Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Kefirjeva gobica - mlečni napitek

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 09 Avg 2011 14:47    Naslov sporočila: Kefirjeva gobica - mlečni napitek Odgovori s citatom

---

Nazadnje urejal/a muha 05 Jun 2013 03:18; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 09 Avg 2011 19:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meni se zdi vse to precejanje odveč in sem iznašla tole: vzameš vrečko v kateri prodajajo česen, je plastična, naj ima drobne luknjice (ker so različne). Na eni strani jo zavozljaš ali prevežeš s primerno vrvico, vanjo daš kefirjevo zrno, zavežeš še na drugi strani.
Ko je kefir gotov, vzameš iz njega vrečko, jo daš v novo mleko in to je to. Občasno spereš vrečko z zrnci, ko se preveč namnožijo, vrečko odvežeš in zrnca razdeliš interesentom.
Mimogrede: sem potem enkrat odkrila, da se na spletu dajo podobne vrečke celo kupiti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Martinka



Pridružen/-a: 18.07. 2009, 19:48
Prispevkov: 343
Kraj: Kranj, NV: 388 m

PrispevekObjavljeno: 14 Avg 2011 22:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meni je všeč čvrst jogurt in ga ne precejam, da bi dobila tekočega. Pri izdelavi si pomagam z malim plastičnim cedilom:
http://album.ringaraja.net/index.php?page=image1&ID=159709

Dobila sem ga za darilo in naj bi bil namenjen ločevanju rumenjaka od beljaka. Morda veste, kje jih prodajajo, da bi jih kupila 8, za vsak kozarček enega.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NaDy



Pridružen/-a: 08.06. 2010, 20:38
Prispevkov: 38
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 15 Avg 2011 18:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ta mala cedila sem jaz dobila pri predstavitvi taperver posode če želiš lahko vprašam sodelavko če se dajo kupit.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Martinka



Pridružen/-a: 18.07. 2009, 19:48
Prispevkov: 343
Kraj: Kranj, NV: 388 m

PrispevekObjavljeno: 23 Maj 2012 21:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kje bi lahko bil problem, da se mi kar naenkrat kefir ne naredi več. Septembra mi je Muha na Paradajzfešto prinesla kefitjevo gobico - nekaj zrnc. Kefir se je običajno lepo naredil v dobrem dnevu. Sedaj pa se mi je že cca 10x zaporedoma zgodilo, da se v 2 dneh še ni naredil kefir. Zadevo sem še malo pustila, nakar se je naredila skuta, namesto kefir. Pa več kot pol kozarca je bilo sirotke. Kefirjevo gobico, kadar ne delam kefirja, hranim v steklenem kozarčku v hladilniku in vedno je namočena v mleku. Nekaj časa je gobica precej hitro rasla, sedaj je že daljše obdobje enako velika. Je gobica fuč ali kaj?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 24 Maj 2012 04:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne, fuč ni. Troje je lahko.
1. V gobici so se razmerja med različnimi bakterijami in glivami tako spremenila, da zdaj dobiš pač tak kefir.
2. Uporabljaš zadnje 10 dni drugo mleko, mimogrede, je prekuhano?
3. Mrzlo je te dni, pa to bolj ustreza drugim vrstam v kulturi in se hitreje razmnožujejo.

Daj gobico tgemeljito operi, jo daj v malo mleka, pusti en dan, speri, spet pusti v mleku en dan........ Vse imej na toplem, vsaj v omarici v kuhinji. Nato zalij z več mleka in počakaj, da se naredi kefir.
Če ne bo sprememb, poročaj, pa bomo razmišljali naprej.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 31 Maj 2012 04:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bosonoga je napisal/a:
dobila sem tibetansko gobo pa ne znam z njo Embarassed
mi zna kdo kaj svetovati Idea
dobila sem jo v mleku
prosim za pomoč


metuljc je napisal/a:
Prvič slišim zanjo.
Sem malo po netu poobrskala in bi rekla, da gre za navadno kefirjevo gobico. Se motim?

bosonoga je napisal/a:
mogoče samo ne vem kako naj delam z njo
je kje kakšen recept mogoče???


Tibetanska goba = tibetanska gliva = kefirjeva gobica
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Furman



Pridružen/-a: 11.05. 2011, 13:10
Prispevkov: 200
Kraj: Kot pri Ribnici na Dolenjskem

PrispevekObjavljeno: 02 Jun 2012 19:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mene pa zanima ali bi se tale kefir delal tudi iz kozjega mleka? Imam koze in ena ima samo eno kozico, ki sesa samo en sesek drugega moram molzt. Mleko kot tako pri nas nihče ne pije pa bi probal s to gobico, morda bi dobil kaj zanimivega in zdravega Wink
_________________
Boj se ljudi, ki ne znajo jokati.
Ne gledajo v oči
in ne znajo stisnit dlani.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 02 Jun 2012 20:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Seveda, zakaj pa ne. Mlečni sladkor ima. Sploh pa vem, da ga je delala znanka z enega drugega spletnega foruma. Kar veselo poskusi in - dober tek. Če bo kefirja preveč, ga lahko zliješ na gazo, ki jo daš na cedilo, pustiš nekaj ur, lahko čez noč pokriuto, da se odceja in dobiš dober svež, mlad sirček. Tudi sirotka, ki se bo nabrala spodaj, je vredna uživanja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Martinka



Pridružen/-a: 18.07. 2009, 19:48
Prispevkov: 343
Kraj: Kranj, NV: 388 m

PrispevekObjavljeno: 02 Jun 2012 20:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Metuljc,
hvala za pomoč in napotke. Zadeva se je spet uredila, ko sem začela uporabljati vse sestavine na sobni temperaturi. Očitno ni bilo najbolje, da sem gobico hranila v hladilniku in jo potem dala direkt iz hladilnika v na sobno temperaturo ohlajeno skuhano mleko.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Furman



Pridružen/-a: 11.05. 2011, 13:10
Prispevkov: 200
Kraj: Kot pri Ribnici na Dolenjskem

PrispevekObjavljeno: 03 Jun 2012 00:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Super
a mi lahko kdo odstopi zrno gobice?
_________________
Boj se ljudi, ki ne znajo jokati.
Ne gledajo v oči
in ne znajo stisnit dlani.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 03 Jun 2012 01:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Od mene lahko dobiš zamrznjeno - po običajni poti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Furman



Pridružen/-a: 11.05. 2011, 13:10
Prispevkov: 200
Kraj: Kot pri Ribnici na Dolenjskem

PrispevekObjavljeno: 03 Jun 2012 12:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja super a lahko v ponedeljek? mislim jutri
_________________
Boj se ljudi, ki ne znajo jokati.
Ne gledajo v oči
in ne znajo stisnit dlani.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 03 Jun 2012 12:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zmenjeno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.