da se zorenje jesenskih "zelencev" splača le, ko je letina zdrava, kot na primer letos. Kadar so nagnjeni k obolevanju tudi na videz čisto zdravi plodovi prej zgnijejo, kot dozorijo. Vsaj moje izkušnje pravijo tako.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11
Prispevkov: 2630
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 13 Okt 2011 15:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ni za kaj, Muha! Definitivno je bolje, da ima tole svojo temo.

Ja, vsekakor morajo biti plodovi pobrani z zdravih rastlin ali takih, kjer bolezen še ni napredovala na stebla in plodove.
Včasih uspe lepo dozoreti tudi kak paradižnik z obolele rastline, ampak v večini primerov res zgnijejo...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 13 Okt 2011 19:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pospravila sem paradižnike. Ostalo mi je par lepih zelenih plodov, primernih za zorenje (glede na Ivčkine fotografije).

Dva sem dala v vrečko skupaj z dvema jabolkoma, ostale pa gajbico, ki sem jo postavila nad jabolka in po vaših nasvetih pokrila s časopisnim papirjem.

Poročam, kako se bo obneslo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tiguan



Pridružen/-a: 01.06. 2010, 22:34
Prispevkov: 1059

PrispevekObjavljeno: 13 Okt 2011 20:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zelen paradižnik jaz poberem in ga dam v predal ali pa v gajbice, ker drugam ne morem, v gajbicah pokrijem zelen paradižnik z časopisom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 16 Okt 2011 08:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še jaz dodam svoje izkušnje, ki so se izgubile nekje vmes prejšnje teme.
Do sedaj sem paradižnike zorila na zunaj na soncu - napaka! Nikoli niso dozoreli, prej so zgnili pa še obarvali se niso dovolj.
Letos pa sem jih pozabila na pladnju na severni terasi, kjer jih sonce ni dobilo, in že po nekaj dnevih so se začeli barvati. Prav vse smo postopoma pojedli.
Opazila sem, da najlepše in najbolj okusno dozorijo črne sorte, najmanj pa rumene. Od rdečih so najbolj okusni veliki, mesnati tipa volovsko srce oz. hruške.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11
Prispevkov: 2630
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 16 Okt 2011 18:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na soncu potekajo procesi, ki pospešijo gnitje plodov, plod se dobesedno skuha, dobi sončne opekline in propade, zato zelene paradižnike vedno zorimo stran od direktne sončne svetlobe.

Tudi jaz sem opazila da so nekatere sorte super za zorenje na pultu, druge manj. Sploh rdeči in roza paradižniki lepo dozorijo, črni so tudi okusni, beli so zelo dobri, ostale barve pa so bolj tako tako. Nekateri bicolorji so slabše kakovosti, češnjevci pa so sploh blah in se jih ne splača dozorevati na pultu...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 16 Okt 2011 18:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tu so še obljubljene fotke mojih ikeban. Žal slabše kvalitete. Tile in nekaj ki jih zori v kleti in nekaj v stekleni loži je vse kar premorem. No, za kakšen mesec bo že. Potem pa se paradižnikova sezona tako začne znova Wink









_________________
Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Ivčk



Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11
Prispevkov: 2630
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 17 Okt 2011 07:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Katrinca, kljub slabim fotkam tole izgleda fenomenalno...
Zelo dobra ideja za naslednje leto.
Pri nas pa je danes kar močan mraz, še dobro da sem včeraj zvečer šla zaščititi vse Oce, vse zadnje zelene paradižnike sem tudi obrala, tako da škode ni...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jasminka



Pridružen/-a: 24.06. 2008, 14:40
Prispevkov: 1314
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: 17 Okt 2011 08:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moj paradižnik je že v sredini avgusta uničila plesen. Mi je pa znanka, ki živi na kmetiji povedala, kako shranjuje še nedozorele paradižnike. Ker ima paradižnike čez leto zaščitene, jih ima še sedaj dovolj. Prejšnji teden je rastline paradižnika porezala čisto pri tleh. Obesila jih je z "nogami" navzgor, tako, da so paradižniki viseli navzdol, mislim, da na kakšne vodoravne nosilce. Seveda ima za to primeren prostor, kjer ne zmrzuje. Paradižnikov ima dovolj in ji zorijo skoraj do novega leta.
_________________
Po Koroškem, po Krajnskem že ajda zori,
eno dekle jo žanje jo glavca boli.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 17 Okt 2011 08:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ivčk je napisal/a:
Katrinca, kljub slabim fotkam tole izgleda fenomenalno...
Zelo dobra ideja za naslednje leto.

A ne da? Wink Laughing Se mi zdi, da bodo lažje dozorevali če imajo še nekaj stebla. Zapičeni v zemljo, malo zaliti, malo hranila.... Se mi zdi, da so odličen nadomestek okrasnega pušlja. Šopek, ki se lahko poje Laughing Laughing Laughing In traja sigurno dalj kot ostalo cvetje. Na paradižnike namesto cvetja sem že poleti mislila in takšne šopke nekajkrat razstavila na Radvanjski tržnici Wink In bili so občudovanja vredni!
_________________
Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 17 Okt 2011 08:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jah, nas je presenetilo jutro, precej manj je kazalo, kot je bila napoved Rolling Eyes . Upam, da ne bo isto, kot če bi jih vrgel stran Mad

Sedaj ni druge, čez dan bodo paradajzi na opazovanju, potem pa ukrepanje, variantno tudi, da še ostanejo gor...

Splet okoliščin Cool , malo smo se jih že preobjedli, pa tudi jermen že dol pada Rolling Eyes Cool
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
viktor



Pridružen/-a: 04.07. 2013, 22:32
Prispevkov: 18
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: 28 Sep 2013 15:48    Naslov sporočila: zeleni paradižnbiki Odgovori s citatom

Letošnja sezona se je zaključila tako, da je ostalo ogromno zelenega - nedozorelega paradižnika:





Obral sem vse zdrave paradižnike - le eden je bil načet od črva - jih namočil v raztopini sode bikarbone in cimetovega olja, da se temeljito razkužijo, nato pa sem postopal kot ste navedli vsi pred mano.

Zložil sem ji v PVC gajbice. Na dno sem položil več plasti časopisnega papirja, vsem sem dal nekaj jabolk. Jutri še podtaknem banane...









Gajbici sem vstavil v PVC vrečo tako, da je z obeh straneh zračna. Postavil sem na mizo ob oknu, pokril in ČAKAM.
Upam, da bom lahko kmalu napisal kako je uspelo.
_________________
ViktorH
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
redlion



Pridružen/-a: 22.04. 2012, 10:25
Prispevkov: 1199

PrispevekObjavljeno: 28 Sep 2013 18:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lepo, Viktor! Kaj pa marmelada iz zelenih paradižnikov, bo kdo poskusil?
_________________
www.kiranhof.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Paradižnik
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.