Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Biogen-bokashi - recept in ostale koristne informacije
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Soustvarjanje z naravo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vida



Pridružen/-a: 03.06. 2008, 09:44
Prispevkov: 1390
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 14 Jul 2011 13:39    Naslov sporočila: Biogen-bokashi - recept in ostale koristne informacije Odgovori s citatom

Recept po katerem se zgledujem in smo se učili na delavnici pred nekaj leti:
75 kg otrobov
4 dcl melase
4 dcl EM
38 l vode

oziroma originalen naj bi bil takle, z nekaj dodatki:
Priprava EM FKE Bokashija
EM FKE Bokashi
je naveden tudi v katalogu Austria Bio Garantie (avstrijske garancije za ekološki izdelek) kot začimba in aromatični dodatek.
EM FKE Bokashi je bio-silaža pšeničnih otrobov in bio silaža pirovih plev fermentirana z EM•FKE (EM fermentiran zeliščni ekstrakt) in melase sladkornega trsa.
Receptura:
0,5 % EM FKE Bokashi-dodatka
0,1 % Dobrega hladno stiskanega olja
3,0 % EM•FKE (liter) ali EM1
3,0 % Melase sladkornega trsa (liter)
58,0 % Grobih pšeničnih otrobov
8,0 % Pirinih plev
27,4 % vode*
= 100 % *končni izdelek mora vsebovati cca. 35 - 40 % vlage.
Postopek:

Sestavite zelo dobro zmešajte in močno zgostite!

Mešanico dajte v posodo, ki je neprepustna za zrak in je med samim postopkom fermentacije ne odpirajte (anaerobni postopek).

Fermentacija naj poteka pri temperaturi najmanj cca. 20 °C; izogibajte se direktnemu soncu.

Čez 14 dni je EM FKE Bokashi pripravljen. Še bolje 3 tedne.



Doma ponavadi delam z naslednjo količino:

7,5 do 8 kg otrobov
40 ml melase
40 ml EM
3,5 do 4 l vode

dodam še par pesti kakšnih viškov zdrobljenih zelišč od mete, rmana, preselice...
pa eno pest EM keramičnega prahu Super cera-c

Kar zadostuje za dve 5l vedri.
_________________
užitni rajski vrt


Nazadnje urejal/a vida 23 Sep 2011 07:55; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 22 Sep 2011 14:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še POVEZAVA NA ORGANKO
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bety11



Pridružen/-a: 07.04. 2011, 07:14
Prispevkov: 1195
Kraj: Postojna Pivka Brkini

PrispevekObjavljeno: 22 Sep 2011 14:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prosim samo še razlago, kaj pomenijo kratice:

EM FKE.....

?

Hvala!
_________________
Rada vrtnarim
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vida



Pridružen/-a: 03.06. 2008, 09:44
Prispevkov: 1390
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 23 Sep 2011 07:37    Naslov sporočila: Re: Biogen-bokashi - recept in ostale koristne informacije Odgovori s citatom

vida je napisal/a:

EM FKE Bokashi je bio-silaža pšeničnih otrobov in bio silaža pirovih plev fermentirana z EM•FKE (EM fermentiran zeliščni ekstrakt) in melase sladkornega trsa.

Kot vidiš Bety11, je v oklepaju napisano EM•FKE (EM fermentiran zeliščni ekstrakt), bolj se uporablja za živinorejo, se pravi z efiktivnimi mikroorganizmi fermentiran zeliščni ekstrakt, ta recept je na uradni strani EM tehnologije. A mi lahko eksperimentiramo, še pa še. Važne sestavine so : EM1 (neaktivirani mikroorganizmi) - oziroma EM FKE, melasa, čista voda, otrobi. Vse ostalo so dodatki, ki lahko ta kompost le še izboljšajo. Za začetek je morda bolje da delate po enostavnejši recepturi.
_________________
užitni rajski vrt
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vida



Pridružen/-a: 03.06. 2008, 09:44
Prispevkov: 1390
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 23 Sep 2011 09:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na delavnici v Rovtah je bila receptura naslednja:

40 kg otrobov
3 dcl melase
3 dcl EM1
25 l vode

5l vode smo segreli na 60 -70 °C, raztopili vanjo melaso, je potrebno dobro premešati, saj je melasa zelo gosta in se nerada meša, zato je treba raztopiti v segreti vodi. To smo potem primešali v sod z 20l vode. Dobro premešali dodali EM1 in biodinamično premešali (recimo 100x v eno in 100x v drugo stran). Potem smo to postopoma dodajali k otrobom. Mešali dokler ni vse skupaj postalo homogeno, če stišneš v pest mora ostati kepa, ki pa z rahlim stiskom razpade. Bolje je mešati z roko, saj dobiš občutek kdaj je gotovo, pa še lepše se meša, kot pri testu za kruh recimo. Potem napolnimo posode, sproti tlačimo in neprodušno zapremo. Mene so učili za vsaj tri tedne lahko pa tudi več. Bokaši ima ko je fermentiran izredno močan vonj.


Pa še:

- Voda naj bo izvirska, deževnica ali filtrirana, saj klor uničuje mikroorganizme.

- Posoda naj bo plastična, lahko lesena, kovinske ne pridejo v poštev, prav tako mešala.

- Najboljši dan za izdelavo po koledarju Marie Thun je dan za plod ali cvet, nikakor dan za list, najbolje pa na polno luno na dan za plod, cvet in to je smo parkrat v letu.

- Dobro zaprt bokaši, naj fermetira 3 tedne, v takem stanju lahko počaka do 2 leti. Z leti naj bi samo pridobival. Ko se ga enkrat odpre, ga je treba posušit, najbolje na soncu. Dobro posušenega pa zopet lahko hranimo do 2 leti, v zaprti posodi.

- Če se pojavi na vrhu bela plesen, jo odstranimo in bokaši čim prej porabimo ali posušimo, v kolikor je črna pa ga zavržemo.

- Med časom fermentacije se nam lahko posoda napihne, počasi iztisnite zrak in na posodo postavite obtežitev.


Sestavine se dobi:
Otrobe kupite pri kakšnem mlinarju, v kmetijskih zadrugah... melaso, Em in ostalo pa pri EM Tehologija - Slovenska stran in pa multikraft - avstrijska stran v nemščini, angleščini in italijanščini, če pobrskate po googlu, pa je tega še precej.
_________________
užitni rajski vrt
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bobolino



Pridružen/-a: 09.05. 2010, 14:05
Prispevkov: 2130
Kraj: okolica Maribora

PrispevekObjavljeno: 23 Sep 2011 09:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vida, hvala za pojasnila.
_________________
"But he that dares not grasp the thorn
should never crave the rose."
Anne Brontë
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vida



Pridružen/-a: 03.06. 2008, 09:44
Prispevkov: 1390
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 23 Sep 2011 12:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še tole si preberite O dobrih in slabih mikroorganizmih
Pa še knjiga znanstvenika, ki je zaslužen za to odkritje: dr. Teruo Higa "An Eart Saving Revolution" obstaja tudi v hrvaščini: "Revolucija za spas Zemlje"
_________________
užitni rajski vrt
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 24 Sep 2011 14:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Eden bistvenih mikroorganizmov v EM-u je lactobacillus. TUKAJ je tema, kjer sem opisal kako jo uloviti. Res je uporabna! Odtoki, čiščenje, zalivanje in škropljenje rastlin, probiotik, preprečevanje smradu, ...
_________________
zemlja, voda, sonce, zrak, svoboda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bety11



Pridružen/-a: 07.04. 2011, 07:14
Prispevkov: 1195
Kraj: Postojna Pivka Brkini

PrispevekObjavljeno: 15 Jan 2012 10:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Eno vprašanje: Domače mleko lahko skisam brez dodatkov riževe vode. Pustim surovo mleko na toplem in čez par dni precedim gosto in redko...tisto redko naj bi vsebovalo bakterije LC.....

Ali je nujno dodati mu riževo vodo???
_________________
Rada vrtnarim
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bojanp



Pridružen/-a: 13.01. 2008, 09:33
Prispevkov: 321
Kraj: Sl.Konjice

PrispevekObjavljeno: 15 Mar 2012 14:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V tekočini,ki se je nabrala pri fermentaciji kuhinjskih odpadkov bi torej naj bile bakterije,ki jih rabiš in to pomešaš z hrano(melasa),da se razmnožijo in dobiš EM?!?
_________________
http://www.facebook.com/profile.php?id=100003514999387
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
parangalus



Pridružen/-a: 09.08. 2010, 20:22
Prispevkov: 210
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: 22 Mar 2012 16:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ni enak rezultat. Jo pa lahko koristno uporabis pri klasicnem kompostu po tem ko termofilne bakterije opravijo svoje ali pri hladnem kompostu, da se tezje razgradljivi lignin in celuloza hitreje spremenijo v humus. Ali pa na kupih listja, dracja itd. V nekaj mescih cez poletje je lahko viden zeljen rezultat brez dodajanja snovi ki vsebuje dovolj dusika za pravilno razgradnjo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 28 Mar 2012 12:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes sem odprla posodico, kamor sem spravila biogen iz Vidine delavnice v Rovtah.

Tako prijetno kiselkasto je dišal in tako lepo izgledal (svetlorjav, ravno prave vlažnosti), da bi bil kar za na krožnik Wink .

Razlika med kupljenim in tem Vidinim se mi zdi približno taka, kot med kupljenim in domačim pecivom .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Optimist



Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57
Prispevkov: 1051
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: 28 Mar 2012 16:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mislim da je tudi bolj učinkovit! Sem ga načel "2 škatli " nazaj in moram reči da sem pridelal verjetno enkrat več "tekočega gnojila".
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bobolino



Pridružen/-a: 09.05. 2010, 14:05
Prispevkov: 2130
Kraj: okolica Maribora

PrispevekObjavljeno: 28 Mar 2012 19:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jaz ga še kar šparam, ker nimam organkota, imamo preveč bio odpadkov in nosim na kompost. Se ga lahko kaj posuje po kompostu? Sicer me mila organko, zaradi tekočine, a dveh kompletov si zaenkrat ne morem privoščit, en bi bil pa premalo.
_________________
"But he that dares not grasp the thorn
should never crave the rose."
Anne Brontë
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 29 Mar 2012 04:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na pakiranju biogena med drugim piše:

Uporaba:
....
za hitro kompostiranje organskih odpadkov z vrta in okolice na zunanjem kompostu ...

Da ga uporablja na kompostnem kupu je , če se prav spomnim, pisala že Vida.

Glede na vse, kar sem o njem prebrala, sem ga letos zamešala med zemljo od lanskoletnih lončnic in odložila na košček zemlje, kjer bo rastlo nekaj izbranih paradižnikov. Računam, da bodo orgnizmi iz biogena nevtralizirali morebitne strupe, ki jih ta zemlja vsebuje.

Še nekaj sem zasledila ob današnjem ponovnem prebiranju strani EM-tehnologije.

Za redčenje tekočine ne piše več 1:200, ampak le še 1:100
http://www.em-tehnologija.com/sl/informacija.asp?id_meta_type=73
pod naslovom Kako in za kaj lahko uporabim tekočino?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bojanp



Pridružen/-a: 13.01. 2008, 09:33
Prispevkov: 321
Kraj: Sl.Konjice

PrispevekObjavljeno: 07 Apr 2012 10:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zmešal sem biogen v plastičnem sodu in ga popolnoma zatesnil z kovinskim obročem za zapiranje,pa mi je sod napihnilo zaradi pritiska.Moram plin spuščat iz soda,da ne bi bil prevelik tlak , ali tlak ne moti fermentacije?
_________________
http://www.facebook.com/profile.php?id=100003514999387
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
vida



Pridružen/-a: 03.06. 2008, 09:44
Prispevkov: 1390
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 07 Apr 2012 15:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hmmm. Potem pa ne tesni čisto dobro, v takem primeru bi obtežila pokrov. Wink
_________________
užitni rajski vrt
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bojanp



Pridružen/-a: 13.01. 2008, 09:33
Prispevkov: 321
Kraj: Sl.Konjice

PrispevekObjavljeno: 07 Apr 2012 15:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sod tesni popolnoma,mene samo zanima,če moram tlak,ki se ustvarja pri fermentaciji izpuščati,ali lahko pustim sod pod tlakom.
_________________
http://www.facebook.com/profile.php?id=100003514999387
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 07 Apr 2012 16:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se bojiš, da ti ga bo razneslo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bojanp



Pridružen/-a: 13.01. 2008, 09:33
Prispevkov: 321
Kraj: Sl.Konjice

PrispevekObjavljeno: 07 Apr 2012 18:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To ravno ne,vendar pri alkoholnem vrenju(sadje namočeno za žganje) se vrenje ob povečanem tlaku v posodi ustavi ali vsaj upočasni.
_________________
http://www.facebook.com/profile.php?id=100003514999387
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Soustvarjanje z naravo
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.