Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Kisanje zelenjave v kozarcih za vlaganje
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 14 Sep 2011 22:48    Naslov sporočila: Kisanje zelenjave v kozarcih za vlaganje Odgovori s citatom

KISANJE ZELENJAVE V KOZARCIH:

Za repo, preizkušeno je tudi za zelje, črno redkev, rumeno kolerabo in rdečo peso.

1. Operi in olupi repo (lahko na pol olupiš).
2. Naribaj. Najbolje je na tanke palčke, sicer na velike luknje.
3. Posoli 12g na kg ribane repe, premešaj in pusti stati pol ure do eno uro.
4. Kar tesno natlači v kozarec. Repa bo spustila vodo in bo skoraj vsa pokrita s tekočino. Na koncu dolij do vrha z dna posode, kjer je repa stala naribana. Če manjka tekočine, dolij par žlic vode. Pokriti mora biti do 3 mm pod robom kozarca.
5. Postavi pokrovček in NE zatisni!
6. Postavi kozarce v večjo posodo ali podstavek, ker se bodo cedile pene ali tekočina.
7. Postavi na 21-24 stopinj za TOČNO 3 dni, bolje v temo (lahko pokriješ s črno vrečo)
8. Odpri pokrov, potlači repo in zalij z vodo, če manjka tekočine. (ne bi smelo več kot za 2 žlici)
9. Zatisni pokrove, operi kozarce in nesi v klet. V principu bo stalo vse ok celo leto, kakšen kozarec se pa v praksi še vedno cedi, zato daj spodaj časopis in malo spremljaj dogajanje. Ponovi postopek zapiranja ali porabi čimprej.
10. Če bo repa postala mehka čez mesec ali kasneje, je možno naslednje:
- preveč zrelo repo si kisal
- ni bila prava luna (korenovke pobiraj na sivo korenino po Mariji Thun, zelje na bel list. Ribaš pa VEDNO na siv cvet!!

Taka kisla zelenjava je že po enem tednu blago kisla in dobra za jest.

Pa še to je važno, da nimaš zelenjave predolgo pobrane, preden jo začneš ribati za kisanje. Lahko preveč ovene ali postaja puhla. Optimalno je največ do 1 tedna, če imaš zelenjavo v kleti na hladnem pokrito s kakšno cunjo ali pa prav v zasipnici.
_________________
zemlja, voda, sonce, zrak, svoboda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sarasara



Pridružen/-a: 17.06. 2010, 10:59
Prispevkov: 191
Kraj: blizu Slovenske Bistrice

PrispevekObjavljeno: 20 Nov 2011 17:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zelo sem se razveselila tega zapisa, saj je zelo sistematično in jasno razloženo, kako narediti.

Nikoli še nisem kisala repe ... pa sem šla lepo od točke do točke. Že po dveh dneh je bila rjava!

Repe je še bilo, pa sem ponovila vajo. Tokrat sem kupila mrežice, ki repo držijo pod vodo, da ja ne bi zrak prišel do nje. Drugi dan je še dobro kazalo, tretji dan pa je bila spet rjava. Vonj ima po hrenu. Vseeno sem jo poskusila skuhati, pa ni dobra. Hrenast okus in nič prav kisla.

Še bi poskusila, ampak ne vem več, kaj še lahko spremenim. Bom zelo vesela kakšnega nasveta, mnenja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 20 Nov 2011 17:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Praviš, da si šla od koraka do koraka, pa vseeno bom vprašal - si pustila tri dni nezaprte kozarce?
_________________
zemlja, voda, sonce, zrak, svoboda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sarasara



Pridružen/-a: 17.06. 2010, 10:59
Prispevkov: 191
Kraj: blizu Slovenske Bistrice

PrispevekObjavljeno: 21 Nov 2011 14:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, sem. Res sem vse upoštevala. Smile

Brala sem, da vpliva tudi zemlja, v kateri je repa rasla, pa baje luna in ne vem kaj še vse. Bo že nekaj na tem.

Če bo še repe (pa volje), bom še poskusila. Ni šment, da ne bi enkrat uspelo.

A tebi vedno uspe?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 21 Nov 2011 16:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sarasara, pa si jo skisala do koca in preverrila, če je vseeno OK? Saj morda je bila pa tvoja tako pridelana, da je prišlo do kakšne reakcije, ki je dala to rjavkasto obarvanost.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14
Prispevkov: 1647
Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 21 Nov 2011 19:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moja izkušnja pri kisanju repe glede obarvanja: Jaz repo oz. kozarec vedno prekrijem s črno folijo, ker se mi zdi, da je svetloba tista, ki obarva repo v rumeno ali sivo....med drugim...

Aja še to: sem po gornjem receptu v kozarcih pod vodo okisla 4 kozarce zelja. Zelo dobro, vendar je mož za moj okus zelje preveč posolil Crying or Very sad
_________________
ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2011 10:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem delal prvič letos. Zelje, črna redkev, koleraba vse brez problema. Tri dni sem imel na okenski polici pokrito z brisačo, da je bilo v temi, kot je že Marija poudarila. Soli sem jaz dal 1%, torej 10g soli na 1 kilo. V naprej bom poizkušal še z manj soli. Glede lune se jaz nisem sekiral. Pa to še omenim, da sem stvar zares dobro potlačil in kasneje čez tri dni še enkrat.
_________________
zemlja, voda, sonce, zrak, svoboda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sarasara



Pridružen/-a: 17.06. 2010, 10:59
Prispevkov: 191
Kraj: blizu Slovenske Bistrice

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2011 11:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala vsem za odgovore.

Je res možno, da še ni skisana do konca. Te druge runde še nisem vrgla stran, je še vedno v kleti, tako da bom čez kak teden odprla naslednji kozarec. Samo nekako ne verjamem, da bo tisti hrenasti okus izginil - če bi bila sicer dobra, me obarvanost ne bi motila. No, bom videla.

Kozarce sem sama pokrila s kuhinjsko krpo. In zdaj razmišljam, da tam skozi zagotovo pride nekaj svetloba. Je bila napaka tukaj?

Kot sem že napisala - če bo še repe pa volje, bom še ponovila vajo. Če vam uspeva, ne vem, zakaj pa meni ne bi.

Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja
Moderator foruma


Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38
Prispevkov: 3436

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2011 13:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Menda je stvar tudi v sorti repe. Ravno včeraj sem prebrala, da obstaja en par avtohtonih slovenskih sort, ki pri kisanju nikoli ne zatajijo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Darso



Pridružen/-a: 31.03. 2010, 11:05
Prispevkov: 663

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2011 13:24    Naslov sporočila: kisanje Odgovori s citatom

Moje izkušnje pa so take, da v večji posodi naribam repo, dodam malo soli, ščepec kvasa in žlico moke in potem pustim 2-3 dni da se skisa (vsak dan premešam in imam v kuhinji na toplem - v črnem loncu).
Nato natlačim v kozarce, zalijem z ostalo tekočino, dam v pečico na 100 stopinj, da pokrovčki vredu primejo in to mi počaka celo leto - tako, da jo imam še od lani. Se pa po govoricah sosed in moje mame letos zelo kvari repa. Mama jo je delala že trikrat. Zelje nekateri naredijo isto, ko se skisa, ga natlačijo v kozarce.

lp Darja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2011 14:11    Naslov sporočila: Re: kisanje Odgovori s citatom

Darso je napisal/a:
Se pa po govoricah sosed in moje mame letos zelo kvari repa. Mama jo je delala že trikrat. lp Darja


Zan biti, da je nekaj na tem. Pred kratkim sem jo kupila na tržnici. Bila je lepa, bela, ampak okus rahlo hrenast - ravno tako malo, da ob matevžu hrenavost ni prišla do izraza. Mogoče pa je bila zemlja v oktobru za repo pretopla Question
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sarasara



Pridružen/-a: 17.06. 2010, 10:59
Prispevkov: 191
Kraj: blizu Slovenske Bistrice

PrispevekObjavljeno: 23 Nov 2011 08:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Darja,

a je taka repa po dveh, treh dneh že za jest? Se mi zdi zanimiv način in mogoče bi jo lahko kar za sproti pripravljala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andreja



Pridružen/-a: 07.06. 2008, 06:59
Prispevkov: 552
Kraj: Dolenjska - 450 m

PrispevekObjavljeno: 23 Nov 2011 16:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

-----

Nazadnje urejal/a Andreja 12 Jun 2013 09:04; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sarasara



Pridružen/-a: 17.06. 2010, 10:59
Prispevkov: 191
Kraj: blizu Slovenske Bistrice

PrispevekObjavljeno: 24 Nov 2011 14:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pišete, da kisate tudi črno redkev. Sama "znam" jesti črno redkev samo surovo (z malo olja, soli in čebule, pa kos kruha zraven), zato me zanima, kako potem pripravite kislo črno redkev.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Darso



Pridružen/-a: 31.03. 2010, 11:05
Prispevkov: 663

PrispevekObjavljeno: 24 Nov 2011 14:39    Naslov sporočila: kisanje Odgovori s citatom

Ja, repa je po 3 dneh že za kuhat in meni je ta najboljša. Svežo si pripraviš sproti in zdaj to sploh ni problem, ker vsi v stanovanju kurimo in dovolj toplo, da se hitro skisa. V trgovini ne dobiš čisto naravnih stvari, tam dodajo razne glivice in E-jeke.
lp Darja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 24 Nov 2011 14:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sara, uporabiš kislo redkvo tako kot svežo, le, da ima drugačen okus, meni najboljši od vseh teh kisanih stvari.
_________________
zemlja, voda, sonce, zrak, svoboda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sarasara



Pridružen/-a: 17.06. 2010, 10:59
Prispevkov: 191
Kraj: blizu Slovenske Bistrice

PrispevekObjavljeno: 24 Nov 2011 17:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Darja, hvala za odgovor! Bom poskusila tako narediti naslednji teden, ko bo čas. Če le ne bom pozabila, bom javila, kako je uspelo.

Zuf, tudi tebi hvala za odgovor. Letos je nimam (več), je pa zanimiava ideja za drugo leto. Mogoče bi z redkvijo bolj uspelo kot uspeva z repo. Embarassed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bobolino



Pridružen/-a: 09.05. 2010, 14:05
Prispevkov: 2130
Kraj: okolica Maribora

PrispevekObjavljeno: 24 Nov 2011 18:44    Naslov sporočila: Re: kisanje Odgovori s citatom

Darso je napisal/a:
Moje izkušnje pa so take, da v večji posodi naribam repo, dodam malo soli, ščepec kvasa in žlico moke in potem pustim 2-3 dni da se skisa (vsak dan premešam in imam v kuhinji na toplem - v črnem loncu).
Nato natlačim v kozarce, zalijem z ostalo tekočino, dam v pečico na 100 stopinj, da pokrovčki vredu primejo in to mi počaka celo leto - tako, da jo imam še od lani. Se pa po govoricah sosed in moje mame letos zelo kvari repa. Mama jo je delala že trikrat. Zelje nekateri naredijo isto, ko se skisa, ga natlačijo v kozarce.

lp Darja


darja, napiši še količino repe, da sprobam recept, prosim.
_________________
"But he that dares not grasp the thorn
should never crave the rose."
Anne Brontë
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 24 Nov 2011 18:59    Naslov sporočila: Re: kisanje Odgovori s citatom

Darso je napisal/a:
V trgovini ne dobiš čisto naravnih stvari, tam dodajo razne glivice in E-jeke.
lp Darja

Ja, jasno, pri pripravi kisle repe in zelja so baketije, pri kruhu, viinu, pivu, kvasovke, nekateri Eji pa so povsem običajne reči, recimo vitamoin C, klorofil,........ Ni vsega v en koš metati. Tudi ti dodajaš glivice, a ne?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kekec



Pridružen/-a: 09.09. 2010, 14:26
Prispevkov: 28

PrispevekObjavljeno: 24 Nov 2011 21:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri nas doma repo kisamo na sledeč način:

v večji škaf repo naribamo in osolimo s KAMENO SOLJO, pustimo stati nekaj časa, da se iz naribanega izloči tekočina. Repo napolnimo v kozarce, prilijemo do vrha izločene tekočine in zapremo s pokrovčkom. Kozarce položimo v čeber in jih zalijemo z vodo, tako da so kozarci v celoti pod vodo. Čeber pustimo v kleti. Čez približno 3 tedne je repa skisana, lepe barve in trajna celo sezono.
_________________
Jaz pa pojdem in zasejem, dobro voljo pri ljudeh...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.