Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Kisanje zelenjave v kozarcih za vlaganje
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Darso



Pridružen/-a: 31.03. 2010, 11:05
Prispevkov: 663

PrispevekObjavljeno: 25 Okt 2012 08:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne ne v ogreto pečico. Ko lučka ugasne pustim do drugega dne, da se ohladijo. Včasih kupim v trgovini eno skisano repo, da si pridem do tekočine, ki jo dodam na novo naribani repi, da se prej skisa.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Teta Pehta



Pridružen/-a: 30.01. 2011, 18:55
Prispevkov: 43
Kraj: Gore/Dol pri Hrastniku

PrispevekObjavljeno: 30 Okt 2012 17:56    Naslov sporočila: Kisanje repe Odgovori s citatom

Dobro, vse to "v kozarcih" - pa zakaj ne v čebru, sodu ... kot včasih?
Zanima me ali je že kdo preizkusil kisanje v sodih (tistih zelenih s pokrovi in vrelnim nastavkom), ki se na trgu pojavljajo zadnja leta??????
Jaz sem lani zelje preložila iz navadnega čebra (PVC) z obtežitvijo v tega zelenega (vsi trdijo, da ni treba ne pomivat, ne obtežit). Samo meni je bilo zelje potem "suho" na vrhu ni bilo vode, ker ni bilo obteženo in je postalo rjavo. Bolj spodaj pa je bilo normalno in dobro.

V enak sod - malo manjši pa sem lani naribala repo in je ostala lepa bela in zelo dobra (ravno tako brez obtežitve). Letos sem naredila enako, a je postala rjava. Po okusu je še kar dobra, le barva je "grda". Zdaj se sprašujem kaj je lahko vzrok. Ali je temperatura - imela sem jo poleg kuhinje, kjer ogrevamo s štedilnikom na drva, ker se mi je zdelo v kleti premrzlo. Ali je morda bila repa "prestara" na njivi ali pa je bila kriva le neugodna luna. Bom poskusila še enkrat - spremenila bom skoraj vse parametre.
_________________
Teta Pehta
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vodenka



Pridružen/-a: 25.02. 2011, 10:33
Prispevkov: 458

PrispevekObjavljeno: 31 Okt 2012 11:24    Naslov sporočila: Re: Kisanje repe Odgovori s citatom

Čeprav sem še po letih mlada pa vem iz iz kušenj da ni ga čez lesen čebriček za naj boljše kisanje repe in zelja tudi men dela plastika sive lase enkrat je vse rjavo drugič premehko tretjič brez okusa če strkonjaki pravijo da je potreba kisati z 2% soljo meni nikakor ne uspe da bi bilo vse okej tako da dostikrat delam po tistem šestem čutu pa rata ne glede kaj strokovnjaki razlagajo.Edino pri kisu mi uspe 100%
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 20 Nov 2012 20:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tako, letos sem prvič sama kisala repo in naredila preizkus. Večino (od sicer ne ravno velike količine) repe sem v plastično vedro temeljito natlačila, da je spustila nekaj vode in jo dodatno zalila s toliko vode, da je bila pokrita. NISEM JE SOLILA, ker se pri nas (moja mama je s kmetije) repa, ki se je kisala v velikem lesenem čebru, ni nikoli solila. Obtežila sem jo s krožnikom, zavitim v platneno krpo, nanj sem postavila velik kozarec z vodo.

Del repe sem solila po občutku, natlačila v en kozarec, v kakršnem Eta prodaja repo, na vrh sem dala nekaj repnih olupkov in zaprla s kovinskim pokrovčkom na navoj, ki sem ga le rahlo privila. Po nekaj dneh sem repo dodatno potlačila in pokrov popolnoma privila.

Obe posodi stojita v kurilnici, kjer ocenjujem, da je okoli 18 stopinj. Po dobre 14 dneh je danes mama repo poskusila, ono nesoljeno, in je taka, kot mora biti, skoraj bela (repe nisem olupila, sem vse vijolične in bele dele lupine, ki so bili lepi, pustila, obrezala sem le poškodovane in grde dele) in trda. Ni če čisto zadosti kisla, a je že primerna za uporabo.

Pred 2 dnevoma sem poskusila soljeno repo, ki je za spoznanje bolj rdečkasta (najbrž je bilo več vijoličnih delov v njej), trda in dobra, precej bolj kisla (jo je morda 10 % toliko kot nesoljene, zato se je kitreje skisala).

Morda pridejo te informacije komu prav, nam bosta vsekakor teknili obe.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 20 Nov 2012 20:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

metuljc, hvala za nazoren opis. Zlasti tale varianta brez soli mi je zelo všeč, ker so mi ponavadi kisani stvari preslane.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.