|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
labia
Pridružen/-a: 25.07. 2008, 07:28 Prispevkov: 774 Kraj: Novo mesto-243 m n.m.
|
Objavljeno: 21 Jul 2011 06:18 Naslov sporočila: Black Iceberg |
|
|
Semena na voljo v Zelenem krogu
Evo sem dodal še ta paradižnik, ker ga v abecednem seznamu ni.
Najprej skupinska slika za primerjavo:
Sedaj pa nekaj posamičnih slik za občutek glede barve in oblike. Tale je kar karakterističen in podoben ostalim plodovom na rastlini:
Videz: Plod je ploščato okrogel. Barva rdeče je bolj živo temno rdeča, ramena so izrazite svetlo zelene in vidi se opazna narebrenost. Sam plod ima izrazite prekate z veliko temno zelenega gela in semen. Opazna je bistvena razlika v primerjavi z Amazon ali Mystery, ker je veliko bolj živih barv vse, kar se da opisati. Zelo lep ob prerezu, saj deluje sveže in sočno. Ni pa to mesnat pardižnik, kot druga dva. Zaradi barvne primerjave sem zraven slikal tudi volovsko srce- Val.
Vonj: V primerjavi je vonj bolj močan, morda se čuti bolj kiselkasto. Zelo podoben vonj ima Nyagous, ki ga žal nimam na tej skupinski sliki.
Okus: Okus je seveda drugačen, veliko bolj sočen, saj je gela bistveno več in tudi bolj kiselkasto sladek. Kožica je nekolko trša, v bistvu je po debelini podobna Nyagous. Je pa celoten paradižnik zelo okusen in sočen. Čutijo pa se nekoliko trši deli pri peclju in sočnejši v notranjosti. Medtem, ko sta primerjalna dva bolj kremasta- mesnata.
Splošno: Zelo zanimiv paradižnik, med črnimi izstopa zaradi bolj živih barv in okusa. Verjetno je tudi bolj obstojen, zaradi debelejše kožice in tudi ni tako občutljiv na točen čas obiranja. Ker pri drugih se zrelost težje določi, ker te zavede barva, ki pa je odvisna od osvetljenosti.
lp labia |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 25.07. 2008, 07:28 Prispevkov: 774 Kraj: Novo mesto-243 m n.m.
|
Objavljeno: 28 Jul 2011 06:20 Naslov sporočila: |
|
|
Black Iceberg je zanimiv ravno zaradi nekoliko bolj temno zelenih ramen. V notranjsti pa je živih barv. Okus ima nekoliko več kisline od ostalih črnih. Tudi tega bom gojil dalje.
lp labia |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11 Prispevkov: 2630 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 19 Avg 2011 14:16 Naslov sporočila: |
|
|
Na Paradajz fešti:
(Sinonim: Black Aisberg)
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2009, 11:21 Prispevkov: 2043 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Jul 2012 18:50 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem utrgala prva dva plodova Black Iceberg. Semena sem vzela iz delčka paradižnika na fešti, verjetno od Labie. Ker se niso dobro sfermentirala, mi ni hotel vzkaliti. Ovojnico od semen sem poskušala odstraniti sama in nekje bolj proti koncu aprila sta vzkalili 2 rastlinici. Čeprav pozno, je rastlina v rastlinjaku dohitela in prehitela ostale sorte, ki so vzkalile veliko prej. Presenetila me je tudi bogata obloženost s plodovi. To je slikano potem, ko sem 2 zrela že utrgala.
In še zrela plodova:
Tisti na vrtu raste malo počasneje in ima malce manj plodov, a je kar enakovreden svojim sosedom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Jul 2012 19:56 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka, torej ga ocenjuješ za relativno zgodnjega? Koliko gre pa v višino?
In..., ta frdamani google ga spet noče poznati
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2009, 11:21 Prispevkov: 2043 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Jul 2012 20:09 Naslov sporočila: |
|
|
Pri meni je zgoden glede na druge in glede na to, da je vzklil najpozneje od vseh. Tule: http://t.tatianastomatobase.com/wiki/Black_Aisberg pa piše 80 dni, hkrati pa midseason. Višina pa je običajna, verjetno bo okoli 2m.
Eni ga imenujejo Black Iceberg, drugi pa Black Aisberg. Tudi v Tomaten Atlasu je. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Jul 2012 20:53 Naslov sporočila: |
|
|
Aha, hvala
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 25.07. 2008, 07:28 Prispevkov: 774 Kraj: Novo mesto-243 m n.m.
|
Objavljeno: 14 Jul 2012 15:37 Naslov sporočila: |
|
|
heh Plamenka, si ga utrgala malo prezgodaj, kot jaz na zgornjih slikah.
Sicer je tudi tak z zelenimi rameni dober, ker je spodnji del že okusen in dozorel.
Lahko pa počakaš, da ta zelena nekoliko izgine in krene proti temno-rjavi.
Spodnji del potem postane temno rdeč.
Je pa tu ena zanka, lahko se zgodi, da je spodnji del premehak. Tako, da je treba ujeti pravi trenutek nekje vmes. Drugače pa je rastlina zelo rodna in ima kup primerno velikih plodov.
Tudi obstojnost obranega ploda je nekoliko boljša od drugih. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2009, 11:21 Prispevkov: 2043 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 14 Jul 2012 15:48 Naslov sporočila: |
|
|
Paradižnik potipam in če je mehak na otip, ga utrgam. Počasi se bom že navadila za posamezne sorte, na začetku se pa ponavadi tudi mudi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|